Slovenija

Od ponedeljka po enotne subvencionirane vozovnice IJPP za dijake in študente

Ljubljana, 21. 08. 2020 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avtobusni in železniški prevozniki bodo v ponedeljek začeli prodajo subvencioniranih enotnih vozovnic IJPP za dijake in študente, ki bodo veljale za novo šolsko leto. Blagajne bodo odprte ob upoštevanju higienskih priporočil NIJZ. Pogoji nakupa in cene vozovnic so enaki lanskim.

Zagon javnega potniškega prometa
Zagon javnega potniškega prometa FOTO: Miro Majcen

Tako mesečna enotna vozovnica za 10 voženj stane 20 evrov, letna za dijake 150 evrov, za študente pa 135 evrov. Mesečno doplačilo za ljubljanski mestni promet za 10 voženj znaša 10 evrov, letno doplačilo za dijake 100 evrov, za študente pa 90 evrov.

Dijaki in študentje, ki v šolo potujejo iz od 60 do 90 kilometrov oddaljenih krajev, bodo za 10 voženj z enotno vozovnico odšteli 35 evrov, za letno vozovnico dijaki 300 evrov, študentje pa 270 evrov. Doplačilo za 10 voženj z mestnim prometom v Mariboru znaša pet evrov, na Jesenicah pa 15 evrov. Za letni prevoz z mestnim prometom bodo morali dijaki v Mariboru odšteti 50 evrov, študentje 45 evrov, na Jesenicah pa dijaki 150 evrov, študentje pa 135 evrov.

Enotno vozovnico IJPP je mogoče pridobiti na več načinov. Dijaki, ki se prvič vpisujejo v program srednješolskega izobraževanja in še nimajo elektronske kartice IJPP ali urbane, lahko z digitalnim potrdilom na spletni strani eUprave izpolnijo vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice. V predal moja eUprava bodo pozneje dijaki prejeli potrdilo o odobritvi vloge, ki ga natisnejo in z njim obiščejo prevoznika. Tam jim bodo lahko izdali elektronsko kartico IJPP z izbranim dobroimetjem. Vlogo lahko tudi natisnejo in izpolnijo ročno.

Za podaljšanje vloge za novo šolsko leto je treba izpolniti vlogo za podaljšanje subvencionirane vozovnice. Tudi to vlogo lahko študentje in dijaki natisnejo in izpolnijo ročno. Z natisnjeno vlogo in napisano številko vloge pri prevozniku z doplačilom podaljšajo veljavnost kartice IJPP za novo šolsko leto.

Kot so pojasnili na Avtobusni postaji Ljubljana, bodo za prodajo subvencioniranih vozovnic namenili več blagajn, ki bodo odprte vsak dan ob upoštevanju higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Najbolj bo obremenjena po pričakovanjih glavna avtobusna postaja v Ljubljani, kjer pa zaradi optimizacije procesov dela ne pričakujejo čakalnih vrst, so sporočili.

Več informacij o načinu koriščenja vrednosti lanskih terminskih vozovnic za čas prepovedi izvajanja javnega prevoza potnikov v Sloveniji pa je na spletni strani www.ap-ljubljana.si v posebnem zavihku Subvencionirani prevozi za dijake in študente 2020/2021.

Na Slovenskih železnicah, kjer bodo predprodajo subvencioniranih vozovnic za dijake prav tako začeli v ponedeljek, zaradi zmanjšanja nevarnosti okužb z novim koronavirusom prosijo vse upravičence, da vlogo oddajo prek spleta. Vse, ki nimajo te možnosti, prosijo, da za vlogo in vozovnico poskrbijo že v predprodaji in ne čakajo na zadnje dni avgusta oziroma na 1. september, so zapisali na spletni strani.

Od ponedeljka bo možen nakup subvencionirane vozovnice IJPP tudi prek spletne strani Nomago. Že danes pa lahko dijaki oddajo spletno vlogo za izdajo vozovnice. Prek spleta lahko naročijo tudi kartico IJPP, na katero si nato naložijo vozovnico za izbrano relacijo, so sporočili iz podjetja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
21. 08. 2020 13.32
+3
Pazite se, ob vsaki kritičnosti do te vlade, oziroma ko boste hoteli več kruha za lačna usta, vam bodo očitali "cerkveni" , kaj vam je Jnaševa vlada vse dala iz svojega žepa!