Slovenija

Trije poslanci SMC naj bi razmišljali o ustanovitvi svoje poslanske skupine

Ljubljana, 23. 03. 2021 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.V., Veronika Lavrenčič, Kaja Kobetič
Komentarji
900

Po tem ko je prvak SMC Zdravko Počivalšek sprva besedni spopad med vodjo njegove poslanske skupine Janjo Sluga in premierjem Janezom Janšo komentiral z besedami, da so povezovalna stranka, je danes svoje stališče spremenil. Sedaj pravi, da je bil odgovor premierja Slugi žaljiv in škodljiv za odnose med strankami. Vse glasnejše so medtem govorice o razkolu znotraj SMC, trije poslanci naj bi celo razmišljali o ustanovitvi svoje poslanske skupine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Počivalšek gasi ogenj v koaliciji
    02:13
    Iz 24UR: Počivalšek gasi ogenj v koaliciji
  • Iz SVETA: Počivalšek o žaljivi izjavi Janše
    02:00
    Iz SVETA: Počivalšek o žaljivi izjavi Janše

Med SMC-jevimi poslanci potekajo vroče debate, kako naprej. Medtem ko Počivalšek včeraj po besednem dvoboju v DZ med premierjem Janezom Janšo in vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga, ni želel eksplicitno stopiti na stran svoje poslanke, je to danes vendarle storil. Od premierja v prihodnje pričakuje več discipline in samokontrole. 

Medtem je, po nekaterih informacijah zdaj bolj kot kadarkoli prej, poslanska skupina SMC močno razdrta. Že vse od zadnjega sveta stranke SMC, kjer naj bi padale ostre besede, so v fokusu trije poslanci: Janja Sluga, Branislav Rajić in podpredsednik stranke Igor Zorčič. Ti naj bi resno razmišljali o tem, da stranko zapustijo in skupaj z Desusovim poslancem Jurijem Lepom ustanovijo svojo poslansko skupino. 

Veliko naj bi bilo jasno že na jutrišnji interpelaciji zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija, saj naj bi bili nekateri poslanci SMC do Simonitija zelo kritični, želeli naj bi si njegove menjave. A tudi če bi trije poslanci le zapustili stranko, kar se je sicer napovedovalo že večkrat, a se ni nikoli uresničilo, bi Janševa vlada pri glasovanjih še vedno imela večino.

V četrtek bo Počivalšek na seji sveta stranke ponovno poskusil poenotiti stranko, kar mu na zadnjem svetu več kot očitno ni uspelo. Po neuradnih informacijah se poslanski trojček Zorčič, Rajič in Sluga sveta sploh ne bo udeležil.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Aljoša Kravanja

Počivalšek vendarle stopil v bran Slugi 

Počivalšek je ponedeljkov odgovor Janše vodji poslanske skupine SMC glede komuniciranja in podpore SMC v javnosti označil za žaljivega in tudi škodljivega za prihodnje odnose v koaliciji. "S predsednikom vlade bom opravil pogovor o njegovi izjavi, ki je bila žaljiva in tudi škodljiva za prihodnje odnose v koaliciji," je danes napovedal predsednik SMC.

Kot je pojasnil, je SMC stranka dialoga in sodelovanja, ki je doživela medijski pogrom zaradi odločitve, da kot center vstopi v koalicijo z desnimi strankami. "In čeprav smo zadovoljni z izvajanjem koalicijske pogodbe, zaradi katere smo v vladi, predstavljajo take izjave veliko breme za korektno nadaljevanje sodelovanja," je ocenil Počivalšek.

"Smo v zelo zapleteni situaciji tako zaradi epidemije kot tudi političnega konteksta, zato pričakujem tudi od predsednika vlade več discipline in samokontrole," je bil danes jasen predsednik SMC.

V ponedeljek sicer Počivalšek dogajanja ni konkretno komentiral, pojasnil pa je, da se v SMC trudijo biti povezovalni in da imajo veliko moč, ki jo bodo realizirali na naslednjih volitvah. Dodal je še, da imajo veliko "prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti".

Sluga je namreč na ponedeljkovi seji DZ v okviru poslanskih vprašanj Janši med drugim ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje komunicirati. Janša pa ji je odgovoril, da je "malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

Vodja poslanske skupine je bila sicer kritična tudi do nekaterih drugih ravnanj v času epidemije covida-19, Janša pa ji je med drugim odvrnil, da tisti, ki so vrgli puško v koruzo pred enim letom, zdaj zelo težko solijo pamet vsem ostalim "glede na prazna skladišča in nepripravljenost države".

Minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik je v današnjem zapisu na družbenem omrežju izpostavil, da Janšev odgovor ne krepi zaupanja med koalicijskimi partnericami in tudi ni v duhu zapisanega v koalicijski pogodbi, da bodo v ospredje postavljali tisto, kar jih združuje. "Koalicijski partnerji med seboj sodelujejo in se ne napadajo, zato se mi zdi tak odgovor predsednika vlade v luči vseh izzivov, s katerimi se koalicija sicer dobro sooča, nepotreben in kontraproduktiven. Energijo moramo raje usmeriti v tisti izzive, ki nas še čakajo, da jih bomo skupaj uspešno premagali," je dodal.

Ministrica Lilijana Kozlovič pa pravi, da je "razočarana nad odnosom, ki ga je predsednik vlade Janez Janša pokazal do poslanke, vodje poslanske skupine Janje Sluga in nasploh do koalicijske stranke". 

Namestnik vodje poslanske skupine SMC Gregor Perič pa je v izjavi za medije ob robu današnje seje DZ dejal, da jim vsi ti pritiski, ki so jih tako ali drugače deležni od vstopa v vlado, "zagotovo ne olajšajo samega dela". Verjame, da je nezadovoljstvo "na tej ali oni strani vedno prisotno". "Mi popuščamo SDS, tudi SDS popušča nam," je pojasnil in izrazil prepričanje, da bi veliko lažje delali z drugačnim pristopom, ki bi bil usmerjen v skupne točke.

"V medijih smo slišali marsikaj, potem pa se zgodi ali pa ne. Bomo preprosto videli, ko se bodo stvari razpletale," je dejal Perič, ki tudi nima nobenih informacij, da omenjeni trije poslanci na sejo sveta stranke v četrtek ne bi prišli.

Perič na tej seji pričakuje "predvsem poglobljeno, zanimivo in tudi drzno razpravo o tem, kako peljati stranko naprej". Ob tem je ocenil še, da "ni enostavno delovati v razmerah, ko se politični prostor tako močno polarizira". Biti neka sredinska stranka tako po njegovih besedah predstavlja svojevrsten izziv. A verjame, da obstajajo sredinske teme v političnem smislu, "treba jih je le nekoliko bolj spodbuditi".

Na vprašanje, ali bodo v poslanski skupini pri sredini obravnavi interpelacije kulturnega ministra Vaska Simonitija glasovali enotno, je Perič odgovoril, da je izhodišče koalicijska pogodba. "Računam, da delujemo kot ekipa, tudi kot koalicija. Želel bi si, da vsi to razumemo," je dejal in dodal, da je sicer samo glasovanje težko napovedati. Po nekaterih ugibanjih se utegne namreč zgoditi, da Simoniti na glasovanju ne bo dobil podpore vseh poslancev SMC.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (900)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lado-a1
24. 03. 2021 21.05
+1
Herr twitler bi poslanki Janji tri okoli kepe. Če napišem, kaj bi jaz naredil nejemu, pa bo a) dežurni cenzor moj komentar izbrisal, b) Herr twitler pa me bo ovadil zaradi grožnje. Tako gre to v naši zblojeni državi.
lado-a1
24. 03. 2021 20.32
+1
Amerika bi tem trem povedali: too litle to late. Lepo, da bodo zapustili stranko, ki se je kompromitirala do amena. Vendar prepozno. Pa tudi koristilo ne bo kaj dosti. Njim sploh ne!
zurbrigen
24. 03. 2021 11.02
-2
Mene pa zanima, ali to poslanci ki začnejo razmišljat o dohodu iz neke stranke, sporočijo sami prej ali potem ko začnejo misliti, al to vaša hiša dobi informacije s pomočjo telepatije, predvidevanja, ali morda celo z uporabo reverse engineering-a ali kake bolj napredne tehnologije. Mislm samo zanima me kako pridejo informacije do vaše hiše, ker če se to da, potem prosim na zasebca, dobitne loto ali jacpot cifre za ta teden. Hvala in Lep pozdrav
Pišuka.
23. 03. 2021 21.59
-7
Janša še na mnoga leta....👍🇸🇮🇸🇮
sezutimacek_
23. 03. 2021 21.58
+1
Kaj sploh pričakovat od najslabše vlade v naši zgodovini, kot pa popoln razpad sistema.
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 03. 2021 21.58
+2
Pametno je poskrbeti za svojo rit!!
?ebula
23. 03. 2021 21.58
+10
Dejmo trojka stran od sluzavca in jajotovega podrepnika počepovavška.
Pišuka.
23. 03. 2021 21.57
-18
Alass
23. 03. 2021 21.57
+1
Zadnji čas da ta lopov od počivališča končno spiti,ker takega potuhnjenca ni nikjer na svetu
Antoniozmaj
23. 03. 2021 21.54
+12
smrt janšizmu!!!
Alass
23. 03. 2021 21.57
+10
Sputnik8
23. 03. 2021 21.53
-1
Medij veselo briše komentarje, ki se ne strinjajo s komunisti. Hvala
Sputnik8
23. 03. 2021 21.49
-1
Mediji so fenomen v Sloveniji. Tukaj vedo celo kaj nekateri poslanci razmišljajo. Za p o s r a t .
serumresnice
23. 03. 2021 21.48
+3
Upam da volivci na volitvah ne bomo pozabili, kdo je razdvajal in uničeval Slovenijo!
Sputnik8
23. 03. 2021 21.51
-10
Pišuka.
23. 03. 2021 21.47
-18
Levicarja ,ko ga dobiš v koalicijo se ga ne moreš rešit...Sluge so radi....😁
1model
23. 03. 2021 21.45
+2
SEHE
23. 03. 2021 21.44
+2
Glavno, da je Zdravko discipliniral TWITOTA! HaHaHa 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Ne morem verjeti, da ne vidi kako patetičen je!
Antoniozmaj
23. 03. 2021 21.47
+2
je tako globoko zabredel, da mu ni rešitve. Vse mu je propadlo. To je cena pajdašenja s pacientom.
Antoniozmaj
23. 03. 2021 21.48
+2
komaj čakam, da to doleti nsi in maminega kljukca
mungus
23. 03. 2021 21.44
+5
A sedaj so pa svečkariji obmovknali ...hahaaaa...ko so tako cvilili ko so kulovci izgubili glasovanje,,,no kje ste pa sedaj vi" heroji" od tapuklastega????...kuku...
polletje
23. 03. 2021 21.44
+3
Pocasi bo imel vsak svojo stranko...le kdo jih bo poslusal in volil...
Antoniozmaj
23. 03. 2021 21.50
+2
😂😂😂 in kdo bo toliko strank plačal. Kje je sedaj tisti "ubogi" vili iz društva "davkoplačevalci mu dajo" od pukljavega pacienta?
Pišuka.
23. 03. 2021 21.41
-20
Naj bi in naj bi bilo tako 😁
Antoniozmaj
23. 03. 2021 21.42
+3
Pišuka.
23. 03. 2021 21.46
-18
Pa naj bo...Drugače boste sluge še eno leto...😁
SEHE
23. 03. 2021 21.41
+7
SMC in DESUS sta najmočnejši člen TWITOTOVE kriminalne združbe. Pritlehno ravnanje teh dveh strank in njihovih poslancev ne popravi nikakršen razkol ali separiranje sedaj drugače mislečih odpadnikov. Enkrat odpadnik vedno odpadnik. Imeli so možnost lansko leto, da naredijo kar je prav. Škoda je narejena poti nazaj ni!
Antoniozmaj
23. 03. 2021 21.46
+4
točno tako. Zdaj bodo pa v sns in nsi dvignili ceno. Tudi počivalšek jo bo. Seveda bo pacient na ceno pristal, ker itak račun njegove diktature plačamo davkoplačevalci. Z janšisti vred, samo se tega ne zavedajo