Slovenija

Od 'kazenske' vojašnice prek ruševin do enega največjih vojaških muzejev v Evropi

Pivka, 26. 05. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
164

Nekdanja italijanska vojašnica, arhitekturno impozantni kompleks z vojaškim muzejem, katerega pobudnik je neko noč umrl v skrivnostnih okoliščinah. Pozneje, v jugoslovanskem obdobju, "kazenska vojašnica", izjemno nepriljubljena pri vojakih in častnikih. Iz nje 26. junija 1991 ob 11.10 na ceste zapeljejo prvi tanki JLA, da bi v kali zatrli slovensko osamosvojitev. Propadajoč objekt, ki ga Slovenska vojska uporablja kot poligon za treniranje in v katerem leta 2001 posnamejo celovečerni film Zvenenje v glavi. Danes pa največji muzejski kompleks pri nas in eden največjih vojaških muzejev v Evropi, v katerem lahko vidite tudi podmornico.

Pred 20 leti, le nekaj dni po pridružitvi Republike Slovenije Evropski uniji, se je na dan Evrope in pivškega občinskega praznika rodila ideja, da bi opuščene, propadajoče vojašnice ob robu Pivke preuredili v vojaški muzej. Drzna zamisel je imela malo možnosti za uresničitev, a Občina Pivka je v projektu prepoznala razvojno priložnost, ministrstvo za obrambo je ocenilo, da je projekt uresničljiv, zagnana ekipa se je predano lotila dela, evropska kohezijska sredstva pa so odprla neslutene možnosti. Zabrneli so gradbeni stroji in Vojaški muzej Slovenske vojske je začel z obnovo prvih eksponatov.

Vojašnica Principe di Piemonte leta 1941
Vojašnica Principe di Piemonte leta 1941 FOTO: Civico Museo della Guerra per la Pace 'Diego de Henriquez'

Od skromnih začetkov ob odprtju leta 2006 do danes se je Park vojaške zgodovine razvil v največji muzejski kompleks pri nas in enega najbolj obiskanih muzejev v državi. V počastitev 20. obletnice od ideje o tako drznem projektu so v njem postavili muzejsko obeležje s fotografsko razstavo z naslovom Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe, ki prikazuje razvoj muzejskega kompleksa. 

"Svetopisemski citat, Izaijeva prerokba izpred 2750 let se nam je zdela nadvse primerna za ime razstave, saj najlepše ubesedi to, kar tu počnemo, ko orožje, ki je bilo namenjeno uničevanju in ubijanju, spreminjamo v razvojni, turistični potencial," sporočilo razstave pojasni direktor Parka Janko Boštjančič. V  času, ko se širom sveta spet na vso moč kujejo meči in sulice, se mu to zdi še bolj pomembno. "Izaijeve besede smo vpisali v kovino, da bodo lahko še naslednjim generacijam pričevale o našem trdnem prepričanju, da je boljši svet mogoč in da bosta nekoč le zavladala mir ter pravičnost med narodi."

Razstava v prvem delu slikovno predstavi pestro zgodovino nekdanje vojašnice ob robu Pivke od njene izgradnje v 30. letih prejšnjega stoletja do postopnega zatona po slovenski osamosvojitvi. Serija fotografij v drugem tematskem sklopu pa izpostavi ključne mejnike v zgodbi Parka vojaške zgodovine, katerega ustanovitev je arhitekturno impozanten kompleks vojašnice obvarovala pred dokončnim propadom. 

Boštjančič, avtor razstave, nas s svojimi pripovedmi popelje med zbirko fotografij, da tudi mi izvemo, kako se je vse skupaj začelo. 

Razstava v prvem delu predstavi pestro zgodovino nekdanje vojašnice, v drugem tematskem sklopu pa izpostavi ključne mejnike v zgodbi Parka vojaške zgodovine.
Razstava v prvem delu predstavi pestro zgodovino nekdanje vojašnice, v drugem tematskem sklopu pa izpostavi ključne mejnike v zgodbi Parka vojaške zgodovine. FOTO: Aljoša Kravanja

Od italijanske vojašnice do ruševin in muzeja

Po koncu prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske je območje, kjer danes stoji Park vojaške zgodovine, pripadlo Kraljevini Italiji. V začetku 30. let 20. stoletja je le-ta začela utrjevati mejo z Jugoslavijo in posledično je na robu vasi Hrastje v neposredni bližini Št. Petra na Krasu (danes Pivka) zrasla nova vojašnica Principe di Piemonte.

"Razporeditev in velikost kasarniških objektov sta bili seveda vojaška skrivnost, a šlo je za arhitekturno impozanten kompleks, ki je imel ambicijo ustvarjanja neke strahovlade," Boštjančič pojasni uvodoma. 

V vojašnici je bil na pobudo Diega de Henriqueza že aprila 1941 ustanovljen prvi specializirani vojaški muzej na slovenskem ozemlju, v katerem je bila v času vojne vihre zbrana obsežna zbirka predmetov, dokumentov in fotografij. "Henriquez je bil zanimiv lik, izrazit pacifist in protifašist – ob koncu vojne je rešil tudi kup dokumentov, vezanih na Rižarno, koncentracijske taborišče v Trstu. Leta 1974 bi moral nastopiti na sodišču kot pomembna priča proti organizatorjem taborišča, a je neko noč pred tem skupaj z delom svojih dokumentov v sumljivih okoliščinah zgorel v svojem skladišču," razkrije.

'Kazenska vojašnica'

Nemška vojska, ki se je v vojašnico vselila po kapitulaciji Kraljevine Italije, je tam ostala 20 mesecev, do osvoboditve ob koncu vojne. Večji del jugoslovanskega obdobja je bila tam nastanjena močna tankovska enota, ki naj bi v primeru vojaškega napada Italije oz. zveze Nato zaustavila prodor sovražnika v notranjost države.

Velika vojašnica v tako majhnem kraju je bila tako pri vojakih kot častnikih Jugoslovanske ljudske armade zelo nepriljubljena, pove naš sogovornik. "Formalno ni bila kazenska vojašnica, a de facto je bila. Bila je vsaj pol ure hoje oddaljena od mesta, ki pa tudi ni ponujalo primerne pestrosti družbenega življenja in zadostne gostinske ponudbe. K osovraženosti vojašnice je dodatno pripomoglo tudi surovo vreme – burja in hude zime."

Vojašnica je bila med vojaki in častniki JLA nepriljubljena zaradi oddaljenosti od mesta in surovega vremena. Ta fotografija je posneta 22. decembra, na dan JLA.
Vojašnica je bila med vojaki in častniki JLA nepriljubljena zaradi oddaljenosti od mesta in surovega vremena. Ta fotografija je posneta 22. decembra, na dan JLA. FOTO: Arhiv Parka vojaške zgodovine

Iz nje so krenili prvi tanki JNA

V nacionalno zgodovino se je vojašnica trajno zapisala 26. junija 1991, ko so ob 11.10 uri od tam na ceste zapeljali prvi tanki Jugoslovanske ljudske armade, da bi v kali zatrli slovensko osamosvojitev. Večer pred tem je namreč republiška skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo ob neodvisnosti, s čimer je Republika Slovenija postala samostojna država, 26. junija pa je bila predvidena slovesna razglasitev samostojnosti na Trgu republike v Ljubljani. 

"Agresija jugoslovanske vojske se je začela tukaj. Od takrat naprej to ni več le ena od nekdanjih vojašnic, ampak zgodovinsko pomembna točka," je jasen naš sogovornik.

26. junija 1991 ob 11.10 so iz vojašnice na ceste zapeljali prvi tanki Jugoslovanske ljudske armade.
26. junija 1991 ob 11.10 so iz vojašnice na ceste zapeljali prvi tanki Jugoslovanske ljudske armade. FOTO: Arhiv Parka vojaške zgodovine

Propadajoči objekt

Oktobra 1991, štiri mesece po začetku vojne, se je poražena Jugoslovanska ljudska armada umaknila iz Slovenije, vojašnica pa je bila prepuščena propadanju. Slovenska vojska je ni vselila, pač pa jo je uporabljala zgolj kot poligon za treniranje bojev v mestu, kar je pripomoglo k hitremu in intenzivnemu propadanju zgradb ter infrastrukture. 

"V vojašnici so potekale vojaške vaje, ki so puščale poškodbe na objektih. Najhujše so nastale ob helikopterskih desantih specialnih enot – če ste pozorni, na eni od fotografiji lahko vidite, kako helikopter dviguje streho," pokaže na detajl.

Propadajoči objekti opuščene vojašnice so predstavljali veliko težavo za lokalno skupnost, saj je degradirano območje predstavljalo cel kup nevarnosti in močno kazilo območje. Prve ideje, ki so se pojavljale v skupnosti, so šle v smeri industrijske cone, a gospodarski potencial v Pivki takrat ni bil dovolj velik, da bi se lotili tako obsežnega kompleksa.

Opuščena vojašnica je bila leta 2001 prizorišče snemanja slovenskega celovečernega filma Zvenenje v glavi režiserja Andreja Košaka, ki je bil posnet po istoimenskem romanu Draga Jančarja.
Opuščena vojašnica je bila leta 2001 prizorišče snemanja slovenskega celovečernega filma Zvenenje v glavi režiserja Andreja Košaka, ki je bil posnet po istoimenskem romanu Draga Jančarja. FOTO: Samo Fabčič za arhiv Slovenske kinoteke

Muzej pomembne dediščine

Ob odhodu Jugoslovanske ljudske armade je v Sloveniji ostalo veliko število tankov, drugih vojaških vozil in razne vojaške opreme ter orožja. Slovenska vojska je del tega arzenala uporabila, del pa je postal strateška rezerva. Nabavili smo modernejše oborožitvene sisteme, zato je bil znaten delež starih vozil in opreme odpisan ter predviden za uničenje. Ob zavedanju, da gre za pomembno dediščino, in iskanju načina ter primerne lokacije, da bi vsaj del te dediščine rešili pred uničenjem, se je maja 2004 rodila ideja, da bi opuščeno vojašnico preuredili v muzej in jo tako rešili pred dokončnim propadom.

V Sloveniji je ob odhodu JLA oktobra 1991 ostalo veliko število tankov, drugih vojaških vozil in razne vojaške opreme ter orožja. Slovenska vojska je del tega arzenala uporabila, del pa je postal strateška rezerva.
V Sloveniji je ob odhodu JLA oktobra 1991 ostalo veliko število tankov, drugih vojaških vozil in razne vojaške opreme ter orožja. Slovenska vojska je del tega arzenala uporabila, del pa je postal strateška rezerva. FOTO: Arhiv Parka vojaške zgodovine

Ob sodelovanju vseh deležnikov je ideja postala realnost in danes, 20 let pozneje, ni dvoma o tem, ali je bila odločitev pravilna. "Ta kompleks je bil ruševina, danes pa tu stoji največji muzejski kompleks in eden najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji. Poleg tega je to eden boljših primerov koriščenja evropskih sredstev – vse to se je dogajalo v Pivki, občini s 6000 prebivalci, in s kopico razvojnih problemov, investiranih je bilo kar nekaj milijonov. Brez evropskega denarja Parka vojaške zgodovine ne bi bilo," še pove Boštjančič.

Park vojaške zgodovine se je razvil v največji muzejski kompleks pri nas in enega najbolj obiskanih muzejev v državi.
Park vojaške zgodovine se je razvil v največji muzejski kompleks pri nas in enega najbolj obiskanih muzejev v državi. FOTO: Boštjan Kurent

Danes so v Parku na ogled različne stalne in začasne zbirke, na posebno raven pa so muzej zagotovo dvignili njegovi "XXL eksponati", kot so zbirka vojaških in oklepnih vozil, letala in upokojeni helikopter Slovenske policije. Podmornico P-913 Zeta, ki nam jo je donirala Črna gora, si lahko obiskovalci ogledajo celo od znotraj. Izjemen logistični zalogaj za Park sta predstavljala prevoz 120-tonske težke nemške vojaške lokomotive in policijskega čolna P-111 iz Luke Koper po lokalnih cestah, ki ga je prek medijev spremljala cela Slovenija. 

Več o tem, kaj vse si še lahko ogledate v Parku, pa v naslednjem članku!

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
26. 05. 2024 18.54
-1
30 tisoč ali celo več ljudi se nas je zbralo v podoro JBTZ, ko je JLA s pomočjo slovenske vojske probala zaustaviti slovensko osamosvojitev.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 19.17
+1
Veliko ljudi se danes tolče po glavi, da so za Jufko stali na Roški. Veliko ljudi.
patogen
26. 05. 2024 20.16
-1
Tolčejo se po glavi Podlasničar saj bi si danes želeli živeti pod Vučićem...
SDS_je_poden
27. 05. 2024 09.14
+3
patogen: Tolčejo se po glavi, ker so spoznali njegovo pravo osebnost. Totalitarizem, laži, zavajanja, korupcija.....
patogen
27. 05. 2024 09.41
+0
SD_je_poden in to ti o korupciji, ki nosiš naziv stranke SD, ki je sinonim za korupcijo?
SDS_je_poden
27. 05. 2024 10.35
+2
patogen: Očala rabiš Patko... dioptrija te daje. Od orožarske afere, Patrie, ponarejanja dokumentov.... Dej, naredi si uslugo, ohrani vsaj kanček osebnega dostojanstva, pa nehaj že zagovarjat koruptivnega šefa.
biggbrader
26. 05. 2024 18.46
-1
Ladja iz KP, ki je odpeljala JLA oficirje in pokradeno slovensko imovino, je bila očitno premajhna j
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.48
+0
biggbrader
26. 05. 2024 18.54
+0
patogen
26. 05. 2024 20.17
+0
Pustili so seme, kot Podlasničarja. Demografska bomba z zakasnitvijo...
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.29
-2
Prosto po biggbraderju je Slovenijo osamosvojilo 20% celotnega prebivalstva....imenovani jufkarji... 😂😂
ap100
26. 05. 2024 18.45
+0
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.48
-3
Ap100 a imata vidva enake droge? Tole razumen človek ne bi trosil naokoli...
ŠpriCAR
26. 05. 2024 18.27
-2
Some lava stran zagovarja YLA.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.36
-3
Kdo zagovarja JLA? Nihče. Dejstvo pa je, da desnule zelo potvarjajo dejanska dogajanja v tistih časih.
štrekeljc
26. 05. 2024 20.21
+2
preberi malo komentarje patogena, pa boš videl, kdo najbolj zagovarja jugo oficirje! Občuduje Kadijevića in Adžiča, verjame Joviću in Mirkoviću.
biggbrader
26. 05. 2024 18.06
+0
Daj nehajte lewaki s to propagando. Kar je danes pomembno je to, zakaj je Kučan s svojo partijsko kliko, trenutek pred osamosvojitvijo, podaril orožje slovenske vojske - TO, Yugoslovanski, okupatorski armadi. ?!
patogen
26. 05. 2024 18.12
+1
Resnici na ljubo, si ga je vzela. Saj je bilo skladiščeno po vojašnicah JNA. Nekaj ga je vseeno ostalo. Nabava manjkajočega, se danes karakterizira kot šverc janše z orožjem.
biggbrader
26. 05. 2024 18.17
-3
Kar je pod ključem, ne moreš vzeti. Lahko samo ukradeš.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.20
+2
Kar je danes pomembno je to, da se je Jufka spreobrnil iz komunista v samooklicanega demokrata, da je švercal orožje, da je imel svojo paravojaško enoto, s katero je skoraj izvedel državni udar, ko so ga razrešili z mesta ministra za obrambo, da laže, da podtika, da manpilulira.... Seznam grdobij je precej dolg.
biggbrader
26. 05. 2024 17.57
+0
Lewaki bi to restavrirali v rusko - bolgarski muzej.
biggbrader
26. 05. 2024 17.54
-2
Brez Janše bi še vedno bil "Dnevnik" v Yugoslovanščini.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.01
+2
Dej naredi si uslugo, pa ne trapaj blesarij...
biggbrader
26. 05. 2024 18.07
-1
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.17
+1
Ja ja, če si blesav, potem so tvoji zapisi resnični. Brez naroda, brez plebiscita, brez ljudi, ki so bili na barikadah, medtem, ko se je Jufka skrival, bi bili se danes v Jugi. Pa jugoslovanski jezik sploh ne obstaja. Kakšen nerazgledan hribovec 🤦
biggbrader
26. 05. 2024 18.49
-1
Janša se ni skrival, skrivali so se komunisti in to v Avstriji ter čakali na razplet vojne za Slovenijo.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 19.16
+3
A Peterle je bil po tvojem komunist? Tole je resna stopnja blodenj....si ne bi poiskal strokovne pomoči?
patogen
26. 05. 2024 16.57
-1
Rečeš v Pivški kasarni se do leta 1991 jeseni, ni govorilo slovensko. In da se ves obstoj kasarne v njej ni nikoli govorilo slovensko. In da nikoli pred letom 1991 ni bila slovenska. Neeeee lažeš, se mečejo v tla, pa besno nažigajo minuse. Morda se najde celo nekdo, ki reče, To je res, ampak... Ta Ampak, je obvezen v stavkih razlagalcev uradne verzije zgodovine zadnjih 80 let. Po Ampak pa sledi neko nadaljevanje, ki spominja na neko želeno stanje, ki pa je plod gole fikcije. To ni zgodovina, Tovariši. Tako v svetu zgodovinska znanost ne deluje.
patogen
26. 05. 2024 17.02
+2
Pa še to, v muzeju Pivka je razstavljena dnevna soba iz 80tih z Gorenje barvnim TV. To je bil bojni položaj velikega dela kasnejših veteranov, ki so si status "zrihtali". Kot se to rado pri nas reče in tudi naredi. Tako se je tudi po tisti vojni pred 80 leti rihtal status Borca s pričanjem soseda sosedu. Kar je bil zadosten pogoj za pridobitev statusa Borca. Cele vasi so se vpisale na ta način v zvezo borcev po vojni.
biggbrader
26. 05. 2024 17.41
+1
Kjer so bile JLA kasarne, se je bolj slabo šprehalo slovenaćki.
biggbrader
26. 05. 2024 17.57
+0
štrekeljc
26. 05. 2024 20.27
+0
bigg, pač nisi bil zaveden Slovenec. Sam sem se delal Švejka in govoril slovensko in vidu čuda: prav nobenih problemov nisem imel.
patogen
27. 05. 2024 08.45
Štrukeljc, debela laž. Ali pa so te poslali domov kot neprištevnega po mesecu dni.
štrekeljc
28. 05. 2024 10.56
Ne. Vojaki so me imeli za "glupega Slovenca", oficirji so se pa smejali. Nekdo, ki je prej služil v Sloveniji, je celo po slovensko govoril z menoj. Da je ne pozabim, je rekel.
štrekeljc
28. 05. 2024 13.09
p.s. tudi Albanci so se delali bedake in niso govorili srbohrvaško! Le Makedonci in Slovenci smo bili ubogljivi hlapci!
patogen
26. 05. 2024 16.51
-1
Spodaj verniki uradne partijske zgodbe o osamosvojitvi zopet pišejo neko novo svojo zgodovino. Kot so jo zapisali tisto pred 85 leti. Ni važno kaj je zapisal Kadijević, Jović, rekel Mirković. Svoje verzije osamosvojitve se oklepajo, kot tiste pred 85 leti.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 17.27
+2
V bistvu desnule lažete na veliko glede osamosvojitve. Zakaj? Ker bi si radi privatizirali en res velik dogodek v slovenski zgodovini, ker ne razumete, da takrat sploh ni bilo pomembno, ali si levi, desni...šlo se je za Slovenijo. Danes pa nam desnule prodajate Jufko kot edinega osamosvojitelja. Lej, eni smo živeli v tem obdobju, vemo, kaj se je dogajalo. Mitov o osamosvojitvi ne rabite prodajat.
OrodniK
26. 05. 2024 17.39
-2
Ja, eni smo ziveli takrat in vemo, koliko gorečih Jugoslovencev je bilo proti osamosvojitvi in so še danes.... tako da ne bluzi da so bili vsi za stvar! In ti že od osamosvojitve delajo vse da Slovenija ne bi normalno funkcionirala. Nekako jim celo uspeva...žal
biggbrader
26. 05. 2024 17.43
-2
Aja, lewaki ste osamosvojili Slovenijo, čeprav ste še vedno proti osamosvojitvi.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 17.46
+1
A vidva nad menoj sta slišala za rezultate plebiscita? A mislita, da ste desnule sami dosegli tak rezultat? Kaj vse tlači to našo ubogo državo.... Pa tudi tisti, ki so bili proti, so imeli pravico se tako izreči. Pač niso bili za osamosvojitev. So zato manj vredni? Ne.
patogen
26. 05. 2024 18.09
+0
SD_je_poden, ko je šlo za osamosvojitev, je naenkrat enotnost, drugače pa je vztrajna delitev ki jo levičarji propagirajo, "naši" in "oni". V resnici je osamosvojitev presenetila 99% Slovencev, ki so mislili, da bo z osamosvojitvenimi akti Slovenija pridobila le boljši položaj v federaciji. V resnici pa nihče ni kaj prav verjel, da bo v resnici uspelo. Še celo zgražanje se je slišalo, kaj pa hoče janša? kaj pa izziva. Napad na kasarne v Ljubljani, oziroma nenapad se še danes označuje tako, da bi JNA razrušila Ljubljano. Razum, da oficirji iz kasarn ne bi streljali na stolpnice s svojimi družinskimi člani v bližini kasarn, se preskoči. Pa da je Zagreb pa imel napad na vojašnice, pa je ostal cel po njem.
biggbrader
26. 05. 2024 18.09
+0
Zahvali se Janšistom in ne flancaj neumnosti.
biggbrader
26. 05. 2024 18.18
+0
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.22
+2
Biggbrader pojdi se zdravit, ker živiš v iluziji.
SDS_je_poden
26. 05. 2024 18.25
+0
Patko, dejmo nekaj razčistit. Povelje nad TO je po naši, še čisto sveži ustavni listini, imelo predsedstvo republike Slovenije in ne obrambni minister. Povelje predsedstva je bilo, da TO ne sme izzvati nepotrebnih konfliktov. Potem se je pa našel en notranji minister, ki je mislil, da lahko tala povelja in je zahteval napade na kasarne. Samo kasarna v Šentvidu je imela več težkega orožja, kot ga je imela celotna TO. Govorimo o topovih 155mm, o minometih 120mm.... To je resni topništvo in če bi usekali po Ljubljani, bi bilo veliko žrtev.
patogen
26. 05. 2024 20.22
+0
Povelje predsedstva je bilo, da TO ne sme izzvati nepotrebnih konfliktov. - Kdo je podpisal in kje je to povelje? Jaz ga dosedaj še nisem videl. Arhivi so pa tudi nedostopni. 155 iz Šentvida, bi letel čez Ljubljano, Nižja elevacija pa bi udarila po stolnicah ofocorskih žena in otrok v bližini. Kapetan nažiga po Ljubljani, njegova pa ploska iz stolpnice. Mi jo pa gledamo ali kaj?
Sixten Malmerfelt
26. 05. 2024 15.51
+1
Ne bi bil to rajši Muzej Miru?
Mare Nostrum
26. 05. 2024 15.35
+1
Deponija odpadnega železa in nevarnih snovi(p111).
Rodion Raskolnikov
26. 05. 2024 14.56
+4
Odličen muzej, vreden ogleda. Zanimivo dejstvo je, da je orožje JLA v obdobju po II sv, pretežno sovijetske in ameriške izdelave. Skratka eni in drugi so tiščali orožje v roke, trtjenu nerazvitemu svetu, da bi se ti lahko kot vazali klali s sovražnikom. V 80 letih se ni nič spremenilo. Amerikanci in Rusi zalagajo bedake z orožjem, da si ti koljejo za interese velesil!
BUONcaffee
26. 05. 2024 14.28
-7
Ne cem zakaj je dobro da imamo tak muzej??? Skrbi me, da se bodo v njrm bolj zbirali JNA nolgastiki in njim podobni!
lakala28
26. 05. 2024 14.47
+4
Oprostite, ampak vi ste ..... (op.p. Zmago Jelinčič)!
Mio56
26. 05. 2024 14.53
-4
Se čist strinjam, da se bodo zbiral JNA in se posebej nostalgiki partije.....zagoj parka je spodubudil ravno Ivan Janez Janša in Bavčar!
patogen
26. 05. 2024 17.06
+1
Miodrag, pod Janšo in bavčarja misliš leta 1991 z osamosvojitveno dejavnostjo omenjenih, ki je posledično rezultiralo čez desetletje v zagonu parka?
Mio56
26. 05. 2024 14.22
+2
Park vojaške zgodovine v Pivki je nekoč že res bilj en muzej SLO osamosvojitve....ampak sedaj je pa le skladišče odpadnega železa .. policijski čoln p-111 naprimer!!! Pa tudi direktor parka je en vecjih zagovornikov, da SLO nebi smela bit samostojna...to je sam ze veckrat izjavil pol vplivom rujnega pri Mirandi!!!
biggbrader
26. 05. 2024 18.21
+1
Mio56
26. 05. 2024 14.19
+2
Park vojaške zgodovine v Pivki je zgolj in samo sredstvo za krajo EU in drzavnih sredstev, ki se kasneje prelijejo v žepe Pivškega župana!!
231koak
26. 05. 2024 14.01
+0
Pretopit v železo. Naj otroke peljem gledat, kar seje smrt nas navadnih ljudi zaradi elit.
BUONcaffee
26. 05. 2024 13.31
-5
JNA je bila okupatorska vojka v kateri so bili prisiljeni služiti tudi Slovenci.
1338go
26. 05. 2024 14.34
-1
Mio56
26. 05. 2024 14.56
+1
kako okupatorska, ce smo bli v skupni drzavi? hm no ja vseeno pustmo to....dejmo drugo vprasanje raje: Zakaj so fantje radi sli v JNA vojsko sluzit, ko je bil pri nas pa se naborniski sistem, so jim pa se starsi sli pomagat stavkat k ni blo dunajca pa pomfrija za kosilo....da o poskodbah s strelnim orozjem med ciscenjem le tega niti nebi omenjal!
BUONcaffee
26. 05. 2024 13.25
+0
Nesrečna zgodovina enega naroda Slovencev kjer so nas tisti kateri se se hvalijo da so se borili za svobodo prodali tujcem .
BUONcaffee
26. 05. 2024 13.21
+0
Ta kasarna gre za nesrečo slovenskega naroda, sprva pod Kraljevini Italijo, kasneje pos Jugoslavijo.
BUONcaffee
26. 05. 2024 13.16
-4
Slovencem ni bilo lahko na služenju vojske v JNA.
biggbrader
26. 05. 2024 17.46
-1
JA, res, služili smo v tuji vojski, za vzgibe srbske JLA.