Slovenija

Veter odkrival strehe, meteorna voda poplavljala, sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov

Ljubljana, 11. 07. 2020 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rok Nosan, Ti.Š., U.Z.
Komentarji
118

S severa so nad vso Slovenijo prešla neurja z močnimi sunki vetra in obilnimi padavinami, ponekod je padala tudi toča. Na centru za obveščanje so do 18. ure zabeležili 22 dogodkov. "Močan veter je podrl drevje in razkril ostrešja objektov. Meteorna voda ogroža objekte in je poplavila nekaj prostorov. Sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Na terenu je 15 gasilskih enot, ki sanirajo posledice," so sporočili. Prometno-informacijski center je voznike obveščal, da nevihte ovirajo promet v večjem delu države, ter jih pozival, naj se ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih.

Včerajšnji dan je bil marsikje po Sloveniji najtoplejši letošnji dan do zdaj. Po podatkih Arsa se je povsod, razen v višje ležečih krajih in krajih ob morju, ogrelo nad 30 stopinj Celzija, v najtoplejših krajih jugovzhodne Slovenije so izmerili celo 34 stopinj Celzija. Z današnjim prehodom izrazite hladne fronte pa se bomo, kot vse kaže, od tako visokih temperatur vsaj za deset dni poslovili.

Dopoldne je bilo v večjem delu Slovenije še sončno. Več oblačnosti je bilo na Gorenjskem, kjer so že nastajale posamične plohe. Temperatura je hitro naraščala in marsikje v južni Sloveniji se je že pred poldnevom ogrelo v bližino 30 stopinj Celzija. Zgodaj popoldne pa so v krajih ob meji z Avstrijo začeli nastajati nevihtni oblaki, ki so naznanjali prihod hladne fronte. 

Nevihte z močnim vetrom, grmenjem in dežjem so se se najprej pojavile na severu države, nato pa so se množile in se skupaj z občutno hladnejšim zrakom širile proti jugu. Predvsem v pasu med Belo krajino, Dolenjsko, osrednjo Slovenijo in severno Primorsko, kjer je bilo ozračje pred fronto najbolj pregreto, se pojavljajo krajevna neurja z močnejšimi nalivi in viharnimi sunki severnega vetra, na manjših območjih je zelo verjeten tudi pojav toče. Ta je na primer padala v Ljubljani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posamezne močnejše nevihte sicer lahko nastanejo kjerkoli po Sloveniji. Ob prehodu fronte se je tudi občutno ohladilo. Temperatura je marsikje padla pod 20 stopinj Celzija.

Radarska slika padavin ob 17. uri.
Radarska slika padavin ob 17. uri. FOTO: Arso

Gasilci imajo polne roke dela

Center za obveščanje Uprave za  zaščito in reševanje RS je sporočil, da je okoli 14. ure območja 17 občin po Sloveniji zajelo neurje z močnim vetrom in obilnimi padavinami. V povezavi s tem so do 18. ure zabeležili 22 dogodkov. "Močan veter je podrl drevje in razkril ostrešja objektov. Meteorna voda ogroža objekte in je poplavila nekaj prostorov. Sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Na terenu je 15 gasilskih enot, ki sanirajo posledice," so zapisali.

Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo manjše reke in hudourniki, možna so tudi razlivanja.

Kot je razvidno z njihove spletne strani, je neurje z močnimi nalivi v popoldanskih urah zajelo občino Prevalje. Gasilci PGD Prevalje so izčrpali vodo iz poplavljenega večstanovanjskega in počitniškega objekta, s pomočjo gradbenih strojev in delavcev komunalnega podjetja so odstranili plaz, ki je zasul cesto na Šentanel, na Lešah s ceste odstanili nanos kamenja in z delovnimi stroji preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši.

Neurje z večjimi nalivi je zajelo tudi občino Ravne na Koroškem. V Stražišču se je za stanovanjskem objektom utrgal manjši zemeljski plaz. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj dogodka in izvedli vse potrebne ukrepe. Dokončno sanacijo bodo uredili stanovalci v naslednjih dneh. Zelenbreški potok ob cesti na Zelen Breg je naplavil večjo količino materiala, zaradi česar se je zmanjšala propustnost treh mostov in več propustov. Delavci JKP Ravne so z delovnim strojem naplavine na več lokacijah odstanili. Na Tolstem Vrhu je zaradi izpada daljnovoda brez električne energije ostalo večje število odjemalcev. Dežurni delavci elektro podjetja so napako odpravili.

Ob 17.07 so gasilci PGD Prekopa posredovali v Dolnji Prekopi, kjer so iz garaže stanovanjske hiše črpali meteorno vodo. Voda je zalila cesto z nanosi kamnin in zemlje. Gasilci so usmerjali promet in očistili cestišče. 

Zaradi vode na cestišču je promet oviran na dolenjski avtocesti pri počivališču Podsmreka proti Ljubljani.  Prometno-informacijski center

Močnejše neurje z nalivi je zajelo tudi občino Dravograd. Meteorna voda je ogrožala več stanovanjskih objektov na Libeliški Gori. Gasilci PGD Libeliče so s pomočjo delovnega stroja preusmerili tok meteorne vode nazaj v strugo in izdelali varovalni nasip. Ščistili so cesto in zagotovili prevoznost do naselja. V Libeličah so s ceste odstranili podrto drevo, ki je zaprlo cesto.

Ob 16.21 je neurje z večjimi nalivi zajelo občino Črna na Koroškem. V Podpeci je meteorna voda ogrožala dve stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s protipoplavnimi vrečami in lesenimi konstrukcijami zaščitili objekta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob 18.16 je v občini Brežice prišlo do izpada daljnovoda Mokrice. Brez električne energije so ostali odjemalci naselij Jesenice na Dolenjskem in Male Doline. Dežurni pri Elektru Celje napako odpravljajo.

Previdno na cestah!

Prometno-informacijski center sporoča, da nevihte ovirajo promet v večjem delu Slovenije. Voznike opozarjajo, naj se ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih.

Oblačno nebo nad Ljubljano
Oblačno nebo nad Ljubljano FOTO: 24ur.com

V večernih urah je fronta z nevihtami in nalivi prešla tudi Obalo. Ker je menjava zračne mase izrazita, je predvsem nad odprtim morjem za krajši čas zapihala tramontana, ki se bo kasneje obrnila v burjo. Njeni najmočnejši sunki bodo dosegali hitrost okoli 100 kilometrov na uro. Drugod po državi je sicer ob prehodu hladne fronte zapihal okrepljen severni veter z najmočnejšimi sunki, ki so na izpostavljenih mestih presegali hitrost 70 kilometrov na uro.

Oranžno vremensko opozorilo Agencije RS za okolje.
Oranžno vremensko opozorilo Agencije RS za okolje. FOTO: Arso

V noči na nedeljo se bo ozračje povsod umirilo. Veter se bo marsikje povsem polegel, le na Primorskem bo še vztrajala šibka do zmerna burja.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Po prehodu hladne fronte se bo k nam od zahoda širilo območje visokega zračnega tlaka, zato lahko od jutri do sredine prihodnjega tedna spet pričakujemo sončno vreme. Ker bo k nam dotekala zračna masa iznad severnega Atlantika, bo razmeroma sveže za ta čas. V ponedeljek in v torek bomo zjutraj marsikje izmerili malo pod 10, popoldne pa malo nad 20 stopinj Celzija.

Mnogi med vami se verjetno še spomnite napovedi ameriškega Accuweatherja o peklensko vročem poletju, ki so jo ob koncu maja povzeli številni mediji. Takrat smo vas opozarjali, da njihove napovedi niso najbolj zanesljive za naše območje in da je za nas precej bolj zanesljiva napoved evropskega meteorološkega centra ECMWF, ki je za letošnje poletje predvidela odstopanje temperatur od dolgoletnega povprečja za okoli eno stopinjo Celzija, kar se (vsaj za zdaj) tudi uresničuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
12. 07. 2020 14.10
+2
Meni se pa smilijo ljudje, ki so jih neurja prizadela. Zanima me, kako bo reagirala naša "ablast"... Bo prav zanimivo........🤑
pravi?nik2
12. 07. 2020 10.34
-27
Sosedu je odkrilo kravo in je zmrzlna,kokoši valijo točo veliko kot jajce. Katastrofa.
miso4545
12. 07. 2020 10.06
-16
Res je dobro biti napovedovalec vremena, ker tudi če kiksneš, dobiš dobro plačo....
Razmisljajoc
12. 07. 2020 09.51
+2
Accuweather je zastonj , obstaja pa niz dosti , dosti bolj konkretnih zadev ampak ne zastonj ...
tantadruj1
12. 07. 2020 09.39
-2
ARSO bo tabelico s količinami padavin za včeraj v arhivu izdelal šele čez dva dni. hahahahha bedni ste res. za 12h nazaj je pa že mimo.. sedaj kaže 0.
Pal?ek Smuk
12. 07. 2020 09.40
-7
Ker je malo dezevalo se je nosko skril v klet ob polnem sodu pa je pozabil priti ven...
Scouser96
12. 07. 2020 09.22
+4
Kje je bla ta severna fronta ki jo je napovedoval vas profesionalec, ki je naredu neko animacijo kako bo konec sveta? V gorici 20 minut dezja v celem dnevu
Pal?ek Smuk
12. 07. 2020 09.47
-9
Nosko je strokovnjak kadar je nebo brez oblacka!!
Kometikjami
12. 07. 2020 10.41
+14
Scouser96 kot prvo, vedno sem srečen, kadar ne pride do katastrofalnega vremena, kljub temu, če izračuni napovedujejo katastrofo. Jaz nisem VESEL, ko pride do velike škode in za to ne obtožujem prognostikov, ki samo interpretirajo izračune meteorolšokih modelov. Kot drugo, na žalost v konkretnem primeru ni šlo brez škode, preberi si recimo na SPIN poročila. Skratka, žalosti te, da se je napoved izkazala za pretirano, kljub temu, da je prihajalo do večje škode. Ne vem, kaj bi ti rad videl in zakaj bi si želel, da pride do katastrofe.
Salvatore 1
12. 07. 2020 08.27
+1
Aquam foras, vinum intro
borisss
12. 07. 2020 08.06
+10
Glih da nam je vrt zalilo
TistoPravo
12. 07. 2020 08.05
+2
Celih 7 litrov je moj m2 zemljice kasiral....
TistoPravo
12. 07. 2020 09.07
-3
En slab ajmarčk, pred tednom pa en dober ajmarčk...od začetka leta pa dvomim da je padlo več kot 50 litrov na kvadrat...
Ofca1A
11. 07. 2020 21.53
+11
mal porosi, pa ste že v luft,....
Božji hram
11. 07. 2020 21.43
+23
Marsikateremu pobu ni treba zalivat danes kanabisa
alko82
11. 07. 2020 21.29
+0
Kolk lepo, zdej dobivam pluse tud od levakov
Uporabnik1940659
12. 07. 2020 14.10
+1
Kakšno povezavo imajo "levaki" in vreme? Sama sem vam dala - ......
alko82
11. 07. 2020 21.15
+37
Kaj nej rečem drugega...Sigurn je Janez kriv za vse to....
ni_mi_vse_eno
11. 07. 2020 21.11
+16
Ura devet in na nebu oranžno rdeča svetloba, ki je kar močna za ta čas.
dark horse
11. 07. 2020 20.57
+19
A to je toča :D Vi ljubljančani prave toče še videli niste zato je to za vas ekstrem
mzz66
11. 07. 2020 20.52
-13
Pa da zlomi dolgocajtno Ljubljano še enkrat malo skup, ne samo neke siromake po deželi.
Lisec7
11. 07. 2020 20.49
+12
Žvižgaču je pišuko zalilo, pa nič več ne žvižga.
zakipane
11. 07. 2020 20.36
+14
Ma sploh me ne več zanima hahahaha tle pr nas na primorskem in sicer bolj točno v Goriških Brdih smo izpeljali celo ohcet skozi.... do 19:15 ure.... brezzz kaplje dežjaaaaa😉😉😉
posrečen
11. 07. 2020 20.31
+3
Z dedkom šibava v Kočevski rog, dedek je zaskrbljen, pravi da je potrebno nagnat jamarje od tam, ker prihaja neurje.
BenQurer24
11. 07. 2020 20.17
+14
Kva je z unim k je švercu une vrtalke za vodo v Darfur... aj prešvercu al ni?