Slovenija

Odbor DZ ni podprl prepovedi frackinga v Sloveniji

Ljubljana, 06. 10. 2020 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je zavrnil predlog Levice za novelo zakona o rudarstvu, ki bi predvidela prepoved pridobivanja zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga, v Sloveniji. Koalicija je sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo tega zakona, ki jo sama pripravlja.

Predlog novele je določal, da v Sloveniji ne bi bilo mogoče pridobiti dovoljenja za raziskovanje in rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemične primesi. S to prepovedjo bi bilo po predlogu treba "uskladiti" tudi že izdana dovoljenja in rudarske pravice ter vloge zanje.

Črpanje zemeljskega plina
Črpanje zemeljskega plina FOTO: Dreamstime

Retroaktivnost so predlagatelji utemeljevali z zaščito javnega interesa pri zagotavljanju ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja. Iz Levice so glede tega sporočili, da "so s tem koalicijske stranke dale svoj glas tujim korporacijam, ki z umazano tehnologijo uničujejo okolje in zdravje lokalnega prebivalstva zavoljo vrtoglavih dobičkov. Onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja zaradi novih in novih vrtin, rafinerij in povečanega tovornega prometa, potresni sunki ob fraktoriranju so najbolj pogosto zabeleženi škodljivi okoljski vplivi, ki jim bodo izpostavljeni tudi prebivalci Petišovcev, če bo jutri britanska korporacija Ascent Resources začela z blagoslovom vlade Janeza Janše z izvajanjem frackinga."

Danes se je pokazalo, zakaj britanski kapitalisti kljub preteklim stališčem Agencije za okolje še niso opustili za skupnost škodljivega, a dobičkonosnega projekta in zakaj imajo v vlado Janeza Janše 'več zaupanja, da bo projekt prejel potrebna dovoljenja'. Ker je Janševa koalicija sposobna v tišini glasovati proti lastnim ljudem in za umazane profite tujega kapitala, so kritični  v Levici.

Nataša Sukič (Levica) je med razlogi za predlagano prepoved navedla veliko potencialno škodljivost pridobivanja plina s to metodo za zdravje ljudi in za okolje. Ni sicer mogoče z gotovostjo napovedati, kdaj in kje bi lahko prišlo do škodljivih posledic za okolje ali zdravje ljudi, izkušnje drugih držav pa kažejo, da se to dogaja, je dejala. 

Po njenih besedah so pridobivanje ogljikovodikov s to metodo že prepovedale med drugim Velika Britanija, Irska, Francija in Nemčija. "Izkušnje številnih držav kažejo, da fracking dejansko povzroča hudo onesnaženje," je poudarila. Takšna dejavnost bi po njenih besedah bistveno vplivala na kakovost bivanja v regiji in na podjetniške aktivnosti v regiji.

Vlada predloga zakona v tej fazi ne podpira

V Sloveniji sicer odmeva predvsem namera britanske družbe Ascent Resources, ki želi s slovenskim partnerjem v Petišovcih pridobivati plin s stimulacijo vrtin. Agencija RS za okolje je lani odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina treba izvesti presojo vplivov na okolje. Ko je upravno sodišče pritrdilo agenciji, je britanska družba napovedala tožbo proti državi.

"Prekmurje gradi svoje priložnosti ravno v panogi kmetijstva, ekološkega kmetovanja, ribištva, rekreacije ... Vse to je lahko postavljeno na kocko, če pride do neljubih vplivov frackinga na okolje," je menila Sukičeva.

Vlada predloga zakona v tej fazi ne podpira, je povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, saj ministrstvo samo pripravlja novelo zakona o rudarstvu, s katero želi odpraviti pomanjkljivosti glede pravnega položaja imetnikov obstoječih rudarskih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin in izboljšati sistemsko ureditev za učinkovitejše upravljanje z mineralnimi surovinami. "Zato ni racionalno zakon spreminjati samo zaradi ene problematike, ampak je treba k problematiki pristopiti celovito. Bomo pa predlog poslancev podrobno proučili in ga vključili v pripravo novele zakona o rudarstvu," je dejal. Po njegovih besedah naj bi vlada predlog potrjevala še letos.

Če vlada prepoved podpira, bi lahko koalicija podprla že ta predlog novele, je dejal Robert Pavšič (LMŠ) in s Sukičevo predlagal, da bi odbor to točko prekinil in jo nadaljeval na eni od naslednjih sej - da bi se lahko koalicija in ministrstvo uskladila glede podpore predlogu. Odbor je predlog zavrnil.

Za sprejetje novele so se poleg Levice zavzemali v SD, LMŠ in SAB. Člani odbora iz vrst koalicije, z izjemo predsednika odbora Bojana Podkrajška (SDS) in Gregorja Periča (SMC), niso razpravljali. Podkrajšek je ministrstvo pozval, naj pospeši pripravo svojega predloga novele. Perič pa je med drugim menil, da bi morali problematiko nasloviti v zakonu o varstvu okolja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
07. 10. 2020 08.05
+1
Samo bedaki in konji
sinhron
06. 10. 2020 21.11
+2
Opoziciji mora biti jasno , da ne more pričakovati , da bi SDS oziroma vlada sprejela še tako dober in koristen predlog zakona , ki ga bo predlagala opozicija , ker se boji , da bi si s tem znižali ceno !
mali.mato
07. 10. 2020 12.15
-1
d_evil
06. 10. 2020 20.14
-5
Hvala ti Janša!
Domendo
06. 10. 2020 20.09
+2
Če narod nebo imel debelejših denarnic je potrebno to prepovedati. Boriti se je potrebno. Pa nebo nekaj kravatarjev lepo živelo ko bodo svinjali zemljo. Naj plačajo da bomo vsi dobro živeli.
kitzbill
06. 10. 2020 21.08
+0
pravisprehajalec
06. 10. 2020 20.02
-1
Bravo. Čim ni levičarja zraven, se pojavi "Narodna Izdaja"...
preprostež
06. 10. 2020 19.48
+3
Narodni izdajalci!
kmatias10
06. 10. 2020 19.45
+0
Še dobro da imamo Janšo, da je kriv za vso gnojnico.
Generacija56
06. 10. 2020 19.42
+3
Ko bere človek še druge novice, kaj bi bivši zapornik rad postoril v teh dveh letih, TI GREDO LASJE POKONCI!!!! Seveda se človek vpraša... Ali imamo še koga v Sloveniji, RAZEN JANŠE? Samo impotentne slepce s palico, ki trkajo po pločnikih?
radar
06. 10. 2020 19.40
+4
Za tole pa mora biti referendum v primeru, da koalicija podpre fracking. Sramota, JJ bi za kapital respodredil vse..Škoda.
Jaka Jack
06. 10. 2020 19.38
+10
Tega pa v slo res ne rabimo.
Generacija56
06. 10. 2020 19.37
+4
Seveda ne... Nekdo je že prodal svojo dušo.... Sam najti ga je treba!
Heretik1
06. 10. 2020 19.07
+8
Pri takih poslih nikoli ne gre brez podkupnin, še posebej če je Janša zraven.
anatomija
06. 10. 2020 18.58
+16
v Britanji je prepovedano , In zato bi Britanci svinjali pri nas . Vlada se strinja ker so prijeli podkupnino . Državljani niso pomembni
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2020 18.53
+8
Žalostno. Ljudje bodo trpeli. Ekonomija bi morala upoštevati pri računanju potencialnih profitov tudi eksternalije vpliva na okolje. Ko te vneseš v račun in izračunaš čiščenje okolja, opaziš, da si kmalu v minusu.