Slovenija

Odbor DZ ni podprl zakona o financiranju izobraževanja

Ljubljana, 17. 07. 2019 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog novele zakona o financiranju v vzgoji in izobraževanju na odboru DZ za izobraževanje ni dobil potrebne podpore. Podprlo ga je osem članov, trije so bili proti, a bi za sprejem mnenja, da je zakon ustrezen, zanj morala glasovati večina od 17 članov odbora. Po vetu DS je bila namreč za podporo zakonu na matičnem odboru potrebna absolutna večina.

Šolarji
Šolarji FOTO: iStock

Poslanci bodo o predlogu sicer ponovno odločali v četrtek. Pri prvem glasovanju jo je podprlo 42 poslancev, po odložilnem vetu pa bo za ponovno potrditev treba prepričati absolutno večino oziroma 46 poslancev.

DS je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ker meni, da je v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost, je dejal državni svetnik Bogomir Vnučec, prvopodpisani pod predlog za veto. Uvedba razlikovanja po mnenju DS v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Vlada, katere stališče je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk, medtem poudarja, da je razlikovanje med javno veljavnimi izobraževalnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost, namenjeno izključno bolj jasnemu razlikovanju med izobraževalnimi programi, ki jih med seboj razlikuje že veljavni zakon, le da ne tudi terminološko.

Po opozorilu vlade je bistvo razlikovanja v načinu sprejemanja programov, saj javno veljavne programe sprejme minister v sodelovanju s pristojnim strokovnim svetom. Programe, ki pridobijo javno veljavnost, pa sprejme zasebna šola v skladu s svojim aktom o ustanovitvi, strokovni svet pa zanje ugotovi, da je program v skladu s cilji sistema vzgoje in izobraževanja in da zagotavlja enakovreden izobrazbeni standard.

Ne drži, da bodo zaradi navedenega razlikovanja ogroženi obstoječi zasebni vrtci in osnovne, srednje oziroma višje strokovne šole, ki izvajajo javno veljavni program, meni vlada. Ob tem pa izpostavlja še dejstvo, da se navedeno razlikovanje po noveli ne uporablja za programe, ki so že pridobili javno veljavnost.

V razpravi so poslanci ponovili že znana stališča, ki jih imajo njihove poslanske skupine. Svojega mnenja niso spremenili niti v SMC, kjer novele pri glasovanju v DZ niso podprli, ampak so se vzdržali. Poslanka SMC Mateja Udovč je danes dejala, da se zavzema za kakovostno in vsem dostopno javno šolstvo, zasebne šole pa morajo biti dodana vrednost in zdrava konkurenca javnim šolam.

Tadeja Šuštar iz NSi je menila, da je novela neustavna, kar izhaja tudi iz mnenja zakonodajno-pravne službe DZ. Tomaž Lisec iz SDS, ki se je strinjal, da je novela neustavna, je dejal, da zasebnim šolam še zmanjšuje pravice. Poslanka SDS Jelka Godec pa je izpostavila, da se bo zakon ne glede na četrtkovo glasovanje ponovno znašel pred ustavnimi sodniki.

Poslanec SD Matjaž Nemec je dejal, da podpira zasebno šolstvo, če to dopolnjuje mrežo javnih šol in če je tudi manj privilegiranim omogočeno, da se vpišejo v to šolo. Kot je poudaril, pa je proti temu, da se zasebno šolstvo stoodstotno financira z javnim denarjem.

Maša Kociper iz SAB je pozvala poslance koalicije in Levice, da podprejo novelo. Ustavno sodišče pa naj nedvoumno sporoči, kako je razumeti 57. člen ustave, po katerem je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev. Država pa v skladu s tem členom ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.

Po njenih besedah pa ostaja tudi možnost, da bi državljani na referendumu odločali o tem, ali z javnim denarjem financirati zasebne šole ali ne.

Aljaž Kovačič iz LMŠ je spomnil na stališče Evropskega sodišča za človekove pravice, po katerem država ni dolžna financirati zasebnega šolstva in se sama odloči, v kakšnem delu ga bo financirala.

Tudi v Levici podpirajo novelo. Miha Kordiš je ob tem izpostavil protislovja zagovornikov zasebnih šol, češ da ti po eni strani trdijo, da zasebne šole v ničemer ne ogrožajo javnega šolstva, a hkrati zatrjujejo, da zasebne šole "dovajajo prepotrebno konkurenčnost v naš šolski sistem".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprosto
18. 07. 2019 19.20
Ne vem kaj desnjakom ni jasno. Otroci so tudi uprvičeni do brezplačnega zdravstva. Vendar, če pa se starši odločijo vseeno za pregled ali poseg pri zasbnem zdravniku, se s tem odločjio tudi za 100% plačilo in vse je OK. Vsak otrok ima pravico in možnost brezplačne osnovne šole. Če pa se starši samovoljno odločijo za zasebno šolo, bi potem ravno tako MORALI prevzeti tudi 100% plačilo!!! Pa ta vaša mantra da gre le za izkemno majhen procent... ja danes, kaj pa čez 10 let, pa OŠ, ki bi jih ustanovile muslimanska cerkev, pa pravoslavna, pa... Osnovna šola je obvezna, ja, javna OŠ in je brezplačna, vse ostalo bi moralo biti 100% plačljivo, tako kot je v zdravstvu!!
robert55
18. 07. 2019 11.48
-2
upam, da bo odstopil sedaj
robert55
18. 07. 2019 11.48
-2
Penkalo pa v drevo in v jok...
User300173
17. 07. 2019 18.58
+9
Veljavno odločanje ustavnih sodnikov naj bo z 2/3, saj odločajo o Ustavi. Za spremembo Ustave je potrebno 2/3 v DZ. Odločitev US z 5:4 se državljanom ne kredibilna, saj skoraj polovica sodnikov ni za sklep.,kar pomeni,da tudi sami ustavni sodniki niso istega mnenja pri tolmačenju Ustave. 2/3 glasov bi dalo težo in kredibilnost odločitvam US. Sedaj smo priča odločitvam, ki so šle skozi "šivankino uho".
bojer
17. 07. 2019 21.09
+6
Absolutno se strinjam s tvojim razmišljanjem, če je treba za spremembo ustave 2/3 glasov, zakaj ne na tem področju. Odločbe ustavnih sodišč ne bi smele v nobenem primeru biti "diskutabl".
User300173
17. 07. 2019 21.44
+7
Sodišča tudi odločajo v senatu treh. Torej je že v osnovi 2/3.
User300173
17. 07. 2019 18.51
+14
Obvezujoč referendum ali smo za plačevanje zasebnih šol ? Za nepotrebne referendume smo zmetali že denarja, ta bi vsaj razčistil. Poleg tudi, kaj s financiranjem cerkve in uvedbi cerkvenega davka. Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da je financiranje zasebnih šol stvar posamezne države. Torej, naj odločijo državljani. Ampak, ker politiki in kler obvladujejo teren, si ne pustijo vzeti vajeti iz rok. Ustavno sodišče je politični organ, ki se vedno bolj krepi. Število ustavnih sodnikov na parno število.
Kruh+sol!
17. 07. 2019 17.19
+5
Tudi zdravstvo bi moralo biti v vecjem obsegu privat in financirano iz ze placanih nasih prispevkov, torej od ZZZS, ne pa da vse storitve, ce noces cakati 1 leto, dodatno placas. To je tudi predlog NSi. Zmanjsale bi se vrste in korupcija v zdravstvu.
Skunk Works
17. 07. 2019 16.52
-14
Slovenske javne šole so zelo dobre v ideološkem pranju možganov....v tem so dobre ni kaj,.....Sicer se sedaj sploh ne bi pogovarjali o javnem, ali zasebnem, in ne bi bilo takšnega pogroma proti zasebnemu, saj je po celem civiliziranem svetu normalno, da imamo in javne in zasebne ustanove, ter da konkurrenca spodbuja kvaliteto, kar je v splošno korist večine prebivalszva. Še več vsepovsod po svetu bi ljudje, če bi mogli raje pošiljali svoje otroke v zasebne šole ali se zdravili v zasebnih klinikah. Če ne verjamete vprašajte nekatere naše najbolj vidne leve voditelje, veste katere, kam so se šli zdraviti? Kje so šolali svoje otroke....Vas pa so lepo oprali, da se zavzemate za javno, javno, javno....Sicer pa zakaj bi starši, ki so že enkrat plačali skozi davke javno šolstvo, sedaj še enkrat plačevali iste od države odobrene programe za svoje otroke v zasebnih šolah?....
SDS_je_poden
17. 07. 2019 21.59
+1
Area51 dej, a bi ti vsaj enkrat skupaj spravil/a nekaj smiselnega?
Skunk Works
17. 07. 2019 16.34
+10
Eno splošno vprašanje: Recimo da ste resno bolni,....za denar vam ni problem, rabili pa bi, oziroma zase bi seveda želeli takojšnje in najboljše možno zdravljenje....Kam v evropi recimo bi se obrnili : v neko splošno javno bolnišnico, kliniko,...ali v katero od boljših zasebnih klinik oziroma bolnišnic? In zakaj bi izbrali, kar bi izbrali?...hvala za odgovore..
Ate_ist
17. 07. 2019 20.03
+12
denar ti ni problem!? potem svojemu otroku plačaj šolnino in naj veselo hodi v zasebno šolo.
yss
17. 07. 2019 16.01
+38
Tukaj gre za 7 zasebnihšol, od tega so 4 "farške" Ko ustanoviš zasebno šolo je menda jasno, da tukaj ne gre za financiranje iz proračuna. Niti centa nebi smele te šole dobiti iz javnega denarja, ne pa 100 % financiranje programa, ki ga izvajajo javne šole. Starši, ki vpišejo otroke v zasebne šole pa tudi verjetno vedo, da bodo morali prispevati sredstva za to. Še kako dobro ve RKC , kaj je zasebno in to zna tudi lepo tržiti. Ni treba drugega, ko se naučiti od njih kaj se plača in kaj ne..No tega zadnjega je bolj malo :)
Netajkun
17. 07. 2019 16.13
+16
Zasebne OŠ so se ustanovile šele potem , ko so pridobile pravico ( koncesijo ) države , za izvajanje javno veljavnega programa izobraževanja . Drugače sploh ne more biti , ker potem dosežena izobrazba sploh ne bi bila veljavna . . . osnovna šola je pa v Sloveniji zakonsko obvezna . Drugače pa mislim , da sta samo 2 katoliški , od omenjenih 7 .
Skunk Works
17. 07. 2019 16.26
+3
V redu, torej so zasebne šole samoplačniške, starši otrok, ki vpišejo otroke zasebne šole, pa dobijo vrnjen denar od davkov, ki gre za šolstvo, , s tem denarjem plačajo zasebne šole, pa je stvar rešena.....Ali mislite, da bi morali kljub temu hkrati skozi davke plačevati še manj kvalitetne javne šole z večinskim levo usmerjenim kadrom?...
jakec1575
17. 07. 2019 16.27
-5
Če izvajajo identicni javni program potem so povsem upraviceni do denarja. Ta drugi del pa takole. del je podoben tistemu v javnih solah, del pa je res drugacen. ampak govorimo o nekaj 100 jurjih na leto. V Sloveniji se volivci vedno obesijo na obskurne teme, nikoli na najbolj pomembne. kdaj bomo korupcijo obesili za moda? Tam pa vse tiho. nobene ulice.
yss
17. 07. 2019 16.34
+8
Kje so primerjalne analize med kvaliteto zasebnih in javnih šol v Sloveniji? Kako lahko brez tega trdimo, da so javne šole zanič? Zanimivo bi bilo tudi preveriti kako te šole izvajajo redni program in kako vpletajo vanj svoja ideološka prepricanja. Verjetno ni nadzora nad tem.
lakala28
17. 07. 2019 16.35
+13
Maš res. Ker se pri nas sprejemajo zakoni, ki nekomu pisani na kožo. E, pa malo morgen. Kdor se gre zasebno šolo, naj jo zasebno tudi plača. Farške gor ali dol.
Skunk Works
17. 07. 2019 16.37
-15
V javnih šolah je že ideološko pranje možganov vključeno,.....
Ate_ist
17. 07. 2019 20.11
-1
area težiš z nekim pranjem možganov. živimo v plurlnem sistemu in tega da otroke zastruplajo z neko ideologijo na splošno žal več ne moreš trditi učni načrti so javni. je pa dejstvo, da bo zasebna šola lahko gonila svojo ideološko smer 300 na uro.
RibicTine
17. 07. 2019 15.54
-4
A levakom ni dovolj, da jim desetkrat poveš, da kršijo ustavo ali jim je vseeno??
JApajaDAja
17. 07. 2019 16.37
+12
ko bodo pobegajloti in prišleki iz vseh južnih vetrov zahtevali to isto se boš tudi oglašal?