21°C

Odbor DZ podprl zakonsko podlago za zamik uvedbe elektronskega cestninjenja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
0
Člani odbora DZ za infrastrukturo so potrdili novelo zakona o cestninjenju, ki jo je vlada pripravila zaradi zamika celovite uvedbe elektronskega sistema cestninjenja. Ta naj bi po prvotnem predlogu zaživel s 1. decembrom, zdaj pa bodo od takrat na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa.

Do zamika uvedbe celovitega sistema elektronskega cestninjenja prihaja zaradi zamude pri sklenitvi pogodbe z izbranim izvajalcem, slovaškim Skytollom, do katere je prišlo zaradi dveh vloženih revizijskih zahtevkov. Oba sta bila sicer zavrnjena kot neutemeljena, je spomnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič.

Skytoll bo do 1. decembra tako vzpostavil cestninjenje z letno in polletno elektronsko vinjeto. Gre za dolgoročne vinjete, ki jih uporabljajo zlasti pogosti uporabniki cestninskega omrežja, pri čemer je treba upoštevati, da so letne vinjete za leto 2021, veljavne do 31. januarja 2022.

Po Miheličevih besedah je pričakovati, da se bodo ti uporabniki v večini primerov odločali za nakup letne elektronske vinjete ob izteku veljavnosti letnih vinjet za leto 2021 (razen v primeru npr. nakupa novega avtomobila ali menjave avtomobila).

Skytoll bo uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzorni sistem elektronskih vinjet šele s 1. februarjem 2022.
Skytoll bo uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzorni sistem elektronskih vinjet šele s 1. februarjem 2022.FOTO: Bobo

Ob upoštevanju dejstva, da so polletne vinjete predvidene zgolj za motorna kolesa in da se lastniki motornih koles praviloma odločajo za njihov nakup v pomladnih mesecih, ni pričakovati posebnega interesa za njihov nakup v zimskih mesecih.

Skytoll bo uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzorni sistem elektronskih vinjet šele s 1. februarjem 2022, zato bo Dars v vmesnem obdobju, torej od 1. decembra letos do 1. februarja prihodnje leto, izdajal tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepke, enako kot zdaj, je še pojasnil državni sekretar.

Poslanec SDS Ljubo Žnidar je v krajši razpravi članov odbora izpostavil, da so razlogi za sprejem novele jasni, se je pa dotaknil postopka javnih naročil v Sloveniji. "V Sloveniji je zelo značilna folklora pritožb na vse možne razpise. Danes na razpisih, ko gre za večje državne investicije, skoraj ni več primera, da jih ne bi bilo," je dejal.

Pripravljavcem razpisov in državni revizijski komisiji je predlagal, da rešijo primer slabe prakse, saj se zaradi dolgotrajnih postopkov dela velika državna škoda. "Ves ta čas terja tudi proračunska sredstva," je izpostavil.