Slovenija

Odbor DZ za dodatne ukrepe za ekonomsko stabilnost RTVS

Ljubljana, 06. 12. 2023 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor državnega zbora za kulturo, ki je obravnaval finančni položaj Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je z devetimi glasovi za in tremi proti sprejel sklep, s katerim podpirajo prizadevanja ministrstva za kulturo, da v dialogu z vodstvom javne radiotelevizije pripravi dodatne ukrepe za ekonomsko stabilnost in neodvisnost zavoda.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan je povedal, da ustanovitelj javnega zavoda ni imel zaupanja v prejšnje vodstvo RTVS. Zdaj pa so poiskali možnost, da interventno zagotovijo sredstva. Po vladni odločitvi iz konca novembra bo namreč pet milijonov evrov za letošnje leto namenjenih za program, ki je večinoma že bil ustvarjen, deset milijonov evrov pa bo namenjenih za naslednje leto. Z upravo zavoda so po Rusjanovih besedah tudi dogovorjeni, da januarja začnejo redne sestanke, na katerih bi med drugim preverili možnosti za nadaljnje zakonske spremembe. Rešiti bo treba tudi vprašanje financiranja Simfoničnega orkestra RTVS in Big banda RTVS, je napovedal.

Predsednik uprave zavoda Zvezdan Martić je povedal, da naj bi negativni rezultat zavoda konec leta po oceni znašal 10,5 milijona evrov. V osnutku finančnega načrta zavoda za leto 2024 pa še vedno niso našli virov za pokritje v višini pet milijonov evrov, medtem ko so osem milijonov evrov manjkajočih sredstev našli z varčevanjem pri variabilnih stroških.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Bobo

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je povedal, da uprava v osnutku programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 navaja, da je ena možnost za leto 2024 pomembno krčenje programa. Tako bi se denimo na Televiziji Slovenija število risank zmanjšalo za 40 odstotkov, število oddaj Male sive celice za tretjino, namesto petih epizod Inšpektorja Vrenka bi posneli in predvajali samo dve. Druga možnost po navedbah uprave pa je, "da kaj grobo odrežemo", je povzel Forbici. Tako bi se denimo odrekli organizacijski enoti glasbena produkcija.

Predstavil je svoj predlog interventne zakonodaje, ki ga je pripravil. V skladu z njim bi socialno šibki plačevali nižji RTV-prispevek. Zbori RTVS, Simfonični orkester RTVS, Big band RTVS in programi za manjšine in ranljive skupine pa bi imeli status javne službe.

Po opozorilu nekdanjega generalnega direktorja RTVS in zdajšnjega direktorja Slovenske tiskovne agencije Igorja Kadunca so to, da bo RTVS potreboval dodatna sredstva, vedeli vsi. Polovica zaposlenih je namreč napredovala. Če denarja ni dovolj, je treba po njegovem mnenju pač izkazati izgubo in najeti posojilo. RTVS mora zagotavljati program, financiranje je drugotnega pomena, je prepričan.

Ob pogovorih o krčenju programa številna opozorila

Ker je svet zavoda novembra pozval upravo, naj predloži izračune finančnih in kadrovskih učinkov za več morebitnih ukrepov, tudi za ukinitev organizacijske enote glasbena produkcija, je predsednica nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski razmišljanja o ukinitvi Simfoničnega orkestra in Big banda ocenila kot sramotna. Po njenem opozorilu namreč oba pomenita vrhunsko kakovost.

Prav tako je Matic Švab iz Olimpijskega komiteja Slovenije posvaril pred negativnimi posledicami morebitnega neprenašanja poletnih olimpijskih iger in evropskega nogometnega prvenstva v prihodnjem letu. Glede na raziskave se po vsakokratnih olimpijskih igrah veliko otrok spet začne ukvarjati s športom, je povedal.

Novinarji lahko po besedah Nataše Štefe iz Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, kjer stavkajo že od maja lani, svojo kredibilnost gradijo le v stabilnem okolju. Vendar pa že najmanj dve leti delajo v pogojih izrednih razmer, zdaj tudi pod finančnimi pritiski. Toda brez stabilnega financiranja ni mogoče uresničiti prve stavkovne zahteve, ki je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, je opomnila.

V razpravi je poslanka Svobode Janja Sluga ravnanje zdajšnjega vodstva zavoda ocenila kot odgovorno. Zdaj je končno toliko zaupanja med njim in ministrstvom za kulturo, da bo mogoče takoj odločno ukrepati, je ocenila. Težko pa razume ravnanje nekdanjega vodstva zavoda, ki je RTVS pripeljalo v škripce. Zlasti v televizijskem informativnem programu so se ukinjale oddaje, prestavljali so se termini oddaj, kar vse negativno vpliva na občinstvo, je pojasnila. Z njo se je strinjala Tatjana Greif iz Levice. Škoda, ki jo je zavodu povzročilo nekdanje vodstvo, je bila na RTVS velika, a se stanje počasi izboljšuje, je opazila.

Jonas Žnidaršič iz SD je kot nujno poudaril, da se tudi vlada vključi v zagotavljanje dolgoročne finančne stabilnosti RTVS. Omenjanje morebitnih ukrepov, denimo ukinitve Simfoničnega orkestra in Big banda, pa vidi kot ravnanje, nespoštljivo do zaposlenih.

V opozicijski SDS so bili medtem kritični. Po mnenju Andreja Hoivika aktualna vlada dela isto, kar očita prejšnji, namreč "lomasti po zavodu". Depolitizacija zavoda, ki jo je napovedala aktualna vlada, je v resnici politizacija, je ocenil.

Poslanci NSi pa niso sodelovali v razpravi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
06. 12. 2023 19.00
+3
Reorganizacija in kadrovska prenova samo ne po merilih trenutnega levega pola. Drugače pa financiranje.na podlagi gledanosti. Vsi ne bomo več brezpogojno podpirali to levičarsko lajnarstvo.
pekoči paradižnik
06. 12. 2023 18.47
-3
RTV očistiti starih janševcev in od 2020-2023 zaposlenih pod janšistično okupacijo,... pa bo to prav fletna firma in dober medij.
pekoči paradižnik
06. 12. 2023 18.40
-4
Odpustiti nezakonito zaposlene na RTV pod nezakonitim vodstvom janšistov,.... razveljaviti vse bonitete podeljene sindikatu oddajnikov in zvez,.... ukiniti panoramo, maše in pričevalce,.... dati na čevelj grozovito, možino, vido in krevsa,.... potem se pa na gledalce obrniti s prošnjo,.... po pomoči. Že velikokrat sem napisal, da jim da, takoj 25 € na mesec, če izpolnijo zgornje pogoje.
TO-91
06. 12. 2023 20.12
+1
Ko bo rtv uravnotežen potem se lahko pogovarjamo o prispevku, v nasprotnem si to enoumje naj plačujejo levaki🤮
zmerni pesimist
06. 12. 2023 17.30
+1
In koliko vas je tam
martin celin
06. 12. 2023 17.26
+2
S tem programom na prostem trgu ste do aprila v stečaju. Edino val202 mogoče preživi pa se ta bi se moral znebiti par voditeljev.
andraa
06. 12. 2023 16.47
+3
Občutno krčijo in ukinjajo programe,medtem ko polovica zaposlenih napreduje.Luknja je nastala zaradi vaših previsokih plač.Nedeljske krščanske maše ste znižali na 12 na leto!!, ni pa problema ker boste na novo predvajali bajramske molitve.Kje pa mislite da ste.
pietro
06. 12. 2023 16.38
+5
pekoči paradižnik
06. 12. 2023 18.41
-1
janšistična greznica na RTV,... hčerinska družba janšistične kletne latrine.
jank
06. 12. 2023 16.19
-3
Čimprej povečati RTV prispevek. Mi nacionalko še kako potrebujemo, saj se množi krog grezničnih medijev.
OrodniK
06. 12. 2023 16.05
+5
Aha, delali vedno manj, ukinjali vse po vrsti od simfonikov, do big banda, skenslal prenos OI in evropskega prvenstva,.... dnarja pa še vedno premau?!?!? RTV je postal JAMA BREZ DNA. Enako kot ocena poplavne škode - 10 milijard!?! Gl-up narod bo pač plačvou.... Žalostno!
Majzelj
06. 12. 2023 16.00
+4
RTV zaprite, ker jim ni rešitve, ker se ne želijo spremeniti in iti s časom naprej.
Volja
06. 12. 2023 15.52
-4
Se pa je v sporu z prejšnjim vodstvom razkrilo marsikaj, v stilu udeležbe na poldnevnem mednarodnem simpoziju z vključenimi cca 14-dnevnimi počitnicami na račun RTVja in še kaj bi se našlo....
Volja
06. 12. 2023 16.02
-3
Pajo_36
06. 12. 2023 15.37
-3
Kako se nam povsod v bivši YU propagira ameriški sistem res, ne moreš verjet, kako so sploh ultra desne AmCham elite ful za to, da mamo texas televizijo, da je vse pod kapitalom, še novinarstvo. RTV je slovenska televizija, je ena od osnov našega naroda, JJ bi pa seveda rad Madžarsko in Izrael, kjer je Netanjahu ravno ta teden napadel Haaretz, ker neodvisno poroča o vojni. NAmesto, da bi gledali, kako Evropa to dela, sploh nam najbližja Avstrija, desnuharji hočejo Ameriko. Pejte jta, priporočam sploh Dallas, San Francisco, pa to...pa ponoč ven pejte, mal naokol hahahahaha
Volja
06. 12. 2023 15.42
+1
Neumen komentar, ki je proizvod razmišljanja na prvo žogico. Obstaja kar nekaj PLATFORM, kjer se NI ZADAJ delež kapitala ali pa celo donos vložka, ampak neke vrste prispevanje k realozaciji določenega projekta, katerega namen "sponzorji" prepoznajo kot pomemben k doprinosu družbe
Volja
06. 12. 2023 15.36
-1
Preden vodstvo ukinja in krči programenl se naj zavedajo, da je zelo lahko ODGNATI gledalca in s tem OGLAŠEVALSKE SPONZORJE, in ZELO TEŽKO jih prodobiti NAZAJ!
Volja
06. 12. 2023 15.37
+3
Jožica55
06. 12. 2023 15.30
-10
Hvala Bogu da je RTV spet postala gledljiva pa četudi bomo morali plačevati malo več !!!! Nič problem !!!!
pekoči paradižnik
06. 12. 2023 18.46
+0
Odmevi z grozovito so še vedno negledljivi,... Tarča, ki permanentno udriha po vladi in ministrih, ščiti pa janšizem z vsako naslednjo oddajo doseže novo dno,.... ukvarja se s tem, zakaj je tina dobila e pošto od inšpektorice,.... da pa 11 glav živine ni bili označenih, prijavljenih in kakšno nevarnost za prehransko verigo to predstavlja so pa izpustili.....
Volja
06. 12. 2023 15.30
-2
Prepričana sem, da bi RTV posamezni programski seti s konktretnimi projekti lahko kandidirali na mednarodnih platformah za zbiranje sredstev, četudi RTV ne dosežejo oddaljenih držav...pomemben je namen projekta.
zoran pušenjak
06. 12. 2023 15.20
+12
Naj gredo na trg in si z delom prigarajo denar, če pa niso sposobni pa naj ukinejo komplet RTV, ker kar pride pod vodstvo Golobnjaka ima takoj vse izgube
kiropraktik
06. 12. 2023 15.16
+6
Samo jamrajo! Razpustimo to gnezdo!
periot22
06. 12. 2023 15.10
+7
Nobene škode če ta javni podn ukinejo!
proofreader
06. 12. 2023 14.57
+6
Forbici bo pogrešal risanke in pravljice. ❤️
zoran pušenjak
06. 12. 2023 14.57
+6
Sedaj pa je RTV postal brezno brez dna. Program totalna nula in drugo leto še slabše, Pa kdo bo še gledal to skorpucalo od TV