Slovenija

Odbor DZ za končanje pritiskov na uredniško avtonomijo na RTVS

Ljubljana, 22. 06. 2022 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za kulturo je pozval vodstvo RTV Slovenija, da dosledno zagotavlja ustavno pravico do obveščenosti. Nemudoma naj tudi preneha izvajati pritisk na uredniško neodvisnost in institucionalno avtonomijo zavoda ter spet vzpostavi pogoje za neodvisno delo novinarjev. Hkrati naj preneha z diskreditacijami zaposlenih in pritiski nanje, so pozvali.

Shod za javno RTV v ponedeljek.
Shod za javno RTV v ponedeljek. FOTO: Bobo

Vodstvo zavoda naj tudi preneha s politično motiviranimi kadrovskimi in drugimi spremembami na zavodu, so pozvali na seji, na kateri so se osredotočili na novinarsko avtonomijo in pravico do obveščenosti kot poslanstva RTVS. Od programskega sveta zavoda pa želijo, da svoje delo opravlja nepristransko in strokovno ter v skladu z zakonom o Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Predlogov sklepov SDS, po katerih bi vlado pozvali h končanju političnega pritiska na vodstvo RTVS, vodstvo in kolektiv v zavodu pa k prenehanju medsebojnega obračunavanja, niso sprejeli.

Predsednica odbora Tamara Vonta iz stranke Gibanje Svoboda je sejo odbora sklicala zaradi dogajanja na zavodu, katerega so novinarski sindikati, združeni v koordinaciji, v ponedeljek opozorili na grob poseg vodstva RTVS v novinarsko avtonomijo. Kot je dejala na začetku seje, je v zadnjih dneh celo površnemu opazovalcu postalo očitno, da je na RTVS nekaj narobe.

Po njenih besedah so zaskrbljujoče tudi napovedi vodstva zavoda o ukinjanju nekaterih dopisništev v tujini. S tem gre za poseganje v temelje RTVS in ustavno pravico o obveščenosti, je izpostavila.

Od novega leta odpoved dalo deset novinarjev

Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov zavoda Helena Milinković je poudarila, da se novinarjem na zavodu krati pravica do izražanja in avtonomnega novinarskega dela. Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough je po njenih besedah v ponedeljek, ko je koordinacija nadaljevala s stavko, z odločitvijo o krajšanju televizijskih dnevnoinformativnih oddaj presegel pooblastila in posegel v novinarsko delo.

Delovni pogoji so iz dneva v dan slabši, na novinarje in urednike se izvajajo pritiski, v televizijskem informativnem programu pa je od novega leta zaradi slabih razmer dalo odpoved deset novinarjev, je povedala.

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Branimir Štrukelj se je strinjal, da je delodajalec v ponedeljek kršil ustavno zagotovljeno pravico do stavke. Okrnil je namreč program, da bi lahko krivdo za pomanjkljivo obveščanje zvalil na novinarje, čeprav so ti pripravili neokrnjen program.

Grah Whatmough je po drugi strani poudaril, da vodstvo dosledno spoštuje pravico zaposlenih do stavke. Kot je dejal, je že takoj po seznanitvi s stavkovnimi zahtevami povedal, da vodstvo marsikatero zahtevo že izvaja. Predlagalo je konkretne rešitve, je zagotovil. Nenazadnje je pripravilo predlog stavkovnega sporazuma, za vzpostavitev rednega socialnega dialoga pa je predlagalo podpis posebnega dogovora.

V televizijskem informativnem programu je od novega leta zaradi slabih razmer dalo odpoved deset novinarjev.
V televizijskem informativnem programu je od novega leta zaradi slabih razmer dalo odpoved deset novinarjev. FOTO: Luka Kotnik

Obžaloval je, da je koordinacija zavrnila podpis stavkovnega sporazuma in vztrajala pri stavki. Očitke o cenzuri pa je zavrnil. V stavki gre po njegovi oceni le za to, da bi odstavili tako njega kot tudi odgovorno urednico televizijskega informativnega programa Jadranko Rebernik in predsednika programskega sveta zavoda Petra Gregorčiča.

Po besedah predsednice sveta delavcev RTVS Petre Bezjak Cirman ga je v torek s sklepom k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu pozval svet delavcev. Med razlogi so nespoštovanje zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju in statuta RTVS ter nevzdržne razmere v zavodu in njegovo slabo vodenje.

Ministrica obljubila sprejetje koalicijskega predloga novele zakona o RTVS

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je strinjala, da sta ogrožena značaj javnega medija in njegovo poslanstvo in da politično podrejanje zavoda zahteva takojšnje ukrepanje. Zagotovila je prizadevanje, da bo čim prej sprejet koalicijski predlog novele zakona o RTVS, ki želi depolitizirati zavod.

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik pa je opomnila, da se mora hkrati z depolitizacijo javnega zavoda rešiti tudi vprašanje ustreznega financiranja RTVS. Izrazila je upanje, da bodo sprejeti ustrezni ukrepi.

Marko Milosavljević z ljubljanske Fakultete za družbene vede pa je opozoril, da je gledanost nacionalne televizije v času aktualnega vodstva padla tudi za 20 odstotkov. Ta podatek med drugimi po njegovi oceni kaže na povzročanje velike škode zavodu.

Pri tem je spomnil na statut zavoda, po katerem generalnemu direktorju preneha funkcija pred potekom mandata, če s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči RTVS večjo škodo, zanemarja ali malomarno opravlja svoje naloge, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda.

V poslanski razpravi je Tatjana Greif iz Levice spomnila, da so mediji v demokraciji četrta veja oblasti. Brez neodvisnih medijev je po njenih besedah nemogoče kritično nadzorovati oblast. "Glede na dogajanje na RTVS se moramo strezniti, da smo na robu propada," je posvarila.

Mojca Pašek Šetinc iz stranke Gibanje Svoboda je ob tem, kar se dogaja na RTVS, izrazila žalost. Vodstvo po njenih besedah posega v program, umika zaposlene, jih premešča z enega na drugi televizijski program. Vodstvo in programski svet delujeta v smeri uničenja zavoda, meni. "Zavedate se, da tega medija ne morete prevzeti," je poudarila. "Ker tega ne morete, ga želite uničiti," je dodala. Toda javna RTV je po njenih besedah od vseh, ne pa od določenih posameznikov ali strank.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da je odgovornost vodstva poskrbeti za učinkovit javni servis, kar mu tudi uspeva. Pri tem pa se po njenih besedah sooča z močnim nasprotovanjem tistih, ki so proti spremembam. Ob opozorilih, da vodstvo ne posluša nezadovoljnih novinarjev, pa je dejala, da bo treba težave reševati znotraj hiše. Le tam je po njenem prepričanju pravo mesto za to.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
23. 06. 2022 08.35
+0
Politični pritisk na vodstvo RTV izvaja Tanja, Tamara in vse leve stranke!
jodr
22. 06. 2022 21.55
+1
Zakaj ne objavite fotografije štrajkajoče novinarke Manice Janežič Ambrožič, ki se sprehaja z torbico na ramenu vredno 1500 EURO_v??
Tik Tak
22. 06. 2022 17.13
-5
Na RTV že dolgo marsikaj ne štima! Od štavila zaposlenih, do levo - pristransko podajanja informacij. Skratka, najmanj 1/2 zaposlenih hodi v službo in opravlja funkcijo fikusa, ostala večina, pa namesto objektivnega poročanja, zganja levičarski aktivizem.
ArkaMast
22. 06. 2022 16.42
+8
Sedaj kretničarji in teologi krojijo javno RTV?!? Severna Koreja, režimski ljudje,
Hasan
22. 06. 2022 16.11
+8
Me res zanima kje se bodo Janševi hlapci zaposlili ko bodo morali odpeketat iz JAVNE RTV.NOVA TV je itak ostala brez "Orbanovega"sponzorstva,še kak mesec pa se ustavi še dotok iz javnih podjetji kot so Telekom,....in pristali bodo na zavodu za zaposlovanje in to pozabljeni od Janše.
prašek
22. 06. 2022 15.37
+6
»Čeprav je voditeljica Dnevnika, simpatična in zgovorna Elen Batista Štader, svoje delo jemala silovito resno, naj zdajšnji šefi na Televiziji Slovenija očitno ne bi bili preveč zadovoljni z njenim delom. Tik pred božično-novoletnimi prazniki naj bi ji tako kar prek elektronske pošte poslali sporočilo, da je v prihodnje ne vidijo več na voditeljskem položaju. Namesto nje naj bi ob sedmih zvečer osrednjo informativno oddajo na TVS po novem vodila Katarina Golob Veselič, svetlolaska, prepoznavna po ljubki luknjici v bradici, sicer pa žena še enega televizijskega obraza, novinarja Boštjana Veseliča Goloba.« ........................................... Jaz si želim vrnitve Elen Batista Štader ! Katarino pa na odpad !!!!!
bonkintos
22. 06. 2022 15.47
-4
tvoje želje so nepomembne ...jaz si tudi želim da bi ti bil već v štali kot na tem portalu...
Andrew16
22. 06. 2022 15.32
-2
Javni zavod bi se moral znebit rdečega komunističnega kadra, ki ga po pripovedi ni malo. Če se to realizira je javna hiša na dobri poti da preživi. Drugače pa. Razpad greznice oziroma nivo S. Koreje.
piljan
22. 06. 2022 15.38
+7
Res je svečka,imenovala jih je rdeča kumunistična sekta sdeesek.Potrpi,se bo očistilo.
slovenec12
22. 06. 2022 15.30
-4
Komplet vse odpustit sej so k svine pri koritih ze vrsto let...noben vec ne gleda rtv!!!
prašek
22. 06. 2022 15.31
+6
prašek
22. 06. 2022 15.17
+7
Spoštovani gospod Golob, imate škarje in platno, uporabite škarje in odrežite nesposobno vodstvo RTV Slovenija !!!!
prašek
22. 06. 2022 15.13
+9
Da Dnevnik vodi neka Katarina Veselič je nedopustno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bonkintos
22. 06. 2022 15.22
-1
Aja..Če bi to počel Janša bi bil največji diktator...ZAPOMNI SI NEKAJ TI PRITLIKAVI PUDELJ VSI V NADZORNEM SVETU IN PROGRAMSKEM SO BILI POTRJENI V DRŽAVNEM ZBORU ....HOLOB SE LAHKO SAMO SLIKA PRED RTV HIŠO.
prašek
22. 06. 2022 15.24
+8
bonki srček , dajva času čas in bova videla !!!!!
piljan
22. 06. 2022 15.34
+9
Bonki svečka mala cvileča,spet prestrašeno cvilis v kevdru.
bonkintos
22. 06. 2022 15.39
-6
borjac
22. 06. 2022 15.12
+4
Dragi PV dr. Golob in ministrica Vrečko, če se ne bosta ali boste HITRO zganili, ne bo od RTV Slo ostalo NIČ od NIČA, Janša ruši na RTV Slo vse pred sabo kot buldožer, in se ne ukvarja z lepimi bedami, tako kot ta Golobova vlada, govoričenje ne pomaga nič, Šarec je imel prav, v enem tednu je potrebno počistiti vse Janševe kadre, kajti ti kadri pripadajo SEKTI SDS, v Stranki včasih še kdo kaj misli z lastno glavo, v SEKTI pa nikdar.
prašek
22. 06. 2022 15.14
+5
bonkintos
22. 06. 2022 15.23
-3
VIDVA ENOJAJČNIKA SE LAHKO V DUETU SLIKATA...
dober-man
22. 06. 2022 15.11
+4
jansisticno vodstvo se drži, ko klop v koži. klopa se odstrani s posebno metodo...
nikhrast
22. 06. 2022 14.57
-5
Najprej se je treba znebiti teh starih novinarjev ki so odrasli, pa potem se zaposlili, v prejšnji Yugi.
JApajaDAja
22. 06. 2022 14.38
-1
prcednica odbora,5 m3 tamara....pred vstopom v dvorano obvezen pct !
Jožajoža
22. 06. 2022 14.36
+10
Janšistka Andrejo Gregorič je stavkokaz ,izdajalca,domobranka rosvita pesek si je pa vzela dobro plačan dopust.