Slovenija

Tonin: Dokler posel z boxerji ni odpovedan, je interpelacija skakanje na suho

Ljubljana, 20. 09. 2022 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za obrambo je na nujni seji zavrnil opozicijski poziv vladi, naj prekliče sklep o odpovedi pogodbe za nakup osemkolesnih oklepnikov boxer in nadaljuje izgradnjo srednje bataljonske skupine, češ da ta poteza tudi zaradi vojnih razmer v Ukrajini ogroža varnost Slovenije. Nujno sejo odbora za obrambo sta zahtevali SDS in NSi. Omenja se tudi interpelacija obrambnega ministra Marjana Šarca, za katero pa Matej Tonin pravi, da pride v poštev šele, ko bo posel dokončno odpovedan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo tudi NSi zahtevala interpelacijo?
    02:54
    Iz 24UR: Bo tudi NSi zahtevala interpelacijo?
  • Iz SVETA: Oklepnikov očitno ne bo
    03:10
    Iz SVETA: Oklepnikov očitno ne bo

 

Člani odbora so zavrnili tudi opozicijska poziva ministrstvu za obrambo, naj se v luči razmer v Ukrajini ne igra z varnostnim položajem Slovenije in nemudoma nadaljuje z modernizacijo Slovenske vojske ter da naj pri načrtovanju nakupov v zvezi z izgradnjo srednje bataljonske skupine zavoljo nižje cene ne ogroža varnosti slovenskih vojakov.

Člani odbora so zavrnili tudi opozicijska poziva ministrstvu za obrambo, "naj se v luči razmer v Ukrajini ne igra z varnostnim položajem Slovenije", kot to trdijo v SDS in NSi. V obeh opozicijskih strankah tudi menijo, da je vlada s to odločitvijo ustavila modernizacijo Slovenske vojske ter da pri načrtovanju nakupov v zvezi z izgradnjo srednje bataljonske skupine zavoljo nižje cene ogroža varnosti slovenskih vojakov.

A odbor je te trditve v predlaganih sklepih zavrnil z devetimi glasovi proti šestim. Člani odbora pa so soglasno podprli sklep, da se je odbor za obrambo danes seznanil z revizijskim poročilom o smotrnosti nabave osemkolesnikov boxer za potrebe Slovenske vojske.

Boxer-2
Boxer-2 FOTO:

Nujno sejo odbora za obrambo, ki je bila v večjem delu zaprta za javnost, sta zahtevali poslanski skupini SDS in NSi, potem ko je vlada na vrhu koalicije prejšnji teden sprejela sklep, da bo Slovenija pogodbo za nakup boxerjev preklicala. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Predsednik odbora Martin Premk (Svoboda) je po seji odbora v izjavi za javnost povedal, da so se na njej pojavljala vprašanja o gospodarnosti nakupa vozil boxer ter o ceni nakupa, osnovna dilema pa je bila tudi, "da je 45 vozil premajhno število za minimalne standarde srednje bataljonske enote".

Premk meni, da bi bilo nakup boxerjev mogoče izpeljati bolj gospodarno, kot je bilo to storjeno v času nekdanje vlade, ob čemer je spomnil, da je bila ena od težav v povezavi z nakupom tudi ta, da je ministrstvo za obrambo dobilo le eno ponudbo za nakup, ki je prišla iz Nemčije. Navedbe nekdanjega obrambnega ministra Mateja Tonina, da bo šla vlada zdaj v nakup cenejših osemkolesnikov, je Premk zavrnil, glede morebitnih pogodbenih kazni, ki bi jih Slovenija plačala ob odstopu od pogodbe o nakupu boxerjev, pa je poudaril, da tega revizijsko poročilo ne omenja.

Na sklep vlade o odstopu iz programa boxer se je po seji znova odzval tudi nekdanji obrambni minister, zdaj poslanec NSi Matej Tonin. Po njegovih besedah revizija ni pokazala nepravilnosti pri nakupu boxerjev, navedbe o višini pogodbenih kazni, ki jih bo morala plačati Slovenija v primeru odstopa od pogodbe o nakupu boxerjev, pa je označil za "čisto izmišljotino".

Obrambni minister Marjan Šarec je pred dnevi sicer nakazal možnost, da bi Slovenija ob odstopu od pogodbe lahko plačala do približno 70 milijonov evrov kazni, kar pa Tonin zanika. Kot je poudaril, pogodba, ki jo je podpisal 11. maja, ne vsebuje omenjene določbe, se pa Tonin strinja, da so zahteve po odškodninah povsem normalen mehanizem v poslovnem svetu, kadar pride do odpovedi že sklenjenih pogodb.

Tonin je danes sicer posredno potrdil informacijo iz revizijskega poročila, da nakup 45 vozil tipa boxer ne bi zadostoval za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Po njegovih pojasnilih, bi Slovenija skladno s standardi Nata v ta namen namreč morala kupiti 53 vozil. Razliko naj bi predstavljala specialna vozila, ki bi jih nabavili kasneje, po drugačnih pogojih, je nakazal.

Kot je pojasnil, se je prejšnja vlada odločila, da bo vozila boxer kupovala postopno, in sicer se je najprej odločila za nakup 45 osnovnih vozil, kasneje pa bi dokupili še preostala, kot so na primer sanitetna vozila in poveljniška vozila.

Ker Slovenija pri nakupu specialnih vozil zaradi njihovega manjšega števila ne bi dosegla ugodne cene, je prejšnja vlada načrtovala, da bi se pri naročilih pridružili drugim državam. Tonin sicer ugotavlja, da Slovenija pod aktualno vlado najverjetneje ne bo "zgradila srednje vojne bataljonske skupine."

Omenja se tudi interpelacija obrambnega ministra. Tonin pravi, da se bo "zgodila po tem, ko bo ta posel odpovedan, dokler pa ta posel ni odpovedan, pa je to neko skakanje na suho".

Z odločitvijo vlade, da odstopi od pogodbe za nakup osemkolesnikov, pa so na drugi strani v Levici zadovoljni. Po besedah njihovega poslanca Mihe Kordiša, v Levici nasprotujejo vsakršnim nakupom orožja po meri Nata, ki se ga kupuje za delovanje Slovenske vojske zunaj meja naše domovine. "Pri tem bomo vztrajali," je med drugim poudaril Kordiš.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
21. 09. 2022 09.34
+3
Se vidi da Toninček ni bil vojak. Z Boxerji se ne braniš, mi se ne bomo nikamor vozili, nikogar napadali, protitankovsko orožje nam zrihtaj pa naj pridejo s totimi Bokserji.
Korintos11
21. 09. 2022 09.32
+2
Če maske zafuraš potem greš takoj na posel z Boxerji?
Ševednonaskradejo
21. 09. 2022 08.42
+1
Naj kar utihne, Tonin. Naklepno je podpisal škodljivo pogodbo in tik pred odhodom z ministrskega položaja. Gotovo za mastne provizije..
?ebula
21. 09. 2022 08.08
+5
Tonina bi bilo potrebno interpelirati in to za vedno.
ANDRO2004
20. 09. 2022 21.58
+3
Toninček, prej ali slej bosta z janezom odgovarjala. Dob je pripravljen. Pa ne na odprtem oddelku.
Slovenec007
20. 09. 2022 21.57
+7
400 milijonov evro za par ton železa ki ga sploh ne potrebujemo....čakalne vrste v zdravstvu, položnice za elektriko in gorivo v nebo, stanovanjska problematika ki se vleče že desetletja to pa ni pomembno, važn je da orožarski lobij s pomočjo NATA dobi svoj kos pogače in podpisniki pogodb počitnive v St.Moritzu in Dalmaciji.
KOdOvce
20. 09. 2022 21.53
+3
Dokler ne vidim Janezka v vojaškem brezrokavniku (ala ready for combat) z rokico potisnjeno zelenskemu, nov doma narjen medaljon in uokvirjeno priznanje za herojstvo, si želim v naši državi za vsaj 900mil€ novo kupljenih tankov, da nas branijo pred sovražnikom, ki bo vsak čas prodrl čez naše vasi! Hip hip.....
KOdOvce
20. 09. 2022 21.55
+3
In naj naslovijo to pogumno akcijo/obisk na kavico (beri "dej še men nekaj provizije"), kot Srečanje herojev 2
Lion91
20. 09. 2022 21.57
+4
To bi po moje Janez prav užival. Najprej bi se slikal pred tanki potem bi pa stekel v CD zaklonišče in ukazal napad.
andro69
20. 09. 2022 21.49
-1
Tisti ki jim gredo provizije tako v nos...pod čigavo vlado se je gradil Teš...levo a ne...
Lion91
20. 09. 2022 21.51
+4
Kakor jaz vem so TEŠ požegnale vse vlade. Tako leve kot desne. Lahko da se ne marajo ampak pri denarju se pa tudi kakšna roka stisne za dober dil.
frenk707
21. 09. 2022 13.20
+1
Gepard007
20. 09. 2022 21.41
+5
Sej Boxerji niso slabi, moti pa dejstvo, da je Tonin tako silil s tem nakupom, čeprav ga je Golob pozival, da počaka. Dvomim, da je Tonin delal v korist naroda :D Lahko bi šli še naprej s Patriami, ker jih že poznamo pa tudi vzdrževanje je lažje/ugodneje. Če že silimo z drugimi ostajajo dobri Mowag Piranha, M1296 Dragoon pa tudi Lav 6.0 sam verjetno zanje Toninček še ni slišal... Neke tretjerazredne ne bi kupoval samo da prišparamo? Pol je bolje, da nič ne kupujemo. Potrebno je sodobno opremit našo vojsko ne pa spet z nekimi brezveznimi naspol variantami, ki so se že v preteklosti izkazale za slabe...
Ševednonaskradejo
21. 09. 2022 08.48
+1
Nakup teh Boxerjev se sliši podobno "smotrn" kot je bil smotrn nakup preko 200 nedelujočih ventilatorjev..
Diabloss
20. 09. 2022 21.40
+10
torej je 70 mil provizij bilo
Kislarepa20
20. 09. 2022 21.39
-7
Me zanima kako dolgo boste se plesali
Salting
20. 09. 2022 21.41
+9
Svečke SDS plešejo dokler je beli snegec v kevdru
Urška iz Ugande
20. 09. 2022 21.31
-1
Zakaj pa se v tej zadevi ne vpraša nič vojske? Se je težko zapeljati novinarju iz vašega močvirja do neke vojašnice pa vprašat par vojakov kaj si mislijo o tem. Ali pa kakšnega poveljnika? Pa da vam malo pokažejo kaj imajo zdaj itd. Temu se je včasih reklo novinarstvo. Problem je ker vi niste novinarji ampak vladna propaganda. Kot v Rusiji, Severni Koreji..
Salting
20. 09. 2022 21.40
+7
Če bi ti Plesoči zgolj osnovno pobrskal po predhodnih člankih na to temo bi videl, da se je vojska že izjasnila glede tega in da so mediji (razen SDS Korejskih trobil) o tem že poročali...
Urška iz Ugande
20. 09. 2022 21.44
-3
Nisem zasledil nikjer, da bi vojak kdaj kaj govoril o Boxerjih. Ali pa vojska. Potem pa mi zaupaj kaj pravijo?
Salting
20. 09. 2022 21.53
+2
Na kratko: vojska je sporočila, da "da imata obe vozili – tako boxer kot rosomak – enako stopnjo zaščite pred izstrelki" ... "vozila (Rosomak) imajo dobre reference iz Afganistana" ... "Poleg Poljakov ga uporabljajo tudi v Združenih arabskih Emiratih"
KOdOvce
20. 09. 2022 21.59
+2
Seveda ni zasledil nikjer, on bi rad da se vpraša enga bivšega vojakca, ki rad voli SDS
Urška iz Ugande
20. 09. 2022 21.59
-1
Super. Te pa nabavite poljska vozila mamesto nemških. Pa seveda more biti cena potem toliko nižja. Odlično.
biggie33
20. 09. 2022 21.19
+6
Janšeki in njihovi posli z orožjem.. nič novega
andro69
20. 09. 2022 21.40
-6
User2127030
20. 09. 2022 21.15
+9
Dva koruptivna ministranta ministra za obrambo samo v Sloveniji. Letos je goreli mi pa brez letal brez helikopterjev imamo pa pol miljona kravatarjev na drzavni plači, ki sploh nevedo kaj naj delajo. 🤣
babazaneti
20. 09. 2022 21.14
+6
ni zalostno da je tonincek podpisoval pogodbe glede na to da ni niti sluzil vojaskemu redu??? kaj sele da bi vedel zakaj se gre:))
rogla
20. 09. 2022 21.08
+10
Tonin, kaj pa bo z dobičkom v tvoj žep? A ni zapisano: "Ne kradi!"? Ti ne spoštuješ krščanskih načel?
Ševednonaskradejo
21. 09. 2022 08.55
Tonin sme krasti, ker je menda že pred 2000 leti nekdo dal svoje življenje, da so lopovom grehi že 2000 let in vnaprej odpuščeni..
Salting
20. 09. 2022 21.08
+9
Kako je že JJ rekel glede Tonina: "uporabni be.dak"
mackon08
20. 09. 2022 21.05
+5
Kljub vsem pozivom naj počaka z podpisi te pogodbe je podpisal to pogodbo. Ja se je mudilo zaradi provizij, ki jih verjetno ne bo banda pokvarjena lopovska.
HeavyDxxx
20. 09. 2022 21.07
-5
Posel je speljan direkt preko Nata ..torej ni govora o provizijah. Bojo pa provizije pri poljskih Rosomahih.
User768643
20. 09. 2022 21.04
+0
Vsi pričakujejo nov svetovni spopad, v Sloveniji se pričkamo ali potrebujemo oklepnike. Tipično.
Ševednonaskradejo
21. 09. 2022 08.58
Smo preventivno rabili tudi ventilatorje.. a kupili neuporabne ventilatorje. Tipično.
patogen
20. 09. 2022 21.02
-5
Življenja damo, Rosomaha ne damo, so skandirali levičarji lani v Ljubljani, ko so brcali pedala....
babazaneti
20. 09. 2022 21.05
+6
patogen
20. 09. 2022 21.08
-6
Sedaj boste trpali provizije. vse bo šlo "za narod", kot radi rečete levičarji.