Slovenija

Odbor podprl strategijo nacionalne varnosti, a brez dodatnih pooblastil Sove

Ljubljana, 11. 09. 2019 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
9

Odbor za obrambo je s tesno večino dal zeleno luč predlogu resolucije o strategiji nacionalne varnosti za obravnavo na plenarni seji DZ. Potrdili pa so tudi dopolnilo SDS, s katerim so vendarle umaknili določilo o dodelitvi dodatnih pooblastil Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Minister za obrambo Karl Erjavec je na današnji seji odbora DZ za obrambo izpostavil, da je resolucija o strategiji nacionalne varnosti krovni dokument, na katerem bi lahko temeljili ostali predpisi s področja nacionalne varnosti. Cilj resolucije je doseči čim večjo stopnjo nacionalne varnosti, pri čemer dokument naslavlja zelo različne vire ogrožanja, tudi sodobne kibernetske in hibridne grožnje.

Najdaljšo razpravo o predlogu resolucije si je na današnji seji odbora privoščil Miha Kordiš iz Levice. Označil ga je za problematičen in sporen dokument, ki "ni vreden papirja, na katerem je napisan". Ocenil je, da ne naslavlja primerno sodobnih groženj, kot so podnebne spremembe, revščina in neenakost.

Namesto tega se po njegovih besedah ukvarja z vohunjenjem za lastnimi državljani in s podlagami za nove nakupe oborožitve za zavezništvo Nato. "Resolucija je eden najbolj ideološko prestreljenih dokumentov," je dejal. Po njegovih besedah zapisi o spremenjenem varnostnem okolju, pa o hibridnih in kibernetskih grožnjah niso podkrepljeni z dejanskimi podatki, ampak so "v službi ustvarjanja družbene histerije".

Poslanci so opozarjali na krepitev pooblasti Sove.
Poslanci so opozarjali na krepitev pooblasti Sove. FOTO: Dreamstime

Na pomanjkanje opredelitve nekaterih drugih sodobnih virov ogrožanja v predlogu resolucije je v razpravi opomnil tudi Samo Bevk (SD). Tako v njem med drugim pogreša zdravstvene in druge nevojaške grožnje. Franci Kepa (SDS) in Jani Ivanuša (SNS) pa v resoluciji pogrešata večji poudarek na ilegalnih migracijah.

Večina članic in članov odbora, ki so razpravljali, pa je tudi opozorila, da bi posebno previdnost veljalo nameniti področju obveščevalno-varnostne dejavnosti.

Tako je Anja Bah Žibert (SDS) ocenila, da novo resolucijo sicer potrebujemo, a ne takšne. Zlasti je opomnila na krepitev pooblastil Sove. To področje je v predlogu premalo obrazloženo, državljanke in državljani pa so nanj zelo občutljivi, je ocenila poslanka SDS.

Da je meja med varnostjo in človekovimi pravicami tanka, je opomnil tudi Andrej Rajh (SAB). Branko Grims (SDS) pa je opozoril, da bo država, ki namerava zavoljo varnosti omejevati svobodo, izgubila oboje.

Iz predloga resolucije so umaknili določilo o dodelitvi dodatnih pooblastil Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.
Iz predloga resolucije so umaknili določilo o dodelitvi dodatnih pooblastil Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. FOTO: Kanal A

Bah Žibertova je tako predlagala dopolnilo, ki predvideva, da se nova pooblastila ne bi dodelila Sovi, pač pa bi bil za to področje odgovoren svet za nacionalno varnost. To dopolnilo so članica in člani odbora nazadnje tudi s tesno večino potrdili.

Več članic in članov odbora se je sicer v razpravi obregnilo tudi ob vsebino Kordiševe obsežne razprave. Robert Pavšič iz LMŠ ga je tako opomnil, da vojsko opremljamo za lastno varnost, in ne za zavezništvo. Izpostavil je tudi sredstva, ki se iz obrambnega proračuna namenjajo za zaščito in reševanje.

Obrambni minister Erjavec je sicer na seji tudi razkril, da je ministrstvo v začetku septembra podpisalo dodatek k pogodbi o nakupu 38 oklepnikov 4x4 oshkosh, in sicer jih nameravajo opremiti z oborožitvenimi postajami. Med njimi jih bo 31 opremljenih z 12,7-milimetrskim mitraljezom, sedem pa z avtomatskim bombometom kalibra 40 milimetrov.

Za oborožitvene postaje bo ministrstvo namenilo nekaj več kot 10,6 milijona evrov, končna cena investicije skupaj z davkom na dodano vrednost pa bo 31,8 milijona evrov, je med drugim pojasnil minister.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
12. 09. 2019 07.14
Ko se politika in javni sektor bojita lastnega oveščevalnega aparata. Potem nam je lahko jasno, da ne delajo pošteno. Da se le nebi najdo kak prisluh spet proti Jankovicu, ko bi ga mogla sodnica pol odstranit iz dokazov.. Zaradi takih imamo tabornike z mikrofoni in ne obveščevalce.
Frane Šajn
11. 09. 2019 21.26
Sova mora kot obveščevalna služba v rokah države opravljati svoje delo tako pred domačimi zgagarji in mafiozoti kot proti tujim vsiljivcem , ki jih ta trenutek v Sloveniji mrgoli! Zato g. Šarec nobenih omejitev temveč zaupati SOVI in ji omogočiti še bolj proste roke! Se ti bo obrestovalo!
Blallka
11. 09. 2019 18.59
+0
Miha Kordiš in ostali iz levice so itak žrtve hibridnih orožij, samo nimajo inteligence, da bi to dojeli.
Kaktus111
11. 09. 2019 18.30
+0
A se pri SĐS - u bojijo da bi spet ujeli njihovega boga pri dogovarjanju o incidentih na meji ...:????
Kaktus111
11. 09. 2019 18.26
+3
Ne vem zakaj sploh imamo SOVO če ne sme loviti miši .......???
Frane Šajn
11. 09. 2019 17.28
+1
Samo neka iz kolumne za premislek o jemanju pooblastil SOVI! Odlomek , ki bi bil tu na mestu! O tem se takrat ni ravno govorilo, ampak dandanes je baje pricurljala novička iz zbora za republiko, kjer se na novo sliši "Če ne bo šlo z milo bo šlo s silo!" Sova bi morala imeti ravno sedaj nastrižene oči in ušesa. Povzemem!!!!Sreča, da je takratni poveljnik specialne enote slovenske policije Vinko Beznik leta 1994 izvedel za Krkovičeve mokre sanje in se nanje temeljito pripravil. Na dan domnevnega puča so bile vpoklicane zaščitne policijske enote za blokado Ljubljane (priprave so bile podobne kot ob preprečenju prihoda mitingašev Slobodana Miloševića v Slovenijo), na policijske oklepnike BOV so za vsak slučaj pritrdili protioklepne rakete, zato se je Krkovičev pohod na prestolnico izjalovil. Toda isti ljudje so še vedno na istih položajih, razpoloženje med ribniško-kočevskimi jurišniki je zaradi letošnje pirove zmage Janeza Janše na volitvah podobno kot leta 1994 in v razgretih glavah bi se lahko spet porodila ideja. Celo iz Zbora za republiko je neuradno pronicnilo, da če ne zlepa, bo šlo pa zgrda!
Frane Šajn
11. 09. 2019 17.31
+0
Torej se že žuga kot Petrica Kerempuh proti Zagrebu! Al kad se bumu drugi put vdarili!" Ne ni tu mišljen Zgreb ampak je samo prispodoba za tokrat oblegano Ljubljano.
Rde?iAlarm
11. 09. 2019 17.15
-2
svečkarje je na današnji seji najbolj zanimalo ali je jankovič poljubil moskovskega župana.......................če ga je poljubil je slovenija ogrožena .........vsaj iz svečkarske prespektive...........mi je pa bila smešna sds poslanka ki je vsa zaripla mahal z fotografijo jankoviča...............
?rtomir
11. 09. 2019 17.32
-1
cak a ga je res poljubu, fuj zdej pa vec ne maram jankovica