Slovenija

Zelena luč predlaganim spremembah financiranja zasebnih šol

Ljubljana, 01. 07. 2019 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
156

Odbor DZ za izobraževanje je za drugo obravnavo pripravil predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol. Ta je po zavrnitvi vseh dopolnil SDS in NSi in tudi dopolnil štirih koalicijskih strank ostal tak, kot ga predlaga ministrstvo. Po njem bi država obvezni del programa financirala 100-odstotno, razširjenega pa ne bi financirala.

Predlaganim spremembah financiranja zasebnih šol je odbor za izobraževanje prižgal zeleno luč.
Predlaganim spremembah financiranja zasebnih šol je odbor za izobraževanje prižgal zeleno luč. FOTO: Dreamstime

Med številnimi dopolnili, ki so jih k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja vložili poslanci SDS in NSi, so člani odbora DZ danes glasovali tudi o treh vsebinskih dopolnilih odbora, ki jih je predlagala LMŠ. Ta so nastala kot neke vrste kompromis med štirimi od petih strank koalicije.

Dopolnilo, ki so mu podporo napovedali v LMŠ, SMC, DeSUS in SAB, ne pa tudi v SD, je predvidevalo, da bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, od razširjenega programa pa bi financirala le dopolnilni pouk, dodatni pouk in jutranje varstvo učencev 1. razreda.

V SAB in DeSUS so napovedali, da bodo dopolnilo podprli, ker se zavedajo, da bo na koncu potreben kompromis in ker si želijo vse skupaj spraviti z mrtve točke. Enako so napovedali v LMŠ, kjer pa so dali tudi vedeti, da če dopolnilo ne bo sprejeto, da bodo podprli prvotni predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje.

Koalicijski poslanci so se pred današnjo sejo odbora za izobraževanje sicer sestali na sestanku, na katerem so poskušali uskladiti možne rešitve glede sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol. Skupne rešitve niso našli.

V SDS in NSi so napovedali, da dopolnila ne bodo podprli, ker da nasprotujejo zgolj delni uresničitvi ustavne odločbe. Po njihovem prepričanju bi bila ta uresničena le, če bi oba dela javnega programa financirali 100-odstotno. Podporo dopolnilu pa so odrekli tudi v SD in Levici. V SD so slednje obrazložili z besedami, da je zanje sprejemljiv le predlog ministrstva, v Levici pa, da dopolnilo prinaša dodatno financiranje zasebnim šolam, kar pa ne podpirajo.

Dopolnilo so nato na glasovanju s tesno večino zavrnili. Prav tako so zavrnili tudi vsa dopolnila SDS in NSi, ki bi prinesla 100-odstotno financiranje obeh delov javnega programa. Nato pa je sledilo še glasovanje o vseh členih kot celoti. Čeprav sta se pri tem vzdržala dva poslanca SMC, je predlog zakona dobil zadostno, sicer tesno podporo.

Slednje pomeni, da na plenarno sejo DZ zdaj roma praktično nespremenjen predlog zakona, kot ga je v DZ vložila vlada. Neuradno je sicer slišati, da danes potrjena rešitev ni dokončna ter da se bo koalicija o končnem, širše sprejemljivem modelu financiranja zasebnih osnovnih šol še usklajevala.

Nekdanji šolski ministri so podprli predlog ministrstva.
Nekdanji šolski ministri so podprli predlog ministrstva. FOTO: Dreamstime

Današnja razprava na odboru je bila sicer dolga in polemična, saj so člani odbora podrobno predstavljali svoja stališča do predlaganih rešitev kot tudi o razmerju med javnim in zasebnim šolstvom.

Poslanci SDS in NSi so opozarjali, da bi bila danes potrjena rešitev v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča. To je namreč po besedah Jožeta Tanka (SDS) zakonodajalcu naložilo, da mora financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah zvišati, medtem ko ga predlog vlade znižuje. "Zato je govoriti o tem, da boste realizirali odločbo ustavnega sodišča, pri čemer ne bo nobenih finančnih posledic za državni proračun, milo rečeno nepedagoško. Takšnega podcenjevanja si kot poslanec ne dovolim," je dejal.

"Zasebne šole želite popolnoma onemogočiti. V zakonu je nekaj zelo jasnih signalov, da zasebno šolstvo v Sloveniji ni dobrodošlo," je menil Jožef Horvat (NSi). Napovedal je, da če bo novela sprejeta v danes potrjeni obliki, da se bo država najverjetneje znašla pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Jelka Godec (SDS) se je tudi vprašala, kdo bo odgovarjal, če se bo zakon znova znašel na ustavnem sodišču in ga bo to spet spoznalo za neustavnega. Odgovorila si je, da verjetno nihče, saj takrat zdajšnje sestave DZ ne bo več.

Na drugi strani je Marko Koprivc iz SD izrazil prepričanje, da predlog sledi ustavni odločbi. Zadovoljen je tudi, ker zagotavlja ohranitev javne mreže šol, kar je za SD ključno. "Za nas nas je namreč absolutno nesprejemljivo, da bi izenačevali financiranje javnih in zasebnih šol. To bi namreč vodilo v dodatno razslojevanje," je dejal.

V Levici po besedah Mihe Kordiša menijo, da je vsakršno financiranje zasebnih šol odveč, kljub temu pa so odprti za nadaljnje pogovore glede zakona. Slednjega sicer v obliki, kot jo je predlagalo ministrstvo, razumejo kot kompromis. So pa prepričani, da bi bilo bolje kot spreminjati zakon spremeniti ustavo, saj da je glede financiranja zasebnih šol nejasna.

V SAB si po besedah Maše Kociper zavzemajo predvsem za razvijanje kakovostne javne mreže šol. Zasebnim šolam sicer ne nasprotujejo, a se te ne smejo razvijati na račun javne mreže šol, je menila.

"Ne zagovarjam zasebnega šolstva, sprašujem se, če je sploh dobro, da obstaja, a ker se je država odločila, da ga bo imela, je treba to spoštovati," pa je dejal Aljaž Kovačič iz LMŠ in izrazil razočaranje, da odločba ustavnega sodišča še ni uresničena.

Tudi Jurij Lep (DeSUS) je menil, da je skrajni čas, da se premaknejo naprej in uresničijo ustavno odločbo.

Med današnjo razpravo je sicer padlo tudi nekaj težkih besed na račun zakonodajno-pravne službe DZ, ki je na predlog novele podala številne pripombe. Predvsem v Levici so sodelavki službe, ki naj bi mnenje pripravila, očitali pristranskost, v SDS in NSi pa so nasprotno opozarjali, da je takšno obračunavanje nedopustno.

Predlog, ki razdvaja ...
Predlog, ki razdvaja ... FOTO: Shutterstock

Odbor za izobraževanje je v sredo prekinil obravnavo predloga novele zakona organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki prinaša spremembe pri načinu financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, saj je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila, da je na več mestih vprašljiv z vidika ustavne ureditve, na določenih mestih pa tudi protiustaven.

V več strani dolgem mnenju je med drugim opozorila, da predlog zmanjšuje financiranje zasebnih osnovnih šol, pri čemer pa ministrstvo za izobraževanje ni pojasnilo, kaj bi bil javni interes, ki utemeljuje takšno poslabšanje pravnega položaja zasebnih šol ter staršev in otrok.

Zato so se v koaliciji dogovorili, da bo poskušalo ministrstvo do danes pripraviti ustrezna dopolnila. Teh na sestanku pred sejo odbora niso uskladili.

Nekdanji šolski ministri podprli predlog ministrstva

Ministrstvo za izobraževanje v prvotni različici novele, ki jo je poslalo v DZ, predlaga, da bi država obvezni del javnega programa, ki ga trenutno financira 85-odstotno, financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa, ki ga prav tako financira 85-odstotno, pa ne bi več financirala. Zasebne šole ob tem opozarjajo, da bi jim država na ta način kljub odločbi ustavnega sodišča, ki naj bi terjala zvišanje sredstev za javne programe v zasebnih šolah, financiranje zmanjšala.

Konec tedna so se z javnim pismom oglasili nekateri nekdanji ministri za šolstvo, povečini iz vrst nekdanje LDS in SD - Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič - in podprli omenjeni predlog ministrstva, ker da korektno izpolnjuje zahtevo ustavnega sodišča.

Ravnatelji šestih zasebnih osnovnih šol so jim odgovorili danes v javnem pismu. Med drugim so mnenja, da predlog ministrstva odločbe ustavnega sodišča ne izpolnjuje. Zapisali so, da bi bivši ministri za šolstvo kot "prvi med ravnatelji" morali biti zgled otrokom v varovanju zakonitosti in ustavnosti. Ob tem so opozorili na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vladne pravne službe, ki sta o predlogu podali negativno mnenje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
02. 07. 2019 19.44
+1
Zasebne šole naj se financirajo iz zasebnega resursa ( ustanovitelj + starši ) , država s tem nima nič ! Ali zasebnim podjetnikom tudi država daje plačo ali si jo mora zaslužiti sam ? Do te zmešnjave ne bi prišlo , če tedanji desni ustavni sodniki in RKC ne bi pritiskali na državo !
yaxscdvf
02. 07. 2019 20.31
+0
Petur
02. 07. 2019 16.29
+1
Ce so zadovoljni tako ,je prav,ampak zadnja moznost.sicer se jim dostavi racune za razsvetljave,place zavarovanja,itd.osnovni program in sicer kontroliran iz strani drzavnega solstva.
wolfterier
02. 07. 2019 16.05
-2
To pa ni sovražni govor,pač pa sovražno dejanje.Diskriminacija določene ga števila Slovencev.Levi fašizem,nje !
yaxscdvf
02. 07. 2019 17.29
+3
Zakaj diskriminacija? A bodo lahko vsi otroci obiskovali privatne šole? Ne, ker je šol premalo. Po kakem ključu pa bo selekcija otrok? Diskriminacija!?
User1063544
02. 07. 2019 15.21
+2
Jaz sem za to da VSI otroci dobijo enake možnosti KVALITETNE izobrazbe. Takoj ko nekdo reče da je privat šola boljša od javne, je nekaj narobe. Po mojem prepričanju mi privatnih šol sploh ne potrebujemo. Imamo javno šolstvo ki bi ga lahko skupaj izboljšali, ne pa da se najdejo izjeme, potegnejo za seboj določene otroke/starše (politika, vesrko prepričanje, druge ideologije) in ustanovijo šolo, da se lahko lep bogatijo na račun države in na račun staršev ki tako ali tako morajo (ker je privat šola) še ta luksuz doplačati. Mi vplačujemo dovolj davkov da bi cela Slovenija bila porihtana kar se tiče šolstva. Zakaj to ni tako, lahko greste vprašat v ta naš hram demokracije. Problem je spet v nas - ljudeh, vsak se ima za več od soseda in vsak vleče zase svoje niti....
zmago56
02. 07. 2019 14.54
+1
Eni se enostavno konkure bojijo zato pa državljanom lažejo kolk nas bo ta konkurenca stala.
yaxscdvf
02. 07. 2019 15.09
-1
Misliš, da je bi bila potem matematika kaj drugačna? Da 1+1 ne bi bilo več 2, če bi bila dobra konkurenca?
jg57
02. 07. 2019 12.21
-2
moja sinova sta hodila v privatne šole. So zelo dobre, učitelji strogi kot britve, res profesionalci v pravem pomenu besede. Skratka jaz bi povečeval število privatnih šol in ker so te za državo bistveno cenejše (infrastrukturo v celoti zgradi in vzdržuje privatnik) bi višek denarja vložil v javne šole in tako dvignil kvaliteto le teh. To bi bila taprava konkurenca in najboljši rezultati.
SDS_je_poden
02. 07. 2019 13.42
+3
jg57: Še enkrat, od kje bi lastnik infrastrukture dobil sredstva za vzdrževanje le te? Kako se to ekonomsko izzide?
wolfterier
02. 07. 2019 16.07
+0
Cilj je,da jih ne bi dobil in bi privatne šole in vrtce zaprli,tamburaš.Levi fašizem !
zmago56
02. 07. 2019 11.15
+1
Sem proti zasebnim šolam, katere imajo za cilj bogatenje ustanoviteljev in tistih, ki imajo kakršnokoli politično ali versko usmerjenost, podpiram pa normalne privat osnovne šole, ki bi otroke poučevale po nacionalnem programi in bi bile pod strogim nadzorom s strani države in enakovredno tudi financirane, kajti le zdrava konkurenca vodi v napredek, brez konkurence pa napredka in izboljšav NI. Sicer pa tukaj ne gre za financiranje ali nefinanciranje saj ne bi financiranje obojih šol v enakem obsegu države stalo niti centa več kot če bi imeli samo javne šole, saj je osnovna šola obvezna ( pa naj jo bo to javna ali zasebna ). Tu gre samo za razkazovanje moči, ali pa pripravljajo teren, ko bodo kvalitetne zasebne šole zares lahko obiskovali samo otroci premožne elite. Po moje in kar se mi zdi najbolj pravično obstajata samo dve možnosti: Ukinit zasebne šole ali pa oboje financirati v enakem obsegu.
yaxscdvf
02. 07. 2019 11.37
+6
Hm, kaj pa če bi vsi otroci radi obiskovali privatne "kvalitetnejše" šole? Vem, da jih je premalo za vse (javni šol je več kot dovolj za vse) in da vsi ne bodo mogli. Torej, po kakem ključu bo selekcija?
SDS_je_poden
02. 07. 2019 10.57
+4
Sicer pa se da tudi pri nas vpisat otroke v zares privat šole.... npr. British International School, kjer vas bo letnik stal cca. 15.000 ojrov na leto. To je prava privat šola.
SDS_je_poden
02. 07. 2019 10.55
+0
Oh desnosučni, kdo bi vas razumel? Enkrat tulite, da so davki previsoki, da jih je treba znižat, potem tulite, da naj vam država plačuje zasebne šole v celoti z denarjem, ki ga vi nebi dali.... Če se boste enkrat samkrat poslušali, boste morda dojeli, kakšne besarije sejete okoli.
zmago56
02. 07. 2019 11.24
+1
...., ti seješ blesarije in ti matematik očitno ne gre, očitno ne veš niti koliko je 1+1. Če bi vsi otroci hodili v javne šole bi to državo stalo do centa enako kot, če jih nekaj hodi v zasebne in so vse financirane pod enakimi pogoji.
yaxscdvf
02. 07. 2019 11.46
+4
RupniK
02. 07. 2019 11.59
+0
Pravzaprav bi država profitirala. Financiral bi se samo s strani ministrstva za šolstvo predpisan program, vsi ostali stroški (izgradnja in vzdrževanje infrastrukture, vsi tekoči stroški...) bi bili pa na plečih lastnika šole.
SDS_je_poden
02. 07. 2019 13.40
+3
zmago56: Ti ločiš med javnim in zasebnim? To, da država predpisuje program privat šolam je po mojem mnenju napaka, naj jih tam učijo o mističnem bitju na nebu, pa biblijo naj se na pamet učijo.... meni je vseeno, odločitev je tako ali tako na starših. Čemu potem privat šole, če je strošek enak? Aja, ker eni morate biti vedno nekaj posebnega.... prav, bodite, za svoj denar.
SDS_je_poden
02. 07. 2019 13.41
+3
RupniK: Dej povej ti meni, zakaj bi se na tak način komur koli sploh splačalo odpret privat šolo, če bi država financirala vse? Od kod lastniku šole denar za vzdrževanje infrastrukture? Kje je tu ekonomska računica?
wolfterier
02. 07. 2019 09.18
-3
Levi fašizem,kmalu bodo privatne šole požigali in podjetja nacionalizirali.Sami CheGuevare v tej vladi !!!
ValterUdovernik
02. 07. 2019 09.38
+2
A si danes zjutraj pozabil vzet medikamente?
SDS_je_poden
02. 07. 2019 10.51
+3
wolfterier: Kaj je wolfi, a bi se rad šel luksuz za javni denar?
wolfterier
02. 07. 2019 16.10
+1
Ne,tambura,vedno se stegnem,kolikor imam dolg kovter !
resslovenka
02. 07. 2019 08.29
+7
Kje je meja med javnim in zasebnim? Ni je. "Kar je tvoje je moje, kar je moje pa tebe nič ne briga." To je slovenska mantra.
Hasan
02. 07. 2019 07.56
+7
Baje Grims odpira privat šolo za Sirske otroke,Žan za Iranske,.....Zahtevajo financciranje države v 100 %.Bravo!!!
wolfterier
02. 07. 2019 09.17
+3
hotchilipoper
02. 07. 2019 07.41
-6
Tudi privat šole boste plačali,ker ste nepomembni da bi lahko odločali
korintos23
02. 07. 2019 08.13
+5
Evica in mah nič sta privat gimnazijo končala a ne, zato sta pa tudi tak dobra. Počasi bosta diplomirala, samo če ne bosta prej v penziji.
RupniK
02. 07. 2019 10.49
-2
yaxscdvf
02. 07. 2019 07.22
+22
Kdor je prelep in prefin za javno šolo si naj privat obravnave sam plača.
kolbek460
01. 07. 2019 21.53
+20
V privat šolah pravijo da je bog ustvaril vse ,,,in ko otroka vzgajaš v takem duhu dobiš neodgovornega državljana ,in in eno ovco več za striženje ,,
Uporabnik8879
01. 07. 2019 21.53
+26
Ko je šlo za izbrisane, se nihče iz desnice ni skliceval na ustavno odločbo, danes ko ceno plačujejemo pa na enkrat vsi vedo kako je treba spoštovati ustavno odločbo, ko se gre za zasebne šole. Če bi se plačeval še dopolnilni program, bi se šole razvile po veli SLO, pa ne samo katoliške, tudi muslimanske in ostale, ker bi bil to dobičkonosni posel, pa še koristino za posamezno osebno usmeritev. Naše javno šolstvo je dokazno po vseh analizah med najboljšimi v EU, tako po kvaliteti, kot načinu finacirnja in prav gotovo neke nove mreže ne potrebujemo. Tisti, ki pa misli, da mora biti njegov otrok šolan v drugem prepričanju, v boljših pogojih, naj pa razliko sam plača.
hirajgo
01. 07. 2019 21.51
-5
Sramota! Zrihtajte javne vrtce in sole, da bodo na primernem nivoju in da bo dovolj mest za vse, potem se pa PIKAJTE v to!
Nimasmisla
01. 07. 2019 21.51
+28
če je zasebna šola.pač morajo starši nekaj prispevati kajti hoditi v zasebno šolo je in
kolbek460
01. 07. 2019 21.51
+31
Samo v razmislek ,,kdo se lahko prijavi v privat šolo ,,samo katoliki in za druge ni prostora ,,plaćajte si to pa ne nas posiljevat ,
hisne
01. 07. 2019 21.50
+24
kako naj dam svojega otroka v zasebno šolo ko paše za preživetje nimamo dost ,tisti pa ko si lahko privošči to pa naj plača zame je to nadstandart in nimam nič proti naj si jo privoščijo če si jo lahko