Slovenija

Sporni predlog novele zakona: 'Predlagatelji namer po politizaciji šole niti ne skrivajo'

Ljubljana , 03. 12. 2021 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Anja Kralj, N.Š.
Komentarji
160

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je obravnaval predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki predvideva povečanje števila predstavnikov ustanovitelja. Predlogu nasprotuje pedagoška stroka, saj naj bi pri imenovanju ravnateljev šol in vrtcev več vpliva imela politika namesto zaposlenih. Ocena stanja v predlogu je žal lepljenka političnih floskul in iz konteksta iztrganih ocen, poudarjajo na ljubljanski filozofski fakulteti: "Predlagatelji svojih namer po krhanju strokovnosti in politizaciji šole niti ne skrivajo. Spremembe, ki jih želijo uveljaviti, so zato zelo škodljive."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vpliv politike
    02:20
    Iz 24UR: Vpliv politike
  • Iz SVETA: Vpletanje ni dopustno
    02:57
    Iz SVETA: Vpletanje ni dopustno
Šolar
Šolar FOTO: Dreamstime

Do predlagane novele zakona, ki so jo v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS, NSi, SMC in poslanca narodnosti, so kritični tako v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) kot tudi v stroki. S povečanjem števila predstavnikov ustanovitelja na pet od skupno 11 članov se, kot opozarjajo številni, odpirajo vrata odločilnemu vplivu politike na delovanje vrtcev in šol ter izbiro ravnateljev.

Predstojnica oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani Klara Skubic Ermenc je dejala, da v stroki ocenjujejo, da gre "za izjemo sporen predlog, ki bo vplival na večjo politizacijo šol, prispeval pa h krhanju njihove strokovnosti". Po njenih besedah mora biti šolstvo strokovno, odmaknjeno od dnevne politike in odprto za vse otroke in mlade, ne glede na prepričanja in gmotni položaj družin. "Pristojne pa bolj kot kakovost zanima način, s katerim bi si politiki na nacionalni in lokalni ravni v šolstvu izborili večji vpliv," je povedala Skubic Ermenčeva.

Novele zakona prav tako ne podpirajo v Skupnosti vrtcev Slovenije. Predsednica Janja Bogataj je  dejala, da novela ne prinaša novosti, ki bi spodbudile delovanje vzgojno-izobraževalnih ustanov. "Nekatere rešitve bi lahko nakazovale tudi politično naravnanost," je opozorila. Skupnost vrtcev ne podpira sprememb sestave svetov zavodov, nasprotujejo pa tudi členu, ki se nanaša na napredovanje pomočnic vzgojiteljev v nazive, saj po njihovo ne prinaša "sistemskih rešitev in tudi ne dodatne kakovosti k razvoju predšolske vzgoje".

"80 odstotkov članov združenja ravnateljev Slovenije smatra, da je trenutna sestava svetov zavodov zanesljivo boljša, kot bi bila spremenjena," je dejal predsednik združenja Gregor Pečan. V združenju ravnateljev se strinjajo, da je zakon potreben sprememb, predvsem na področju imenovanja ravnatelja, a je "trenutni poskus izjemno slabo pripravljen in dejansko omogoča politični vpliv na izbor ravnatelja in s tem posledično na politiko vodenja javnih zavodov."

Predsednica Slovenskega društva raziskovalcev na področju edukacije Jurka Lepičnik Vodopivec je poudarila, da jih predlog posebej skrbi v delu, kjer bi moral vsebovati strokovne podlage za predlagano spremembo, saj je "protisloven in nedodelan". Poleg tega predlog povsem zaobide in ignorira dosežke znanstveno-raziskovalne sfere. Njihove rezultate bi po njenih besedah v noveli morali upoštevati. V društvu se tako strinjajo, da se novelo zakona umakne iz obravnave v DZ.

"Stranke vladajoče politike so tudi tokrat brez dialoga in brez iskanja strokovno premišljenih rešitev v obravnavo vložile novelo zakona ZOFVI," pa je povedala predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan. "Gre za spremembe, ki korenito posegajo v sistem vzgoje in izobraževanja in zato terjajo resen razmislek in dogovor, ki ga ne sme in ne more opraviti politika sama s seboj, ampak z vsemi relevantnimi deležniki," je poudarila Makovec Radovanova.

Predsednik upravnega odbora Pedagoškega inštituta Damijan Štefanc je na novinarski konferenci opozoril, da je šolstvo eden redkih podsistemov v državi, ki doslej še ni podlegel strankarski politizaciji. "Tudi zato, ker so bile v šolski sistem premišljeno vgrajene varovalke, ki takšno politizacijo prepričujejo," je dejal. Ena takih varovalk je po njegovih besedah tudi sestava svetov šol.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je dejal, da je Sviz med zaposlenimi v vrtcih in šolah zbral več kot 24.000 podpisov proti spremembi sestave svetov vrtcev in šol. "Sprašujem se, kako je mogoče, da ob tem skoraj popolnem zavračanju spremembe ministrstvo in ministrica za šolstvo spremembo podpirata," je dejal Štrukelj.

Šola
Šola FOTO: Shutterstock

Na ljubljanski filozofski fakulteti ostro nad predlog

Kot so opozorili na ljubljanski filozofski fakulteti, je iz predloga razvidno, da predlagatelji želijo poseči na področje sestave svetov zavodov, ciljev vzgoje in izobraževanja, napredovanje pomočnikov vzgojiteljev in zbiranje občutljivih podatkov.   

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je krovni zakon, ki določa najbolj temeljne značilnosti našega šolstva, zato bi moral biti vsak poseg vanj sprejet s čim širšim konsenzom in na osnovi celovite analize predvidenih učinkov na vzgojno-izobraževalni sistem, opozarjajo. Naše šolstvo, in s tem tudi zakon, potrebuje prenovo, s tem se je mogoče strinjati. Toda ta prenova mora biti speljana demokratično in strokovno, so poudarili. 

"Ocena stanja v predlogu je žal lepljenka političnih floskul in iz konteksta iztrganih ocen. Kot primer dobre prakse je na področju sestave svetov šol navedena denimo Hrvaška, čeprav je tam ravno tovrstna sprememba sestave svetov, kot svarijo hrvaški strokovnjaki, izjemno okrepila politizacijo šol – podrejenost ravnateljev lokalni stranki na oblasti. Drugi navedeni primeri pa kvečjemu dokazujejo ravno nasprotno, kar je namera predlagatelja: kažejo namreč, kako pomembna je ravnateljeva pedagoška funkcija." 

Delo vzgojno-izobraževalnih zavodov je v današnjih časih izjemno zahtevno strokovno delo, in če kaj, je treba v njih vzpostaviti pogoje, v katerih bodo ravnatelji to vlogo lahko odigrali bolje, kot jo zmorejo zdaj, so izpostavili. 

Čeprav je vidik lokalne skupnosti pomemben, pa o pedagoškem vodenju in o ravnateljevih pedagoških odlikah občinski funkcionarji oziroma njihovi predstavniki v svetih zavodov ne morejo kompetentno presojati in imeti pri tem odločilne besede. Tudi utemeljitev predlagateljev, da ima svet zavoda ''upravno-nadzorstveno vlogo'', je napačna in zavajajoča. Svet zavoda je organ upravljanja, ne pa tudi nadziranja, saj nadzor opravljajo druge z zakonom določene ustanove (šolska inšpekcija, inšpektorat za delo, Računsko sodišče), svarijo. 

Zato trditev predlagateljev, da je trenutna sestava sveta problem, ker imajo ustanovitelji ''vso odgovornost'' za ravnateljevo delo, ne morejo pa njegovega dela učinkovito nadzorovati, presoje ne vzdrži, so prepričani. 

Ima pa svet zavoda številne pristojnosti, ki so tesno povezane z njegovim strokovnim delovanjem: v šolah sprejema program razvoja šole in letni delovni načrt, obravnava poročila o vzgojni problematiki, o samoevalvaciji itd. Zato je – poleg participativnosti odločanja – tudi zmožnost strokovnega presojanja članov sveta zavoda izjemnega pomena. 

Predlagana novela je strokovno sporna tudi v mnogih drugih pogledih, naštevajo: "Neargumentirano uvaja nove cilje sistema vzgoje in izobraževanj, pomočnikom vzgojiteljev obljublja napredovanje v strokovne nazive in s tem netransparentno posega v plačna razmerja med pomočniki s srednješolsko in vzgojitelji z visokošolsko izobrazbo, čeprav se tako njihovo strokovno delo kot tudi odgovornost pomembno razlikujeta, vzpostavlja podlage za centralno zbiranje velikega števila osebnih podatkov, ne da bi bilo jasno, zakaj je takšno zbiranje potrebno ipd."

Oddelek za pedagogiko mariborske filozofske fakultete pa v javnem pismu opozarja na vsaj dve strokovno in sistemsko sporni spremembi, ki bi ob morebitni uveljavitvi imeli negativne posledice. Tako kot Sviz nasprotujejo predlogu spremembe sestave svetov vrtcev in šol tako, da bi predstavniki zaposlenih izgubili dva člana (s pet na tri), medtem ko bi se za dva člana (s tri na pet) povečalo število predstavnikov ustanovitelja.

V Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije jih skrbi, ker se je vladajoča politika tudi v tem primeru odrekla dialogu in iskanju strokovno premišljenih rešitev. Predlogu zakonske novele ostro nasprotujejo tudi na Pedagoškem inštitutu, kjer izpostavljajo, da je že po obstoječi pravni ureditvi vpliv ustanovitelja na področjih poslovanja in financiranja zagotovljen v kar največji meri.

Odhod v šolo.
Odhod v šolo. FOTO: Shutterstock

Levica s svojimi amandmaji

Iz stranke Levica so sporočili, da nasprotujejo zmanjšanju števila predstavnikov delavcev, torej pedagogov, šolskih delavcev in stroke v svetih javno-izobraževalnih zavodov na račun povečanja števila predstavnikov ustanoviteljev.

"Takšna nepremišljena in politično motivirana ravnanja predstavljajo resno tveganje za kakovost slovenskega izobraževanja," opozarjajo.

V Levici so zato pripravili sklop amandmajev, ki, kot pravijo, politično motivirane spremembe črtajo iz predloga zakona. Amandmaje so sopodpisale tudi stranke opozicije LMŠ, SD, SAB ter PS NeP. 

"V Levici ne bomo pristali, da se kakovostni javni vzgojno izobraževalni sistem žrtvuje za politične interese desnih in konservativnih strank, ki si poskušajo šolsko polje podrediti in ga uporabiti kot polje političnega boja," so zatrdili.

"Zaradi odsotnosti kakršnekoli javne razprave glede predlaganih sprememb bomo z vsemi parlamentarnimi sredstvi nasprotovati sprejetju škodljivega predloga." Kot so zapisali bodo storili vse, da sprejetje zakona zaustavijo in upočasnijo njegovo obravnavo ter s tem dajo "priložnost vsem zaposlenim v šolstvu, pedagoškim strokovnjakom in drugim šolnikom ter drugim delom civilne družbe, da se javno opredelijo do predloga, ki bistveno posega v delovanje javnih šol in vrtcev." 

Kustec: to je priporočilo računskega sodišča

Po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec je vsakršen strah, da bi imela katera od treh strani v svetu večino, odveč. Ob tem izpostavlja, da je Računsko sodišče ob reviziji delovanja javnih zavodov podalo priporočilo, da je treba povečati vlogo ustanovitelja v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Sporočilo računskega sodišča je torej, da je vloga ustanovitelja, torej občine, in ne države, tista, ki jo je treba še okrepiti v sistemu, ker je, sodeč po sedanju ureditvi, premajhna, je prepričana ministrica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salomon
08. 12. 2021 09.31
V šolah ni nobenega reda, ne zavzetosti, učitelji niso kos izzivom, pa večini tudi mar ni.... Same bonitete bi in nič odgovornosti... Tako kot zdravstveni kader..... definitivno rabijo strogi nadzor, ampak pravilnega
KJL3456
04. 12. 2021 19.13
+1
A bomo mel v vsaki šoli tud sliko našega princa teme?
sinhron
04. 12. 2021 08.06
+3
Trojček SDS, NSI in cerkev želijo v vse pore javnega življenja prisilno vriniti svoje preživete in nazadnjaške poglede , s politizacijo in kadrovanjem " svojih "ljudi na ključna mesta odločanja !
ježevka123
03. 12. 2021 20.55
+0
Predstavniki lokalne skupnosti so izvoljeni od ljudstva. Če lokalna skupnost plačuje za vrtce in šole, ni razloga, da ne bi tudi odločala o njihovem delovanju in vodstvu. Posebno še zato, ker je po sedanji zakonodaji ravnatelj lahko le učitelj ali vzgojitelj, ki pa ravno nimajo nekega managerskega oz. ekonomskega znanja, ker ga na Pedagoški fakulteti ne morejo dobiti. Šole in vrtci bi morale biti organizirane kot bolnice, kjer imajo direktorja in strokovnega vodjo.
anatomija
03. 12. 2021 20.06
+2
Tipično za SDS. Kriminalec- vodja policije , davčni utajevalec- vodja davkarije , nekulturni pijanec . kulturni minister , človek , proti katerem tečejo postopki n sodišču -pravosodni minister , kura brez glave in svojega mišljenja - šolski minister - mamin sinček - obrambni minister , pataloški lažnivec - notranji minister člani SDS( DOKAZANO BREZ MOŽGANOV ) - ravnatelji šole . Zagrizen diktator- demokratični predsednik vlade
provni
03. 12. 2021 18.44
+8
Upajmo, da bodo volitve čim prej, da se rešimo princa teme in tistih, ki princa teme podpirajo. Amen.
sinhron
03. 12. 2021 18.21
+6
Trojček SDS, NSI in cerkev želijo v vse pore javnega življenja prisilno vriniti svoje preživete in nazadnjaške poglede , s politizacijo in kadrovanjem " svojih "ljudi na ključna mesta odločanja !
MladInPerspektiven
03. 12. 2021 18.09
+4
Treba bo referendum in pravico glasa naj ima samo tisti, KI BO IMEL ALI IMA majhne otroke. Ne pa, da nekdo, ki je končal svoje na tem planetu govori kako bom JAZ vzgajal otroka in kaj ga bodo učili ... ne bo šlo to je 100000000000%
inet
03. 12. 2021 17.29
-3
Kaj pa starši, porinjena skupina pokrita znotraj strukture odločanja. Dajmo na tretine politika - zaposleni - starši. V tem trenutku imajo šolniki preveč glasu, kot bi si v firmi delovodje izbrali direktorja ?????? Socializem da te kap in to slabši del sistema socializma. Učitelji naj učijo, ostali bomo pa vsak svoje in bo šlo.
Trgo_mk3
03. 12. 2021 16.36
+7
Cilj vlade je podrediti vse, ampak dob se ne bo podrejal. Dobu se ze malo nasmiha.
Spužva
03. 12. 2021 15.50
-6
A Štrukelj je stroka? Vprašam za prjatla????😁
Blokiran Drugi Človek
03. 12. 2021 16.15
+12
Ja tonin tut ni vojaška stroka, pa glej ga kje je...
inet
03. 12. 2021 17.31
-7
Tonin bo šel , Štrukelj je pa kot škoda, ko jo imaš se je ne rešiš!
Salomon
08. 12. 2021 09.40
Svizec je, in to presneto preplačan za svoj negativizem, populizem, trapatizem...blebetizem
resslovenka
03. 12. 2021 15.38
+10
Ko misliš, da si doživel že vse, vlada spusti novo "pasjo bombico". Ma brco v rit, tej vladi. Zdej bo ta pokvarjena koalicija, ta predlog podprla. Ker potrdijo vsak umotvor ki si ga na desni izmislijo. Sej se še spomnite...butalski predlog vključiti verouk v šole, . Pa tolk pisane narodnosti so otroci po naših šolah in vrtcih. 😱
blackB
03. 12. 2021 15.01
+5
Izgleda, da bo vlada kmalu oporavila studijski obisk S.Koreje. Sliko velikoga vodje noriskega kraljevstva takoj v svako solo, v vsak vrtec. Ahhh dobri stari casi, spet bodo otroci lahko risali slike grdega stricka, za katerega jim v resnici ni prav nic mar. Ta manjko bo popravila domovinska vzgoja, saj v naslednji razred z napacnimi prepricanji pac ne bos prisel. Na mladih svet stoji, zato jih je treba priviti takrat, ko so se dovolj ubogljivi.
Kr en tam dol
03. 12. 2021 14.58
+8
Dokler ssds mafija bi blo za otroke bolš da so doma kot v šoli blodenj in sovraštva
crni jezdec
03. 12. 2021 14.54
+8
vse skup na smetisce za drgam niso 😂😂😂
SDS_je_poden
03. 12. 2021 14.43
+7
@DKR : Spodaj si se podelal pod moj komentar, seveda popolnoma brez vsebine, kar je tipično za desnuhe. Sej tudi take ljudi rabimo, nekdo mora filat police v trgovinah.
Brakedirt
03. 12. 2021 14.39
+13
brez podpore bi si radi vse podredili. po menjavi oblasti jih je treba lepo izgnati na madzarsko.
ksrecko
03. 12. 2021 14.31
-8
Menda bojo uvedli tudi striženje nohtov levici toni pogodu.
Brakedirt
03. 12. 2021 14.39
+11
MladInPerspektiven
03. 12. 2021 14.14
+7
A ni to grozno, kako so se začeli nekateri zavedati smrti in sedaj na vse načine hočejo, da se častijo za zasluge te države, preden ODIDEJO z obličja te ZEMLJE. Borili so se proti tem čaščenjem sedaj pa hočejo isto čaščenje grozaaa
Sar 80
03. 12. 2021 13.57
+12
Če prav razumem bi radi v šolah vpeljali več domoljubja, zgodovine in prilagojenih zmagovalcev vojn. Hahaha kar sem napovedal pred časom najbolj jih je strah, da se ne bo pisalo o njih, ne bo doprsnih kipov, zgodovina jih ne bo omenjala in ne bo praznikov ter polaganja cvetja k njihovim grobovom. Zato je potrebno narediti to deželo spet mojo pravi Naš Veliki Vodja IJJ in ostali priskledniki, ki morajo slediti drugače bo trda predla. Skupaj s cerkvijo naj bi priskrbeli več bogaboječih ljudi katere je lažje prepričati, da obstajata samo dva na tem svetu, ki nas lahko rešita pred peklom.