Slovenija

'Na referendumu bi odločali o življenju ali smrti Slovenske vojske'

Ljubljana, 06. 10. 2020 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večina na parlamentarnem odboru za obrambo ni podprla predloga Levice za razpis posvetovalnega referenduma glede vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026. Ta predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan pa je tudi nakup letala in dveh helikopterjev. Proti so bili poslanci koalicijskih strank in SNS.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je v imenu predlagateljev posvetovalnega referenduma opozoril, da se v vojsko vlaga tri četrtine milijarde evrov v prihodnjih šestih letih in to v času, ko je država soočena z zdravstveno in socialno krizo zaradi epidemije covida-19. Zato bi bilo po njegovem mnenju prav, da se ljudem dopusti možnost, da se na referendumu izrečejo o verjetno enem ključnih vprašanj v tem trenutku – ali naj država vlaga v maslo ali topove.

"Če že odločamo o tako velikih zadevah, je prav, da ima glas ljudstvo," je dejal. Pri sprejemanju zakona je namreč pogrešal širšo družbeno razpravo, zato bi bil razpis referenduma po njegovem mnenju popravni izpit za manko družbene razprave.

Minister za obrambo Matej Tonin je dejal, da si ne želi tega referenduma, "ker bi odločali o življenju ali smrti Slovenske vojske". Odločitev, da bo ta država vojsko imela, pa je bila že sprejeta v preteklosti na referendumu. Opozoril je, da v času prejšnje gospodarske in finančne krize niti en sektor ni plačal tako velike cene kot obramba oziroma vojska. Od 2010 se je obrambni proračun razpolovil, niti letos še ni dosežen nivo financiranja izpred desetih let. Po njegovi oceni pa je dolžna vsaka suverena država poskrbeti za lastno varnost, kar zahteva ustrezne kadrovske pogoje, zadostna sredstva in infrastrukturo. Ta sredstva so ključna, da lahko Slovenska vojska v prihodnje preživi. "To ni denar za naprej, ampak denar, ki ga Slovenska vojska potrebuje za nazaj," je opozoril.

Vojaški tabor 2020: Prikaz bojnih postopkov oddelka v napadu
Vojaški tabor 2020: Prikaz bojnih postopkov oddelka v napadu FOTO: Damjan Žibert

Branko Grims (SDS) je dejal, da v celoti zavrača zahtevo za referendum in si želi, da bi bil zakon sprejet čim prej. Kot je dejal, je to investicija v varnost. Opozoril je na varnostna tveganja ter poudaril, da brez varnosti ni blaginje, ne razvoja. 

Tudi Franc Jurša (DeSUS) je izpostavil pomen varnosti in menil, da je za vojsko treba poskrbeti.

Ali vlagati v maslo ali v topove, je po besedah Monike Gregorčič iz SMC lažna dilema, saj potrebujemo oboje, tudi ustrezno raven zaščite na vojaško-varnostnem področju. Tako Grims kot Gregorčičeva pa sta opozorila, da gre za implementacijo zavez, ki so jih dale prejšnje vlade.

Posvetovalni referendum je "predraga anketa" v vrednosti čez tri milijone evrov, ki bi jih lahko na primer namenili izgradnji enega doma starejših, je Levici odvrnil Andrej Černigoj (NSi). Prepričan je, da s takšnimi investicijami že 15 let zamujamo in da gre za minimum, ki ga moramo zagotoviti, če želimo ohraniti SV. Proti pobudi za referendum se je izrekel tudi Jani Ivanuša iz SNS.

Po drugi strani je Meira Hot napovedala, da bodo v SD predlog za razpis posvetovalnega referenduma podprli, saj gre za družbeno vprašanje, ki terja odgovor širše javnosti. Ob tem je opozorila na dogajanje v zdravstvenem sistemu, na grožnjo vnovične zaustavitve nekaterih gospodarskih dejavnosti in odpuščanja v podjetjih. "Iz česa bo ta država sploh črpala," je vprašala.

Tudi poslanec SAB Marko Bandelli je menil, da v tem trenutku, ko se soočamo s covidom-19 in ogromno ljudi potrebuje zdravstveno pomoč, ni primeren čas za take "ekscesne investicije". Spraševal je, kako lahko vlada kaj takega sploh predlaga. Želimo slediti zavezi, ki jo je dala vlada Alenke Bratušek, da se bo za obrambne izdatke namenilo dva odstotka BDP, mu je odgovoril minister Tonin.

Zaveze so bile dane pred letom 2020, ko imamo svetovno pandemijo, zato je treba nekatere apetite pač prilagoditi, saj ne vemo, kaj nas še čaka, se je na njegove navedbe odzval Rudi Medved iz LMŠ. So pa po njegovih besedah v LMŠ do posvetovalnega referenduma nekoliko zadržani, ker so prepričani, da bo vladajoča koalicija, če ji njegov rezultat ne bo v prid, tega ignorirala. V nadaljevanju pa so se pripravljeni pogovarjati o možnosti naknadnega zakonodajnega referenduma.

Za mnenje, da je predlog Levice za posvetovalni referendum primeren, so glasovali trije poslanci Levice, SD in SAB. Proti so bili poslanci iz vrst koalicijskih strank in SNS, pa tudi koordinator Levice Luka Mesec, ki je po glasovanju izrazil željo, da se njegovo glasovanje spremeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_Grizzly _
07. 10. 2020 19.11
Levica samo laži govori: 1. Pred kratkim so začeli graditi 400 hektarjev stanovanj, ki joh bo skupno okoli 1500 hektarjev 2. Slovenija bo od Evrope dobila 12 miljard za zdravstvo itd. ki je bilo uničeno med korono 3. Varnost je potrebna 4. Vojaška vozila ne gredo za tuje misije 5. Kaj je razlog imeti znanost, domove... ko tega ne moreš braniti Jaz sem star 16 let in razmišljam o priključitvi v rezervno sestavo vojske. Da slišim, da je hotel ukiniti vojsko me kar srce zaboli.
Rookoko
07. 10. 2020 16.48
Še več služb v javni upravi, ki so same se bi namen.
Principat
07. 10. 2020 14.19
+0
od odhoda Štajnerja imamo same kalimerote na vodstvenih pozicijah
Tirea
07. 10. 2020 13.39
+1
Rabijo financirat v vojsko, da si pripravijo teren na takrat, ko bo pocilo med ljudstvom in vlado.
EEgon
07. 10. 2020 12.46
-1
Če mora ljudstbo vsako zadevo odločati na referendumu, ne potrebujemo parlamenta! Zakaj splh pišete o teh nebulozah Levice. Nihče jih ne mara.
resslovenka
07. 10. 2020 10.46
-1
Dejte no. Zakaj ne želijo referenduma? Ker je odgovor kot na dlani. Volja ljudstva jim ne paše. Nimam nič proti, da se opremi vojake kot se spodobi. Tudi ne verjamem, da smo ogroženi. Če že kdo, nas ogroža ta politika. In če bi bili, kaj pomenimo v vojaškem smislu? Me res zanima. 🤔 Kam bodo postavili tanke, da zaščitijo Slovensko ozemlje? Na mejo z Madžarsko, Hrvaško, Italijo....? Smešno, predvsem pa žalostno. Spet so narasli apetiti po davkoplačevalskem denarju, ki pravzaprav niso nikoli ponehali. Kako sramotno, obsojanja vredno in predvsem žalostno. Tolk nujnih in odprtih potreb, mi pa tanke rabimo, pa kaj še??? Poskrbite za potrebno opremo za slovensko vojsko, da nas ne bo sram na mednarodnih vajah in misijah, ne pa da se spet sproži kakšna "orožarska afera", ki ne bo nikoli doživela epiloga. Je trenutek pravi, sedaj ko imamo to vlado? Ne. Menim, da se mora izjasniti ljudstvo ne pa prodane duše te koalicije, ki prodajajo populizme na katere naseda zgolj krog njihovih sledilcev. To je država vseh nas, in glede na kakšen način si jo nekdo želi podrediti in uveljaviti svoje lastne interese, tega ne smemo dovoliti 😎
Dark Knight
07. 10. 2020 11.41
+1
Jenullčki niste ljudstvo, dojamte že enkrat.
SDS_je_poden
07. 10. 2020 12.22
-2
Dark Knight: Spet ti neko jalovo pamet deliš naokoli? Malo preveč ceniš samega sebe, sej veš kako gre.... lastna hvala, cena mala.
totnhem
07. 10. 2020 10.09
+3
Kdaj boste začeli v parlamentu testirati mamilaše.?
Opazujemvas
07. 10. 2020 09.49
+1
dejstvo je, da se ti kekci lahko odločajo kakor hočejo, če se bo zbralo dovolj glasov med državljani ta referendum bo. Sem pa mnenja, da moramo reformirati vojsko, kot je nekdo napisal imamo več oficirjev, kot vojakov. Zraven tega pa, dragi moji eno letalo nam ne bo nič pomagalo, prav tako ne dva helikopterja, to ni nič v primerjav s arzenalom drugih držav. Zato res ne vem ali se norčujejo iz nas ali pa to resno mislijo. Dejstvo je, da v primeru nabav naši vojaki bolj potrebujejo dobro in kvalitetno orožje in vso dodatno opremo, uniforme, zaščitne jopiče..itd. Se pravi bolj pehotno naorožitev in opremo.
Dark Knight
07. 10. 2020 11.42
+1
Transportno letalo rabimo, pravtako nove helikopterje.
DirtySanchez
07. 10. 2020 09.28
+12
Vojska mora biti, a ne v takšni obliki kot je sedaj, več častnikov in podčastnikov kot vojakov... takšne vojske ne rabimo.
peresni
07. 10. 2020 09.19
-1
tu gor blatijo večinma samo še lenuharski brezdelneži, ki jih financirajo paradržavne desne organizacije. Družbi se slabo piše...trumpizem je zadnja skrajnost podn kapitaldemokratizma.
silvo.uzmah
07. 10. 2020 09.15
-1
Kašen referendum. Če vlada ni sposobna o odločanju in vodenju države naj odstopi. kar se pa vojske tiče, seveda jo rabimo, vsaka država jo ima in imeti jo moramo mi, vsi tisti ki pa trdijo nasprotno , bi pa ob morebitnem napadu pobrali šila in kopita pa hajd čez mejo, ker niso domoljubi.
d_evil
07. 10. 2020 09.16
-2
optimist11
07. 10. 2020 09.20
+4
xyz01
07. 10. 2020 09.27
+0
Kakšna vojska neki, so še slabši kot taborniki. »Armada« s 7000 plačanimi vojaki ni nikakršna armada. Tako vojsko bi lahko brez zadržkov združili s civilno zaščito in tako uspešno reševali Slovenijo pred neurji, žledom in lubadarjem. Država, ki nam je že od osamosvojitve za vzgled – Švica torej –, ima poleg zavidljivega standarda že vrsto let doktrino oboroženega naroda in redno rekrutno vojsko. Kljub večnacionalnosti Italijani, Francozi in Nemci že več stoletij ne poznajo vojn in so si enotni pri oblikovanju nacionalne obrambe ter mednacionalnih in političnih odnosov v državi, ki so popolno nasprotne balkanskim izkušnjam.
er0nixx
07. 10. 2020 09.37
+4
In zakaj je vojska tak kot je??? Ker se jo je 10 let podhranjevalo! Zakaj ma švica tako vojsko kot jo ima? Ker 10 let daje min. 3% bdpja v razvoj vojske. Kaj te vi pričakujete da bomo meli specijalce medtem ko slovenska vojska svoj proračun porabi v 80% za plače. Bluzite kontra vojski pa jih zmerjate pa sploh nimate pravih razlogov
kiropraktik
07. 10. 2020 09.39
-2
Ko je padla prva raketa v bližino oporišča v Afganistanu, so jo naši vrli "vojaki" prvi pobrisali. Poklicni vojak MORA OSTATI NA POLOŽAJU ker je plačan zato!
Ana desetnica
07. 10. 2020 10.21
+2
To si pa pozabil omeniti, da ima vsak Švicar doma puško, ki jo mora potegniti ven, če bo poklican v vojsko in jo mora tudi znati uporabiti. Oborožen narod, pa še kaj. Ja, bilo je tako v Jugi. Takrat so se bili Slovenci še pripravljeni boriti zase in za svojo državo. Nič več. Zdaj bodo čakali, da jih rešijo drugi ali pa pobegnili. Nihče noče več služiti vojske, da bi se naučili osnovnih principov obrambe ali vsaj streljati. Naučili se bomo Kitajščine ali Arabščine in 'zadekali' ženske v drugem primeru. Narod, ki ni domoljuben, pač ne more obstati.
resslovenka
07. 10. 2020 10.55
-1
Kdo pa je pobral šila in kopita pred osamosvojitvijo Slovenije? 🙄 Tisti, ki se danes napihujejo na vsakem koraku in razpihujejo razdeljenost med ljudmi. Pa še za eno svetovno velemesto nas ni vseh skupaj. Bili bi lahko biser Evrope, če bi tisti ki nas vodijo in so nas vodili imeli manj apetitov in bi razmišljali v dobro države z dejanji ne pa populizmi. 😎
Generacija56
07. 10. 2020 09.14
+0
Umetno vzdrževanje napetosti z neko "Rusko grožnjo" služi IZKLJUČNO orožarski industriji, 90% ZDA, ki postavljajo pogoje, kdo bo kaj kupil, kje bo lahko sodeloval v okupaciji... V Siriji, kjer kradejo nafto na očeh vsega sveta, NISMO POVABLJENI, hahahahaha... Z vsakim dnem, vsako objavo lahko človek razbere s kako pritlehno politiko se zavaja ljudstvo...
Carmennula
07. 10. 2020 09.13
+9
Sem za REFERENDUM ampak za vse tudi o plačevanju RTV ja, Davčni politiki, čiščenju deževnice, Migrantih, nasilnem etnocidu Albancev nad Slovenci, o Pokrajinah, ki so spet umetne vsiljene o številu OBČIN..pa da vas vidoimo boste spoznali da je narod proti vsemu kar vsiljujete, posiljujete in vsiljujete kot resnico in mnenje večine..
d_evil
07. 10. 2020 09.10
-7
Tako je. In želimo si konec SV!
Volga Malek
07. 10. 2020 09.08
+4
Vsaka drzava ima vojsko, le Slovenija je nima. Kam smo prisli ? Vojska je eden od stebrov drzave, poleg gospodarstva, infrastrukture, izobrazevalnega sistema, zdravstvenega sistema. Bi pa Slovenija potrebovala reset drzave da se scisti Avgijev hlev po 30 letih. Heraklej čisti Avgijeve hleve. Avgij je v grški mitologiji kralj Elide. Herakleju je dal nalogo, da očisti njegove hleve, v katerih je bilo 3000 govedi in niso bili očiščeni 30 let. Za izpolnitev naloge mu je dal en dan. Heraklej je to opravil tako, da je skozi hleve preusmeril tokova rek Alfej in Penej. Vsaj enkrat pa temeljito.
d_evil
07. 10. 2020 09.10
-6
BellaCiao
07. 10. 2020 08.58
-5
Ob pametni politiki svoje vojske ne rabimo. Rabimo pa dobro opremljeno POLICIJO, ki bo profesionalna in učinkovita v boju proti organiziranemu kriminalu, korupciji in nelegalnemu prehajanju naše meje. Rabimo KOMPLETEN ESET države in opustitev določenih funkcij. Če pa vojsko že rabimo naj bo ta IZKLJUČNO ZA NAŠE POTREBE z opremo, ki je prilagojena NAŠEMU TERENU in ne interesu ZDA!
Brezdelnež
07. 10. 2020 08.54
+4
seveda je hotel spremeniti svoj glas, če je slišal, da so Gandžo napadli...
Homo erektus
07. 10. 2020 08.43
+6
pa ti levaki nam hočejo celo državo uničit. levico iz parlamenta!
slim386
07. 10. 2020 08.43
-1
To da vojska rabi boljše financiranje je jasno že vsem... problem je v tem da bodo od teh 780 miljonov videli mogoče 100 miljonov ostalo bodo požrle provizije
Nakljucje
07. 10. 2020 08.43
+7
Levica je:🦍🦍🦍🐵🐵🐵🐒🐒🐒🐷🐷🐷🐴🐴🐴🌱🌱🌱