Slovenija

Vlada zamika preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana, 14. 06. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Odbor DZ za zdravstvo je dopolnjeni predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje, danes pripravil za obravnavo na seji DZ. Za je bilo deset poslancev, proti pa pet. Sprejeli so tudi približno 20 dopolnil, ki jih je vložila vlada, med drugim tudi za zamik začetka izvajanja zakona s 1. septembra letos na 1. januar 2024.

Ukinjamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvajamo obvezni zdravstveni prispevek, je pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Po njegovem opozorilu so v obdobju po epidemiji covida-19 nastale nove okoliščine, ko so "stroški ponoreli". Spomnil je tudi na nepričakovano napoved pri zvišanju premij dopolnilnega zavarovanja s 35 na 45 in nato na 55 evrov, kar je pospešilo pripravo že dolgo načrtovanih sprememb.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v razpravi izrazila zadovoljstvo, da se je aktualna koalicija lotila nakopičenih problemov v zdravstvu. Predlog novele želi po njenih besedah doseči, da se dostopnost zdravstvenih storitev ne bi zmanjšala. Zaradi višanja prispevka za dopolnilno zavarovanje, ki so ga napovedale komercialne zdravstvene zavarovalnice, bi se zavarovanci namreč odjavljali iz dopolnilnega zavarovanja.

Po predlogu novele bi dopolnilno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ne pa več tri zasebne zavarovalnice.

Koliko naj znaša prispevek za obvezno zavarovanje?

Če cene rastejo na vseh področjih, je razumljivo, da so tudi komercialne zavarovalnice napovedale zvišanje premij, pa je dejala Alenka Jeraj iz SDS. Javno zdravstvo sicer po njenih ugotovitvah ne odgovarja na potrebe ljudi, zato bi se bilo marsičesa treba lotiti na drugačen način. Kritična pa je bila tudi do načina pripravljanja novele. Predlog je bil namreč pripravljen brez širše razprave, je oporekla.

Vida Čadonič Špelič iz NSi je posvarila pred hitenjem s sprejemanjem novele, saj po njenih besedah strokovnjaki opozarjajo denimo na neskladje predloga z ustavo. Brez sodelovanja vseh deležnikov v zdravstvu, ne le iz javnega sektorja, ampak tudi koncesionarjev in zasebnikov, pa ne bo mogoče skrajšati čakalnih dob, je prepričana.

Po sprejetju obravnavane novele bo potreben temeljit dogovor o tem, koliko naj znaša prispevek za obvezno zavarovanje, je dejala poslanka SD Bojana Muršič. Opozorila pa je, da mora košarica pravic ostati v zdajšnjem obsegu in se ne sme zmanjšati. V to smer gredo po njenih besedah tudi dopolnila, ki jih je vložila vlada. Za vse, ki so imeli dopolnilno zavarovanje do zdaj, tudi za tiste, ki jim ga je plačevala država, pa se ne bo spremenilo nič, je zagotovila.

V Levici za solidarnostni prispevek

O dejanski ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo sicer mogoče po besedah Mihe Kordiša iz Levice govoriti šele, ko ga bo nadomestila oblika solidarnega prispevka. "Ni prav, da upokojenec z zajamčeno pokojnino plačuje enak znesek za dopolnilno zavarovanje kot menedžer z visoko plačo," je poudaril. Prispevek bo moral biti po njegovem mnenju določen odvisno od posameznikovega dohodka. V Levici jeseni kot prvo akcijo koalicije pričakujejo, da se prispevek v višini 35 evrov določi po progresivni lestvici.

Zamik na 1. januar 2024

Pred sejo je vlada pripravila dopolnila k več členom novele, med drugim tudi za zamik začetka izvajanja zakona s 1. septembra letos na 1. januar 2024, kar je odbor podprl.

"Organa, pristojna za pobiranje novega obveznega prispevka, potrebujeta za prilagoditev oziroma pripravo vsega potrebnega (predvsem pa programske podpore) za učinkovito pobiranje tega prispevka vsaj šest mesecev," je v obrazložitvi predloga zamika začetka izvajanja preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zapisala vlada.

Zdravstveno zavarovanje
Zdravstveno zavarovanje FOTO: Shutterstock

Ob tem je dodala, da bo treba sprejeti tudi nekaj podzakonskih aktov, poleg tega pa se bodo morali prilagoditi tudi izplačevalci dohodkov, zavarovanci, ki bodo sami obračunavali prispevek, pa tudi proračunski zavezanci, ki so po predlogu zakona predvideni, da bodo nosili obveznost obračuna in plačila novega obveznega zdravstvenega prispevka v primeru, ko gre za zavarovance, ki nimajo dohodka ali imajo predvideno specifično obravnavo in ne bodo dolžni sami plačevati obveznega zdravstvenega prispevka.

Nejasnosti glede zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev

Zakonodajno-pravna služba DZ je po besedah njene predstavnice v svojem mnenju sicer opozorila, da novela odpira posamezna vprašanja skladnosti z ustavo. Ker lahko ljudje na referendumih odločajo le o celotnih zakonih, ne pa o njihovih posameznih delih, lahko nastaneta dve situaciji. Če bi DZ zavrnil potencialno pobudo za referendum o delu zakona, ki se ne nanaša na obvezno dajatev, bi s tem posegel v pravice, ki izhajajo iz inštituta zakonodajnega referenduma. Če pa bi DZ referendum dopustil, bi to pomenilo tudi odločanje o obvezni dajatvi, o katerih se sicer na referendumih po ustavi ne sme odločati, je opozorila predstavnice zakonodajno-pravne službe.

V službi so po njenih besedah med drugim opozorili tudi na nejasnosti glede vključenih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, pa tudi nejasnost glede opredelitve novega prispevka.

Vlada je sicer predlagala amandmaje tudi k nekaterim drugim členom novele zakona z namenom uskladitve in jasnejše opredelitve nekaterih členov.

Ob tem je vlada predlagala tudi, da se iz obveznega zavarovanja zavarovanim osebam zagotavlja plačilo določenih dodatnih zdravstvenih storitev, med njimi tudi zdravstvenih storitev s področja reprodukcije, k čemur so predlagatelje pozvali v Inštitutu 8. marec in v Delavski svetovalnici.

Na finančnem ministrstvu proračunskim varovalkam nasprotujejo

Do predlaganih amandmajev vlade se v zakonodajno-pravni službi sicer še niso opredelili, saj so bili vloženi tik pred začetkom odbora, je dejala predstavnica zakonodajno-pravne službe. Je pa opozorila na amandma k 11. členu novele, ki določa proračunsko varovalko pri 240 milijonih evrov. Gre za izjemo, ki v zakon o izvrševanju proračuna Slovenije še ni bila dodana, je opozorila.

Minister za finance Klemen Boštjančič je dejal, da proračunske varovalke za državni proračun predstavljajo tveganje in jim zato na ministrstvu za finance po njegovih besedah načeloma nasprotujejo, a da je v primeru predlagane novele varovalka časovno omejena in v okvirih, ki jih proračun lahko prenese.

"Naša skrb je v tem trenutku usmerjena v to, da je začasna ureditev financiranja zdravstva čim krajša in da se sledi časovnici, po kateri se zdravstvena reforma z jasnim in stabilnim sistemom virov financiranja začne v letu 2025," je dodal.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je k temu dodal, da bodo iskali tudi poti do optimizacije visokih odhodkov za zdravstveno varstvo in skušali urediti absentizem ter urediti digitalni transparentni nadzor nad javno porabo denarja.

'Za zavarovalnice bi zamik lahko bil katastrofalen'

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je povedala, da zavod predlog novele podpira, ker da bo prinesla ustreznejše zagotavljanje pravic za zavarovance in ker so predlagatelji v zakon vnesli proračunsko varovalko. Zavod se je na spremembe po njenih besedah že začel pripravljati z nadgradnjami informacijskega sistema in prilagajanjem internih aktov.

Direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger je spomnila, da je vlada aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišji znesek premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra. Zaradi omejitve premije zavarovalnice po njenih besedah ustvarjajo milijonske izgube. Zamik začetka preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja, ki ga je predlagala vlada, bi bil lahko za zavarovalnice tudi "katastrofalen", je opozorila. "Bojimo se, da bi nekdo vložil predlog za zadržanje izvajanja zakona, kar bi dejansko zavarovalnice potopilo," je dodala.

Maja Konjar iz Sindikata finančnih organizacij Slovenije pa je opozorila na položaj zaposlenih, ki delujejo na področju dopolnilnega zavarovanja. S preoblikovanjem tega zavarovanja bodo njihova mesta namreč ogrožena, je poudarila.

Sredstva po novem ZZZS in ne trem zasebnim zavarovalnicam?

Kot je znano, bi po predlogu novele dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno. Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne več tri zasebne zavarovalnice.

V opoziciji ocenjujejo, da predlog ni domišljen in da zgolj ta ukrep ne bo prinesel bolj dostopnega javnega zdravstva. Koalicija je v podpori ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja enotna, da naj bi bil to prvi korak, celovito rešitev pa naj bi ministrstvo za zdravje pripravilo v okviru zdravstvene reforme.

Pripombe k predlogu so DZ med drugim posredovali iz Vzajemne zdravstvene zavarovalnice. V delu civilne družbe pa so izrazili pričakovanje, da bodo v postopku obravnave popravili člen, v katerem so zapisane pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kot so opozorili, so namreč v predlogu iz nabora pravic izginile reproduktivne pravice, na čelu s pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Ministrstvo za zdravje pa je na novinarski konferenci predstavilo predlog novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki ga je vlada potrdila v petek. S predlogom spreminja 15. člen zakona, ki še vedno omogoča plačilo zdravstvenih storitev po realizaciji, vendar le za izbrane zdravstvene storitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
15. 06. 2023 11.05
+2
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo, doživljajo delirije.
jutri_pa_res
15. 06. 2023 10.36
+1
Glede dodatnega ZZ pa je tako, da ga je najbolje preprosto ukiniti, če je nekaterim takšen trn v peti, pa bomo spet doplačevali. Saj že v stari Jugi, v socializmu, smo plačevali t.i. participacijo, se pravi, da se vsak zdravniški pregled ali poseg in tudi zdravila v nekem malem deležu plačuje. Tako je bilo pred uvedbo DZZ in tako imajo tudi v drugih državah EU.
IvanJaJo
15. 06. 2023 09.23
+0
Vlada nima pojma 💸💩🤦‍♂️🤣
frenk707
15. 06. 2023 11.03
+2
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma.
kr--en
15. 06. 2023 08.40
+3
Kdo bo nov obraz na naslednjih volitvah? Kaj nam bo obljubljal?
Stane Adami?
15. 06. 2023 08.32
+4
Že pol leta tepejo oslovsko senco. Tako nesposobne vlade pa Slovenija še ni imela.
frenk707
15. 06. 2023 11.04
+2
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi.....
Na pol ovca
14. 06. 2023 21.59
+4
Lol elita ne bo ubila kure ki nese zlata jajca torej dopolnilno
Betuul
14. 06. 2023 21.42
+10
Tak naj ostane ko je ! In dopolnilno naj bo 35,67€ ! To pa lehk dosežejo! In to do drugega leta! Ker v zvezi s planom o dopolnilnem zavarovanju in oblikovanju le tega; v kaj boljšega! Naj ta vlada prepusti Vladi ki bo to zmogla! Zakaj? Ker ta vlada nima pojma kaj je to aktuarska matematika in matematika sploh in bi nastal krš! Namest dopolnilno zavarovanje; bi ta vlada začela vintat po omrežju mediana in ninamedija; in če je golob še not; in bi tako duplo sesul zdravstveni sistem in bi vse skup padl v malorizacijo!
cool29
14. 06. 2023 21.08
+4
Misika1967
14. 06. 2023 20.32
+11
Naj se spokajo pajaci eni. Samo si zmisljujejo. Dovolj je.
George Bailey
14. 06. 2023 20.25
+9
Vprašajmo se kdo bo poravnal tožbe zavarovalnic? Se ve..
stumfeta
14. 06. 2023 20.20
+11
Ma ne, res?! Pa ja ne da ste se vrgl k .... v buče, pa dejansko niste razmisnli, kako pa kaj? Šokirana. Čist.
tron3
14. 06. 2023 20.15
+11
Vse bodo postoriti v naslednjem mandatu Vam vseskozi govori Golob!!!
Slava b
14. 06. 2023 20.13
+16
Mal so podobni šivilji Klari,ki podnevi siva,ponoči pa para.
albertkex
14. 06. 2023 20.11
+10
Ljudje, nič ne bo iz tega. Pripravite denarnice za mesečna doživotna vplačila. Preveliki zavarovalniški lobiji lomastijo zadaj, pa še neprofesionalni politiki so trenutno na oblasti. Vse kar so znali govoriti je o plesu Slovenije. Sedaj pa resnično vsak od nas v teh časih pleše vsak po svoje.
shadow_777
14. 06. 2023 20.50
-1
To kar plačujemo oz. bomo za zdravstvo je sitnica. Zdravstvo je rak rana kapitalizma, tu se lahko dosti naučimo od Kube, seveda če se hočemo.
shadow_777
14. 06. 2023 20.51
+8
Seveda pa komunizem ter socializem je bilo vedno največje zlo.
Švejk 123
14. 06. 2023 20.03
+12
Sedaj pa vsi zapojmo pesem o svobodi. Ta holobnjak je do grla v k
NDM
14. 06. 2023 19.57
+8
casovnica 2026 aja takrat bo golobova falanga ze 3 leta na ulici 2 cesarjev,,, 1000 ljubljana
JApajaDAja
14. 06. 2023 19.52
+7
nikica, uličarska aktivistka piše na tw....da je plačevanje UKINJENO.....
MladInPerspektiven
14. 06. 2023 19.51
+11
Zopet nekdo iz ozadja hoče, da zadeva ostane ...sedaj pa iščejo rešitve kako zamazati OČI OFČKAM
Natodefinkica
14. 06. 2023 19.41
+8
Predlagam, fiksno letnico 2120. Če se bo do takrat končala, Dražgoška bitka ? Za enkrat boji še trajajo.
misekmali
14. 06. 2023 19.39
+13
kot da se potaplja vlada... in da je popustil začetni zagon.
JApajaDAja
14. 06. 2023 19.53
+3
pri denarju in delu se za nekatere vse konča!