Slovenija

Odbor za zunanjo politiko podprl predstavitev Fajonove

Ljubljana, 30. 05. 2022 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon je uspešno prestala zaslišanje pred pristojnim odborom DZ za zunanjo politiko. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je menilo devet članov odbora, šest jih je bilo proti. Največ vprašanj so ji poslanci zastavili glede odnosov s Hrvaško in vojne v Ukrajini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšna bo zunanja politika Slovenije?
    12:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšna bo zunanja politika Slovenije?
  • Iz 24UR: Fajonova najprej želi v Berlin
    03:10
    Iz 24UR: Fajonova najprej želi v Berlin
  • Iz SVETA: Zaslišanje ministrov
    07:24
    Iz SVETA: Zaslišanje ministrov

 

Tanja Fajon je v predstavitvi vizije, prednostnih nalog in strateških usmeritev ministrstva napovedala vrnitev verodostojnosti slovenske zunanje politike. Izpostavila je zavezanost vladavini prava in skupnim vrednotam EU, poudarila pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in podprla širitev EU na Zahodni Balkan. "Naš skupni interes in cilj je uspešna Slovenija z uspešno zunanjo in evropsko politiko, ki presega strankarske delitve," je poudarila kandidatka za ministrico, ki ključ skupnega uspeha vidi v sodelovanju in dialogu.

EU ostaja težišče zunanjepolitičnega delovanja Slovenije, kar je še posebej pomembno ob naraščajoči polarizaciji med demokratičnimi in avtoritarnimi režimi, je nadaljevala v predstavitvi prioritet ministrstva. "Zavedam se, da je za povrnitev verodostojnosti in žal načetega ugleda države pred nami trdo delo," je opozorila.

Fajonova je dejala, da želi "prebuditi spečo Trnuljčico" na ministrstvu, kar naj bi pomenilo posodobitev ministrstva, da bo vsebinsko in organizacijsko odsevalo globalne izzive.
Fajonova je dejala, da želi "prebuditi spečo Trnuljčico" na ministrstvu, kar naj bi pomenilo posodobitev ministrstva, da bo vsebinsko in organizacijsko odsevalo globalne izzive. FOTO: Bobo

Glede teh stališč je bila deležna kar nekaj kritik iz opozicijskih vrst. Eva Irgl (SDS) je dejala, da je bil odhajajoči zunanji minister Anže Logar izjemno aktiven, izpostavila pa je tudi odlično izvedeno predsedovanje Slovenije Svetu EU. Podobno je izpostavila tudi Vida Čadonič Špelič (NSi), medtem ko je na to odgovoril kar poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi - zunanji minister je korektno opravljal svoje delo, pravi "bik" v trgovini s porcelanom pa da je bil odhajajoči premier Janez Janša.

To je potem izpostavila tudi Fajonova. Kot je dejala, so bili predvsem določeni Janševi tviti "destruktivni" za ugled države, ko se je na primer prerekal z nizozemskim premierjem in določenimi evropskimi poslanci, ko je "žalil in dajal nizkotne izjave". Poleg tega pa se je Slovenija znašla na prangerju tudi zaradi vmešavanja v svobodo medijev in nespoštovanja vladavine prava, kar je "pustilo grenak priokus" glede slovenske zunanje politike in "vrednostnega sistema države", je še dejala Fajonova.

V tem smislu je napovedala tudi odmik od "režimov" v Budimpešti in Varšavi, s katerima je sicer Janševa vlada gojila dobre odnose. Kot je dejala Fajonova, ti dve vladi kršita vrednote EU, zaradi česar je proti njima postopke uvedla tudi Evropska komisija, naslanjanje nanju pa pomeni "temeljni odmik od norm jedrne Evrope".

Fajonova glede svoje ožje ekipe in državnih sekretarjev ni želela biti konkretna. Po poročanju medijev naj bi za državnega sekretarja imenovala nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

Slovenija ne bo odstopila od odločitve arbitražnega sodišča

Fajonova je napovedala dosledno spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, od katere Slovenija ne bo odstopila. Medtem ko je Čadonič Špeličeva pohvalila Logarjevo "tiho diplomacijo", pa je Fajonova dejala, da je ta vedno dobra pot v odnosih, ko se išče skupne rešitve, a hkrati opozorila, da ima v zvezi s tiho diplomacijo zadnjih dveh let glede arbitražnega sporazuma "neprijetne občutke".

Bo pa Slovenija podprla vključevanje Hrvaške v evroobmočje in OECD ob izpolnjevanju pogojev. Podpira tudi širitev schengenskega območja in vključitev Hrvaške, Bolgarije in Romunije. A pred reformo schengenskih pravil bo težko doseči soglasje za širitev med državami članicami, je opozorila Fajonova.

Najprej na obisk v Bruselj, nato Berlin?

Intenzivno bo krepila prijateljske vezi in zavezništva s pomembnimi partnerji v EU, posebej z Nemčijo, Francijo in Italijo. Kot je napovedala v odgovoru poslancu Jožefu Jelenu (SDS), bo najprej verjetno obiskala Bruselj, nato pa si želi obiskati Berlin.

Širitev EU na Zahodni Balkan je po njenih besedah v interesu Slovenije in mora biti ena od prednostnih strateških usmeritev slovenske zunanje politike. Države Zahodnega Balkana zaslužijo "verodostojno politiko širitve", ne pa "obljub, ki jih ne moremo izpolniti". Enako velja tudi za Ukrajino, Gruzijo in Moldavijo; njihovo vključevanje v EU Fajonova podpira, a ob izpolnjevanju pogojev za članstvo.

Državni zbor bo o listi 17 ministrskih kandidatov mandatarja Roberta Goloba odločal na izredni seji, ki se bo začela v sredo ob 13. uri, je sklenil kolegij predsednice DZ. Pred tem bodo danes in v torek pred pristojnimi parlamentarnimi odbori potekale še zadnje predstavitve ministrskih kandidatov.

Članstvo v Natu je podlaga, na kateri bomo nadgrajevali odnose in strateški dialog z ZDA, je poudarila. Zavez glede tega, da bo Slovenija za skupno obrambo namenila dva odstotka BDP "in več", Fajonova ni želela dati, je pa dejala, da zagotavljanje varnosti ni zgolj "militarizacija", ampak tudi krepitev drugih struktur, npr. civilne zaščite ali kibernetske varnosti.

Močno podpira krepitev strateške avtonomije EU in v tem smislu tudi krepitev evropskih obrambnih struktur. To po njenih besedah ni nasprotovanje Natu, ampak dopolnjevanje.

Fajonova je napovedala, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve z novim zakonom o vladi preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.
Fajonova je napovedala, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve z novim zakonom o vladi preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. FOTO: Bobo

Pozdravila je sprejem sankcij proti Rusiji

V tej luči se je zavzela tudi za čimprejšnjo rešitev vojne v Ukrajini, kar bo po njenih besedah mogoče doseči le z dialogom. Ob obsodbi ruske agresije v Ukrajini je poudarila, da trajnega miru in stabilnosti v Evropi ne bo mogoče doseči brez Rusije.

Pozdravila je sprejem sankcij proti Rusiji, a hkrati tudi kritizirala odhajajočo vlado, ki je odpovedala več sporazumov z Rusijo. Po njenih besedah bi bilo "higienično", da vlada v odhajanju tega ne bi storila v zadnjem hipu in brez posvetovanj.

V odgovoru Logarju, zakaj ukrajinska kriza praktično ni omenjena v koalicijski pogodbi, pa je pojasnila, da gre za hitro spreminjajoče se vprašanje, ki ga bo treba vseskozi usklajevati, mu je pa zato sama namenila več pozornosti v svojem programu. Ukrajinska kriza že vpliva na energetsko in prehransko varnost, kaj vse bo sledilo, pa je zdaj težko napovedovati, je dejala.

Da je bila njena predstavitev ustrezna, je menilo devet članov odbora, šest pa jih je bilo proti. Njeno predstavitev so podprli poslanci nove vladne koalicije, proti pa so glasovali poslanci SDS in NSi. Kot je dejala Fajonova po glasovanju, to odločitev razume v luči odhajajoče vladne strukture, upa pa, da jih bo prepričala s svojim delom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (927)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tona Iteb
30. 05. 2022 21.56
+1
Sedaj ko je đđ na stranskem tiru, bo imela njegova Urška več časa zanj, in to je edinstvena prilika zanjo, da pacienta ozdravi!!!! Urška samo pogumno naprej!! Vloži vso znanje in tvojga pacienta ozdravi!! Želim ti mnogo uspeha, saj vem, da bo potrebno mnogo znanja in truda!!! Urška podpiramo te!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Golob je car
30. 05. 2022 21.31
+1
O my god. Boga slovenija
Oknaj 4
30. 05. 2022 21.19
-2
Komaj čakam da bodo izbrani vsi ministri in da pričnejo z delom. Ne čakam na prve ankete javnega mnenja
Sars2
30. 05. 2022 21.04
+1
Blažen mir v Sloveniji ko ni janse
abcč
30. 05. 2022 21.46
-3
Odvisno od medijev. Bilo bi zanimivo čitat komentarje, če bi bila Urška v tistih kiklicah iz stranke SDS.
Oknaj 4
30. 05. 2022 21.02
-4
To pa bo zanimivo recimo čez pol leta ko se bodo šolniki , zdravniki in ostali javni uslužbenci spravili nad ta nove.Fajonko bo vrjetno sam Nemec zaskrbljeno kritiziral pred EU poslanci glede vladavine prava
pravičnež
30. 05. 2022 20.55
+1
Še malo,pa bomo nosili burke.Za njo so musliji svetinja.Izgleda,da bo treba Slovenijo še enkrat osvoboditi.Takih kot je Fajonka ne rabimo!
Nimasmisla
30. 05. 2022 20.54
+2
Logar je bil zelo aktiven v lezenju v rit hrvatom
marker1
31. 05. 2022 08.15
-1
Propadla arbitraža je bila zamisel in delo samo od levice. Logar se je pogovarjal o drugih pomembnejših stvareh.
RESNICA6
30. 05. 2022 20.52
-4
Rad bi spoznal bitje ki komentira pod vino veritas. Grozno ta generacija novih udbovcev. Samo iščejo in lažejo. Ti mladi vnuki Starih Udbovcev imajo iste metode. Našli so Janeza Janšo. Sam sem moral študirati Kardeljeve "protislovja družbene lastnine". To so zdaj ukinili in skurili te komunistične čveke. Ti vnuki in pravnuki kot je ta Vino Veritas pa spet nov rod Zla. Vzgojen na brezdelju. Njihov dedek je verjetno bil deležen privilegijev in spet lažejo. Iščejo sovražnika. Morajo ga imeti. Mogoče tudi mene ki nimam nič z SDS in nič z Janšo. Ne maram pa komuniste. Ne maram tega narcisoida Goloba ki je imel pol milijona letne plače. Ne maram Kučana ki živi v podarjeni hiši in priviligirano penzijo. Ne maram Fajonke ki je zame Zdenka Kidrič. Ne maram teh nobih Udbovcev kot je ta Vino Veritas
štrekeljc
30. 05. 2022 20.51
+3
Fajonka, med teboj in Velikim Romarjem v Titovo Jajce ni nobene razlike! Oba sta psihopatsko obsedena z oblastjo!
pravičnež
30. 05. 2022 20.51
+0
Ministrica ki obožuje in se klanja vojnim zločincem.Daleč smo zabredli.
štrekeljc
30. 05. 2022 21.26
+1
???? Nisem opazil, da bi se Fajonka klanjala domobrancem!
marker1
31. 05. 2022 08.17
-1
Ali si kje videl, da se je klanjal Janša?
Nimasmisla
30. 05. 2022 20.50
-1
A so komentatorji res samo janšisti
vidavidal
30. 05. 2022 20.46
+1
Jao meni, predstavitev, da te kap....
mungus
30. 05. 2022 20.44
-1
vidim kako se ostankom ta-belih meša od vsega skupaj...jaja...konec je vašega bolanega vladanja in konec ja barabij od ta-puklastega in njegovih podliznikov...jaja konec je !!!
franz1988
30. 05. 2022 20.41
+2
Tole si pa bomo nakopal bruko.
RESNICA6
30. 05. 2022 20.34
+0
To ni ministrica ampak Zdenka Kidrič. Žensko Zlo. Žensko gobezdalo ki blati Slovenijo vseskozi. Zame ni nič vredna glede na to da sem domoljub. 100.000 eur za gobec vrtet to je žensko Zlo.
mungus
30. 05. 2022 20.38
+1
ti "resnica"...raje se daj poglobiti v vašega psihoprizadetega pukla...pa boš imel ves čas kej za početi...to damo FAJON boš pa moral gledati in poslušati še dooooolgoooo !!!!
ElChe
30. 05. 2022 21.26
-2
srebrnibreg
30. 05. 2022 20.23
+3
Mixsan 30.05.2022, 17:31:03 -1 naj mi nekdo poskusa razlozit kako lahko zenska postane ministrica ce ni dobila glasov volivcev haloooo haloooo halooo GOLOB .............je lahko svečka bolj plitva? Od kdaj ministre izbirajo volivci?
abcč
30. 05. 2022 21.37
-2
S tem se strinjam, ne vem pa če smo že imeli ministre iz strank, ki niso prestopili praga. To ni etično do volivcev.
Jožajoža
30. 05. 2022 19.29
+3
Starša Zelenskega živita v Izraelu v 950 kvadratnih metrov veliki vili, ki jo varujejo štirje člani SASa. STALA JE 8 MILIJONOV DOLARJEV, TU JE TUDI BAZEN Z MORSKO VODO. Oče in mati predsednika Ukrajine imata na voljo tudi dva oklepna Lexusa LX.
jutri_pa_res
30. 05. 2022 19.18
+0
Zelo verjetno je bila Tanja prisiljena prevzeti SD s strani Velikega vodje. Nobene logike namreč ni, da nekdo udobno in 10x bolje plačano mesto EU poslanca menja za usrano poslansko ali magari ministrsko mesto v Slo. Ne mi reči, da želi pomagati Sloveniji. Šlo je za rešitev SD pred izpadom iz parlamenta in posledično propadom. Zanimivo, da je tega še noben novinar ni nič vprašal. Čudijo me tudi razni odsluženi športniki, le kako se jim ljubi iti v to greznico, razen če so res v ekonomski nuji...
Paskakvali
30. 05. 2022 18.19
+6
Neuke koprive bi tudi ministre volile.....hihihi......
Mixsan
30. 05. 2022 17.31
-3
naj mi nekdo poskusa razlozit kako lahko zenska postane ministrica ce ni dobila glasov volivcev haloooo haloooo halooo GOLOB
tona Iteb
30. 05. 2022 17.44
+3
Naj mi ne kdo razloži, kako lahko prekupčevalec, ponarejevalec, obtoženec, zapornik......, lahko hodi po PARLAMENTU????? 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
matt82
30. 05. 2022 17.49
-1
Apostol1
30. 05. 2022 17.49
+1
Mixan ............... Še prej mi ti razloži ,kako je lahko nekdo postal predsednik vlade , čeprav ga podpira samo manj kot 20% Slovencev in potem nam je naredil pufa več kot pa ga je imela bivša Jugoslavija . Ko mi boš to razložil pa lahko sprašuješ kako lahko sposobna ženska postane ministrica. Jaz vem , odgovor ti na koncu oddaje povem.
matt82
30. 05. 2022 17.53
+1
Apostol, največ pufa je naredla bratuškova, ko je zmetala 7 mlrd eur samo v banke, za razliko od janše, ki je dal denar v gospodarstvo, gostinstvo, upokojencem, vsem nam,..... Bratuškova je reševala samo banke, ki so jih pokradli levi,.... Nevem no, kaj ste ljudje čisto slepi da ne veste tega? Znate pa samo kritizirat, kolko je janša pokrado. Ajde, pa povej kaj je pokrado, ne pa samo govorit da je!!!!
matt82
30. 05. 2022 17.57
+0
No apostol, kaj nimaš odgovora na to? Čakam
tona Iteb
30. 05. 2022 17.58
+3
Matt, kdo je klical trojko, ker je državo zapufal, in ustvaril dolg če se prav spomnim okrog vse skupaj čez 30 miljard????? Le kdo je bil TO????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
matt82
30. 05. 2022 18.01
+3
Janša je klical trojko, ker trojka bi malo raziskala, kam je denar odtekal iz bank. V samostojni slo je šlo za 30 mlrd eur denarja v davčne oaze. Zato pa Bratuškova ni hotla, da pridejo!!!!
matt82
30. 05. 2022 18.04
+0
Od 80 leta dalje, še od Jugoslavije je odšlo v davčne oaze za 100 mlrd. Le kdo je bil to?
matt82
30. 05. 2022 18.06
+1
Popravek, samo iz območja slo je od 80 leta šlo za 100 mlrd v davčne oaze?!!!!
matt82
30. 05. 2022 18.07
+1
In ta vzorec oz vzporedni mehanizem še danes deluje!!!!
ROMELS
30. 05. 2022 18.54
+0
Slovenijo je najbolj zapufala Bratušca. Če bi prišla EU trojka v Slovenijo bi stvari hitro postavila v pravi položaj in pravo mesto. To njeno lažnivo zgodbo bomo davkoplačevalci še dolgo odplačevali.
tona Iteb
30. 05. 2022 19.18
+0
Sedaj sem si ogledal drugo sejo v DZ, pa sem še bolj presenečen z obrazi na tej SEJI! Opazil sem še bolj prestrašene obraze sds-sovcev! Ma ti ljudje so potrebni strokovne POMOČI!!!!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇