Slovenija

Odbor zvišal mejo za strožjo obdavčitev normirancev, OZS svari pred delom na črno

Ljubljana, 16. 11. 2022 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
189

Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o dohodnini, s katero se odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene letos spomladi. Opozicija, ki se ji številne rešitve zdijo sporne, je nekoliko omilila zaostritev davčne obravnave normirancev. Izredna seja DZ bo v četrtek. OZS pa ocenjuje, da bi predlagane spremembe obdavčitve normirancev prizadele zlasti izumirajoče obrtne poklice, povečalo se bo delo na črno, država pa bo posledično pobrala manj davkov, menijo.

"Predlog novele zakona o dohodnini predstavlja enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti v prihodnjih letih," je članom odbora povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Z njo bo država v letu 2023 pobrala za 120 milijonov evrov več dohodnine, kot če bi še naprej veljal trenutno veljavni zakon, prav tako ne bo prišlo do dodatnega zmanjšanja pobrane dohodnine v letih 2024 in 2025.

Med poglavitnimi predlaganimi rešitvami je minister naštel ustavitev načrtovane rasti splošne olajšave, zvišanje skupnega dohodka, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, dvig stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu ter novo olajšavo za mlade.

Splošna olajšava se bo prihodnje leto zvišala s sedanjih 4500 evrov na 5000 evrov, nato pa ne bo več dodatnih postopnih zvišanj na 7500 evrov do leta 2025, kot določa veljavni zakon.

Davki
Davki FOTO: Shutterstock

Dodatna splošna olajšava se bo po novem priznala zavezancem s skupnim dohodkom do 16.000 evrov, kar v primerjavi z veljavnim zakonom pomeni približno 2280 evrov več. Davčni razredi ob tem ostajajo nespremenjeni, se pa stopnja davka v zadnjem, petem dohodninskem razredu, vrača nazaj na 50 odstotkov, kot je veljalo pred marca sprejetimi zadnjimi spremembami zakona.

Kot novost vlada predlaga posebno olajšavo za mlade do dopolnjenega 29. leta starosti. Ta naj bi upravičencem zmanjšala davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1000 evrov, a kot so predlagali v SDS, člani odbora pa potrdili, bo zdaj v noveli zakona zapisana v višini 1300 evrov.

V opoziciji so bili sicer do predloga novele zakona kritični. "Njen glavni cilj je vzdržnost javnih financ, toda ali se kdo vpraša o vzdržnosti financ ljudi, ki delajo," je vprašal Rado Gladek (SDS) in ugotovil, da se bo s predlaganimi spremembami razvrednotilo pošteno delo. Njegov poslanski kolega Branko Grims pa je dodal, da bodo povzročile zgolj povečanje števila brezposelnih in rast obsega sive ekonomije.

Kritik opozicije so bile deležne predvsem določbe glede obdavčitve samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Tu vlada predlaga, da se za samostojne podjetnike s 35.000 do 100.000 evrov prihodkov priznani normirani odhodki znižajo na 40 odstotkov (sedaj 80 odstotkov, a največ 80.000 evrov), ob pogoju vključenosti v pokojninsko in invalidsko zavarovanje vsaj devet mesecev (prej pet mesecev).

Boštjančič je glede zaostritve obdavčitve normirancev priznal, da sprva ni bila predvidena, vlada jo je v zakonsko besedilo vnesla po javni razpravi. "Na seji Ekonomsko-socialnega sveta so bila izpostavljena pričakovanja na tem področju. Samo manjši del delodajalcev je tem spremembam nasprotoval," je dejal.

Boštjančič: 'Matematika ne deluje' 

Kot je pojasnil, je veljavni sistem nepravičen in nekonkurenčen v primerjavi z drugimi oblikami zaposlitve. "Več kot 90 odstotkov normirancev plačuje minimalne prispevke, ki so nižji, kot je minimalna pokojnina. Že tu matematika ne deluje," je dejal.

Gladek je spomnil, da posegu v obdavčitev normirancev nasprotujejo predvsem na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Člani odbora so nato sprejeli dopolnilo NSi in mejo prihodkov, do katerih se ohrani upoštevanje normiranih odhodkov v višini 80 odstotkov prihodkov, zvišali na 50.000 evrov.

V SDS so predlagali tudi črtanje člena, po katerem se bo stopnja dohodnine, ki se plačuje od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, zvišala s 15 odstotkov na 25 odstotkov. A tega dopolnila odbor ni podprl. "Višji davki od oddajanja premoženja so slabi, ker boste stanovanjsko problematiko še zaostrili, ne pa reševali," je menil Jožef Lenart (SDS).

Več sprememb je zaradi novih evropskih pravnih podlag predvidenih tudi na področju kmetijstva. "Seznam oproščenih podpor se prevetri," je dejal Boštjančič. Plačila, ki jih pridelovalci prejmejo zaradi težjih pridelovalnih pogojev in ki do sedaj niso bila predmet obdavčitve, bodo denimo po novem obdavčena v višini 50 odstotkov plačila.

Spremembe, ki naj bi začele veljati s 1. januarjem 2023, so med drugim predvidene še glede obdavčitve dohodkov iz kapitala, kjer ostajajo stopnje davka nespremenjene, se pa ponovno uvaja obdavčitev odsvojitve delnic v okviru pridobivanja lastnih delnic.

Obrtno-podjetniška zbornica: dodatno ogrožanje izumirajočih poklicev

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je poslance danes ponovno pozvala, naj ne sprejmejo predloga sprememb obdavčitve normirancev v noveli Zakona o dohodnini. O spremembah bodo namreč odločali poslanci DZ na jutrišnji plenarni seji. 

Čevljar.
Čevljar. FOTO: Miro Majcen

Kot so zapisali, se v OZS strinjajo, da je treba sistem normirancev prenoviti, a opozarjajo, da se je prenove treba lotiti preudarno, z analizami in preučitvijo učinkov sprememb tako na davčne zavezance kot tudi davčno blagajno. Predvsem pa je treba zavezancem omogočiti, da se s spremembo davčne zakonodaje pravočasno seznanijo in se nanjo ustrezno pripravijo, svarijo: "Ocenjujemo, da bomo s predlaganimi spremembami sistema normirancev dodatno ogrozili izumirajoče obrtne poklice (čevljarji, šivilje, rokodelci itd.), ki ugotavljajo davčno osnovo na osnovi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, predvsem zaradi administrativnih poenostavitev. Predlagan sistem obdavčitve normirancev je po oceni OZS tudi napačno zastavljen, saj obdavčitve podjetnika ni moč primerjati z obdavčitvijo plače zaposlenega. Samostojni podjetniki namreč niso upravičeni do pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja in se tudi ne vštevajo v davčno osnovo zavezanca (regres, poslovna uspešnost, odpravnina, potni stroški, malica, pravica do nadomestila v času prvih dvajset dni bolniške itd.)."

Kot so še spomnili, ministrstvo za finance vseskozi poudarja, da se bo v prihodnjem letu lotilo celovite prenove davčnega sistema. Zato "ne razumejo, zakaj je treba s tako pomembno zadevo hiteti in davčne zavezance, nenazadnje pa tudi finančno upravo, s prenagljenimi odločitvami spravljati v neugoden položaj." 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Groucho Marx
17. 11. 2022 13.52
-4
Kako da ne deluje matematika, minister Boštjančič? Povprečna doba črpanja pokojnine je mnogo krajša od dobe vplačevanja. Tako da ne nam ti o matematiki ali pa naravnost povej, da nam hočete zvišat še pokojninske prispevke. 🤮🤮
upane
17. 11. 2022 12.21
+1
ni tole diskriminacija naroda da se deli med mlade in stare delavce vsi ki so nad 29 let.so potem takem diskriminirani ker so stari ,kje so sedaj inštitucije za enapravnost kje je sedaj NPM,da bi se oglasila.borka za enakopravnost vsaj pred enim tednom še je bla,tu se vidi naro kaj ste izvolili.pa še ustavno sodišče,bi lahko podalo svoje mnenje o enakosti med narodom ne da se sedaj delijo med mlade in stare.
alesst
17. 11. 2022 11.11
-10
Končno so pogruntali, kje se da potegniti denar. Kar se mene tiče, odlično. Končno bodo placevali tistitisti, ki so se sedaj šlepali.
FreeQ
17. 11. 2022 10.34
+8
Ponovno pozivam vse: ne plačujte davkov, delajte in zaposlujte na črno. Plačevanje davkov je skrajno nemoralno dejanje, ker gre denar teroristom in sovražnikom svobode.
Bolfenk2
17. 11. 2022 10.22
+8
Saj vsi vemo, da so se normiranci malo švercali pri davkih glede na zaposlene ali doo. Ampak to so ljudje ki vsaj delajo in ustvarjajo. Država naj raje odvzame dodatke lenuhom na socialni.
Stoenka
17. 11. 2022 09.54
-12
Za nas, ki smo volili naš sab zadovoljstvo
Castrum
17. 11. 2022 09.54
+7
Še en dokaz, da imajo jezik hitrejši od pameti.....
zibertmi
17. 11. 2022 09.35
-9
kot je videti mnogi niti ne veste kaj je to nominoranec.Normiranec SP – tovrstni status omogoča, da fizična oseba, ki je sicer v rednem delovnem razmerji, vendar poleg tega opravlja še t.i. popoldansko dejavnost, nima obdavčenega dobička skupaj s plačo po dohodninski lestvici, temveč plača končni davek po stopnji 20%.se pravi gredo prispevki iz redne zaposlitve,pravtako zavarovanja.
zibertmi
17. 11. 2022 09.52
-6
se vidi vaš domet znanja.to je prepis iz zakonskih aktov,tega si nisem sam izmislil
Castrum
17. 11. 2022 09.55
+10
Normiranec ni samo popoldanski s.p., ampak tudi redni.
Krneki 00
17. 11. 2022 10.00
-5
hahah kok bolijo minusi...lej so vsaj rdeče barve d pašejo zraven vašega nagnjenja
Castrum
17. 11. 2022 10.02
+11
Minuse dobi zato, ker piše neumnosti. Pojma nima, pa še pametuje zraven
zibertmi
17. 11. 2022 10.09
+0
v večini je tako in tudi kot vidiš je definicija taka.piše lepo v zakoniku.je pa za plačilo prispevkov in izdaji računov kriva politika od osamosvojitve naprej,ko se je sprejela pokojninska reforma do leta 96 so sedeli v vladi tudi predstavniki sds.izračuni o višini pokojnine ,ki izhajajo iz plačil prispevkov pač niso dajali nekega upanja višjih pokojnin,zato tudi obrtniki niso plačevali višjih zneskov prispevkov,ne zase in ne za zaposlene,ker je to dopustila s lestvicami politika.da pa vsak lahko dela na črno brez ,da bi sploh odprl svoj sp ali doo je pa pravtako kriva politika.ves material in orodja lahko kupiš kjer hočeš,niti ni nobenega nadzora ali izvajanja zakonov o opravljenem delu ali storitvi.ko si adaptiral stanovanje ,hišo ali karkoli si moral pridobit dokument o izvajanju in meritve za elektro in vodovodne in ogrevalne storitve,sedaj je vse ok
zibertmi
17. 11. 2022 10.10
+0
neumnosti kvasiš ti.sem napisal,das je to definicija kopirana iz zakonika o nominirancih.sektaši vaš domet je kavica in bluzenje v svojih sredinah seveda,drugi vas ne prebavljajo,ker je vaša tema ena in ista
Castrum
17. 11. 2022 10.12
+9
Žibert, ne blodi, lepo te prosim!!!! Glavni razliki med normirancem in navadnim s.p. sta v ugotavljanju davčne osnove in računovodstvu. Pri normiranem s.p.-ju se davčna osnova (DO) ugotavlja tako, da se od vseh davčno priznanih prihodkov odšteje 80 odstotkov normiranih odhodkov, pri navadnem pa se od vseh davčno priznanih prihodkov odštejejo vsi davčno priznani stroški. Pri navadnem s.p. je davčno osnovo možno zniževati z uveljavljanjem olajšav, medtem ko normiranci tega ne morejo početi.......Upam. da boš sedaj dojel razliko.
zibertmi
17. 11. 2022 10.14
-3
preberi si učenjak.kopirano iz portala podjetnik.Normiranec ne mora biti vsak Normiranec se splača biti predvsem tistim podjetnikom, ki pri poslovanju pričakujejo majhne odhodke (večinoma gre za storitvene dejavnosti), sicer se ne izplača. Po drugi strani pa je določena tudi zgornja meja letnih prihodkov, da se posameznik še lahko odloči za to, da je normiranec. Če pa je bila v prejšnjem letu ta meja presežena, potem v naslednjem koledarskem letu posameznik ne more dejavnosti več voditi na tak način, ampak se mora odločiti za navaden s.p. Upamo, da smo vam v grobem uspeli razložiti, kaj torej pomeni biti normiranec in komu to lahko predstavlja dobro odločitev.
zibertmi
17. 11. 2022 10.16
+3
se pravi ,da je po navadi normiranec nekje že zaposlen,drugače nebi mogel preživet.v normalni državi seveda,ne pri nas
Castrum
17. 11. 2022 10.16
+4
No žibert, že napreduješ počasi. Od tvojih blodenj, da so normirsnci samo popoldanski s.p.jevci, boš počasi dojel kaj sem ti napisal.
zibertmi
17. 11. 2022 10.20
+4
pametni kot vedno.sava bo še dolgo tekla od gorenjske proti hrvaški in naprej,vas pa pamet ne bo dohitela
Castrum
17. 11. 2022 10.22
+3
Pusti ti nas "pametne". Pri sebi razčisti , predvsem se pa poduči o temah, preden o njih pišeš.
Groucho Marx
17. 11. 2022 10.25
+1
Žibert, če prepisuješ iz zakonskih aktov, se vsaj potrudi, da to narediš prav in ne sramoti se z neznanjem. Tako je, kot pravi Castrum. Beri in uči se.
zibertmi
17. 11. 2022 10.25
+6
potem pa pošteno povej,kar sem napisal.kako lahko kot samozaposlen pošteno preživiš,če niti več kot pozitivne ničle ne spaviš uradno skupaj s svojim delo.pošteno se ne da.delaš na črno,ker se da.državi nisi dal nič.tudi pokojninski in zdravstveni blagakni ne.če boš prehodil pot do upokojitve po vseh kriterijih te bo pa čakala penzija tistih zajamčenih 650 ali koliko je že,na koncu boš imel toliko kot tisti,i ,ki pošteno plačuje vse dajatve
zibertmi
17. 11. 2022 10.30
+4
jaz ne prepisujem temveč kopiram,če bi vi prepisovali nebi znal prebrat nihče
Gutenberg
17. 11. 2022 10.32
-1
Žibert, sp je status oz. oblika gospodarskega subjekta. Če so izpolnjeni pogoji, je sp lahko normiranec, to pomeni zelo enostavno knjigovodstvo in fiksna obdavčitev. Normiranci niso samo popoldanci, so bolj tisti, ki nimajo veliko stroškov. Včasih pa je bolje biti nenormiranec, posebej če imaš opremo, stroje ...
zibertmi
17. 11. 2022 10.33
+4
a veš to je tisto,ko na spletu poiščeš novico ali v tem primeru portal,obarvaš članek ali člen zakona,na miško z desnim gumbom klikneš ,poiščeš rubliko kopiraj in jo potem s desnim klikom na miški peko rublike prilepi prilepiš v komentar
zibertmi
17. 11. 2022 10.42
+3
saj sem napisal,kot to govori tudi zakonodaja,po navadi so to in ponavadi so to storitvene dejavnosti.je pa tudi tako kot sem napisal,vam je všeč ali ne,realno,pustimo kaj se dela pri nas,če delaš tako ,da na koncu ne presežeš svojega prometa,da bi plačal od tega davek ne boš preživel finančno in po predpisih.se pravi delaš na črno.ne izdajaš računov,svojega materiala ,ki si ga kupil ne evenditiraš v svojo dejavnost,ker ti inventura nebi štimala
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2022 10.53
-4
Močno si ga preteral mojster. Normiran je lahko full time s.p., popoldanski s.p. ali pa d.o.o. A o tem nisi bral ničesar in ni ničesar za skopirat?
Castrum
17. 11. 2022 10.55
+0
Žibert, napisal si, da je normiranec samo popoldanski s.p. . Na to sem jaz in stali odreagirali in te podučili, da to ni tako, ampak so normiranci v glavnem polni s.p.-ji.......Sprejmi poduk, nekaj novega si se naučil in končaj brez vezno patetično razpravo.
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2022 10.56
-3
Popoldanski s.p. je po definiciji dopolnilna dejavnost. Lastnik popoldanskega s.p.ja v njemu ne more bit zaposlen, ker zaposlitveno razmerje ima že drugje. Aka zaposlen je za 8 ur dnevno, kjer se mu plačajo polni prispevki in polna dohodnina. Zdaj pa pazi. Pri popoldanskemu s.p.ju, pa če je ta normiran ali pa ne, se prav tako plačujejo tako dohodnina, kot prispevki. Zanimivo a ne?
zibertmi
17. 11. 2022 11.04
+2
vse kar sem prilepil v svoje komentarje je napisano v zakonikih ,nič si nisem izmislil.v mojem prvem komentarju tako piše.na drugi spletni strani je pa objavljena tudi definicija nominiranca,ki pa razširja besedilo v po navadi,je pa tako kot sem napisal iz realnega življenja.če si samo nominiranec in tako tudi plačuješ prispevke in vse ostalo,brez dela na črno enostavno ne moreš preživet .
Castrum
17. 11. 2022 11.17
+0
Uf žibert madona si trmast! Blodil si neumnosti, korektno smo te podučili da nimaš prav, ti pa vztrajaš. Pa dej se zberi, no!
Gutenberg
17. 11. 2022 11.32
-4
Popoldanski sp v bistvu ne obstaja. Je samo sp. Samo če si zavarovan na šihtu (recimo da si državni uslužbenec) imaš lahko normiran sp s pavšalnimi prispevki 60€ in iz proračuna s svetovanjem potegneš še dva jurja mesečno obdavčeno s 4%. To pa je zmaga - in takim bi blo treba postrič peruti ...
Groucho Marx
17. 11. 2022 12.45
-3
Žibert, a veš, za tabo je res težko brati, tvoje 'nebi' (se piše narazen), pa za vejico je zmeraj presledek, in ti potem nam soliš pamet.
zibertmi
17. 11. 2022 17.22
+2
tvoje branje tudi ni bog ve kaj.od kje tebi žibert,moj nik je zibertmi.za kolege iz sds pa po statistiki velja višina izobrazbe
Groucho Marx
18. 11. 2022 09.09
-1
Lol, kako si smešen. Se pa opismeni, lepo te prosim, boš puščal dosti boljši vtis.
srecnii
17. 11. 2022 09.12
-6
Privatniki ste tud cene zvišal tak da tud država jih mora. Če pa ne gre pa zaprite svoje k urnike
Krneki 00
17. 11. 2022 09.34
+4
ziher si v stranki....al pa imaš nekaj od nje.....
srecnii
17. 11. 2022 09.46
-5
Boljš pod perjem kot pa pod okriljem nekoga iz Doba
Krneki 00
17. 11. 2022 10.01
+0
nihče od teh dveh si ne zasluži vladanja ovce skregane
srecnii
17. 11. 2022 10.10
+7
Zverinjak
17. 11. 2022 10.19
+0
trollolll
17. 11. 2022 10.35
+1
matr ti pa si ekonomist. ce se je povisala cena, pomeni vecji prihodek.... torej, ko se ta prihodek obdavci je tut prispevek v proracun vecji.
Krneki 00
17. 11. 2022 11.57
-4
Tako kot je janez odletu bo pa še Golob...sam tega bo težje se znebit k ga partizani čuvajo hahhahaa
brabusednet
17. 11. 2022 08.54
+9
Spet se bo začelo poslovat na črno brez računa, plačilo brez davka in podobno.Najemnine pa bodo tako plačali najemniki sem prepričan.Vsaj do sedaj je bilo tako.
AlexReal
17. 11. 2022 08.49
+12
Dokler bo vsaka vlada spreminjala davčno zakonodajo, toliko časa bo pri nas tako, da bo vsak obrtnik, podjetnik, študent itd. iskal svojo "davčno optimizacijo" .
ROMELS
17. 11. 2022 08.44
+16
Povsem napačen pristop s tem zakonom. Namesto, da bi omejili porabo in pometli pred svojim pragom gredo z udarci in agresijo nad delovnega človeka.
El pi5tolero
17. 11. 2022 08.30
+14
Hvala lepa in nikoli vec! To je nateg stoletja! Ples!
zemljan10
17. 11. 2022 08.29
+15
Država gleda, kje bi še spipala.
Majzelj
17. 11. 2022 08.23
+11
Vedno se lahko pogleda, koliko ljudi je dejansko samozaposlenih in koliko jih ima sp poleg redne zaposlitve. Pavšalno kritiziranje in obtoževanje, kot da je večina samozaposlenih davčnih utajevalcev je nepravično in nepošteno. Naj si g. Boštjančič pogleda koliko njegovih kolegov dela "optimizacijo" davkov in potem sodi. In ko je tako zavzet naj si pogleda raje društva, kjer jih je bistveno več na sesku države in optimizacijami. Ups.. teh ne, ker so podporniki...
Zdravko Babić
17. 11. 2022 08.18
-6
Oseba A je direktor na d.o.o. (kjer ni nihče zaposlen) in hkrati ista oseba je direktor na s.p. popoldanski normiranec do 50 tisoč kjer pa je ista oseba zaposlena. Opravlja ta ista oseba istovrstno dejavnost v obeh podjetjih Ves promet s kupci in dobavitelji gre preko d.o.o. S.p. izstavlja račune d.o.o. za opravljanje storitve vodenja podjetja npr. 12 računov letno.
Zdravko Babić
17. 11. 2022 08.18
+6
Zdravko Babić
17. 11. 2022 08.22
+0
CestniKolesar370Wattov
17. 11. 2022 09.17
+1
Napaka 1: Na svojem popoldanskem s.p.ju pač ne moreš bit zaposlen. Napaka 2: d.o.o. in s.p. z isto dejavnostjo, istim lastnikom in izstavljanjem računov med A in B... Dokler ti prva inšpekcija ne potrka na vrata, kar se v tem primeru zgodi kmalu. S svojim neznanjem si ga dosti preteral :)))
zibertmi
17. 11. 2022 09.50
+3
mr v naši državi je vse mogoče in tudi je tako-lkjudje v službi nič ne delajo,ker se šparajo za popoldansko delo.še več mnogi,ki so malo višje v službi,že med svojim delavnikom opravljajo svoje delo kot nominiranci z materialom,ki se kar v firmi nabavlja in ne preko svojega sp-ja.kar se tiče pa samozaposlenih in doo.je pa dejansko tako,da imajo ljudje več podjetij z enim samim zaposlenim,če pogledaš na ajpes.opravljajo in perejo denar preko občinskih del in upravnikov stavb.nič novega.pred leti si za tako dejanje in slamnata podjetja odšel pod ključ.spmni se podjetja dadas.imeli so registrirane tri borzna podjetja in direktor je šel sedet,danes so mnogi zaposleni popoldan pa še doo in sp.spomni se pekarn,ki so jih inšpektorji pozaprli,že drugi dan je bilo odprto,je podjetje odprl drugi družinski član.koliko ljudi ostane na cesti,ker gre podjetje v stečaj in že drugi dan se odpre novo podjetje iste branže.tega v avstriji in drugot ne boš videl.mi smo oaza za vse vrste kriminala
Krneki 00
17. 11. 2022 08.13
+13
Zato ker se pol Slovenije deli na partizane pa domobrance gremo samo še navzdol.... folk še kr živi v letu 45 in zaradi tega se izvolijo ljudje ki so nesposobni in nam kradejo...to politiki paše...lepo so zdresirali narod...deli in vladaj..... pa ni nobena stran trenutno boljša....obema paše ta razdvojenost naroda , čeprav vsi nakladajo kok delajo za narod...
Zdravko Babić
17. 11. 2022 08.12
-1
Slovenci po ocenah avstrijskega ekonomista Friedricha Schneiderja utajimo od osem do 10, po ocenah statističnega urada pa nekaj manj kot štiri milijarde letno.
Zdravko Babić
17. 11. 2022 08.12
-5
Groucho Marx
17. 11. 2022 08.15
+7
Nekaj 100 tisočakov od tega pade na novopečeno predsednico. 👌
zagor2
17. 11. 2022 08.27
-2
Ja Groucgo mogoče, vendar vse ostalo pade pa na bivšega slo šerifa Jovana Jasharija
Groucho Marx
17. 11. 2022 09.14
+1
Tudi če bi bilo tako. On je zdaj out. Ti pa na njegov račun podpiraš 'optimizacije' lewakcev.
Rdečimesečnik
17. 11. 2022 08.08
+13
Davki se dvigajo mi plešemo
Zdravko Babić
17. 11. 2022 08.07
-11
V sloveniji je veliko sp jev kjer perejo denar in utajajo davke. Normiranec plača manj kot pobere na koncu v pokojnini. Lopov