Slovenija

'Neprimerno in nedostojno komuniciranje'

Ljubljana, 20. 10. 2008 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rupel je v odprtem pismu predsednika Türka pozval k čim hitrejši rešitvi vprašanja imenovanja veleposlanikov. 'Takšno komuniciranje je neprimerno in nedostojno,' odgovarja Türk.

Dimitrij Rupel.
Dimitrij Rupel. FOTO: POP TV

Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes objavil vsebino odprtega pisma predsedniku republike Danilo Türku, v katerem ga poziva k čim hitrejši "razrešitvi blokade, ki je nastala v zvezi s postavljanjem slovenskih veleposlanic in veleposlanikov".

Takšno komuniciranje ministra za zunanje zadeve je neprimerno in nedostojno, zato tega pisma ne komentiram. odziv predsednika Danila Türka

"Zdaj je odgovornost na vaši strani. Cela vrsta slovenskih veleposlaništev deluje zaradi blokade v pomanjkljivi in nezadostni sestavi, s tem pa nastaja škoda, ki lahko pokvari odlično podobo Slovenije, o kateri ste se v tem prvem letu svojega predsedniškega mandata prepričali tudi sami. Pred tem ste napovedali, da pred volitvami ne boste podpisali ukazov o postavitvi veleposlanikov, kar so nekateri razlagali, da želite postavljanje veleposlanikov prilagoditi volilnemu izidu. Predpostavljam, da se, v nasprotju s takšnimi razlagami, zavzemate za strokovno in poklicno diplomacijo, ki bi bila neodvisna od volilnih izidov ali celo dnevne politike," je v pismu med drugim zapisal vodja slovenske diplomacije.

Rupel v pismu kot neupravičene in zavajajoče zavrača opazke, da pred odločanjem na vladi predsednik države ni bil ustrezno ali da sploh ni bil informiran o kandidatih za veleposlanike.

"Kot je navada v pretežni večini evropskih držav in je bilo doslej v navadi tudi pri nas, sem vam imena kandidatov posredoval neformalno, vendar si je potek sestanka zapisala navzoča vodja vašega kabineta. V začetku junija in še vedno pred odločanjem vlade o imenovanjih sem vas v telefonskem pogovoru, ko sem se mudil v Evropskem parlamentu, seznanil z dokončnim seznamom kandidatov," pojasnjuje zunanji minister.

Ob tem je Rupel v pismu še zapisal, da "predsednik republike ne more izbirati veleposlanikov, lahko pa umiri javno razpravo in opravi, kar mu nalagata ustava in zakon. Predsednik republike lahko z javno besedo zaustavi neutemeljene napade na diplomacijo in javno izrazi podporo demokratičnim procesom in strokovnim merilom pri izbiranju kandidatov za različne odgovorne položaje".

Predsednik Türk: Tega pisma ne komentiram.
Predsednik Türk: Tega pisma ne komentiram. FOTO: Dare Čekeliš

Kar zadeva izbiro veleposlanikov, je bila slovenska vlada, ki ji poteka mandat, po oceni ministra Rupla "izrazito zadržana" in dodaja, da vlada, ko je Slovenija predsedovala EU, ni izvršila nobenega imenovanja, ampak je, da bi lahko v tem času delo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih potekalo nemoteno in brez prekinitev, vsem podaljševala delo v zunanji službi.

"Dejstvo je, da je vse veleposlanike, ki so odšli s svojih položajev po predsedovanju, imenovala prejšnja vlada, ki jo je vodil Anton Rop," navaja zunanji minister in dodaja, da sam nima "posebnih ambicij ali zahtev in ne potegujem se za noben položaj, sem pa pripravljen, kot doslej in kot sem že večkrat prisegel pred državnim zborom, delovati v korist države, ki sem jo pomagal ustanoviti".

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cau-curaku
22. 10. 2008 08.49
Kaj pa so drugačnega pričakovali od takšnega kretena kot je rupel in njegova grdavša marjetica !!!! Zjebat ga je treba in spravit na kolena !!!
vemo
21. 10. 2008 16.49
rupel je naletel na nekoga ki se neda izsiljevat nekoč je odšel iz stranke ker ni mogel izsiliti zdaj pa je drugače saj nima kam pa bi šel malo v Avstrijo
Ro-Zy-YoZi
21. 10. 2008 11.21
Rupel niti D od DIPLOMATA ni zato res ne vem kaj so njegove tako bogate izkušnje, ki jih navaja desnica, da bi bil on pravzaprav edini kandidat. Gospoda Starmana-NSi je bilo razumeti, da izključno zato, da ne postane socialni porblem.....HA HA HA pa tudi če.... POJMA NIMA saj ne dela drugega kot piše cele diplomatske partiture namesto, da bi se posvečal zunanjepolitičnim poslom. Navaden osornež!
jj-fan
21. 10. 2008 10.25
Janšev najzvestejši pudelj si je zaželel nove koče na Dunaju, povodec mu bo nataknila Marjetica in ga peljala na sacher tortico. Država pa bo v strahu čakala na prve zaplete z Avstrijo, glede meje, kakega novega Jorasa...dodatnih protestnih not itd. Mislim da kako novo ambasado, na Antarktiki npr, bi bilo ceneje odpreti in gospoda tja poslati.
nejtej
21. 10. 2008 10.20
# hakihak 21.10.2008, 08:56 KDO JE PA RUPEL, DA BO GOVORU, KAJ NAJ DELA PREDSEDNIK DRŽAVE!!!??? očitno je prepotenten (pa pri teh letih!!!!!), presamozavesten Kekec, ki se tudi Bedanca ne boji, .......... žal je takih še kar nekaj, ki se bojijo priznati, da jih je politika povozila....... naj ger v penzijo (pa kaj več kot kmečko pokojnino mu tut nebi dal.........vsaj dokler nebi pokidal govna ki ga je naredil)
Tonček Balonček
21. 10. 2008 09.53
Rupla za predsednika, pozna že vse stranke in je univerzalec, široko razgledan in z zvezami po vsem svetu, izkušen, zna plesati dunajski valček in sploh je nobel! Celo ženo ima!
Tonček Balonček
21. 10. 2008 09.12
V Sarajevo naj gre za šoferja tisti Voduškovi!
hakihak
21. 10. 2008 08.56
KDO JE PA RUPEL, DA BO GOVORU, KAJ NAJ DELA PREDSEDNIK DRŽAVE!!!???
hakihak
21. 10. 2008 08.55
ja kaj se pa gre ta naš predsednik, da ignorira takšnega politika kot je dimitrij rupel?\' kdo je dalj časa na sceni? pa bo dimsi že vedel, kaj je dobro za državo slovenijo!!!!!! tudi jaz sem za, da se rupel pošlje na dunaj, samo ne za veleposlanika, ampak da gre gor čistit ceste. marjetka je že itak kupila metlo.
Tonček Balonček
21. 10. 2008 08.28
Res je, Bajuk je odšel dostojanstveno, ne kot Janša, ki se še kar naprej užaljeno repenči in sestavlaj neke kombinacije, sproti vlaga še tožbe in podobno. Rupel je podobno aroganten! Če že, naj ga pošljejo v Tirano, Skopje, v Prištino ali kam v Gruzijo, ne pa na Dunaj, to je norčevanje iz koroških Slovencev in naše diplomacije! SAm seveda ne spoštujem vsakega mnenja, še najmanj mnej raznih tipov, ki pišejo o kruljenju, bruhanju, rdečih morilcih, pudljih iz fitnesa, pritlikavcih iz Murgel, debilnih rdečkarjih in podobno, omejenih možnostih dojemanja itd. Le zakaj bi takšna mnenja spoštoval, saj kažejo na primitivizem in hudobijo pišočih!
Franc
21. 10. 2008 08.13
Spoštujem vse ljudi in vsako mnenje ,ljudje smo pač različni .Vendar je moje mnenje da je predsednikov odgovor malo domišljav in vzvišen .GOSPOD PREDSEDNIK ,TUDI VI STE SAMO ČLOVEK-HVALA BOGU.
Tonček Balonček
21. 10. 2008 08.12
Rupel dodaja, da sam nima \"posebnih ambicij ali zahtev in ne potegujem se za noben položaj, sem pa pripravljen, kot doslej in kot sem že večkrat prisegel pred državnim zborom, delovati v korist države, ki sem jo pomagal ustanoviti\". Pa iz koga se ta človek dela norca? Ali ga je Janša na seji vlade brez njegovega pristanka predlagal za veelposlanika na Dunaju?! V LDS so ga iemli že poln kufer! Ampak zakaj je tega genija diplomacije Janša usmeril na Dunaj, če pa sestavlja svojo valdo? A v njej ni mesta za zunanjenga ministra? Če je, zakaj ne Rupel? A ni dovolj sanjski minister?
resslovenka
21. 10. 2008 08.08
G. Rupel naj se pa malo umiri in počaka na potrditev veleposlanikov s strani predsednika države . Sama ne vidim razloga da bi se kam mudilo, sploh ker so bile tudi nekatere odločitve pod taktirko g. Rupla glede nekaterih ključnih vprašanj , milo rečeno čudne in ne ravno v korist države. Naj bodo enkrat veleposlaniki kompetentni ljudje, ki se spoznajo na diplomacijo.
resslovenka
21. 10. 2008 07.59
pajtlerblanka Ne klobasaj. Če kdo izsiljuje, je to dosedaj počela \"tvoja\" garnitura. Raje si pripravi zalogo za bodoče čase. Nič lepega nam ne stoji v naprej. Črni oblaki se šele zgrinjajo nad Slovenijo. Pa ne zaradi nove oblasti (kot si boš ti tolmačila), pač pa zaradi recesije, ki se nam približuje . V nič kaj zavidljivem položaju se ni znaša nova vlada.
99990000
21. 10. 2008 06.29
Odlično podobo Slovenije v svetu je g.Rupel sam že večkrat očrnil. Ena veleposlaništva ze par mesecev nimajo veleposlanika, pa se ni nič oglašal, zdaj pa vsepovsod kvaka.
utvara
20. 10. 2008 23.13
Še sreča,da imamo vsaj pametnega,modrega ,prevdarnega in v svetu zelo spoštovanega gospoda Turka,da bo preprečil,škodljivim povzpetnežem pohajanje po veleposlaništvih,Rupel pa bo moral tako kot Erjavec opustiti strast po privilegijih,oblasti in si poiskati sebi primerno mesto,da ne bo več škodil prelepi domovini Sloveniji in ji jemal ugleda
jaka237232
20. 10. 2008 21.07
Sem za to,da bo Rupel veleposlanik vendar Samo v Severni Koreji ali Tunguziji.
Buena Vita
20. 10. 2008 21.03
PUCKOV SINDROM-ta bo kriv
1P2L
20. 10. 2008 20.52
Bravo Predsednik.Ne se pustit izzivat. Prav volitve so pokazale da se ljudstvo hoce resiti Rupla,bolj kot kogarkoli.e se Bajuk je nezazeljen,pa je pameten se umaknil
Buena Vita
20. 10. 2008 20.39
NO,NO, TOVARIŠI Vse kar ste pripisovali,natikali JANŠI,boste sedaj imeli od svojih kameradov,sedaj boste čutili avtokracijo,in vse demagogije vam bodo trosili po glavah,še potrjeni niso, še potrjeni niso,še goljufije z volitvami niso razjasnjene,še dovolj posrancev nimajo,pa že vladajo celemu svetu,nevem od kdaj je predsedovanje bilo kje napisano,,,a,,,seveda,,,še v ameriške volitve se vtikajo,povsod imajo kgb-udba agente,hja,zlati stari časi komunist Pahor-tvoje laži so dobile PARKING PLAC,HU,HU,HU