Slovenija

'Odhod medicinskih sester v zdravstvene domove resno ogroža naš zdravstveni sistem'

Maribor / Jesenice / Ptuj / Ljubljana, 12. 11. 2019 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ma.Ko. / STA
Komentarji
56

Težko, slabo plačano delo in nevzdržni delovni urniki so težave zaradi katerih medicinske sestre, bolničarji in negovalci v zadnjih letih vse pogosteje zapuščajo bolnišnice in odhajajo v tujino ali k drugim delodajalcem. Razmere so zaskrbljujoče predvsem na intenzivnih oddelkih bolnišnic. V UKC Maribor poleg zdravnikov primanjkuje četrtina kadrov v zdravstveni negi. V jeseniški bolnišnici pa so zaradi pomanjkanja kadrov zaprli en internistični oddelek.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je v zadnjih petih letih število zaposlenih v zdravstveni negi sicer povečalo za več kot 300, a jih še vedno primanjkuje. "Po kriteriju kategorizacija zdravstvene nege nam manjka 25 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi," so navedli v UKC Maribor. Področja, kjer je stanje v tem pogledu najtežje, so intenzivna terapija, urgentni center, anesteziologija in operativna dejavnost, težavno je tudi nadomeščanje odsotnosti zaposlenih na ostalih delovnih mestih, so pojasnili.

V Splošni bolnišnici Jesenice se srečujejo s težavami pomanjkanja kadrov zdravstvene nege že kakšno leto. Od letošnjega maja je zaradi pomanjkanja kadrov na tem področju zaprt en od treh oddelkov internistične službe, kar v praksi pomeni 18 postelj manj. Zaenkrat v bolnišnici ne vidijo možnosti, da bi oddelek lahko ponovno odprli. Problem rešujejo z reorganizacijo dela, prilagajanjem, pripravljenostjo in nesebičnostjo zaposlenih v zdravstveni negi. Novih kadrov pa za enkrat še ne iščejo v tujini.

Težave so tudi na drugih oddelkih, vendar jih je največ na negovalnih oddelkih, so še dodali iz jeseniške bolnišnice.

V UKC Maribor najbolj občutijo pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi na oddelkih: intenzivna terapija, urgentni center, anesteziologija in operativna dejavnost.
V UKC Maribor najbolj občutijo pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi na oddelkih: intenzivna terapija, urgentni center, anesteziologija in operativna dejavnost. FOTO: Kanal A

Razlog za pomanjkanje kadra je po oceni UKC Maribor v upoštevanju zakona za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 in posledičnem omejevanju nagrajevanja delavcev.

"Možni kandidati so v prvih letih iskali zaposlitev v bližnjih zdravstvenih zavodih v Avstriji, zdaj pa se zaposlujejo na primarnem nivoju. Zaposleni v zdravstveni negi si želimo tudi urejene delovne pogoje z ustrezno delovno opremo, ki je predpogoj za varno okolje tako za paciente kot zaposlene," so zapisali na kadrovskem oddelku in službi zdravstvene nege mariborskega kliničnega centra.
 

Težki delovni pogoji vodijo v izgorelost

Generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec je opisala, kaj v Sloveniji pomeni delati na področju zdravstvene nege bolnikov v zdravstvenih zavodih in varovancev v domovih, ter ocenila, da delo v takih pogojih vodi v bolezen: "Zahteva celega človeka in številna odrekanja tako posameznika kot družine. Nočno delo dokazano škodljivo vpliva na zdravje zaposlenih, potem so tu še neugodni urniki, delo ob nedeljah in praznikih, neupoštevanje počitkov, nenadomeščanja odsotnih ter številne bolniške odsotnosti, kar vodi v izgorelost in posledično v bolezen."

Težki delovni pogoji za nizko plačo, ki pogosto vodijo v izgorelost, so razlogi za odhod medicinskih sester k drugemu delodajalcu.
Težki delovni pogoji za nizko plačo, ki pogosto vodijo v izgorelost, so razlogi za odhod medicinskih sester k drugemu delodajalcu. FOTO: POP TV

Prav zato postajajo bolj privlačna lažja delovna mesta, na zahtevnih oddelkih v bolnišnicah pa se soočajo s težavami. Problemi s kadri so se pokazali že z vzpostavitvijo referenčnih ambulant v zdravstvenih domovih aprila 2011, ko je iz bolnišnic odšlo okrog 500 diplomiranih medicinskih sester, v zadnjem obdobju pa zaradi vzpostavitve dispečerske službe še okoli 200, je pojasnil direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar.

V UKC Maribor ugotavljajo podobno – kadri bežijo v referenčne ambulante. Letos opažajo večje število odhodov delavcev iz njihovega zavoda kot v zadnjih petih letih. Odhajajo na manj zahtevna delovna mesta, kot so referenčne ambulante, kjer med drugim ni dela v treh izmenah. Težave sicer še niso tako velike, da bi morali omejevati sprejem bolnikov, ocenjujejo v upravi.

Podobno pravijo v Splošni bolnišnici Ptuj, kjer se prav tako srečujejo s pomanjkanjem kadra, vendar jim trenutno uspeva težavo obvladovati. "Kader za zdaj uspešno nadomeščamo z razpisi, objavljenimi na zavodu za zaposlovanje. Postopoma nadomeščamo tehnike zdravstvene nege z diplomiranimi medicinskimi sestrami, glede na normative stroke zdravstvene nege. Vsekakor pa bi si tudi v naši bolnišnici želeli več negovalnega kadra, če bi bil ta dodatno financiran," so navedli.

Najbolj primanjkuje diplomiranih medicinskih sester

Primanjkuje jih, čeprav je Slovenija po številu medicinskih sester na tisoč prebivalcev v povprečju držav OECD. "Od leta 2000 se je število zaposlenih v zdravstveni negi povečalo za 45 odstotkov, do pomanjkanja pa prihaja predvsem zaradi razkoraka med naraščajočimi pričakovanji stroke in dejansko razpoložljivim kadrom," ugotavlja Pintar.

Pintar: "Če bomo sprejeli nove standarde in bodo zdravstveni domovi izkazali potrebo po dodatnih zaposlitvah diplomiranih medicinskih sester, bomo izpraznili najbolj zahtevne oddelke v slovenskih bolnišnicah."
Pintar: "Če bomo sprejeli nove standarde in bodo zdravstveni domovi izkazali potrebo po dodatnih zaposlitvah diplomiranih medicinskih sester, bomo izpraznili najbolj zahtevne oddelke v slovenskih bolnišnicah." FOTO: 24UR ZVEČER

Na trgu dela pa po njegovih besedah ni dovolj kadra, s katerim bi zapolnili vse novonastale potrebe in ambicije različnih strok. "Če bomo sprejeli nove standarde in bodo zdravstveni domovi izkazali potrebo po dodatnih zaposlitvah diplomiranih medicinskih sester, bomo izpraznili najbolj zahtevne oddelke v slovenskih bolnišnicah. Takšno dogajanje pa utegne resno ogroziti naš zdravstveni sistem," je opozoril Pintar.

Različne ocene potreb po dodatnem obsegu kadra zdravstvene nege

Obseg dodatnega kadra bo v veliki meri odvisen tudi od standardov in normativov na področju zdravstvene nege, ki so trenutno še v pripravi. Na podlagi delovnega gradiva v združenju ocenjujejo, da bodo v javnih zdravstvenih zavodih potrebovali dodatnih 3543 diplomiranih medicinskih sester, 145 diplomiranih babic in 45 srednjih medicinskih sester. Za zaposlitev teh pa bi potrebovali okoli 100 milijonov evrov dodatnih sredstev.

Tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije menijo, da se bo prava slika manka kadra pokazala s sprejemom kadrovskih standardov in normativov. Po njihovih ocenah je pomanjkanje kadra že danes od 20- do 25-odstotno. Predvsem v bolnišnicah po ocenah stroke primanjkuje več kot 600 tehnikov zdravstvene nege in okoli 1500 diplomiranih medicinskih sester, na področju socialnega varstva pa primanjkuje predvsem bolničarjev negovalcev, so navedli v sindikatu.

Poleg tega je velik del zaposlenih v zdravstveni negi starejši od 50 let, med njimi je tudi 8200 medicinskih sester. "V prihodnjih letih bo tako prišlo do upokojitve najbolj številne in najbolj izkušene generacije medicinskih sester, ki je ne bo mogoče nadomestiti, saj na trgu ne bo na voljo ustreznega števila medicinskih sester," je opozorila Kekčeva.

V jeseniški bolnišnici v zadnjih dveh mesecih sicer opažajo več prijav na razpise za nove kadre, vendar še vedno ne morejo zadostiti potrebam po tehnikih zdravstvene nege in diplomiranih medicinskih sestrah. Glede na pretekla leta naraščajo tudi odhodi zaposlenih, ki jih vse težje nadomeščajo.

Razloge za takšno stanje vidijo v tem, da je delo v bolnišničnem okolju naporno in da delo poteka 24 ur na dan vse dni v letu, pri čemer pa so diplomirane medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege plačani enako ali celo manj kot njihovi kolegi, ki delo opravljajo v nekaterih drugih okoljih, kjer se izvaja zdravstvenega nega.

Na trgu dela povpraševanje večje od ponudbe

Tudi na Zavodu RS za zaposlovanje opažajo, da so poklici na področju zdravstvene nege tisti, pri katerih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih kadrov, saj je povpraševanje večje od ponudbe, poleg tega pa gre za poklice, za katere je značilen neugoden delovni urnik, ki so velikokrat fizično zahtevni in nemalokrat slabše plačani.

Kot kažejo podatki ministrstva za javno upravo, je povprečna plača po opravljenih urah v avgustu za bolničarja negovalca namreč znašala dobrih 1250 evrov, za zdravstvenega tehnika pa slabih 1600 evrov.

Ali je kader iz tujine lahko rešitev?
Ali je kader iz tujine lahko rešitev? FOTO: Shutterstock

Rešitve?

V UKC Maribor rešitev vidijo v tem, da bi se delovna mesta ustrezno finančno vrednotila in da bi zaposlili dovolj kompetentnega kadra ter mu zagotovili normalen delovni urnik.

Podobno meniji v jeseniški bolnišnici. Možnost za izboljšanje stanja vidijo predvsem v zadostnem številu zaposlenih, ki bi bili za delo ustrezno in primerno nagrajeni.

Kaj pa možnost iskanja kadrov v tujini? V združenju z aktivnostmi posameznih zavodov niso seznanjeni, izpostavljajo pa, da sta pri zaposlovanju tujcev glavni oviri aktivno znanje slovenskega jezika in zahtevni postopki nostrifikacije dokazil o izobrazbi.

Iskanju kadra na tujem pa ostro nasprotujejo v sindikalnih vrstah. "Povišanje plač, zagotovitev boljših delovnih pogojev, skrb za dobre delovne odnose so tisti osnovni temelji, ki bodo zajezili odhajanje kadra," so zapisali v sindikatu delavcev v zdravstveni negi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
13. 11. 2019 08.14
+2
Saj bodo uvozili tajske sestre
Principat
12. 11. 2019 21.51
+2
preprosto ne razumem cen ,sosedo odpeljem zdravniku, ji da napotnico za bolnico , malo večji mozolj na levi rami ,jo naročijo za drugi dan ob 11.20 , pripeljem , počakala na hodniku na postelji, uf, vidim da jo peljejo v sobo za posege , trajalo je 18 minut in soseda je v obdelavi za domov , vredu , čez dober teden dobi domov račun 785,40 € , vsa prestrašena me pokliče in pravi kaj je dobila , ji pojasnim da je to račun za zavarovalnico njenega posega , ona sirota pa za 37 let dela pri Mercatorju 498 €,, pa kje kdo koga ima za norca
lidu
12. 11. 2019 21.34
+2
Moj mož je šel študerat visoko zdravstveno. Prvi letnik ga je stal skoraj 5000€!!!!! Hvala Bogu sem ga uspela prepričati da je ta študij opustil saj bi na koncu samo obubožal za to, da bi celo življenje delal v 3 izmenah, vikende, praznike,...za kaj...za 1200 na mesec. Sedaj študira računalništvo. Se pa sprašujem takaj ob takem pomanjkanju delovne sile, države ne subvencionira izrednega študija.
freakica123
12. 11. 2019 21.47
+7
Jaz se sprašujem kako je mogoče, da izredni študij v takšni obliki sploh obstaja. Anomalija našega sistema.
Smartbtm
12. 11. 2019 21.01
+6
Ozemlje: Od kdaj je pa zdravstvo zastonj? Kakšen status imaš? Jaz ga nimam zastonj, meni toliko trgajo od plače, da ti slabo pride.
ZIPPO
12. 11. 2019 20.52
+12
Medicinski delavci izčrpani, gostinski delavci izčrpani, poštni uslužbenci izčrpani, pa verjetno še v katerem sektorju. Edini ki niso izčrpani so delavci v JAVNI UPRAVI, polovico njih bi bilo treba razporediti v te sektorje, in bi bil takoj red!
flojdi
12. 11. 2019 17.40
+1
.? a.. a .. bo treba Vodstvom dvignit plačke
Lisec7
12. 11. 2019 16.45
+3
Zdravstvena zavarovalnica bo vse skupaj pokasirala--je treba šparat.
BUONcaffee
12. 11. 2019 16.26
-3
ŠarEc še ni porihtal zdravstvo????
ivan.z Doba
12. 11. 2019 16.38
+9
Levcekk
12. 11. 2019 16.12
+2
Saj je polovica za podn od Jansata druga polovica pa za druge komuniste se pravi vsi za lopove in politicno mafijo in mafijsko drzavo in tako tudi delajo razlike in zdravijo oz.obravnavajo paciente.
freakica123
12. 11. 2019 15.32
+39
Dajte boljše plače in boste dobili kader. Prav tako zaposlite dovolj ljudi, da si zaposleni z nešteto nadurami ne bodo čisto uničili zdravja. Marsikje kjer kader potrebujejo, ne zaposlijo dodatnih delavcev oz. poznam ustanovo kjer celo odpuščajo, hkrati pa jamrajo, da ni kadra in raje dodatno obremenijo zaposlene. Ni čudno, da iz zdravstvene raje gredo delat na bencinske, trgovine, ker je še tam boljše kot v bolnišnici.
resslovenka
12. 11. 2019 15.18
+43
Jasno, ko se pokaže prilika gredo na boljše. Pejte vi v nočno na oddelek 10 nepokretnih in 2 pokretnih pacientov. Pa da vidite, poslušate zvoneje zvoncev celo noč, dementnih starostnikov. Tega se ne da zdržati prav dolgo. Vsi pa pametni ko grom o odgovornosti in neodgovornosti srednjih medicinskih sester. O tem lahko razpravljajo le tisti, ki oddelajo dnevni "siht" iz udobnih foteljev. Veste, doma imajo tudi te, medicinske sestre majhne otroke, pa partnerje in može, ki ne razumejo da so konstantno utrujene.
prince of persia
12. 11. 2019 15.17
+44
Največji krivec za nastalo situacijo (ki ni od včeraj na danes) je Zbornica zdravstvene in babiške nege...Darinka Klemenc in Monika Ažman (obe v zapor) in ostale pisarniške medicinske sestre ki veselo modrujejo ter odkrivajo kako zakuriti ogenj pod vodo. Drugi krivec je ZUJF in Janševa vlada, ki je slekla te kadre do nage riti. Tukaj so še ostali priveski iz raznih sekcij pod okriljem Zbornice...vsi so najbolj pametni in vedo prav vse...na koncu pa še dva ministra Milojka in Šabeder ki ne vesta nasplošno kaj sta podpisovala in kakšno škodo sta naredila. Vse skupaj vas naj bo sram. Sprašujem vas kako si drznete???
haha lol
12. 11. 2019 15.14
+15
Bo treba mal financno spodbudit pa bojo tud ta tezka delovna mesta zasedena. Za isto ceno pa ne bo slo vec. A bi vi delal 5x vec pa nocne, mel posledicnonvec stresa za isto placo?
sinaya
12. 11. 2019 14.46
+29
Samo primer od zadnjič,ko se je obvestilo glavno sestro bolnice,da pride v ambulanto bolnice,ki poka po šivih od pacientov,da bi zaposlili še koga,ker so razmere nevzdržne in zaposleni na koncu z močmi ter živci, ona lepo nadere vse po vrsti kaj si sploh predstavljajo itd. Ga.Dobnikova ima velike zasluge za kalvarijo katera vlada v Ukc-ju na posameznih oddelkih. Kadrovniki pač ne opravljajo tega dela njim so pomembne samo številke in statistike zaposleni pa izgorevajo.Ne čudim se,da koga mine opravljanje tega poklica,čeprav bi ga z veseljem,glede pa na vso kalvarijo tega sistema bo stanje takšno kakršno je .
ivan.z Doba
12. 11. 2019 14.43
+43
Ni problem razlika v delu in izobrazbi srednje oz.dipl.medicinske sestre. Problem je v tem, ker so se vse vlade do sedaj ukvarjale zgolj z zdravniškimi plačami, za "pomožno" osebje pa se ni nihče brigal. Zdravniki vedno skrbijo samo za svoje riti, nikoli pa se niso postavili za reševanje problemov stroke v celoti. Plače zdravnikom so rasle, sestre pa so ostale na starem. Da se ne bi preveč zrušila razmerja v JU.
korintos23
12. 11. 2019 14.22
+24
Ne4 vem zakaj so srednje medicinske sestre degradirali na strežnice leprav skoraj vse delajo!
freakica123
12. 11. 2019 15.41
+4
Niso jih degradirali, gre se za to, da so prej opravljale dela izven njihovih kompetenc. Morda so se te stvari učili več desetletij nazaj, te sestre pa svoje delo nemoteno opravljajo dalje, saj imajo dovolj delovne dobe. Tudi kirurg mora končati specializacijo in ni dovolj samo fakulteta, potem ga pa kar tako malo priučijo.
freakica123
12. 11. 2019 15.44
+2
Šolski sistem pač teh kompetenc več ne da.
ina5785
12. 11. 2019 20.38
+8
KORI pozdrav - To se je zgodilo v janševi vladi. Sestre so MORALE podpisovati neke listine - s strani zdr.zbornice. Šlo pa je da se jim vzame naziv med.sr., da pa se naziv VSEM med.tehnik. Moja sestra je bila vztrajna in edina NI hotela podpisati. Rekla je; jaz imam na svoji diplomi zapisano MED.SR. in to bom ostala dokler to delo opravljam. . . . . . . . . . . Takrat so sr.med.sestre čisto razvrednotili, bile so skoraj negovalke; nobene infuzije več, BOG NE DAJ transfuzije, nobene zahtevne th. A to NI trajalo dolgo, ker je bilo premalo dipl.sester in zopet so lahko dajale injekcije in kapalne!!! Verjemi v Švici in Avstriji so NAŠE med.sestre ZELO cenjene, ker imajo zelo veliko znanja in za primeren denar delajo vedno turnus, kar švicarke NOČEJO. Naše sestre pa v Švici na veliko služijo - BOGU HVALA!!!!
ina5785
12. 11. 2019 20.46
+4
freakica123 - Ne vem, od kod ti takšni podatki? Mogoče si med.sr., a ne vem kje si delala. Srednja med.sr. je doooolga leta opravljala VSO sestrsko delo, šele po prihodu dipl.sr. so jih naenkrat omejili. A NI šlo!!!, ker je bilo premalo dipl.sr., pa tudi sistem šolanja le-teh NI bil ravno ustrezen. Saj je lahko šla punca, ki je bila na katerikoli srednji šoli odličnjakinja, potem na VMŠ. Zamisli si; končana srednja ekonomska šola, sr.kmetijska, sr.živilska. . . . . . . . In mnogo tovrstnih kadrov je čisto BREZ kakršnegakoli predznanjo šlo na VMŠ. Zamisli si med.sr.-DIPOLOMIRANO s takšno predizobrazbo. Seveda so jih šolane srednje med.sr. prekašale v znanju in izkušnjah na celi črti. . . . . . . . Naš šolski sistem žal deluje čisto birokratsko, nepremišljeno. Zakone si zmišljujejo stranke, ker vedno hočejo uturit nekoga svojega. . . . . . . . Žal nisem znala zadeve krajše opisat!
freakica123
12. 11. 2019 21.38
+2
ina - dejstvo je, da trenutni sistem ne da kompetenc, ki so jih lahko opravljale in kot morebitna pacientka sem vesela, da se zadeve končno urejajo. Vstavljanje katetra, iv terapija, jemanje šivov je za naše srednje šole španska vas. Srednje šole ne naučijo niti kako se naredi EKG. VMŠ ne vem kaj je, definitivno pa če misliš visoko šolo za zdravstvo, ne drži, da se vpišejo le odlični - ok, LJ in MB imata višje omejitve, na drugih šolah pa vpis ni problem, saj samostojni visokošolski zavodi rastejo kot gobe po dežju. Tudi v tem, da se za zdravstvene poklice odločajo dijaki iz drugih šol, ne vidim nič spornega. Delo lahko opravljajo šele, ko diplomirajo. Do takrat pa verjamem, da imajo več znanja kot srednje sestre, saj so pridobili izobrazbo na višji ravni. Tudi na druge fakultete se vpisujejo dijaki, ki nimajo znanj iz tistih področij. Temu so fakultete namenjene, da ti dajo zahtevana znanja. Pojdi z našo srednjo zdravstveno v tujino, kjer imajo stvari bolj urejene, pa boš videla, da tudi tam teh kompetenc nimaš priznanih. Ne me narobe razumeti, cenim srednje in diplomirane med. sestre. Vendar pa zagovarjam stališče, da v zdravstvu delaš to za kar si se izučil.
sandi101
12. 11. 2019 14.18
+47
Nočno delo dokazano škodljivo vpliva na zdravje zaposlenih, potem so tu še neugodni urniki, delo ob nedeljah in praznikih, neupoštevanje počitkov, nenadomeščanja odsotnih ter številne bolniške odsotnosti, kar vodi v izgorelost in posledično v bolezen." Potem ti pa pravijo, dobr da imaš službo, da bi ga najraje na gobec...
korintos23
12. 11. 2019 14.21
+5
Vse to sem dal skoz, sem že kar v letih, samo ne se sekirati, naj se drugi.
ina5785
12. 11. 2019 20.48
+2
sandi101 - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ROMELS
12. 11. 2019 14.04
+31
S prihodom dipl. med. sester se je sistem sesul. Sr. med. sestre delajo več od dipl. med.sester, imajo težja dela za precej manj denarja. To pa ne gre skupaj.
Smartbtm
12. 11. 2019 13.54
+50
ja pa kreganje zaradi dela, kaj dela dipl. in kaj ne. To poslušam od kolegic. Jaz ne bom to, ona ne bo tisto, ena srednja sestra bo samo nego naredila zjutraj potem pa se bo bunila in gre na telefon itd. Potem dipl. se buni, da ona srednja ima dodatek, ki je višji od njenega (ne vem kaj je že, nega ali terapija, pozabil)...Takšne poslušam, ko vprašam kako je v službi. Samo kreganje in so vse nervozne. Itak, da te mine, če prideš v tak kolektiv.
Moj?ica123
12. 11. 2019 13.49
+15
Propad sistema v Sloveniji je žal neizbežen, kot tudi vidimo kaj se dogaja, saj imamo lumpa zraven lumpa.lp