Slovenija
Oglas

Odkrijte sedem skrivnosti za lepšo upokojitev!

Ljubljana, 19. 10. 2010 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V sklopu kampanje <a href = "http://www.skladi.com/nagradna.php" target="_blank">POKOJNINA PO MERI</a> smo vam v Svetovalni skupini <a href = "http://www.individa.si" target="_blank">INDIVIDA</a> pripravili nekaj koristnih nasvetov za vsako generacijo!

Mladi in mladi po srcu, zavedajte se, da imate samo VI škarje in platno v svojih rokah. Skupaj lahko prelisičimo novo pokojninsko reformo in uživamo!

1. Predstavljate si »sebe« v prihodnosti

Mnogi izmed vas si še vedno ne predstavljate sebe v prihodnosti, morda zaradi svoje mladosti ali preprosto zato, ker še vedno računate na pomoč svojih staršev, tudi starih staršev in predvsem države. A raziskave kažejo, da se naše predstave o prihodnosti, tako kot se vidimo takrat, bistveno razlikujejo od realne slike. Naši možgani so preprosto naravnani na sedanjost, na rutino našega življenja, na reden mesečni prihodek, niso pa naravnani na našo starost. Zato si sebe ne predstavljajte samo danes in tukaj, ampak se poglejte v prihodnosti in si narišite sliko, kako boste živeli v pokoju.

2. Poskušajte prekositi druge


Zahvaljujoč naši naravni tekmovalnosti z drugimi so naši cilji bolj na dosegu roke, kot si mislimo! Če ne veste, kdo vam lahko pomaga pri načrtovanju vaše brezskrbne prihodnosti, povprašajte prijatelje, znance, morda tudi sodelavce in z veseljem bodo delili z vami svoje načrte za prihodnost. Ključno pa je, da se na zadnji stopnji odločite za strokovnjaka, za osebo, ki vam bo pomagala oblikovati in doseči vaš končni cilj. Za začetek naročite brezplačni izračun pokojnine TUKAJ.

3. Izboljšate svoje varčevalne navade

Varčevalci, ki so bili večkrat opozorjeni na nujnost varčevanja, so privarčevali 16 odstotkov več ob svoji upokojitvi kot tisti, ki na to dejstvo niso bili opozorjeni. Nastavite si opomnik v mobilni telefon ali e-pošto oziroma na vidno mesto v hiši ... Primer opozorila: danes nakažite dodaten znesek v višini 50€ v vzajemni sklad A za pokojnino! Preverite še nekaj trikov, s pomočjo katerih boste izboljšali svoje varčevalne navade TUKAJ. Z naročilom na brezplačen izračun pokojnine, ki vam bo pokazal, kaj morate danes storiti, da se izognete bistvenemu znižanju življenjskega standarda ob upokojitvi, si boste lažje predstavljali svoje cilje!

4. Vedno, ampak vedno imejte pregled nad svojimi financami!


Ljudje se ne zavedamo, kakšen je naš mesečni neto denarni tok. Življenjska doba se podaljšuje, pokojninska reforma trka na vrata, odpuščanj je vedno več. V tej socialni krizi smo nemalokrat prepuščeni sami sebi. Zadnji čas je, da redno spremljate stanje na svojih računih, da mesečno beležite svoje izdatke in poskrbite za to, da boste ob koncu meseca lažje zadihali. Ker se tako zavedamo, koliko porabimo in koliko zaslužimo, dobimo lažjo predstavo o tem, koliko lahko ob koncu meseca privarčujemo. Tega pa se Slovenci še premalo zavedamo, saj še vedno živimo iz dneva v dan! Več preberite tukaj.

5. Tudi izguba je del uspeha!

Nekateri strokovnjaki s področja vedenjskih financ, ki se ukvarjajo izključno z izgubami na borzah, vedno menijo, da je treba izgube sprejemati po korakih in s hladno glavo. Zavedajo se namreč, da je občutek izgube bolj boleč in čustven kot pa veselje ob dobičku. Ugotovili so tudi, da so mlajši dosti bolj obremenjeni z izgubami kot tisti, ki so upokojeni. Preverite izsledke študije profesorja Erica Johnsona, ki je skupino ljudi, starejših od 60 let, postavil pred dilemo: Imate 50 odstotkov možnosti, da zadenete 100 dolarjev, in 50 odstotkov možnosti, da izgubite 10 dolarjev. Katero možnost so izbrali, preverite TUKAJ.

6. Zavarujte svojo prihodnost!


V mladosti naši možgani delujejo v povsem drugo smer. Obremenjeni smo s stanovanjskim problemom, plačevanjem šolnine, ustvarjanjem novega, samostojnega življenja. Včasih pa si tudi mislimo "kar pač bo, bo". Kaj pa malo optimizma? Slika vendarle ni tako črna! Raziskave so nam pokazale, da so starejši ljudje bolj zadovoljni s svojim življenjem. Prav tako so starejši ljudje prepričani, da jih mladi, povzpetniški in urejeni "strokovnjaki" ne bodo ogoljufali. Kako te izsledke uporabiti pri načrtovanju svojega življenja, preverite TUKAJ.

7. Izberite si neodvisnega osebnega finančnega svetovalca!

To ni in ne more biti vaš osebni bančnik ali zavarovalni zastopnik, saj vam oba lahko ponudita le omejeno število produktov. Je res najboljši produkt na trgu prav od zavarovalnice ali banke, v kateri dela ta oseba? In to tudi ni vsakdo, ki mu na vizitki piše "osebni finančni svetovalec" in ima zelo "namazan" jezik. Na žalost v Sloveniji še vedno ni klasificiran poklic osebnega finančnega svetovalca, zato so zelo redka podjetja oz. posamezniki, ki vam lahko ponudijo neodvisen in strokovno podkovan nasvet. Preverite njihove reference, preden se sploh odločite za sestanek. A naj vas to ne odvrne od tega, da poiščete pomoč. Tako kompleksne teme, ko so osebne finance, se namreč le redki posamezniki lahko lotijo samostojno. Večina potrebuje pomoč. Vi se zdaj tega zavedate!

In ne pozabite! Z naročilom sodelujete v nagradni igri, ki vam lahko z malo sreče prinese lepe nagrade.

Pri pripravi rešitev smo združili moči z:

Alta  – Sanjate o počitnicah na Maldivih, o nakupu nepremičnine, šolanju otrok na prestižni univerzi?



NFD  – Dobro je imeti velike cilje. Še bolje je izpolniti jih.





Generali Zavarovalnica  – Naše osnovno vodilo je, da svojim strankam predvsem nudimo zavarovanja, ki so uveljavljena v svetu, a hkrati prilagojena potrebam slovenskega trga.




Svet križarjenj
– Počitnice so se šele dobro končale, vi si pa že zamišljate, kako bi bilo lepo jesenski dež zamenjati za še nekaj dni prijetnih poletnih temperatur?




Oglejte si trenutno najboljša križarjenja s klikom tukaj.