Slovenija

Odkritje slovenskih znanstvenikov: možno zdravljenje Alzheimerjeve bolezni z matičnimi celicami

Ljubljana, 17. 08. 2020 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
4

Raziskovalci ljubljanske veterinarske fakultete so dokazali, da je mogoče pasje matične celice iz maščobe spremeniti v živčne celice. Če se bo izkazalo, da te celice tudi funkcionalno delujejo kot živčne celice, bi to lahko v prihodnosti pomenilo pomemben premik pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Psi pogosto obolevajo za boleznijo, podobno Alzheimerjevi bolezni pri ljudeh. Eno od možnosti za zdravljenje v prihodnosti pa predstavljajo prav matične celice, ki bi jih predhodno razvili v živčne celice. S proučevanjem te bolezni in možnosti njenega zdravljenja se ukvarjajo tudi raziskovalci na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. H kliničnim raziskavam pri psih, ki bodo lahko pozneje zanimive tudi za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni pri ljudeh, bodo prispevali tudi rezultati raziskave slovenskih raziskovalcev, so izpostavili na fakulteti.

Strokovnjaki odraslim matičnim celicam običajno pripisujejo slabšo sposobnost pretvorbe v različna tkiva, raziskava sodelavcev veterinarske fakultete pa kaže, da je možen prehod med zelo različnimi tipi celic.
Strokovnjaki odraslim matičnim celicam običajno pripisujejo slabšo sposobnost pretvorbe v različna tkiva, raziskava sodelavcev veterinarske fakultete pa kaže, da je možen prehod med zelo različnimi tipi celic. FOTO: Shutterstock

Sodelavci veterinarske fakultete so v raziskavio preverili delovanje različnih dejavnikov, ki v telesu usmerjajo pravilen razvoj živčnih celic. Odkrili so pravo kombinacijo dejavnikov, ki pasje matične celice iz maščobe spodbudi k pretvorbi v živčne celice. Zaenkrat so diferenciacijo celic dokazali glede na njihovo obliko in aktivnost genov v laboratoriju, v nadaljnjih raziskavah pa bodo skušali ugotoviti, ali takšne celice tudi delujejo kot živčne celice v živem organizmu, so pojasnili na fakulteti.

Raziskava je pomembna predvsem z dveh vidikov. Strokovnjaki odraslim matičnim celicam običajno pripisujejo slabšo sposobnost pretvorbe v različna tkiva, ta raziskava pa kaže, da je možen prehod med zelo različnimi tipi celic, kot so maščobne matične celice in živčne celice, brez predhodne dediferenciacije celic v nediferencirane matične celice, so prepričani na fakulteti. 

Če se bo izkazalo, da te celice tudi funkcionalno delujejo kot živčne celice, bi to lahko v prihodnosti pomenilo pomemben premik pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni. Rezultate raziskave so ljubljanski raziskovalci objavili tudi v eni od vodilnih revij s področja veterinarske medicine BMC Veterinary Research, so sporočili z ljubljanske veterinarske fakultete.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
17. 08. 2020 17.34
-6
Nej raje izumijo kej proti rdeči kugi, ki očitno razsaja le v Sloveniji
janez Kovač 1
19. 05. 2021 17.15
ni_mi_vse_eno
17. 08. 2020 16.34
-1
Malo si poglejte, kako konoplja vpliva na Alzheimerjeve bolnike in potem dvakrat premislite, ko preganjate tiste, ki delajo smolo. (A Review on Studies of Marijuana for Alzheimer’s Disease = Pregled študij vplivov konoplje na Alzheimerjevo bolezen).
resslovenka
18. 08. 2020 09.24
Po svetu znano. K nam... "pride več ksno". 😎