Slovenija

Neurje odkrivalo strehe

Ljubljana, 13. 09. 2008 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neurje je znova povzročilo številne težave. Gasilci so pokrivali strehe in odstranjevali podrta drevesa.

Škoda po včerajšnjih neurjih še ni ocenjena.

Slovenijo so v petek pozno popoldan zajele nevihte z močnimi nalivi in vetrom. Deževalo je tudi ponoči. Z uprave za zaščito in reševanje poročajo o številnih težavah. Najhujše je bilo na območju Štajerske, neurje se je razbesnelo tudi na Gorenjskem, na Notranjskem in Primorskem.

Nevihta nad Mariborom.
Nevihta nad Mariborom. FOTO: Matic Z.


Gasilci na terenu

V Tržcu v občini Videm je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju. Zaradi strele je zagorelo še v Vodružu v občini Šentjur pri Celju, v Rakovcu v občini Šmarje in v naselju Gregovce v občini Brežice.

V petek okoli 18. ure so se začele prve težave. V Zgornji Lipnici v Radovljici je močan veter razkril del strehe. V Spodnji Lipnici je drevo padlo čez cesto, tako da so morali posredovati gasilci.

Okoli 19. ure je neurje z močnim vetrom divjalo na območju Maribora in okolice. Močan veter je razkril strehi dveh objektov in podrl drevo v Ribniškem selu. Meteorne vode so zalile kleti v 18 objektih, tako da so na pomoč prišli gasilci. Morebitna materialna škoda še ni ocenjena. Prav tako okoli 19. ure je na območju občine Sveti Jurij divjalo neurje z močnim vetrom, ki je odkril strehi dveh stanovanjskih hiš in podrl več dreves. Meteorne vode pa so zalile kletne prostore štirih objektov.

Na območju občine Sv. Trojica v Slovenskih Goricah pa je takrat divjalo neurje z močnim vetrom, ki je odkrilo strehe 13 objektov in izruvalo več dreves. Posredovali so gasilci, ki so pomagali občanom pri pokrivanju streh in odstranjevanju podrtega drevja. V naselju Grabšinci v občini Sveti Jurij ob Ščavnici je odkrilo streho stanovanjske hiše in podrlo drevo čez cesto na Grabšinskem bregu. Gasilci so pokrili streho in odstranili podrto drevo. V občini Benedikt je močno neurje z vetrom odkrilo streho stanovanjske hiše in podrlo kar devet dreves. Gasilci so hitro posredovali in odstranili podrta drevesa ter pokrivali strehe.

Prizor iz Zgornjega Porčiča, občina Sveta Trojica.
Prizor iz Zgornjega Porčiča, občina Sveta Trojica. FOTO: Šilak Janko

Prav tako okoli 19. ure je močan veter v občini Ptuj razkril pet streh na stanovanjskih objektih pokritih s PVC folijo, voda pa je zalila en objekt. Tudi tam so posredovali gasilci.

Kako kaže?

Danes bo oblačno, občasno bo deževalo. Ob morju bodo še možne nevihte. Zapihal bo vzhodni do severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 23 stopinj C. Tudi jutri bo oblačno, občasno bo še deževalo. Meja sneženja se bo spustila na okoli 1200 m nadmorske višine. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 10, na Primorskem okoli 13, najvišje dnevne od 8 do 13, na Primorskem do 18 stopinj C.

Nevihta nad Mariborom
Nevihta nad Mariborom FOTO: Matic Z.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tigercek@hotmail.com
15. 09. 2008 11.34
igor.gojcic 13.09.2008, 12:14 Ne živimo vsi v tako urejenem okolju kot ti! Pri nas se odvodnjavanje s kleti nikakor ne da. Ker so nam vrli projektanti naredili kanalizacijo previsoko. Torej moramo vedno, ko nas poplavi (upam, da bomo za nekaj časa imeli mir) klicati gasilce, ali pa si najeti vodno črpalko ter prečrpati vodo iz kleti v kanalizacijo. To je to.
rosenbauer
15. 09. 2008 08.32
V člankih piše tako, tisti ki pa smo bli na kraju dogodkov pa vemo da stvar le ni tako preprosta kot zgleda.... skoraj vask teden esm dobil poziv za intervencijo- razlog-neurja.... premočeni smo bli do kosti in pol se en kreten tukaj gor norca dela da v lublan ni nič.... saj boš še dobil točo pa boš videl kak je to...
savinjon
13. 09. 2008 19.41
naj se popravim.neurij bo use več,to vemo vsi..namest da bi strehe popravli tako kot je treba,nazaj na enak način streho napravit..če bo drugo leto mal vetr pihnu bo nazaj use po zraku letelo...bi bu cajt da bi začeli mal bol trdno gradit
Katja Stolnik
13. 09. 2008 17.17
kak ste ljudje čudni.. tu se nekaj kregate kdo vidi več sonca in podobno.. takšni komantarji ne pašejo pod ta članek. žalostno da komentirate o tako brezveznih...
juventus
13. 09. 2008 16.37
Kaj nebi bilo lepo , ko bi enkrat pisalo : Neurje odkrilo streho v Parlamentu, poslanci na dežju in brez vsakršne pomoči države .........................
jamajaka
13. 09. 2008 16.31
KAR NORCA SE DELAJTE LAHKO TUDI VAS PPRIZADENE!!!!!!!!!!!!
Vera Obid 1
13. 09. 2008 15.34
Ja kaj vam pa kdo kej hoče, k ste se sto na žabarje spravli?
tadej_10
13. 09. 2008 14.11
pa kaj te vi žabarji vete kaj je sonce... če pa mate samo meglo tam...
museum
13. 09. 2008 13.57
Apofis, v tem vašem močvirju redko posije sonce in danes ga še tud ni blo kolikor vem....nevem kaj si ti videl...sonca ziher ne!!
savinjon
13. 09. 2008 13.44
stalno te strehe,mi gre že na ku.rac...naj si pridejo v vipavsko dolino ogledat kako se strehe gradi!lohko piha 200km/h pa umiru spim v hiši
hanse
13. 09. 2008 13.29
Apofis:ne ga še srat, če ti že dol visi.U Lublan je pa mate večno mglo.
Skynet
13. 09. 2008 12.59
igor.gojcic: ma kaj si ti zaposlen vremenar na 24ur.com? Ma dol nam visi za ta tvoj Ptuj, galvn je da je u Lublan sonce. :)
Ramzess
13. 09. 2008 12.14
No, saj je že mimo, danes je le še malo oblačno, hladno, jesensko. Na Ptuju ni bilo nič ttako hudega, le nekaj vetra in naliv, skratka nevihta je tukaj le z repom mahala, kot rečemo. Sicer pa berem, da je kar veliko kleti poplavlo v hišah, po državi, mar ljudje res nimajo urejenih odtokov za vodo v kleteh. Koliko je hiš v državi v resnici, ki imajo urejene odtoke za vodo v kleteh, za primere poplave v kleti, ni hujšega če ti voda tam stoji, ko bi lahko odtekla ven, npr. v kanalizacijo, ki jo imamo vsi urejeno, moramo imeti. Čudi me da ljudje na razmišljajo o tako važnih zadevah, ko načrtujejo hišo, saj ne more biti takšen problem. Redki imajo tudi vgrajeno vtičnico za generator za hišno omrežje, in še kaj bi se našlo. Take reči morajo dandanes biti že v načrtu, a večina sploh ne pomisli na to, četudi samo obnavljajo hišo. Časi so se že zdavnaj začeli spreminjat, in s tem tudi potrebe. Sabinca ne razmišljaj tako, jaz sem tako mislil za Ptuj, potem pa smo avgusta dobili tako točo, da je vse šlo k \'njemu\', Ne kliči ga po nepotrebnem.
Skynet
13. 09. 2008 11.55
To je pa tko, če v cerku ne hodte.
sabinca25
13. 09. 2008 11.53
Matr, res sem vesela da Celje te katastrofe vedno obidejo... kaj si ja nor...
pro2@email.si
13. 09. 2008 10.53
Evo ti ga na...!!!