Slovenija

Odlagališče v Sevnici

Sevnica, 07. 02. 2006 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sevnica je z državo sklenila pogodbe za radioaktivno odlagališče. V zameno bo letno prejela 60 mio tolarjev.

Župan občine Sevnica Kristijan Janc in direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Miran Veselič sta podpisala tri pogodbe, s katerimi je določeno nadaljnje sodelovanje v postopku izbora lokacije za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) ter priprave državnega lokacijskega načrta v tej občini. Gre za podpis, ki se nanaša na sporazum o lokalnem partnerstvu, pogodbo o izvrševanju lokalnega partnerstva ter pogodbo o nadomestilu za izvajanje raziskav.

Sevnica bo v zamenjavo za odlagališče letno dobila skoraj 60 milijonov slovenskih tolarjev
Sevnica bo v zamenjavo za odlagališče letno dobila skoraj 60 milijonov slovenskih tolarjev FOTO: POP TV

Na osnovi pogodbe o nadomestilu za izvajanje raziskav bo občina v času izvajanja raziskav prejemala 57 milijonov tolarjev letno kot odškodnino za omejeno rabo prostora, so sporočili iz ARAO. Občina Sevnica je sicer prva posavska občina, ki je podpisala vse tri pogodbe.

Kot dodajajo v omenjeni agenciji, je glavni namen lokalnega partnerstva najti rešitev za prostorsko umestitev odlagališča NSRAO, ki bo dolgoročno sprejemljiva za občino in njene občane in bo izpolnjevala vse strokovne in varnostne zahteve ARAO ter inštitucij, pristojnih za jedrsko in sevalno varnost.

Ne glede na sklenitev teh pogodb še vedno velja, da ima lokalna skupnost pravico tudi umakniti predlog lokacije na svojem območju in izstopiti iz postopka, in sicer vse do trenutka, ko je zanjo z njenim soglasjem izdelan predlog državnega lokacijskega načrta.

Vzpostavljeno partnerstvo med lokalno skupnostjo, državo in agencijo omogoča enakopravno sodelovanje in soodločanje glede vseh vprašanj v zvezi z umeščanjem odlagališča na svojem območju. Zato ima lokalna skupnost pravico do določenih finančnih sredstev za naročanje po njihovi oceni potrebnih in od ARAO neodvisnih študij, svetovanj in preverjanj.

Odpadki tudi v Krškem in Brežicah

Pogodbo o nadomestilu za izvajanje raziskav je v začetku februarja že podpisala tudi občina Krško, ki naj bi ostali dve pogodbi podpisala po seji občinskega sveta v drugi polovici februarja. Na odločitev glede podpisa pogodb pa se bodo po seji občinskega sveta v tem mesecu odločili tudi v občini Brežice.

Vse tri posavske občine so namreč prostovoljno ponudile potencialne lokacije na svojem območju in so bile na osnovi predprimerjalne študije novembra 2005 s strani vlade izbrane za nadaljevanje terenskih raziskav.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA