Slovenija

Odločen ne gradbenim lobijem in podpora družbi 2TDK ob razveljavljenem razpisu

Ljubljana, 08. 08. 2019 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER/Tina Hojnik/ N.P.
Komentarji
250

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je podprla odločitev 2TDK, da razveljavi razpis za gradnjo 170 metrov dolgega mostu čez dolino reke Glinščice. Trdno stoji za njihovim sumom, da je najcenejši ponudnik ponaredil reference, in sicer o višini zidu v Pesnici. Bratuškova ob tem poudarja, da ne bo dovolila, da gradbinci izigravajo sistem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sporni zid v Pesnici
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Sporni zid v Pesnici
  • Iz SVETA: Koliko je visok zid?
    02:54
    Iz SVETA: Koliko je visok zid?
  • Iz 24UR: Koliko je visok zid?
    02:54
    Iz 24UR: Koliko je visok zid?
Vizualizacija mostu čez dolino Glinščice.
Vizualizacija mostu čez dolino Glinščice. FOTO: POP TV

Projekt izgradnje drugega tira je vreden milijardo dvesto milijonov evrov, kot kaže pa za izgradnjo mostu čez dolino Glinščice še ni ustreznega izvajalca. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je namreč podprla odločitev 2TDK, da razveljavi razpis, saj po besedah prvega moža podjetja Dušana Zorka obstaja sum, da je najcenejši ponudnik ponaredil reference, medtem ko ponudbi drugih dveh nista bili ustrezni.

"Jabolko spora" pri razveljavljenem razpisu, zid v Pesnici, naj bi v višino meril osem metrov, a kako visok v resnici je, realno stanje ne razkriva, saj ga prerašča rastlinje – viden je le meter zidu. Aleksander Schara, direktor Granola iz konzorcija MarkoMarka, trdi, da so strani občine imeli potrjene reference, in dodaja, da je zdaj na njih, da jo z dokaznim bremenom spodbijajo.

Aleksander Schara, direktor Granola.
Aleksander Schara, direktor Granola. FOTO: POP TV

Navedbam pritrjujejo tudi gradbeni dnevniki, a uprava 2TDK vseeno sumi, da je referenca potrjena. Za preverjanje so najeli podjetje Elea, kjer so zapisali: "Vezano na referenčne zahteve družbe 2TDK za izvedbo projekta Glinščica smo pri pregledu referenc ponudnika ugotovili, da le te ne ustrezajo zahtevam iz razpisa." Zorko, predsednik uprave 2TDK, pravi, da je v njihovem interesu dobiti najcenejšo in čim bolj kvalitetno ponudbo, kar pričakuje tudi javnost. "Žal se je v tem primeru pokazalo, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je ponaredil referenco," pove Zorko.

Na občini Pesnica, kjer so se pod referenco podpisali, so pisno odgovorili, da je bil zid postavljen v času prejšnjega župana. "Izhajajoč iz razpoložljive dokumentacije smo izdali omenjeni dokument v dobri veri, da ustreza razpoložljivim podatkom," so zapisali. Schara ob tem poudarja: "Z naše strani ni nič spornega." A jasno je že, da bo razpis stekel znova, če ne bo pritožb, že po osmih dneh. V podjetju Markomark Nival so še vedno prepričani, da bodo dobili posel – v nasprotnem primeru se bodo pritožili na Državno revizijsko komisijo.

Cene ponudb brez DDV:

7.962.694 evrov – ponudba podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel

13.496.425 evrov – ponudba podjetij Kolektor, Riko in Pomgrad

14.348.298 evrov – ponudba podjetja Godina

Investicijska vrednost projekta: devet milijonov in pol

Ministrica Bratuškova, ki je po razveljavitvi razpisa dejala, da ne bo dovolila, da gradbinci izigravajo sistem, je kot gostja prišla tudi v oddajo 24UR Zvečer. Pa ni tako pravzaprav zmagal Stojan Petrič, ki je dosegel, da je bil najcenejši ponudnik izločen, Kolektor pa še vedno ostaja v igri? Bratuškova odgovarja, da seveda vsa slovenska podjetja, ki izpolnjujejo pogoje, ostajajo v igri za razpis, bodo pa njihove ponudbe morale biti skladne z investicijskim programom. Ponovno je poudarila, da na podlagi dejstev, s katerimi je seznanjena, odločitev 2TDK odločno podpira. "2TDK razpolaga z mnenjem nadzornika tega projekta, ki je jasno zapisal, da je ta zid dolg 79 metrov in visok med 5,45 in 5,95 metra. Na dveh točkah se tudi poglobi do višine do šest in sedem metrov – več kot sedem metrov ni visok nikjer," razlaga Bratuškova, in poudarja, da je enako ugotovilo tudi mednarodno podjetje, ne le nadzornik. "Mednarodno podjetje svojega imena nima interesa zastaviti oziroma izgubiti na projektu, vrednem približno deset milijonov evrov," še dodaja.

Ker Schara, direktor Garnola, zatrjuje, da se bodo pritožili na revizijsko komisijo, se postavlja vprašanje, kdo bo prevzel odgovornost, če ugodijo njihovi pritožbi. "Te ugotovitve niso ugotovitve uprave 2TDK, temveč nadzornika, ki je bedel nad izgradnjo tega zidu ter mednarodnega podjetja," je še enkrat poudarila Bratuškova, ki se ji zdi nemogoče, da bi se izkazalo, da ta dejstva ne držijo. "V tem primeru v naši državi ne bi mogel zaupati nikomur. Verjetno pa niti župan, ki se je podpisal pod dokument, ni stal na gradbišču – sploh ne ta župan, saj sem slišala, da je bilo to narejeno v prejšnjem mandatu – in z metrom preverjal, kakšna je višina zidu," pove Bratuškova, ki jo žalosti, da se je s takšnimi stvarmi sploh treba ukvarjati. V primeru, da se dokaže, da je podjetje reference ponaredilo, se ne bodo smeli prijavljati na javne razpise, kar bi bil za njih velik udarec.

Alenka Bratušek stoji za ekipo 2TDK.
Alenka Bratušek stoji za ekipo 2TDK. FOTO: POP TV

Ker so se za razpis združila podjetja Kolektor, Riko in Pomgrad, se poraja vprašanje, kako zares ustaviti "gradbeni lobi" in preprečiti, da ne bo nepravilnosti. "Lahko se dogovarjajo, ampak se bodo morali dogovoriti za ceno, ki je skladna z investicijskim programom. Dogovarjanja jim ne moremo preprečiti, je pa skrajno nenavadno, da se na takšen razpis prijavi samo en resen partner," pravi Bratuškova.

V ponovljenem razpisu bo cena omejena, pravi Bratuškova, ki poudarja, da je investicijski program za podjetje 2TDK in infrastrukturno ministrstvo zakon. "Sprejela ga je vlada, in dokler se ne spremeni, je to, kar je tam zapisano, zakon za vse nas, ki se s tem projektom ukvarjamo," je poudarila. Pa bo določitev investicijske cene dovolj, da bo to privabilo tudi manjše gradbince, ki se večjih bojijo, k prijavi na razpis? "Dejstvo je, da je interes pri gradbincih, domačih in tujih, za ta projekt velik. Res je, da ta relativno majhen, pa kljub temu obsežen in ne tako poceni projekt objektov čez Glinščico, očitno ni najbolj zanimiv za tuje izvajalce. Ampak jaz verjamem, da bodo po vseh teh zapletih tudi tujci spremljali razpise in mogoče že v tej fazi pokazali, da jih zanima projekt drugi tir," meni Bratuškova in ob tem javno poziva gradbince, domače in tuje, naj si pogledajo investicijski program ter se prijavijo v primeru, da izpolnjujejo reference. Za ekipo 2TDK bo ministrica stala "dokler bodo delali transparentno in v skladu z investicijskim programom".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TargetHacker
13. 08. 2019 13.53
2TDK super dela, vsi nastavčki tam si zaslužijo dodatne nagrade, z excel forumulami vred. Za vas, dragi davkoplačevalci, pa kamion peska v oči. In lepo preplačajte, drugače vas bo šivilija še dodatno zapufala.
BETONSKI
11. 08. 2019 09.11
Vedno je razpis in zahtevana referenca napisana za Petričev Kolektor in konzorcij ,vedno tako da majhni ,ki bi naredili prav tako kvalitetno in poceni ne morejo zraven,večje gradbene firme so tako dogovorjene med sabo da si ne skačejo v zelje in zmanjšujejo ceno,razdelili so si Slovenijo na vzhod eni na zahodu drugi. Večjim tujim firmam pa se ne da ukvarjati z našo mafijsko državo.
BETONSKI
11. 08. 2019 09.05
-1
E moj Zorko in Bratušek kakšni amateriji ponudnika izločijo na podlagi suma,najamejo podjetje Elea ki vehementno zapiše da zid ne ustreza referenci in to na račun davkoplačevalcev ,če bi mene naročili preverbo bi to preveril z izkopom,z nobenim drugim,potem bi pa podal kazensko ovadbo-nadzor ki je to podpisal in izvajalcu. Zakaj so napisali da je referenca za naročilo za Glinščico zid višine 8,2m ,a vam povem zakaj zato ker ima Kolektor referenco za tak zid. Zakaj 8,2 m a mislite da ga ne zna narediti tako visokega ,če ga je že naredil 5m a še 3 m višjega pa ne zna narediti. Mafijska država smo spet postali,spet nam ukazuje FORUM 21 ne gradbeni lobij.
FAUSTOS1
09. 08. 2019 10.39
+0
CELO verjamem ministrici a scenariji gradbene mafije imajo vse predvideno,tako da zmaga vedno mafija-ker v sloveniji ni poslanca ,ki bi glasoval za zakonodajo kot jo imajo v avstriji.ker potem ne bi bilo več denarcev v žep.
ni_mi_vse_eno
09. 08. 2019 10.19
+4
Tako laže, da je že vsa rumena
Zelo123
08. 08. 2019 17.29
+21
Razpisi, pritožbe, ponovni razpisi, cirkus za javnost, da pride posel v prave roke. Marioneta nadene čelado in larifari pred kamerami. Ostudno na kvadrat. Ponovno sprašujem, kje je obljubljenih 5% olajšave za starejše upokojence, o čemer je trobezljala pred volitvami. Kaj dela v infrastrukturi, če je imela program s katerim je pihala na dušo upokojencem.
janez Kovač 1
08. 08. 2019 17.28
+20
Novi Zidarji prihajajo na sceno.ali pa še hujši,vsi bi plenili državo!
Manandi
08. 08. 2019 16.49
+20
Pri KOLEKTORJU že odpirajo ŠAMPANJEC, spet, spet in spet..
Miran1960
08. 08. 2019 16.12
+14
Za časa juge je veljalo "nije važno kakvi je, važno da je naš"; še vedno je tako. Nehajte bluzit z vašimi razpisi, referencami in vašimi bančnimi garancijami, saj tako kontrolirati ne znate nič. Razni Zbiralniki oz kako se jim že drugače reče pa itak o gradbeništvu ....
jankomat
08. 08. 2019 16.09
+18
ne vem zakaj so dali za refereno zid 8 m,pa naj dajo 7 ali bodo dali mafijozoti take zahteve,da bo samo kolektor in škrabec uspel in bodo izločili tega cenejšega . naj se sedaj končno javijo spet turki!
riss
08. 08. 2019 15.42
+21
Ona se sploh ne bori proti lobijem, saj v tem je "keč". Podpira jih, ker so tile konkretno politično neoporečni, njihovi in zaradi tega se je zavzela, da se razpis ponovi. Njej je bilo to naročeno. Ona je marioneta, ki bi se izgubila že zdavnaj, ker je pokazala svojo sposobnost celi Evropi, če ne bi bila izvajalka posebnih nalog, ljudem, ki resnično vodijo in upravljajo to državo, kar se bo izkristaliziralo v prihodnosti, ko nam bodo praznili žepe. Vsi so se združili pod rdečo zvezdo, ona se je izpostavljala, drugi tudi javno, tretji malo prikrito. Odgovora tokrat ne pričakujem, ker sem ga že navedel.
medo90
08. 08. 2019 15.32
+22
Kradi miškooo kraaaaaaddddiiiii ne verjamem tej lencki popolnoma nič. Denar pri nas pripada enim in istim nikoli dovolj
piu
08. 08. 2019 15.31
+20
Kako pa se misli Alenka boriti proti gradbenim lobijem?
murinar
08. 08. 2019 16.30
+12
KAPIBARA
09. 08. 2019 11.42
+2
riss
08. 08. 2019 15.29
+33
Kakšen blef! Bratovškova pravi, da se bo borila proti gradbenemu lobiju (Škrabec, Petrič,...), ki se je združil v ta namen, da nam bo pobral čimveč denarja, 2TDK je razveljavil razpis (Dragonja,...), da bi gradbeni lobi prišel do dela. Komu ni jasno, da so to popolnoma politične odločitve in ve se kdo stoji za njimi. Če bi se nekdo prijavil na razpis in ponudil še nižjo ceno, ni možnosti, da je izbran. Izbrani so lahko samo tisti, ki jih podpirajo strici iz ozadja. ŽAL, pa ne recite, da je to floskula, da sem za desne, ker sem samo za poštenje, da nas ne vozijo več žejne preko vode. Ve se čigavi prijatelji so vsi zgoraj našteti in za to bodo dobili ta posel. Pa naj odgovori čigavi, nekdo iz katerega koli pola, levega ali desnega. Ko bomo vsi razmišljali s svojo glavo, ne bo več pomembno čigav si, ampak kdo si.
misterbin
08. 08. 2019 15.16
+13
V Jugoslaviji se je pela pesem # šivala je deklica zvezdo zvezdo rdečo kot kri # upam ,da se še kdo spomni
zek
08. 08. 2019 15.15
+29
To kar naklada g Bratovskova je TRAGIKOMIČNO! Zagovarja razveljavitev razpisa NA PODLAGI DOMNEVNO SPORNE REFERENCE. Torej je po Bratovskovo DOMNEVA fakt? Kaj pa če se izkaže, da so reference PRAVE? In res se sprašujem kako so določili referenco točno pri 8 metrih, in,če držijo navedbe g Bratovskove,da je to podjetje, ki je zmagalo na razveljavljenem razpisu zgradilo zid v višini 7,20 m in ne 8 m od kje ji razlaga,da pa to podjetje ni zmožno zgraditi 80 cm višjega zidu? Se sprašujem ali je teh 80 cm res vrednih 5 miljonov eur kolikor bomo preplačali ta most? Odgovor je povsem jasen naredili bodo vse da gradnjo mostu dobi v naprej dogovorjen izvajalec in vsi z ptički na vejah vemo kdo je to!
brezvode
08. 08. 2019 14.25
+22
Ni nam pomoči ker je vse zlaganoin v 0 zafurano, Ze.....ič še kar vlada
Firnk
08. 08. 2019 14.10
+24
komu sedaj igrajo glumijo. za velike denarje!!!!
Firnk
08. 08. 2019 14.11
+19
se pač delaš da nekaj delaš slepomošiš
Transformerji
08. 08. 2019 13.50
+17
Veste, čemu se lahko čudim -tudi Alenka je že poznana političarka, kako, da se tisti, ki na vsak način hočejo v politiko, ne zanimajo o vseh letih dosedanje politike? Na ta način si odstavljen ali pa izvoljen - zato ta pametni ne gredo v politiko - zakaj bi sramotil samega sebe zaradi direktiv, ki ti grozijo, pa ne veš, od kod prihajajo.
riss
08. 08. 2019 13.42
+18
Nam res ni rešitve. Vedno znova vlečete ven JJ, ki nima in verjetno ne bo imel nikoli več nobene politične moči. "Vaši" se pa temu smejijo in vlečejo koristi, skratka kradejo ves čas. Mojih trenutno ni, nobena opcija si ne zasluži splošne podpore. Sam gledam vsak projekt in dejanje zase in ga ocenjujem, ter podpiram ali pa ne. Na žalost večina zagovornikov bivšega režima, ki vlada tako ali drugače skoraj ves čas tudi po osamosvojitvi, bi se morala zamisliti kaj vse je bilo odtujeno, pokradeno, olastninjeno,... NE, pomembni so neki obrobni ljudje, ki so pa verjetno bili veliko bolj sposobni, saj manj od naštetih res ne moreš biti. Lahko si samo manj pokvarjen, ker bolj tudi ne vem, če si lahko. Ampak ni važno kakšen si, samo, da si "pravi", oni ti pa povedo kdaj si takšen,... ..., in nič se ni spremenilo. Namesto, da bi stopili skupaj in rekli dovolj imamo, da bi se vladajoča (KP) partija raztreščila na prafaktorje in je ne bi mogli nikoli več sestaviti. Tako pa gliha vkup štriha. Zlovenčki pripravite denar za zgoraj omenjeno krajo, na žalost boste tudi nas SLOVENCE pahnili v to jamo brez dna. Govoriti o obrobnih ljudeh, ne nas več basat. Dovolj o JJ,...
martinov
08. 08. 2019 14.58
-12
JJ je uveljavil vsa pravila, katerih sedaj držijo vsi vodilni, da kak % posla speljejo in dobijo!!