Slovenija

'Odločevalci prepogosto pozabijo na vse izzive, ki jih prinese avtizem'

Ljubljana, 02. 04. 2022 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaznamujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu. Ob tem Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije v poslanici izpostavlja področja, ki jih je treba urediti. Med drugim je treba osebam z avtizmom zagotoviti redne terapije. Varuh Peter Svetina je opozoril na pomanjkanje sistemskih rešitev in potrebo po multidisciplinarnosti.

V Zvezi nevladnih organizacij za avtizem Slovenije so v poslanici med drugim navedli razloge, zakaj še vedno potrebujemo dan zavedanja o avtizmu. "Znašli smo se v obdobju, ko nič več ni, kot je bilo, ali skoraj nič več ni, kot je bilo. A avtizem in z njim povezani izzivi so še vedno med nami," so navedli. Če je bila preteklo leto pozornost odločevalcev usmerjena v epidemijo, je zdaj usmerjena v bližajoče se volitve in vojno v naši bližini.

Ob teh na videz tako pomembnih temah odločevalci brez osebne izkušnje z avtizmom po navedbah zveze prepogosto pozabijo na vse izzive, ki jih avtizem prinese v življenja oseb z avtizmom in njihovih družin, pa tudi v vrtce in šole, kamor so otroci in mladostniki vključeni.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je opozoril na pomanjkanje sistemskih rešitev za osebe z avtizmom. Pristojne je pozval, naj prepočasne korake pri skrbi za osebe s spektroavtistično motnjo (SAM) pospešijo in se skrbi zanje že končno lotijo sistemsko ter multidisciplinarno.

Kot je dejal, bi s tem namreč omogočili povečanje števila strokovnjakov za delo z avtisti in uredili dostopnost rednih obravnav ter potrebnih terapij. Po njegovem mnenju je nujna tudi vzpostavitev celostne timske obravnave posameznika in pomoči družini.

Avtizem je razvojna motnja z največjim primanjkljajem na področju socialne komunikacije in interakcije ter z izrazito stereotipnostjo in nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov.
Avtizem je razvojna motnja z največjim primanjkljajem na področju socialne komunikacije in interakcije ter z izrazito stereotipnostjo in nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov. FOTO: Dreamstime

Ob dnevu zavedanja o avtizmu so v zvezi pripravili več akcij. Med drugim bodo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi nekatere zgradbe osvetljene modro. V sklopu projekta Avtizem SAM bodo popoldne izvedli spletno tržnico, na kateri bodo starše, družine in odrasle z avtizmom ter laično javnost seznanili o projektu in drugih aktivnostih zveze, družinam in strokovnim delavcem pa bodo predstavili možnosti obravnave oseb z avtizmom.

Avtizem je razvojna motnja z največjim primanjkljajem na področju socialne komunikacije in interakcije ter z izrazito stereotipnostjo in nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov. Pogostnost avtizma je v zadnjih dveh desetletjih narasla za več desetkrat, kar jo uvršča med najhitreje naraščajočo razvojno motnjo. Zajema že več kot en odstotek populacije, v Sloveniji pa je glede na te podatke 20.000 oseb z motnjo avtističnega spektra (MAS).

Generalna skupščina ZN je leta 2008 2. april razglasila za svetovni dan zavedanja o avtizmu z namenom spodbujanja boljšega razumevanja te motnje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xTejax
02. 04. 2022 14.16
+1
Način življenja, ki se vzpodbuja zadnja leta, lažje motnje avtistične spektra tudi prikrije. Dokler ni lahko že (pre)pozno... Včasih so pa bili takšni nesocialni, samotarji itd.
GRoman
02. 04. 2022 11.07
+6
Odločevalci na mnogo področjih nimajo realnega pogleda.
bb5a
02. 04. 2022 11.05
+0
Učitelje briga za avtiste in vse kar delajo je to, da še dodatno maltretirajo takšne otroke zaradi njihovega obnašanja, ker pač mislijo, da je problem v vzgoji... In to kljub temu, da imajo odličen uspeh...
Huki
02. 04. 2022 11.16
+1
Večji problem so starši,ker si ne priznajo,da je z njim kaj narobe.
Jous
02. 04. 2022 11.18
+2
Se popolnoma stribjam, tako imenovani strokovni svetovalni delavci na šolah z diplomo iz sociologije kulture ali etnologije in z 0 opravljenimi izobraževanji s področja avtizma. Še brati se jim ne da!
škrga škrga
02. 04. 2022 12.27
+2
Huki, deloma imaš prav, vendar ti iz lastnih izkušenj povem, da sem morala zamenjati MVO (to je strokovni tim razvojne ambulante, psihologa, pedagoga, pedopsihiatra...), prehod iz vrtca v šolo, da so sinu končno priznali avtizem. Pred tem sem pa velikokrat s strani stroke, drugih staršev in okolja poslušala, naj umirim otroka. Je pa res, da ima sin še druge motnje, zato se stroki ni dalo ubadati še s tem.
Draža
02. 04. 2022 11.01
+0
Dokazano,to je samo zaradi petih cepiv do sedmega leta,živo srebro v teh cepiv je največji krivec za avtizem.Tega bo čedalje več,sploh zaradi teh današnjih testnih cepiv proti koroni,ki jih testirajo na narodu.
preprostež
02. 04. 2022 11.06
+3
Ne bluzite. Živega srebra je več v igračah, ki jih zvečijo kobacajčki.
Hellsrael
02. 04. 2022 10.46
+1
Zelo srcni, posebni ,krhki in ranljivi ljudje. Na dolocenih podrocjih so pravi intelektualci.
Jous
02. 04. 2022 10.33
+4
Takole je, v družini imamo osebo z avtizmom. Na 2. april so vsi pametni, povsod članki, filmi itd. Že 3 aprila je vse po starem, še v šoli te kao super usposobljeni strokovni delavci vprašajo, če ima avtist lahko poslovno sposobnost?