Slovenija

Odločili bodo poslanci

Ljubljana, 28. 02. 2007 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mandatno-volilna komisija ni podprla Ranta za guvernerja BS. Rant bi se predstavil SDS, ki tega ni želela.

Rantu so podporo izrekli poslanci LDS, SD in DeSUS
Rantu so podporo izrekli poslanci LDS, SD in DeSUS FOTO: POP TV

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Andrej Rant ni dobil zadostne podpore članov parlamentarne mandatno-volilne komisije, saj se je za njegovo imenovanje zavzelo devet poslancev, deset pa jih je glasovalo proti. Podporo so mu izrekli poslanci LDS, SD in DeSUS, medtem ko njegovemu imenovanju nasprotujejo v SDS, NSi, SLS in SNS. "Izid glasovanja na mandatno-volilni komisiji ne prinaša končne odločitve. Končno odločitev sprejemajo poslanci na tajnem glasovanju na seji Državnega zbora," je za 24ur.com povedal Rant.

Predsednik republike Janez Drnovšek je Ranta za novega guvernerja Banke Slovenije za šestletni mandat predlagal po neuspeli kandidaturi zdajšnjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija.

Kot je članom mandatno-volilne komisije povedala Magdalena Tovornik iz urada predsednika države, ima Rant 33-letne izkušnje v Banki Slovenije. Pomembno je sodeloval pri pripravah Slovenije na uvedbo evra ter aktivno sodeluje v Evropski centralni banki (ECB). Je edini, ki je bil spremljevalec sedanjega guvernerja na sestankih ECB in ga lahko nadomešča v veljavnih postopkih, je dodala in člane pozvala, naj predlog predsednika države podprejo.

Poslanska skupina SDS je že takoj povedala, da Rantove kandidature ne bo podprla, saj menijo, da je Rant "za to funkcijo slaba izbira''. "Vsi podatki in informacije, dostopne tudi poslanskim skupinam, zanikajo trditve SDS. SDS bi lahko primernost moje kandidature preverila tudi v neposrednem razgovoru. Takega razgovora si ne želi," je za 24ur.com še izjavil Rant. To je potrdila tudi SDS. "Razgovor ni edini kriterij, na podlagi katerega bi si ustvarili sliko o njegovi primernosti. Preučili smo njegov življenjepis in se odločili, da ga ne podpremo," pa so za nas sporočili z SDS.

Ekonomist Sašo Polanec je odločitev komisije ocenil za pričakovano. "Sedaj se začne nov krog pogajanj. Upam, da bo predsednik države Janez Drnovšek premogel toliko preudarnosti in se pred glasovanjem v parlamentu posvetoval s poslanskimi skupinami. Glede na strukturo pogajalskih moči, je to edina sprejemljiva opcija," je menil Polanec in dodal, da se morajo poslanci zavedati, da Drnovška ne morejo prisiliti v izbiro kandidata, ki ustreza samo njim.

Čakali na Drnovškovo povabilo

V NSi Ranta ne podpirajo, je povedal Jožef Horvat in spomnil, da se prvi razpis za njih še ni končal, saj se je nanj prijavil še en kandidat, ki ga je Drnovšek "zavrgel". Opozoril je, da bi moral Drnovšek poslanske skupine na pogovor povabiti, ko je imel "na mizi predloge kandidatov". Na to je opozoril tudi Sašo Peče (SNS), ki je ocenil, da vrstni red predsednika države ni bil pravi. "Zakaj sploh razgovori pri njem, če ni možnosti govoriti o različnih kandidatih," se je vprašal.

Podobno vprašanje je izpostavil Josip Bajc (SLS): Ali predsednik države s takšnim ravnanjem ne diskreditira DZ in poslanske skupine, saj je naprej predlagal Ranta, nato pa povabil na pogovore tiste skupine, ki bi to želele. "Pred naslednjim predlogom sugeriram, naj se pred objavo imena kandidata posvetuje s poslanskimi skupinami in opravi nabor, potem pa naj predlaga kandidata," je dejal.

Bojan Rugelj (SDS) je podobno menil, da je od predsednika države neodgovorno, da v DZ pošilja predloge kandidatov, za katere ne ve, ali imajo podporo ali ne. "Ali jih s tem na nek način ne diskreditira," je dodal.

"Odločitev o posvetovanjih s poslanskimi skupinami je v pristojnosti predsednika države. Zakonodaja ga k temu ne zavezuje. V javnosti pa je znano, da se je s predsedniki poslanskih skupin, ki so to želeli, sestal in pogovoril," se je na te kritike odzval Rant.


Treba je pohiteti

Treba je najti novega guvernerja, sicer bodo v Frankfurtu drugi odločali namesto nas, je povedal Jelen
Treba je najti novega guvernerja, sicer bodo v Frankfurtu drugi odločali namesto nas, je povedal Jelen FOTO: Dare Čekeliš

Ivan Jelen (DeSUS) je dejal, da jih je Rant na pogovorih prepričal in da "ima reference, ki govorijo v njegov prid". Treba je najti novega guvernerja, sicer bodo v Frankfurtu drugi odločali namesto nas, je opozoril. Z njim je soglašal tudi Miran Potrč (SD), ki je spomnil, da so Ranta gostili na pogovorih, kjer se je izkazal za primernega kandidata.

Rudolf Moge (LDS) je ocenil, da se je že na prejšnji seji pokazalo, da argumenti ne štejejo. Po njegovem mnenju koalicija želi dobiti človeka po svoji meri, po drugi strani pa hoče obračunavati s predsednikom države. Cveta Zalokar Oražem (LDS) je dodala, da "gre za merjenje mišic, v smislu vzorca, da prostora za tistega, ki jasno ne pove, da podpira koalicijo, ni".

Po mnenju Milana M. Cvikla (LDS) bi Slovenija lahko danes naredila popravni izpit: kandidata bi podprli in s tem dobili guvernerja, ki je neodvisen, ter ohranili zaupanje v domači finančni sistem. "Če ne, je namen ta, da se po tem, ko se je prevzelo realni sektor - gospodarstvo, sedaj želi prevzeti še finančni sektor," je izpostavil.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
01. 03. 2007 10.02
pa rupel tudi. tudi rupel je nekoč bil rdeč. pa janša. veš, maks, sem ti že večkrat povedal: najbolj "kredibilni" so tisti, ki svoj plašč obrnejo po vetru. danes črn, jutri rdeč, pa spet črn. no, tvoj jazbec je ene take sorte stric. hvala lepa za takega guvernerja. dernovšek ima še kako prav. po mojem ga je imel priložnost dobro spoznati, zato ga ne predlaga. to, da ga je nekoč predlagal, ne pomeni nič (zato nehaj najedati z ena in isto finto, maks. raje se posluži argumentov, ki stojijo). da je jazbec politično opredeljen, je jasno. zakaj bi se sicer vladajoči toliko tresli za njega?
Uporabnik113189
01. 03. 2007 08.08
Resnično več ne razumem te koalicije. Pred volitvami je bilo toliko govora o poštenju in morali, da so me ušesa bolela. Sedaj, ko je potrebno to v praksi dokazati in prepustiti prosto voljo vsem poslancem, da se odločijo glede guvernerja po svoji vesti s tajnim glasovanjem ne glede na strankarsko pripadnost, pa koalicija zopet izvaja jekleno disciplino in ne dovoli nikomur razmišljanje z lastno glavo. Obnašajo se kot dediči, ki rajši vidijo da hiša zgori, kot da bi se odpovedali stare podrtije, ki jo v resnici nihče ne potrebuje. Ali so res vsi tako SLEPI?
xuxu
28. 02. 2007 23.39
No, sej je bil Bavčar tut včasih rdeč:D
kosir_maks
28. 02. 2007 22.36
Malasutra, Albertinoum : Predlagam da se ukvarjata z prijatelji PREBRISANIMI in skupaj sestavite odškodninske zahtevke z občutkom za socialni čut .
kosir_maks
28. 02. 2007 22.27
Z imenovanjem Jazbeca za guvernerja JJ definitivno ne bo prevzel BS. Jazbeca je predlagal že davno v svet BS Drnovšek , pa tudi Rop je bil njegov delodajalec . Kje vidite problem ??
malasutra@gmail.com
28. 02. 2007 22.14
tako je. še malo, pa nas razni maksi in tomiji ne bodo rabili pošiljat v s. korejo, ker jo imamo kar doma. sproščena slovenija? bolj svinčena.
albertinum@excite.com
28. 02. 2007 21.20
Janša namerava prevzeti tudi centralno banko. Le kako bi lahko uresničil popolno diktaturo brez nadzora centralne banke. V Severni Koreji je centralna banka pod nadzorom partije, zakaj bi bilo v Sloveniji drugače?
kosir_maks
28. 02. 2007 18.07
sam ne še ti začet jokat zaradi Ranta. Bom rajš kr nehu
kosir_maks
28. 02. 2007 18.04
Se strinjam maš kar prav drni ma večjo podporo Normalno . Sej ti pravim da so volilci, pa korenine pa meja KKV, volilci leve opcije . JJ je mel srečo da je mal popucal stvari . ma še neki cajta KAJ TI NI JASNO
malasutra@gmail.com
28. 02. 2007 17.57
joj, maks, ti nimaš smisla... pa, to je neverjetno. imela sva boben in laaajno (tralalalalala). natepavaš in natepavaš, človek. pomiri se že s to tvojo desnico. vse lepo in prav. naj vlada dela svoja posla, predsednik republike (neposredno izvoljen od ljudstva) pa svoje. grem stavit, maks, da ima drni mnogo več pristašev kot tvoj jj. me zanima, koliko procentov bi dobil jj, če bi kandoidiral za predsednika rs. osmi šele na lestvici politikov (hehe). slabo, maks, slabo.
kosir_maks
28. 02. 2007 16.45
Fantje nima smisla. Ne bomo prišli skupaj !!!! Adijo za enkrat !
Vegos
28. 02. 2007 16.45
Najbolje da od Japoncev odkupimo kakšnega robota in njega damo na mesto guvernerja BS. Volk sit in koza cela - Jazbec ne bo guverner, tak da bo Drnovšek zadovoljen, Janša pa bo imel popolni nadzor nad tistim, ki bo :D
doki007@email.si
28. 02. 2007 16.43
ko lajnar,....skoz isto trobezlaš ,...kaj si nemočen ???? kakšen Kraševec pa ta je sploh lopov, da mu ni para....!!
kosir_maks
28. 02. 2007 16.40
Najbolj ,da postane guverner naprimer Mirko Krašavec ekonom Mariborske nadškofije . Ta je fajn desn . ZAKAj ?? Čez dve leti bo najverjetneje levica prevzela oblast. Da ne bo pol spet tko , kot za časa Gasparija: Vlada leva, guverner levo orientiran , predsednik države levo orientiran , skratka vsi zvodi oblasti na levi . Tako bo saj en skrajno desni ,kontroliral finance bodoče leve vlade. He, he, he
Vegos
28. 02. 2007 16.36
Maks, se ti zdi čudno, ane? Nekako razbija tvojo sliko o 'prekletih rdečkarjih'?
doki007@email.si
28. 02. 2007 16.34
Jazbec se obnaša kot kameleon in spreminja barve,......
kosir_maks
28. 02. 2007 16.33
Fantje ne bomo nikamor prišli . Tole lahko povem . Dokler bo desna koalicija na oblasti ne bodo odločal levičarji o ničemer. ADIJO !!
kosir_maks
28. 02. 2007 16.30
Vegos ; Jazbec se je tut prijavu za guvernerja pa ga drni ignorira . LE ZAKAj, saj je bil v Ropovi vladi
doki007@email.si
28. 02. 2007 16.27
kosir_maks ,.....si kot pepertomobile,....stalno isto natolcuješ,.... očitno je Jazbec izgubil zaupanje Drnovška,....ker se je očitno prebarval kot kameleon,...a ni to dost jasno ......!!
Vegos
28. 02. 2007 16.26
Maks, debatirati o Jazbecu je nerelevantno, saj ni predlagan za guvernerja in nim z Rantom NIČ. Xuxu, Virant je edini minister trenutne vlade, ki ga podpiram in ki po mojem mnenju dejansko deluje dobro.