Slovenija

Odločitev Petka presenetila

Ljubljana/Mežic, 05. 08. 2006 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče v Mariboru naj bi oprostil peterico obtoženih v primeru Petek. Mira Petka o tem ni obvestil še nihče.

Miro Petek še vedno upa, da bodo napadalci in njihovi naročniki razkriti
Miro Petek še vedno upa, da bodo napadalci in njihovi naročniki razkriti FOTO: POP TV

Nekdanji novinar Večera, zdaj poslanec SDS Miro Petek še ni bil uradno obveščen o odločitvi senata višjega sodišča v Mariboru, ki naj bi po poročanju medijev potrdil oprostilno sodbo peterici, obtoženi poskusa njegovega umora pred petimi leti. Kot je dejal Petek, o odločitvi senata ni bila obveščena niti tožilka. "Presenetilo me je, da je sodišče odločilo v času dopustov, presenečen pa sem tudi nad komuniciranjem sodišča. Očitno gre za neko zaroto," je poudaril Petek.

"Odločitev sodišča povezujem z dejstvom, da sem minuli teden povedal nekaj kritičnih na račun slovenskega sodstva in kadar rečem kaj na račun sodnikov in sodstva, me čaka neko presenečenje," je dejal Petek.

Podobno se je po Petkovih besedah pred leti zgodilo z nekdanjim poslancem SDS Ivom Hvalico. "Ko je v državnem zboru rekel nekaj kritičnega čez sodstvo, so ga obsodili na takšne penale, da jih ne more plačevati," je dejal Petek in dodal, da so takšne odločitve sodišča čudaške.

Osumljenci v primeru Petek
Osumljenci v primeru Petek FOTO: POP TV

Kot je dodal Petek, je za potrditev sodbe izvedel od novinarjev, zato je izrazil začudenje, da "novinarji za razsodbo izvejo prej kot žrtev ali tožilstvo".

Petek zdaj pričakuje, da bo vrhovno državno tožilstvo na vrhovno sodišče vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi po njegovem mnenju bistvenih kršitev kazenskega postopka. "V tem primeru je namreč šlo za veliko procesnih napak," je poudaril.

Petka so neznanci hudo pretepli 28. februarja 2001. Pri tem je utrpel hude poškodbe glave, posledice čuti še danes. Primer Petek je postal doma in v tujini, predvsem med novinarsko javnostjo, zelo odmeven, saj so mnogi, tudi Petek sam, prepričani, da je bil napaden zaradi pisanja o stranpoteh tranzicije na Koroškem.

Kot je znano, je bilo avgusta lani na murskosoboškem sodišču pet obtoženih poskusa umora Mira Petka in pomoči pri tem dejanju oproščenih, mariborsko okrožno državno tožilstvo pa se je nato pritožilo na Višje sodišče v Mariboru, od katerega je pričakovalo razveljavitev oprostitve in vrnitev zadeve Petek v ponovno sojenje. Petek sicer po petih letih še vedno upa, da bodo napadalci in njihovi naročniki razkriti.

Mariborsko tožilstvo je pred dvema letoma vložilo obtožnico, ki je poskusa umora bremenila Andreja Štruca, Nevena Koludroviča, Draga Hojnika in Stanislava Vogrinca, pomoči pri kaznivem dejanju pa Branka Puca. Sojenje je več kot 15 mesecev potekalo na Okrožnem sodišču v Murski Soboti in se avgusta lani končalo z oprostitvijo obtoženih. Razlog, ki ga je navedel predsednik sodnega senata, sodnik Branko Palatin, je bilo pomanjkanje dokazov za obsodbo.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
07. 08. 2006 15.18
Jaka37, vsakič, ko pogledaš iz Janševe riti, zineš kakšno neumnost. Udba je še vedno tu? V tvoji glavi mogoče. Kako je potem udba oprostila SDS-kriminalca Ruparja?
jimi.hendrix@email.si
07. 08. 2006 15.03
O spet ti jakec. A Janša dobro plača za propagando po forumih? Ne razumem zakaj ne moreš živet brez teh komunizmov tvojih, ker jih že 15let ni, če pa jih že rabiš, naj ti samo povem, da je vsa vlada leva in tudi desna, samo pobarvana rdeča, od noter so si pa vsi enaki - brez hrbtenice, kjer je denar tam bojo vsi. 15 let nazaj, proti cerkvi, časi so se spremenili, zdej pa so vsi za cerkev. Mislim, da ti komunisti kot jih ti imenuješ pa nimajo prstov prav povsod, čeprav imam občutek, da bi bil ti v lajfu brez njih izgubljen, saj so za vse tvoje težave krivi prav oni, neke vrste Pain for Pleasure se pravi. Lep pozdrav, el comandante
hm..........če nisi kriv.........in če nisi nedolžen........kaj si pol ?..............povej, brihtna buča................
Rijad Proši?
07. 08. 2006 14.51
jaka37- tebi sem že enkrat povedal, da nisem obremenjen ne z levimi ne desnimi. Očitno imaš probleme z razumevanjem. Hlače pa naj se tresejo, vsem tistim , ki nimajo čiste vesti. OK?
tomazbodner
07. 08. 2006 14.21
Jaka37: tebi bi bilo pa treba odvzeti trajni dostop do interneta.
tralalalala123432
07. 08. 2006 13.41
Že ptički na veji čivkajo da je petka dal pretepst eden privatnik, ker je pač petek obdeloval njegovo ženo, pol se pa dela bedaka pa se ma za politično žrtev, da je lahko iz novinarstva prišel v parlament.lp
jaka37
07. 08. 2006 11.46
Udba še vedno deluje v sodstvu, če nisi član LDSa ali SDja, nimaš možnosti. No ja, časi se vseeno spreminjajo in kot prvo je potrebno odvzeti trajni mandat sodnikom in zamenjati vse tiste sodnike, ki so partijsko obremenjeni. Primera Ciril Ribičič in Aleš Zalar. Potem se take stvari ne bodo dogajale in riju27 se bodo pričele še bolj tresti hlalče.
APeterson
06. 08. 2006 14.34
Ha ha tožilci delajo v svojo korist če še ne veste v tej državi vsak skrbi za svojo rit. čui me pa če so one oprostil zakaj drugih ne poiščejo ki so res tepli in naročili tepež Petka? Sicer pa ubogi fantje ne bodo miroval. Vsi davkoplačevalci jim bomo plačal odškodnine za prestane duševne muke, blatenje "dobrega pajdaškega" imena... ha ha pa smo spet naj....
Prvič! Niso bili spoznani za nedolžene, samo tožildtvo (kot ponavadi) ni predložilo dovolj dokazov az obsodbo. To sta dve stvari. Drugič! Petek se je skurbal s SDS (janševci) in ob posegih v samostojnost medijev ni ustrezno reagiral.
Rijad Proši?
06. 08. 2006 13.32
Ja, Petek, koga pa u tej državi briga zate. Najbolje bo , da se začneš zase brigat, po boš najbolj srečen.