Slovenija

'Odločitve morajo dozoreti v dialogu'

Ljubljana, 19. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vsakokratna vlada poudarja, da si želi sodelovanja z gospodarstvom, vendar je realnost drugačna. Na GZS poudarjajo, da je dialoga premalo in si želijo več vključitve. Da je sodelovanja premalo, se strinjajo tudi v zavodu Libertas, kjer poudarjajo, da je praksa velikokrat drugačna od obljub.

Potem ko je, zaradi stavka v koalicijski pogodbi, ki naj bi spremenil način obdavčitve kapitalskih dobičkov, završalo med gospodarstveniki, premier Marjan Šarec vedno znova poudarja, da novi vladi ni vseeno za gospodarstvo. "Naša vrata vam bodo vedno odprta," je septembra lani na Združenju Menedžerjev naslovil zbrane. Kot je še dejal, bodo morale vse odločitve, tudi na davčnem področju, dozoreti v dialogu.

Premier Marjan Šarec poudarja, da novi vladi ni vseeno za gospodarstvo.
Premier Marjan Šarec poudarja, da novi vladi ni vseeno za gospodarstvo. FOTO: POP TV

"Če zvišamo le en davek, ali pa drugega znižamo, potem nismo naredili nič, smo porušili sistem," je dejal o ukrepih na davčnem področju, o katerih govori tudi koalicijska pogodba. Zato verjame, da jih čaka težka naloga - da v dialogu najdejo ustrezne rešitve. "Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu, z vami in drugimi socialnimi partnerji, da bomo prišli do rešitve, s katero sicer ne bodo vsi zadovoljni, bo pa taka, da se bo dalo živeti in delati," je dejal.

Zaposleni se premalokrat zavedamo, da je ustvarjanje dodane vrednosti tisto, kar nas bo peljalo naprej, ne boj ali bo minimalna plača 700 ali 800 evrov, ni to glavno vprašanje. Treba je ustvariti več dodane vrednosti, da bomo lahko vsi boljše živeli. Na drugi strani se vodstva podjetij, pa ne vseh, nekaterih, premalo zavedajo, da so zaposleni glavno sredstvo podjetja, ne pa poslovni prostori, ampak zaposleni in tehnologija, in to je edino, ki karkoli pomeni. Anže Šarabon, Inštitut Libertas

Besede so eno, realnost pa je lahko drugačna, pa pojasnjuje Anže Šarabon z Inštituta Libertas. "Ko so volitve, je treba biti všečen in obljubiš marsikaj, pa ne da ne bi hotel premier Šarec tega speljati, daleč od tega, jaz verjamem, da on to res želi, ko pa prideš enkrat na oblast, te pa zadane realnost. Ugotoviš, da je težko narediti vse tisto, kar si mogoče obljubil," pojasnjuje in dodaja, da se na eni strani obljublja več socialne države, na drugi strani pa se gospodarstvu obljublja bolj spodbudno ekonomsko politiko z manj davki. "Ampak to dvoje gre težko skupaj," pravi Šarabon.

"Če hočemo na eni strani več trošiti, moramo na drugi več dobiti ali obratno. Ko pride do realnosti se šele pokaže, kaj je izvedljivo in koliko dober je človek v menegiranju teh zadev. Pri premierju Šarcu, mislim, da je treba še počakati, saj je minilo še premalo časa, da bi lahko sodili. Mislim pa, da so se določenih stvari zelo narobe lotili, a imajo močne svetovalce, tako da se bodo stvari kasneje odvile v boljšo smer kot je kazalo na začetku," upa Šarabon in poudarja, da je dialog med socialnimi partnerji absolutno nujen.

Dialog mora presegati formalne okvirje

"Dialog ni sopomenka za dolgotrajne brezplodne debate, ampak za iskanje kompromisnih rešitev, ki omogočajo dolgoročno boljše življenje ljudi," pa je pojasnila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in dodala, da se v Sloveniji o pomembnih stvareh veliko govori, do dogovora, ki je sprejemljiv za vse, pa se težko pride.

Od formalne razprave do pravega dialoga je še dolga pot, pravi Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.
Od formalne razprave do pravega dialoga je še dolga pot, pravi Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS. FOTO: POP TV

"Izkušnje kažejo, da je še kako pomembno, da je pri oblikovanju različnih ukrepov vključeno gospodarstvo. Problemi so se vedno pokazali, ko je bilo gospodarstvo zaobideno. Gospodarstveniki namreč pogosto predvidimo posledice nekega ukrepa, ki jih drugi deležniki zanemarijo ali podcenijo; seveda pa velja tudi obratno – tudi gospodarstveniki ne vidimo celotne slike, zato je pri snovanju ključnih politik nujen posvet z vsemi akterji," je poudarila.

Pripravlja se precej nove zakonodaje, zato bi bilo zelo dobrodošlo, da bi se nova vlada odločila za drugačen postopek njenega sprejemanja, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih, ko smo predvsem v zgodnjih fazah priprave nove zakonodaje pogrešali vključitev stroke in predstavnikov gospodarstva ter drugih družbenih skupin. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS

Na GZS se tudi zato zavzemajo za dialog z vlado, ki bi presegal formalne okvirje. Kot je povedala Šmuceva, je od izmenjave mnenj in formalne razprave, ki je je sicer veliko, do pravega dialoga, ki rezultira v dogovoru, še dolga pot. "Tovrstna izkušnja je tudi nedavno uveljavljanje minimalne plače. Dialoga, ki bi upošteval vidike gospodarstva, ni bilo. Predvsem pa je bodlo v oči popolno pomanjkanje analize posledic – te namreč niso samo pozitivne. Če je že politika odpisala tiste dele gospodarstva, ki imajo nizko dodano vrednost in posledično izplačujejo nizke plače - pri čemer nismo zaznali, da bi politike ali strokovnjake na ministrstvih zanimalo, kateri deli gospodarstva bodo prizadeti, kako in v katerih regijah lahko pričakujejo socialne probleme -, bi morala sprejem tega zakona pospremili vsaj s pripravljenimi ukrepi, ki bodo blažili stisko ljudi, ki bodo, kljub splošnemu pomanjkanju kadrov, ostali brez dela. To je le en primer, a ni osamljen, ko se predlagatelji zakonodaje držijo filozofije: skoči in upaj, da je bazen dovolj globok. Tak pristop je nevaren, boleč in drag. Nenazadnje se odraža v 1000 zakonih in 20.000 podzakonskih aktih, ki Slovenijo umeščajo med najbolj regulirane in zbirokratizirane države," je pojasnila Šmuceva.

Anže šarabon se strinja, da je dialog nujen.
Anže šarabon se strinja, da je dialog nujen. FOTO:

"Nova vlada je v sedlu dobrih 100 dni, kar je ravno dovolj, da si zastavi jasno politiko, kako tesno želi biti povezana z deležniki in državljani. Z določenimi ministrstvi je že stekel bistveno boljši dialog, še posebej na konkretni ravni, kar lahko pripišemo angažmaju ministrov in ministric ter njihovih ekip, kar je spodbudno. Sicer pa smo na GZS že večkrat pozivali in predlagali pričetek pogovorov za nov socialni sporazum, ki bi prisilil vse tri strani – sindikate, vlado in delodajalce – da najdemo skupni imenovalec, ki bo najbolj koristen za vse. Glede na napovedano povečanje strukturnega primanjkljaja, kar je slaba popotnica, država tak dogovor nujno rabi," so opozorili na GZS.

Za uspeh je potrebno troje - znati, moči in hoteti

Če bomo šli naprej po taki poti, kot smo si jo zdaj izbrali, ko podjetniki veliko govorijo o selitvi sedežev firm v tujino, bo denarja v Sloveniji zmanjkalo in se bo nekaj moralo spremeniti. Jaz upam, da bo do sprememb prišlo preko dialoga in umirjenega načina, če pa ne, bo pa treba nekaj narediti potem, ko bo zmanjkalo denarja. Vprašanje je samo na kakšen način in kdaj. Anže Šarabon, Inštitut Libertas

"Zavedati se moramo, da uspešno gospodarstvo lahko obstaja brez socialne države, slednja brez uspešnega gospodarstva ne more obstati," pa je pojasnil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Vojmir Urlep.

Šarabon pritrjuje, da je socialna država v redu, in zagovarja to, da je treba ljudem, ki sami ne morejo poskrbeti zase, pomagati, vendar dodaja, da je treba natančno definirati, kdo taki ljudje so. "Sigurno pa brez uspešnega gospodarstva, ki na koncu plača račun za vse to, socialna država ne more obstajati," se strinja in dodaja, "da lahko gospodarstvo, če je uspešno, zaposli vse ljudi, ki so sposobni za delo in preko privatne dobrodelnosti pomaga tistim, ki tega ne morejo. Močno gospodarstvo pa socialne države dejansko ne potrebuje".

Slovenska gospodarska rast je trenutno ugodna predvsem zato, ker so tista podjetja, ki so preživela zadnjo krizo in mnoge prelomne trenutke pred njo, utrjena in prekaljena ter se zavedajo pomena znanja, inovacij in osvajanja novih trgov, je poudaril Urlep. "Da bodo še uspešnejša, jim mora država zagotoviti primerno poslovno okolje. Okolje, ki bo obenem tudi humus, v katerem bodo nenehno vznikala in hitro rasla nova, na znanju temelječa podjetja," je poudaril in dodal, da je za uspeh potrebno troje – znati, moči in hoteti. "Ne dvomim v to, da znamo in ne dvomim v to, da zmoremo. Ključno vprašanje uspešnega razvoja Slovenije je, ali to zares tudi hočemo!" je zaključil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hasan
20. 01. 2019 13.17
-8
Ja,kam pa bodo selili proizvodnjo ti podjetniki,ki bogatijo na račun cenene delavne sile?V Avstrijo,Italijo,...kjer so dajatve višje ali pa povsem primerljive .Kaj pa davek na dobiček,ki je pri nas najnižji v EU?O tem se ne govori.Kaj pa javni sektor,ki je v Sloveniji najman številčen v EU?Poglejte Skandinavske države,ki imajo JS najštevilnejši.Samo tam imajo zadeve porihtane-od izobraževanja,skrbi za starejše,zdravstvo,.....Kako je pri nas?Primankuje zdravnikov,medicinskih sester,......In tukaj neki pisuni,ki niso v življenju odprli knjige razen Rdeče kapice v OŠ,kot obvezno branje,nekaj natepavajo o št.JS,komunizmu,partiji,Arabcih in podobnih traparijah.Sramta za vsakega razumnega človeka in državljana te lepe države.
Uporabnik981904
20. 01. 2019 10.02
+10
Imamo vlade v nizu katerih primarna skrb je kako financirati sebe in svoj aparat (raji je predtstavljen pod bl.znamko drzava). To je glavni problem kateri nas drzi dalec zadaj za tistim kar bi lahko imeli in pomenili. Kot normalno delujoca druzba tega nismo sposobni resiti. Torej vzdrzujmo !
kapetan
20. 01. 2019 09.50
+9
Ce hocejo dodano vrednost naj ze enkrat spravijo lesne obrate na nogo namesto da podarjajo les povsod po EU za en crn pa bel. Bla bla a idejo o kaki viziji nic. Niste (politiki) vizionarji zato ne boste dosegli nic.
kapetan
20. 01. 2019 09.48
+12
Najbolje bo naj dajo davek na tisto malo kar ostane od place po prispevkih. Tile ne razumejo 0. Visoka dodana vrednost, visoki davki, neoptimiziran javni sektor. Slovenija bluk, bluk tone ko kamen.
brabusednet
20. 01. 2019 09.06
+26
Levičarji bodo že tako naredili v prid sebi,da lahko vladajo in dobro živijo.Za narod jim je pa tako malo mar.Če dobro zračunaš tako polovico plače je davka.Dohodnina potem še pa davek na vse kar kupiš v trgovini,storitve in vse do vstopnic za šport in kulturo.Skratka davek spred in zadaj.
RupniK
20. 01. 2019 09.21
+20
Saj to delajo. Javni upravi so dvignili plače, samo da imajo mir.
korintos23
20. 01. 2019 09.40
-9
Kaj pa te vi desničarji čakate, volitve? Hahahaha
RupniK
20. 01. 2019 09.43
+3
Pan1
20. 01. 2019 16.33
+2
Tebe Kori tebe. Ti si luč in ti si pamet tega sveta. Prosim, kandidirajo za vodjo, prosim lepo. Glede na tvoj um, smo rešeni do maja meseca in potem bo šlo samo navzgor. Toliko modrosti, kot je ti premoreš, je ni na obli zemeljski.
flatearth
20. 01. 2019 09.04
+8
"Naš" Marijan pa je zelo sposoben, le kje je bil do sedaj?
korintos23
20. 01. 2019 09.41
-1
RupniK
20. 01. 2019 09.57
+4