Slovenija

Vlada bo zamrznila cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana, 13. 04. 2023 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urška Bitenc, STA
Komentarji
127

Vlada je obravnavala spremembe dopolnilnega zavarovanja. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob koncu seje pojasnil, da je vlada sprejela pravni temelj, s katerim bo v petek omejila cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ta pri zavarovalnicah ne bo smela presegati 35,67 evra.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Strateški svet za zdravstvo
    01:47
    Iz 24UR: Strateški svet za zdravstvo
  • Iz 24UR: Zamejitev premij do septembra
    02:45
    Iz 24UR: Zamejitev premij do septembra
  • Iz SVETA: Zamejitev cen DZZ
    03:40
    Iz SVETA: Zamejitev cen DZZ

Vlada je na današnji seji obravnavala dve uredbi o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Prva govori o omejitvi cen dopolnilnega zavarovanja, druga pa o predlogu zakona, ki dopolnilno zavarovanje prenaša v osnovno.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je povedal, da je vlada danes sprejela pravni temelj za prvo izmed omenjenih uredb, s katero bo od jutri naprej zamejila cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Vlada je sprejela pravni temelj, uredba bo danes objavljena v Uradnem listu, jutri bomo cene zamrznili," je povedal. 

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je nekaj, kar je v javnem interesu," je ob tem tudi poudaril.

Meja plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se bo tako ustavila na 35,67 evra. To pomeni, da zavarovalnice premij ne smejo dvigniti in da se znesek dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri eni izmed treh zavarovalnic ne bo povišal. "Zdravstveni sistem se draži, a je za vlado nesprejemljivo, da se cene zavarovanja dražijo," je poudaril. 

Dodal je, da so zavarovalnice dvige cen "prenesle na pleča ljudi" in da je vlada "morala odreagirati". 

Obseg zdravstvenih storitev se z omejitvijo ne bo zmanjšal, je še pomiril.
Obseg zdravstvenih storitev se z omejitvijo ne bo zmanjšal, je še pomiril. FOTO: Dejstva

Obseg zdravstvenih storitev se z omejitvijo ne bo zmanjšal, je še pomiril. "Košarica zdravstvenih storitev ostaja enaka. Prebivalcem Slovenije se pravice ne zmanjšujejo. Zamrznili smo le ceno," je tudi dodal minister. 

Tako bo, dokler vlada ne bo sprejela spremembe zakona, s katero bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje preneslo v obvezno. Takrat se bo prispevek plačeval kot del obveznega zavarovanja, in sicer z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. 

Plačnik za zaposlene bi bili delodajalci, za upokojence pa Zpiz. Oproščenim plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja pa bo tudi ta prispevek kril proračun. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je  izjavil, da je direktorica zavarovalnice Generali z njim večkrat poskušala stopiti v stik, kar je označil kot lobistični stik in zato stik zavrnil. Iz Generalija pojasnjujejo, da je predsednica uprave Vanja Hrovat res posredovala eno samo pobudo za sestanek z ministrom. Namen sestanka je bil vnaprej informirati ministra o predvideni podražitvi (pred informiranjem zavarovancev in javnosti) in mu pojasniti razloge za takšno odločitev. Minister je sestanek zavrnil. 

Za upokojence se po pojasnilih ministra "ne spremeni nič". Upokojenec tudi danes na račun dobi neto pokojnino, od katere dopolnilno zdravstveno zavarovanje preko položnice plača zasebni zavarovalnici, po novem pa bo obvezni zdravstveni prispevek "nakazan neposredno na ZZZS", je Bešič Loredan pojasnil. 

Na Zpizu so za STA pojasnili, da z novelo zakona niso bili predhodno seznanjeni. Ob pregledu predloga, objavljenega na spletni strani DZ, pa ugotavljajo, da predlog za nekatere skupine zavarovancev po zakonu določa, da je zavezanec za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka zavod. To so tisti, ki so že sedaj oproščeni plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, denimo otroci, ki so prejemniki družinske pokojnine in so po dopolnjenem 18. letu nezmožni za delo. "Za navedene zavarovance se prispevek ne bo odtegoval od njihovega pokojninskega prejemka," so pojasnili na Zpizu.

Kot je bilo razumeti ministra, pa bo za prebivalce, ki jim je po zakonu priznana pravica do plačila prispevka za obvezno zavarovanje iz proračuna, tudi obvezni zdravstveni prispevek plačan iz proračuna. "V kolikor si nekdo sam ne more tega plačati, je pod pragom revščine, bomo to pokrili," je dejal. Sicer pa bodo to, kdo bo zavezanec za obvezni zdravstveni prispevek, podrobneje definirali tekom parlamentarne procedure, je bilo razumeti ministra.

Minister je še poudaril, da smo na točki, kjer se ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, a da bomo morali zato v enem letu zagotoviti učinkovito financiranje javnega zdravstvenega sistema. 

Povedal je še, da je direktorica že omenjene zavarovalnice, ki je s 1. majem želela dvigniti zavarovalniške premije, z njim večkrat poskušala stopiti v stik. Poskuse je označil za lobiranje.

Je pa Bešič Loredan danes izrazil tudi pripravljenost za dialog z zasebnimi zdravstvenimi zavarovalnici, v dohodke katerih sicer posegata tako napovedana uredba kot omenjeni poslanski zakon. "Vendar je zdaj zgodba obrnjena, z njihove strani mora priti pobuda," je dejal minister. Vse zavarovalnice bodo tako sprejeli na pogovore, v kolikor bo podan uraden predlog za sodelovanje z ministrstvom v iskanju dolgoročnega sistema financiranja. Direktorica zavarovalnice, ki naj bi s 1. majem dvignila cene, pa naj bi po ministrovih besedah poskušala do ministra priti tako formalno kot neformalno. "Vendar veste, to je lobistični stik, to je nesprejemljivo, zato je nisem sprejel," je pojasnil.

Če bi zavarovalnice do ministrstva prišle pred napovedanimi dvigi cen in se "zavedale, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od stabilnih temeljev financiranja javnega zdravstvenega sistema, in ne zgolj zavarovalni produkt", bi se zgodba lahko obrnila drugače, še pravi minister. Ker so želele zavarovalnice prenesti višje stroške na pleča ljudi, "smo morali odreagirati in smo", je še dodal

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sprejem uredbe zamrznitve cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napovedal včeraj.

Poslanci Gibanja Svoboda so v parlamentarni postopek že vložili spremembo zakona, s katero bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje preneslo v obvezno. Prispevek bi se plačeval z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. 

Plačnik za zaposlene bi bili delodajalci, za upokojence pa Zpiz. Spremenil bi se tudi prejemnik sredstev, in sicer bi namesto treh zavarovalnic prejemke pobiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. S tem vlada poskuša preprečiti podražitve in dobičke zasebnih zavarovalnic. 

Vlada je sicer na današnji seji razpravljala tudi o podaljšanju regulacije cen elektrike in plina za gospodinjstva ter mala in srednje velika podjetja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOCR1255
13. 04. 2023 21.37
+1
Vedno je hudič ko SDS in NSI ponujata rešitve ko nista v vladi. Ko sta v vladi pa iščeta krivce za nastalo stanje in iščeta samega sebe. Vsekakor prav tadva navijača zelita ukiniti javno zdravstvo. Zato pa je taksno nasprotovanje. Konec počitnic, dohodkov....
4556
13. 04. 2023 21.34
+0
Zelo veliko bi se dalo urediti tudi v zdravstvu in naj vlada tej gospodi v belih pomoli pod nos primer kako v Nišu za mnogo manjše plače zdravstveno osebje opravi mnogo ur gratis vse za paciente ,da jim rešujejo življenja .Denar še kako pokvari ljudi in imamo dokaze kar pri vrhu Golobu in N,P.Musar --------
4556
13. 04. 2023 21.24
+2
Nekaj je treba narediti s tem dodatnim zavarovanjem -in zakaj se zavarovalnice tako borijo za zavarovance ---dobiček in še enkrat dobiček .Upam ,da jim uspe in to za dobro bit vseh čeprav do sedaj še vlada ni nič kaj pametnega storila se ukvarja sama s sabo kako utrditi položaj tudi z avtokratskimi potezami Goloba.
emilzapata
13. 04. 2023 20.52
+4
direktor Vzajemne skoraj 16.000 evrov za tiskanje položnic, bruh, sramota, kdor se ob tem podatku ne zamisli, je brez pameti
petka5
13. 04. 2023 20.30
+1
ba. ba godec nekultivirana ne zna utihniti in tudi kulture komuniciranja, cez druve se dere... mene ob zivce spravi pred tv da se oglasim dej utihni ba. ba in pusti tudi drugim da lahko povedo svoje ... to so vsi sdsovci isti derejo se prek vseh, ista je kot hojs... kr rdeca je v faco
JOCR1255
13. 04. 2023 21.39
Vedno je tako ko ti hočejo vzeti kuro ki nese zlata jajca.
zmerni pesimist
13. 04. 2023 20.29
+0
Tole ne bo šlo skozi
Z0r98xyw
13. 04. 2023 20.24
+0
jelko godec danes v oddaji tarča😋
petka5
13. 04. 2023 20.27
+2
jo gkedam in se sprasujem ce je na cem? najbrz sebe niti ne poslusa kake nesmisle govori
Svetec 2021
13. 04. 2023 20.17
+0
PomisliNaSonce
13. 04. 2023 20.16
+0
Kam so pa ti slobodani v šolo hodil...še pogajali bi se radi pa jim gre izredno slabo. Bi pocenili iz obveznih 28 na obveznih 35+ ...če jim pa rata, pa kar 28+35. Ker je obvezno, je pol ziher cena.
JOCR1255
13. 04. 2023 21.41
-1
alenka.NN
13. 04. 2023 20.14
+2
A o niških zdravnikih , ki so prostovoljno delali 3 mesece vse vikende, se pa ne sme več komentirati.....umazanci eni ki ste zbrisali prispevek, a to po naročilu....grrrrrr
LocoCoco
13. 04. 2023 20.04
+4
Kot je rekel, pravice se ne zmanjšujejo, še vedno boste čakali... 🤭
JOCR1255
13. 04. 2023 21.46
+1
A ti pa ne? Nikdar ne veš kdaj te doleti. Sicer pa v vsrh letih ni bilo junaka da bi to naredil. Kar pomeni da jim je to zelo, zelo ustrezalo. Zastonj pocitnice, dohodki...
Betuul
13. 04. 2023 19.57
+2
Fajn bi blo; če bi vlada to dodatno zavarovanje mal bol globje preverila!? Kajti nekaj let pred covidom smo plačevali to dodatno premijo zavarovanja nekaj pod 30€?? In že takrat se je govorilo o ukinitvi tega dodatnega zdr. zavarovanja!? In so jo podražili na 35.67€!? Zato bi bilo potrebno sedaj ;!? Ob teh spremembah; dejansko upoštevati in ugotoviti; da smo bili zavarovanci ogoljufani! Namen te spremembe; ki bi sedaj bila; bi bil odrinjeni pravici dosežen z retrogradno ureditvijo??! Dopol.zdr.zavarovanja??! Tako,da se zavarovancem zniža premija na 27.00€ kar bi bilo pošteno in transparentno!? In potem Globoko zamrznit do l. 2025!? Tako bi bilo pravici dopol.zdr.zavar. zadoščeno! Spoštovani min loredan
LocoCoco
13. 04. 2023 20.02
-2
emilzapata
13. 04. 2023 19.52
+2
en sam negatevizem med komentarji, pa niti enega predloga, kako bi stvar uredil, će bi imel priložnost, jaz pa trdim, da ima tale ukrepp tudi moralno higienićni ukrep, kajti res se ne spodobi, da tisoć ljudi v najboljšših letih mlati milijone s pisanjem položnic.
spermi?
13. 04. 2023 19.39
+3
Se pravi da si zavarovalnice ne bodo morale pet krat na leto izplačevati dobiček in po tri štiri jurčke regresa 😪
JOCR1255
13. 04. 2023 21.50
In kako sta SDS in NSI proti. Pa tako se hvalita kako rada imata slovence, upokojence... Bla, bla....
Soba102
13. 04. 2023 19.27
-3
Brez sovražnega govora
slovenc59
13. 04. 2023 19.14
+0
Ja loredan, malo manj boste zdravniki kradli, pa bo naenkrat dovolj denarja ! Ko boste pa še razne bitence pa take sorte tiče odstavli od javnega denarja, boste imeli denarja ! Sicer pa še zmerom pravim, da ne mopre biti minister oseba, ki ravno koristi vso to zmedo v zdravstvu in je dvoživka, kot se reče !
mackon08
13. 04. 2023 19.01
+2
Eni res filozofirate tisti, ki smo do zdaj plačevali bi tudi 10 Evrov več plačevali, ker imamo možgane in vemo kaj se kahko zgodi ob hujši bolezni ali poškodbi. Ne pravim da v zdravstvu vse štima, nasprotno vendar z dodatnim se zavaruješ pred stroški, ki lahko nastanejo če nisi dodatno zavarovan.
JOCR1255
13. 04. 2023 21.53
Saj boš. Le da ne zavarovalnicam ki so imele dobicek zaradi položnic. Ta denar gre samo v en zakelj.
METKA102
13. 04. 2023 18.48
+1
To je že utečen način plačevanja in tako naj tudi ostane. Kdor pa ne želi plačevati, pač naj plača takrat, ko bo potreboval. Nekatere operacije je potrebno doplačati po več tisoč evrov. Upam, da boste takrat imeli denar ali pa bili kreditno sposobni. Npr.: Če se denimo poškodujete pri rekreaciji ter potrebujete operacijo, bolnišnično zdravljenje in rehabilitacijo, je znesek 10.000 evrov hitro dosežen. Brez sklenjenega dopolnilnega zavarovanja boste v tem primeru iz svojega žepa morali doplačati kar 3.000 evrov.
hobotnica1
13. 04. 2023 18.47
+2
35,67 evra ima Vzajemna, Triglav 35,35 evra, Generalu pa 34,50 Evra. Zato bodo zamrznili na 35,47 evra, kar pomeni da lahko Gerali in Triglav povečata na 35,67 evra. Pred pišete in zavajate je treba kaj prebrati.
hobotnica1
13. 04. 2023 18.48
+1
Zamrznili bodo na 35,67 evra, narobe napisano.
Razumnež
13. 04. 2023 18.36
+5
Ajde naj nekdo po domače pove.... Koliko zdaj plačujem in koliko bom po novem?
mackon08
13. 04. 2023 19.03