Slovenija

Šestletniki v šoli: nezreli otroci ali helikopterski starši?

Ljubljana, 07. 09. 2019 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
345

Vse več staršev se odloča, da vpis svojega otroka v prvi razred osnovne šole odložijo za leto dni. Razlogi za to so različni, nekateri starši menijo, da otrok pri šestih letih še ni zrel oziroma pripravljen za šolske klopi. A drugi pravijo, da gre pri odloženem šolanju za preveč zaščitniške starše. Zastavlja pa se tudi vprašanje, ali je program devetletke dovolj prilagojen za šestletnike?

Če je bilo pred petimi leti otrok, ki so še eno dodatno leto preživeli v vrtcu in vstopili v šolo s sedmimi, namesto s šestimi leti, 5,7 odstotka, je bilo v šolskem letu 2017/2018 sedemletnikov med prvošolčki že 9,5 odstotka. Večinoma gre tu, po podatkih Statističnega urada RS, za otroke, ki so rojeni v novembru ali decembru. Znaten delež sedemletnikov med prvošolci pa je tudi otrok s posebnimi potrebami, in sicer 17,8 odstotka.

'Starši ne želijo celih popoldnevov presedeti z otrokom ob njihovih šolskih obveznostih'

Razlog za odlog vpisa v prvi razred osnovne šole so dvojni, pravi psihologinja Zdenka Zalokar Divjak: "Otrok razvojno še ni čustveno in socialno zrel za šolo. Po zakonitostih razvojne psihologije so otroci, stari pet in pol oziroma šest let, ravno v največjem razmahu svoje domišljije, ustvarjalnosti in potrebujejo čas, da se privadijo na sedenje, koncentracijo, pozornost. Drugi razlog pa je, da imajo starši pogosto slabe izkušnje že s prvim otrokom in ne želijo več presedeti celih popoldnevov z otrokom ob njihovih šolskih obveznosti."
Dodaja, da starši pogosto tudi od drugih slišijo, da se odlog vpisa v šolo obrestuje, kar prispeva k njihovi odločitvi: "Tudi sama vsako leto napišem veliko mnenj, saj razumem, da enostavno želijo podaljšati otroštvo in otroka pripraviti na samostojno šolanje."

'Otrok ne dozori po čudežu'

Da temu ni čisto tako, pa meni specialni pedagog Marko Juhant, ki pravi, da gre najpogosteje pri otrocih, ki v prvi razred prihajajo odloženi oziroma z odlogom, za težave pri vzgoji: "Uradno rečejo, da ni zrel za v šolo, da bo treba počakati, da bo dozorel." A večjo težavo vidi v tem, da otrok ostane še leto dni v vrtcu, ko pa nato pride v šolo, je "problemov več, ne manj, kot če bi šel takoj v šolo". Kot ključen problem vidi "občutek, da otrok ni zrel, potem pa se ne naredi ničesar, da bi otrok dozorel. Otrok ne dozori po čudežu, postara se za eno leto, a ne dozori, če se na tem ne dela."
Dodaja, da z odlogom otrok izgubi tudi svoje vrstnike. "Celotno skupino iz vrtca razporedijo v nekaj razredov in možnost, da bo imel otrok v razredu nekaj sošolcev, ki jih pozna že od prej, je zelo velika." Na drugi strani, po besedah Juhanta, v vrtcu, če je šolanje odloženo, ostanejo samo tisti sošolci, ki so bili prav tako odloženi: "To res ni dobra rešitev".

Če je bilo pred petimi leti otrok, ki so še eno dodatno leto preživeli v vrtcu in vstopili v šolo s sedmimi, namesto s šestimi leti, 5,7 odstotka, je bilo v šolskem letu 2017/2018 sedemletnikov med prvošolčki že 9,5 odstotka.
Če je bilo pred petimi leti otrok, ki so še eno dodatno leto preživeli v vrtcu in vstopili v šolo s sedmimi, namesto s šestimi leti, 5,7 odstotka, je bilo v šolskem letu 2017/2018 sedemletnikov med prvošolčki že 9,5 odstotka. FOTO: Dreamstime

Pri tem poudarja razliko med otroci s posebnimi potrebami in vzgojnimi težavami, a "poleg otrok, ki imajo res posebne potrebe in razvojne težave, je odloženih veliko otrok, ki pa teh težav nimajo". Za otroke s posebnimi potrebami je po njegovem mnenju res potreben odlog, "tu bo sprememba pri zrelosti, saj bodo tudi strokovne službe delale na tem. Pri ostalih otrocih, ki pa samo tako "na splošno niso zreli", pa mislim, da je narobe, da ne gredo v šolo, ko bi morali".

Da se spreminjata vzgoja in način življenja, "otroci postajajo vse bolj zaščiteni, starši pa že v predšolskem obdobju, najbrž nehote, delajo veliko namesto otroka," pa meni tudi Zalokar Divjakova. "Nekako ne prepoznajo, kdaj se mora otrok sam obleči, kdaj mora tudi obsedeti, počakati in biti tiho, da je treba veliko delati na finomotoriki." Dodaja, da tudi naloga, da je otrok sposoben sodelovati pri določeni aktivnosti 45 minut, ni enostavna.

Meni tudi, da je prestop iz vrtca v šolo za otroka velika sprememba. "Otroci se veselijo šole, to je normalno. Če pa se ta pričakovanja porušijo, se otrok velikokrat zateče v prihosomatska obolenja." Iz lastnih izkušenj dela z otroki pove, da so tovrstni otroci "primerno intelektualno zreli za svojih pet in pol ali šest let", ampak ker še ne zmorejo določenih zahtev šole, sedenja in koncentracije, lahko pride do psihosomatskih obolenj, kot so razni glavoboli in dihalne stiske, "ki pa se zelo rade razvijejo kasneje v resnejša anksiozna stanja".

'Mala šola je bila idealna'

Po starejšem sistemu, pred uvedbo t. i. devetletke, je otroke na prehod iz vrtca v šolo pripravljala mala šola: "Mala šola je bila idealna, saj so tu res začeli poslušati, ni bilo več tistega, da govorijo en čez drugega, povečala se je sposobnost pozornosti in poslušanja."
Tako Juhant kot Zalokar Divjakova pa se strinjata, da program devetletke, še posebej v prvem razredu, ni dobro prilagojen starosti otrok. "To ni tisto, kar so obljubljali," pravi Juhant. "Sama analiza, ki so jo naredili šolstvo in njihovi strokovnjaki, je pokazala, da devetletka ni najboljša."

Ali je program devetletke dovolj prilagojen za šestletnike?
Ali je program devetletke dovolj prilagojen za šestletnike? FOTO: Dreamstime

"Zasnova je bila takšna, da bo vzgojitelj kot druga oseba v razredu tisti, ki bo poskrbel za čustveni in socialni razvoj otroka, vendar so se kar "pretihotapile" učne vsebine," pa pravi Zalokar Divjakova, ki celo na predšolski stopnji opaža vse več "šolskih elementov, vsebin, ki so čisto nepotrebne, saj otrok preko igre najbolj razvija vse svoje sposobnosti, tako na intelektualnem, socialnem kot čustvenem področju. Tudi starši lahko s primernimi igračami, z veliko gibanja zunaj, pripomorejo k temu, da gre razvoj spontano naprej."

V šoli pa po njenih besedah učitelji niso usposobljeni, da bi se prilagodili na predšolsko obdobje, da bi otrok razvijal ročne spretnosti, pozornost, koncentracijo preko ustvarjalnih iger in dejavnosti. To se odvija že preko delovnih zvezkov, dodaja. Juhant pa tu izpostavlja primer opismenjevanja. "Dve leti imajo časa, da jih opismenijo, a težko boste našli šolo, kjer to res traja dve leti. Ker se jim tako mudi. Namesto, da bi se posvetili temu, da bi otroci funkcionirali kot razred, kot skupina, kot posamezniki in z njimi potem veliko lažje dosegli učne in vzgojne rezultate, se hiti v opismenjevanje. Za to pa so pri šestih letih zares majhni."

Dodaja, da bi bilo treba stopiti na prste učiteljicam prvih razredov in tistim ravnateljem, ki zahtevajo, da se opismenjevanje opravi v prvem letu, zato da bodo več dosegli. "To je bitka za pike, ali pa upajo, da so to točke, ki se potem vidijo na NPZ-jih, da so kanček boljši od sosedove šole po teh merilih. Program je dober, kako se ga izvaja, pa je vprašljivo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Francet
11. 09. 2019 10.59
-1
moj 5 letni otrok hodi v 8. razred osnovne šole pa imajo po 8 ur na dan še ob nedeljah mora it ker smo plačali za najboljšo izobrazbo takoda nevem zakaj se ljudje pritožujejo pa še naš pes mu je zgrizel vse zvezke pa vseeno zna čeprav je znanje trenutno malo zgrizeno
oldii
09. 09. 2019 20.20
+6
Moj je v drugem razredu pa je vse bilo čist ok, kaj je z vami narobe, valda da ne more v šolo če mu od drugega leta naprej daješ telefon, tablico pa risanke v roke.. ja mu daš mal ko kaj naredi za to, ne pa da ga zamotiš.. eni si še rok ne znajo umit pa zob pri šestih, kaj šele vezalk zavezat pa riti obrisat.. mogoče je pa zato pri 6 ih prezgodaj za njih?
oldii
09. 09. 2019 20.19
-1
Moj je v drugem razredu pa je vse bilo čist ok, kaj je z vami narobe, valda da ne more v šolo če mu od drugega leta naprej daješ telefon, tablico pa risanke v roke.. ja mu daš mal ko kaj naredi za to, ne pa da ga zamotiš.. eni si še rok ne znajo umit pa zob pri šestih, kaj šele vezalk zavezat pa riti obrisat.. mogoče je pa zato pri 6 ih prezgodaj za njih? Bolniki
ajnajs
09. 09. 2019 10.40
+3
šola naj traja 8 ur, 40 ur na teden tako za zaposelne, kot otroke, ki v tem času naredijo vse kar je potrebno za naslednji dan, vse v šoli. Šola vse prelaga na starše, da cele popoldneve presedijo z otorci. ČE tega ne počneš je otrok pač slabše ocenjen. To se najbolj vidi pri raznih plakatih, kjer starši izživljamo svojo domišljijo, ptroci pa dobijo ocene.
borec91
08. 09. 2019 20.03
-3
vse to uvajanje 9 letke ucenja jezikov sedaj napovedujejo drzavljansko vzgojo je samo po vecini zato ,da se zaposlijo ucitelji po vezah pac treba poskrbet za svoje dela se malo place bajne itd
borec91
08. 09. 2019 20.05
-1
po solah naj raj uvedejo 8 urni delovnik z stemplanjem kot kaj drugega da si strukljevci konco vsaj malo zasluzijo placo
Kuku456
08. 09. 2019 18.04
+8
Tok ujckate te mulce..dobr da je bila za nas osrmletka vredu..da smo lahko hodili ob 7.00 uri na dopolnilni pouk ce nisi cesa znal..te revci bogi ne smejo pred 8.00 v solo..pa se ucit se morajo in glej ga zlomka tudi nalogo dobijo...
pesnitev
08. 09. 2019 14.24
+3
Gospa Zalokar ima prav, ima dovolj empatijedo otrok, da vidi problem v zgodnjem vstopu otrok v šolo, g. Juhant te empaije seveda nima dovolj! Mala šola je res bila idealna! Moj pogovoe s prvošolko: "No, kako je kaj v šoli?" "Strah me je, bojim se, da bom naredila kaj narobe" (odgovorna prvošolka iz zdravniške družine...)In potem se čudimo, zakaj tako majhne otroke po nepotrebnem prezgodaj izpostavljamo stresu!
ssbobo
08. 09. 2019 15.13
+13
Lol..... In kaj ima veze da je iz zdravniške družine....... Si ti opravičil oz zadovoljil-a potrebe svojih ta starih....... Bodo tvoji ta mali dosegli ali presegli tvoje zahteve....... Ne kloniraj kar so ti vklonirali v otroštvu.....
štrekeljc
08. 09. 2019 14.21
+15
Če bi hoteli v OŠ narediti red, potem moramo najprej spremeniti Ustavo in iz nje izbrisati 57. člen, ki govori o obveznem osnovnošolskem izobraževanju oz. ga definirati drugače. Zdaj ga razumejo tako, da mora VSAK končati OŠ. S tem so učiteljem odvzeli cel kup možnosti, da narede red, kajti dijaka je brezpredmetno oceniti negativno, kajti osnovno šolo mora končal vsak, pa naj bo še tako problematičen. Osnovno šola nje naj bo obvezna do dopolnjenega 14. leta. Hkrati bi morali ponovno uvesti šole s prilagojenim programom (posebne šole, po domače). Zdaj problematičen otrok dobi "odločbo", gred med normalne otroke in tam moti pouk. Kaj so s tem dosegli? Problematičnemu niso pomagali, le normalnim so onemogočili normalno delo pri pouku.
eFranjo
08. 09. 2019 13.43
-1
mogoče pa tudi storilnost sčasoma začne upadati
jakec1575
08. 09. 2019 13.30
+18
Najprej rece Juhant, da gre za razvajene otroke, potem pa oba priznata, da je prvi razred totalno mimo in da je sola udarila v malo šolo in da ucitelji nimajo pojma, da se 6letnik uci samo v gibanju in da se mora igrati in da od 6 letnika je neumno pricakovati sedenje in piflanje. Celo vec. 6letnik, ki miruje izgublja mozganske povezave, saj se v tej starosti mozgani najbolj aktivirajo prav z gibanjem. In ucenje med gibanjem plezanjem je precej ucinkoviteje, kot pa sedenje in stetje. Ampak kdo sem jaz da bom slovenskko solstvo iz mednarodnih raziskav in stevilnih knjig. In strokovnjake.
akmt
08. 09. 2019 11.29
+15
Vsi bi radi, da otrok ze kar takoj vse konca. Da se vpise magari pri 4letih v solo, ker bo edini taksen, da kinca osnocno pri 13h itd.Oa zraven po 2-3dejavnosti na dan. Starsem se je zrolalo. Ucitelji pa ti dopuscate.
Uporabnik20876
08. 09. 2019 10.58
+17
Na sestanku sveta staršev ti je običajno vse jasno in naslednje leto ne želiš biti več predstavnik
štrekeljc
08. 09. 2019 09.59
+30
Ni problem ne v otrocih, ne v sistemu in ne v učiteljicah. Problem je v starših. Vsi bi imeli odličnjake, to pa ne gre. Pamet je med ljudmi porazdeljena po Gaussovi krivulji, torej bi tudi ocene morale biti razporejene po njej. Povprečna ocena bi vsekakor morala biti 3 in cvekarjev bi moralo biti ravno toliko kot odličnjakov. Starši bi se morali s to preprosto logiko sprijazniti, se zavedati, da je tudi pamet njihovih otrok porazdeljena in da jih je pol bolj pametnih od povprečja, pol pa bolj neumnih. Prepričan sem, da za starše spoznanje, da je njihov otrok na neumni strani ni prijetno, ampak tega ni kriv šolski sistem, še celo država ne. Tako pač je in zato še ni treba ustanavljati raznih civilnih gibanj in pobud. Pomagalo to k pameti njihovih otrok ne bo niti malo, niti dosti, ampak nič. In vsekakor je bolje, da šola spodbuja pametne kot da daje potuho neumnim!
diebaumeister
08. 09. 2019 10.17
+37
Ah dej no, danes niso pametni odličnjaki ampak piflarji, tako, da daleč je od takrat, ko so pametni bili odličnjaki, kot na fakultetah naredijo jo piflarji ne pametni, marsikateri pametni odnehajo saj vidijo, da večina družboslovja pelje človeka proti opravilni nesposobnosti, govorim za družboslovje, ne naravoslovje, povprašaj kakšnega profesorja iz Ekonomske fakultete, koliko je kaj ustvaril na trgu dela, pa boš videl, da so priklopljeni na državne jasli od kar so rojeni.
štrekeljc
08. 09. 2019 11.06
+16
DEloma ti dam prav. Razne FDV-je bi jaz zaprl takoj in prec, saj so njihovi proizvodi v glavnem le pokvarjeni politikanti. Po drugi starni pa je verjetnost, da je pridnih (piflarjev) ravno toliko kot lenuhov, zato se moja trditev, da bi poprečna ocena morala biti 3, ne spremeni. in tudi na zadnjo trditev, da bi šola morala spodbujati pametne (in pridne), ne pa dajati potuhe neumnim (in lenim), tvoja ugotovitev ne vpliva. Podpora nesposobnim vodi do negativne selekcije in zato smo tam, kjer smo. Pri državnih jaslih...
pesnitev
08. 09. 2019 14.28
-4
Štrekeljc, dobro da tvoja logika nikjer na svetu ni sprejeta!!!
štrekeljc
08. 09. 2019 15.18
+2
Daj mi ti raje razloži, kaj je narobe z mojo logiko? Povprečje je srednja vrednost in pol otrok/ljudi je pametnejših od povprečja, pol otrok/ ljudi pa je neumnejših od povprečja. Ta logika je sprejeta (vsaj) med vsemi, ki so na pametnejši strani srednje vrednosti. Za ostale pa ne vem...
štrekeljc
09. 09. 2019 08.38
+2
Vsaj dva, ki sta to prebrala, sta na spodnji polovici. Palec dol sicer znata pritisniti, argumentirano spodbiti moje logike pa ne. Dajte no, potrudite se! Ali naj starši to narede namesto vas?
diebaumeister
08. 09. 2019 09.57
+57
Poglejte, nalimo si čistega vina, najboljši izobraževalni sistem je bil v Jugi, kjer je bil učitelj bog i batina, ki je sem pa tja koga po prstih pritisnil, ter v razredu je bila stroga tišina, učili so se kar je bilo potrebno in ne brezveznega balasta kot danes, potem je sledila srednja šola, gimnazija, poklica... in JLA za moške, kjer so vsi prišli k pameti in so po 16 mescih si ustvarili družine se zaposlili, ali pa šli študirat in to je bila prava vzgoja, ne pa danes, ko imaš 90% zadrogiranih, brez ciljev, vzgojeni tako, da se samo vprašaš kam vse to pelje, 90% toplih bratov itd, ne vem slabo se piše naslednjim generacijam.
akmt
08. 09. 2019 11.29
+11
korintos23
08. 09. 2019 11.52
+10
Da sem ti učitelj bi dobil čisto petko za to pisanje. Kam drvimo?
inside1
08. 09. 2019 12.06
+14
in potem se psihologe sprašuje kaj ob težavah naredit. Ti pa pravijo, da otroku ne smeš nič rečt, ne telefona vzet, ne kaznovat, ampak samo ujčkat itd...., kaj šele eno okol ušes dat.......Ni čudn, da je tako. Naš dir. ni nikoli sposobnosti gledal po oceni faksa, ampak po tem, kaj znaš naredit.....
94001
09. 09. 2019 15.43
+2
diebaumeister, BRAVO! Se popolnoma strinjam s tabo kot starš dveh otrok. Red in disciplina sta tuja v današnji vzgoji. Če pa že želiš naučiti otroke odgovornosti, reda in discipline imaš pa za vratom socialno. Pa nisem zagovornik in praktikant fizičnega nasilja, da ne bo pomote.
RUGIEVIT
08. 09. 2019 09.48
+15
Šestletniku dat kombiniran matematični račun je malo preveč ali ne!?
pesnitev
08. 09. 2019 14.30
+1
Ja res, ali pa enko, ker ni narisal popolnoma ravnih črt...
štrekeljc
08. 09. 2019 14.51
+1
pesnitev, pa ti veš, kdaj so že ukinili ocene? Kavč strokovnjak pač!
korintos23
08. 09. 2019 09.25
+16
Otroci rojeni po prvem septembru so še res otroci oropani otroštva.
Mega100
08. 09. 2019 09.10
+39
Feministke s FDV fakulteto, brez otrok so najpametnejše..vedno!
KleniSDSar
08. 09. 2019 07.48
+114
Devetletka je bila postavljena z idejo mehkega prehoda v šolo. Prvi razred naj bi bil bolj igra kot šola. Ampak ker je na ministrstvu en kup ljudi, ki otrok niso videli v živo, je nastalo to kar je. Žalostno.
IS58
08. 09. 2019 11.59
+7
inside1
08. 09. 2019 12.08
+4
Potem je za razumeti to idejo kot prehod v šolo. Samo na nažalost to v praksi ni tako. Prvo jih res božajo in se igrajo, potem je pa samo še navali.......
pesnitev
08. 09. 2019 14.31
-2
helter skelter
08. 09. 2019 07.42
+72
paihologi in šolani strokovnjaki, pa kaj je z vami??? od petletnih otrok pričakujete, da naj postanejo zreli?!?! Pustite jim še nakaj brezskrbnega otroštva. A želite v prihodnosti iz ljudi ustvarjati robote???
eFranjo
08. 09. 2019 13.50
+4
od šestletnih! a tudi prebrat ne znaš, al samo hujskaš
murate
08. 09. 2019 07.12
+42
Pomembno vprašanje je kaj želimo ,pričakujemo od otroka ko začne z šolanjem.Drugo vprašanje je kaj želi otrok in kaj je sploh sposoben doseči.Kompromis v sistemu šolanja ni dovoljen in zato imamo veliko 25 ,30 let starih in z njimi nimamo kam.Bolš bi blo imet nepismene ,ki nekaj želijo doseči,kot šolane ,ki ne želijo nič,razen naštudirat svoje pravice.
diebaumeister
08. 09. 2019 09.52
+6
Ja kaj pa imaš v JS??? Nepismene, ter tiste kot si napisal, da pri 25 ih in 30 ih nimaš kam z njimi, rezultate imaš pa po 28 letih kao kapitalizma na dlani.
eFranjo
08. 09. 2019 13.54
prvi razred v sedanji devetletki je mišljen bolj tako, kot je bila včasih v vrtcih mala šola in če otrok zakasni ta razred za eno leto, je to leto izgubljeno na račun otroka