Slovenija

O odstrelu medvedke le, če bo znova napadla

Ljubljana, 01. 07. 2019 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
138

Zavod za gozdove še ne bo odločal o tem, ali je treba vložiti novo vlogo za odstrel medvedke z mladičema, ki je v naselju Vrh nad Želimljami napadla žensko. Aktivisti so medvedko najbrž prepodili, o odstrelu pa bodo odločali v primeru novih težav. Ministrstvi za okolje in kmetijstvo sta se medtem sicer dogovorili za pospešeno sodelovanje pri pripravi novega odloka o odvzemu zveri.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Medvedke ne bodo več lovili
    02:01
    Iz 24UR: Medvedke ne bodo več lovili
  • Iz SVETA: Odločba za medvedko prenehala veljati
    03:29
    Iz SVETA: Odločba za medvedko prenehala veljati
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so aktivisti zganjali hrup?
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so aktivisti zganjali hrup?
  • Iz 24UR ZVEČER: Odločba o odstrelu medvedke je potekla
    02:49
    Iz 24UR ZVEČER: Odločba o odstrelu medvedke je potekla
  • Iz 24UR ZVEČER: Lovski starešina o medvedki
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Lovski starešina o medvedki

Zavod za gozdove še ne bo odločal o tem, ali je treba vložiti novo vlogo za odstrel medvedke z mladičema, ki je pred tednom v naselju Vrh nad Želimljami napadla 80-letno žensko in jo poškodovala, je pojasnil direktor zavoda Damjan Oražem. Aktivisti so najbrž prepodili medvedko, za katero ne vedo, kje je zdaj, o odstrelu pa bodo odločali v primeru novih težav.

Medvedka z mladičema je 22. junija zgodaj zjutraj v naselju Vrh nad Želimljami napadla 80-letno žensko in jo poškodovala, zato je posebna skupina po izdani interventni odločbi še isti dan začela z iskanjem te medvedke, ki je bila predvidena za odstrel. Medvedkin odstrel je preprečevala skupina aktivistov, ki je medvedko skušala odgnati s hrupom - med drugim so ropotali z lonci in pokrovkami in na glas poslušali glasbo.

Oražem je na novinarski konferenci danes najprej dejal, da se bo zavod predvidoma še danes odločil, kako postopati glede omenjene medvedke, popoldne pa je po pogovoru s člani interventne skupine pojasnil, da je na omenjenem območju sicer ogromno medvedov, najverjetneje pa ni več medvedke, ki je napadla 80-letno žensko.

Meni, da so jo najbrž pregnali aktivisti, ki so jo skušali odgnati s hrupom. "Se pa zavedamo, da kamorkoli je šla, je lahko zaradi tega še bolj preplašena," je pojasnil.

Minister za okolje Simon Zajc je sicer na novinarski konferenci pojasnil, da se nova odločba lahko izda na podlagi novih pojavljanj medveda, če bo za to zaprošeno. Če bodo izpolnjeni zahtevani kriteriji, Agencija RS za okolje (Arso) odloči o novi odločbi, je pojasnil. "Če pa ponovno pride do ogrožanja življenja, v istem dnevu sledi ustna odločba," je dodal Zajc.

Vlada je za letos tudi z odlokom predvidela odvzem 200 medvedov.
Vlada je za letos tudi z odlokom predvidela odvzem 200 medvedov. FOTO: Dreamstime

Oražem je pred tem sicer še izpostavil, da sama odločba sicer še ni nobena garancija, da do odstrela v resnici sploh pride. Kot je pojasnil po današnjem srečanju na ministrstvu za okolje in prostor, je ustna odločba prenehala veljati, medvedke pa v času njene veljavnosti niso zasledili in je ni bilo možno odstreliti, prav tako ne njenih mladičev.

"Realizacija v preteklih letih pri medvedih je 50-odstotna, pri volkovih pa 30-odstotna," je še dejal direktor zavoda.

Odlok o odvzemu zveri: debate 'izza šanka' naj se vrnejo na strokovno raven

Po uveljavitvi interventnega zakona pa sta se ministrstvi za okolje in kmetijstvo dogovorili za pospešeno in okrepljeno sodelovanje pri pripravi novega odloka o odvzemu zveri, ki bo ustrezal vsem kriterijem. Okoljski minister Zajc in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec sicer želita, da se debate "izza šanka" vrnejo na strokovno raven.

Pivčeva in Zajc sta po današnjem srečanju izpostavila, da je čas, da se razprave o odvzemu zveri iz narave vrnejo stroki. "Dogovorila sva se, da za prihodnji odlok strokovne službe pospešijo in okrepijo sodelovanje zato, da se v prihodnje zadovolji vsem kriterijem in vsem pogojem, ki jih je sodišče zahtevalo, da bodo odloki za odvzem zveri iz narave z odstrelom tako upravičeni in utemeljeni, da ne padejo več," je izpostavil Zajc.

Z interventnim zakonom je predvidenih za odvzem 11 volkov.
Z interventnim zakonom je predvidenih za odvzem 11 volkov. FOTO: AP

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, na podlagi ocene zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov. Vendar pa se odstrel do zdaj ni izvajal, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave. Sodišče je odlok zavrnilo, ker okoljsko ministrstvo ni uspelo dokazati družbene nesprejemljivosti medveda in volka v primeru preštevilčne populacije.

Kot je dodal minister, si interventnega zakona, ki je v veljavo stopil v soboto, ne on ne Pivčeva nista zares želela. "Do zakona je prišlo, ker je eden od pogojev, da smo uspešni pri upravljanju z zvermi tudi ta, da imamo družbeno sprejemljivost in toleranco lokalnega prebivalstva na visokem nivoju. To sobivanje je bilo v tem trenutku preseženo, podrto," je pojasnil.

S Pivčevo želita, da to problematiko "umaknemo iz debate preko medijev, izza šanka in jo damo nazaj stroki". Tudi ministrica za kmetijstvo Pivčeva je izpostavila, da se je diskusija oddaljila od strokovne ravni in se začela odvijati na poljudni ravni.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo po besedah Pivčeve sodelovalo predvsem pri pripravi argumentov in utemeljitev o tem, kakšni preventivni ukrepi so bili izvedeni, kje je preventivne ukrepe možno pripraviti, jih izboljšati in predvsem k ukrepom spodbujati kmetovalce. "Kot opažamo iz preteklosti, so na območjih, kjer so bili ti preventivni ukrepi dobro uveljavljeni, nastale manjše škode, govorim predvsem o napadih na živali," je dejala.

Ustno odločbo za odstrel je sicer izdalo kmetijsko ministrstvo s soglasjem Arsa, ki je pristojna za odstrele v izjemnih dogodkih, ko gre za poškodovane zveri ali pa za medvedko, ki je napadla človeka.

Pojasnila je, da sicer na vseh območjih teh preventivnih ukrepov ni moč koristiti oziroma jih udejanjati zaradi specifike določenih prostorov, predvsem kakšnih hribovskih kmetij. Pivčeva je izpostavila še, da je v okviru programov razvoja podeželja na ministrstvu za kmetijstvo na voljo še kar nekaj sredstev. "Želimo si tudi nadalje pozivati kmetovalce, da se za te ukrepe odločajo," je poudarila.

Po ministričinih besedah je bilo v preteklih treh letih za ta namen počrpanih nekaj več kot pol milijona evrov, sredstva pa so bila investirana bodisi v opremo za zaščito, nekaj tudi v pastirske pse. Tudi za te ukrepe je še do konca finančnega obdobja sredstva možno dobiti, je dodala.

Medvedka

K zaščitnim ukrepom kmetovalce pozivajo tudi nevladne organizacije, ki so danes na predstavništvo Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Sloveniji naslovile poziv, naj zaščitijo zveri.

"Medvedi in volkovi ne ogrožajo ljudi, razen v obrambi predvsem svojih mladičev. Pred lovskimi puškami so povsem nemočni. Zato v njihovem imenu podpisani prosimo za učinkovitejšo zaščito evropski instituciji, na kateri naslavljamo to javno pismo," piše v sporočilu za javnost, ki so ga med drugim podpisali Alpe Adria Green, Društvo Dondes za ohranjanje naravne dediščine Slovenije, Društvo za pomoč živalim RubayaL, Obalno društvo proti mučenju živali ter društva za zaščito živali iz Novega mesta, Maribora in Hrastnika.

Populacije zveri, kakor tudi skrb za naravo nasploh, po mnenju podpisnikov poziva ne morejo biti izključno nacionalna odgovornost in problem, zato Evropsko komisijo pozivajo, naj na tem področju pripravi in uskladi vseevropsko strategijo, ki bo upravljala z ogroženimi vrstami v skladu s sprejetimi mednarodnimi obveznostmi držav članic. "Evropski parlament pozivamo, naj uzakoni stalni monitoring nad ogroženimi vrstami, ki bo sproti presojal upravičenost interventnih zakonov, ki posegajo v populacije ogroženih vrst," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bibosan
02. 07. 2019 17.19
-1
Obstaja peticija proti odstrelu, o kateri POP TV molči. Poiščite na netu - Moja peticija
Ponosen LOVEC
03. 07. 2019 15.06
Pa jo je (bo) kdo kam vložil ali samo obstaja? POdpisniki se zavezite, da boste ob prepovedi odstrela zveri vi plačevali odškodnine pa je
Devilz Pff
02. 07. 2019 14.27
+8
povsem naravno je da medved brani svoj zarod in svoj teritorij in povsem naravno bi moralo biti da to počne tudi človek.
NoLiesYesTruth1
02. 07. 2019 10.12
+5
Raje nehajte telefonirat sredi vožnje pa vozite trezni. Vi se tisti ko vsakodnevno ogrožate življenja.
RUGIEVIT
02. 07. 2019 08.54
+5
Izjava Sally Field; . Delaš, kolikor lahko, a v takšnem primeru ne moreš stlačiti 10 kilogramov dreka v 5-kilogramsko vrečo," V Slo pa imamo stroko ki očitno to zmore!
0OO7
02. 07. 2019 08.16
+1
..."medtem sicer dogovorili za pospešeno sodelovanje pri pripravi novega odloka o odvzemu zveri". Ne olepševati grdih stvari. Govorite in napišite UBOJ, ne pa nek odvzem. Na odvzem krvi gremo v ZD ali pa na cesto, kjer ti kompetentni odvzamejo za nekatere kar lep del premoženja.
Upornik999
02. 07. 2019 09.49
+2
Sej to. "Odstrel" živali je uboj živali!
RUGIEVIT
02. 07. 2019 09.54
+0
Ko žival napade človeka pa je po tvoje naravni krog!
yaxscdvf
02. 07. 2019 09.59
+4
Seveda. Tudi bi lahko rekli, da si ubil človeka, če povzročiš prometno nesrečo s smrtnim izidom.
Upornik999
02. 07. 2019 10.10
+2
Žival napade, kadar se počuti ogroženo. In usa živa bitja so enakopravna.
Upornik999
02. 07. 2019 10.14
+3
Namesto, da se živali ustreli, se jo pelje nekam globoko v gozdove, kjer je njen življenjski prostor.
yaxscdvf
02. 07. 2019 11.03
+1
Problem je, ker jo močnejši tekmeci zopet izrinejo na gozdno periferijo, v bljižino človeka.
Ponosen LOVEC
02. 07. 2019 13.56
-1
Odvzem je pojem, definiran v ZDLov, komur ni jasen, naj si ga prebere, preden nekaj naklada.
RUGIEVIT
02. 07. 2019 17.29
-1
Upornik999
02. 07. 2019 18.12
+2
Upornik999
02. 07. 2019 07.06
-1
Boge živali, sej folk sam posega u njihovo življenjsko okolje! Nej jih pustijo pr mir pa bo, najlažji je kr ustrelit. Medvedka sam ščiti svoje mladiče, itak da bo napadalna, če hodš na njen teritori.
0OO7
02. 07. 2019 08.18
+1
Človek se obnaša podobno. Spomnimo se samo vseh medsoseskih sporov, ki smo jih imeli priliko spoznati v medijih...
Ponosen LOVEC
02. 07. 2019 13.57
-2
Medvedovb je brez odsstrela letno več za 200-300 živali. Ker so teritorialni, si morajo zaradi zasedenih teritorijev iskati nove, bližje naselij, tako dobimo konflikte. V izogib tega je potrebno populacijo uravnavati z odstrelom. To so dejstva.
yaxscdvf
02. 07. 2019 17.35
+1
Ponosen Lovec, saj mogoče pa je potrebno prenehati z odstrelom in počakati, kako bo zgledalo, ko bodo medvedi po vaseh, kaj bo z otroki,....
Ponosen LOVEC
03. 07. 2019 15.07
Problem je, ker v ljubljani ne bodo nikoli
Razum 99
01. 07. 2019 21.57
+9
Stvar je enostavna. Sobivanje z medvedom in volkom je larifari. Pravljica. Država se bo morala kmalu odločiti ali želi imeti urejeno in vzdrževano krajino na podeželju ali pa zverinjak. Kaj drugega na daljši rok ni možno. Dokaz so številna opuščena in zaraščena zemljišča,tudi zaradi zveri. Če je bilo do 1990 stanje še znosno,je zdaj katastrofa. Tudi t.i.stroka nosi svoj del krivde zato. Zaradi lastnih interesov-evropska sredstva- je zdaj kar je. Z narodno- gospodarskega vidika precejšna škoda. Čez 10-20 let bo določen del podeželja,ki je najbolj na udaru povsem spremenjen,opuščene kmetije pa lahek plen špekulantov. Zanimivo,da javnosti ne moti odstreljena srnjad,jeleni,gamsi, mufloni idr., ki gredo v tisoče. Samo pri zvereh je problem. Dvolično.
Quatflow
01. 07. 2019 21.34
-5
Ah mediji nickrivi... upam, da ne trpijo dolgo pod strelom in klanjem. In da ce ne tu, da vsaj v nebesih izpolnjujejo svoj namen skupaj z ljudmi v sozitju.
Slovenec1973
01. 07. 2019 21.32
+0
upam da medved odide v avstrijo, tam mu bo lepše
RUGIEVIT
02. 07. 2019 08.58
+2
Ne pametuj ,ker vidiš samo to kar ti socialana nakaže!
RUGIEVIT
02. 07. 2019 09.20
+1
Res? Preberi si članek medved bruno !Jörn Ehlers iz svetovnega sklada za naravo je dejal, da je bila odločitev, da se ubije Bruno, obžalovanja vredna, vendar neizogibna. "Žal je bilo to predvideno," je dejal. "Našel je pot v naša srca, čeprav je bilo treba prepoznati tudi nevarnost, ki jo je povzročil."
Ponosen LOVEC
02. 07. 2019 13.58
+1
V Avstriji je vsak medved hitro odrešen vseh težav. Spomnite se Rožnika.
reakcionar
01. 07. 2019 21.23
+15
O zaptrju nevarne osebe le ce bo ta ponovno ubil nekoga... Dvojni standardi, tudi lisice so zivali, pa jih lovci pokajo, pa polhi, itd.
jodr
01. 07. 2019 21.17
+25
Zanima me, če bo kdo kazensko odgovarjal, če medvedka koga poškoduje?
RUGIEVIT
02. 07. 2019 09.55
+2
Žal ne!! Zato pa pametujejo ti aktivist Ker če bi ,nebi bilo prav nobenega
LOS - T
01. 07. 2019 21.01
+11
Iz zaupnih virov: medvedka je že v medvedjih nebesih, samo so se zmenil da bodo tih, ne želijo, da bi jih razni aktivisti vlačil po zobeh. Sprijaznite se, tako pač je na tem svetu, najprej človek, potem medvedi. Nekje vmes aktivisti...
Nilce
01. 07. 2019 20.46
+23
Zakaj mediji sedaj ne predstavijo situaacije Petra Zalarja ki je zaradi napada medveda postal tetraplegik.
muholovka
01. 07. 2019 20.44
+6
Moji 80letni babici je kolk zlomil kozliček, ne morem si predstavljati, da bi jo s tako poškodbo odnesla pri napadu medveda.
Peter Jurcek
01. 07. 2019 20.45
+0
Fantomski medved je to. In potem izgine v noč.
muholovka
01. 07. 2019 20.43
+0
Moji 80letni babici je kolk zlomil kozliček, ne morem si predstavljati, da bi jo s tako poškodbo odnesla pri napadu medveda.
nightangel
01. 07. 2019 20.29
+0
Če bi bili medvedi res tako napadalni,kot trdijo nekateri,bi sigurno že pomalicali kakšnega migranta,ki so jih polni gozdovi.
Animal_Pump
01. 07. 2019 20.34
+6
Sej ne veš...glede na to, da v tiste globoke gozdove malo ljudi hori..oziroma nič ...vprašanje? Tudi, če slučajno bi koga(čeprav upam, da ne)...zato ne bi nihče vedel.
jodr
01. 07. 2019 21.18
+5
RUGIEVIT
01. 07. 2019 20.28
+23
Nemore bit aktivist ta ki smuča,lomasti po gozdovih.spušča psa v naravo itd potem pa modruje o zaščiti divjadi !
Peter Jurcek
01. 07. 2019 20.37
-12
Če se vam tako zelo noge tresejo pred medvedi se pač preselite v mesto. Očitno ne spadate na podeželje.
RUGIEVIT
01. 07. 2019 20.24
+17
Problem je da ti aktivisti samo pozornost iščejo pojma pa nimajo o čem govorijo
matej1111
01. 07. 2019 20.22
+20
Komar je žival. Koliko so jih aktivisti že pobili?
muholovka
01. 07. 2019 20.21
+1
Politika naj posluša stroko ne debat izza sanka! Stroka je povedala, da odstreli niso zmanjšali škode ampak jo povečali. In naj še razložijo, zakaj so ukinili mrhovisca, česar Evropa ni nikoli zahtevala. So bila predraga in je lažje ubijati, posebno še, ker tujci zaradi ugodnih cen ljubijo naša lovišča? Poglejte si statistiko odstrela jelenjadi, kako se iz leta v leto veča.
Ponosen LOVEC
01. 07. 2019 20.34
+2
Kdaj je katera stroka povedala da odstrel medvedov ne zmanjša škod? Daj napiši, da Link. Nakladaš.
muholovka
01. 07. 2019 20.39
-4
Ja ne verjamete, da je razjarjeni medvedka 80-letnici zlomila le kolk? To je moji babici naredil kozliček, ne morem si predstavljati, kaj bi bilo z njo, če bi jo napadel medved. Tipične zgodbice, ko želi nekdo kljub nasprotovanju javnosti lepo zaslužiti z genocidom, s pobojem 200 medvedov in 11 (zaščitenih) volkovi. In še vedno so potem "strokovnjaki" rekli: ups, narobe smo šteli in jih pobili preveč.
Ponosen LOVEC
03. 07. 2019 15.11
Kdo bo z odstrelom zaslužil in kako? Daj napiši, me res zanima. Namig, za lovni turizem niso medvedje in volkovi nič zanimivi v poletnem času.