Slovenija

Odobreno novo zdravilo, ki deluje na gen za razvoj migrene

Ljubljana, 09. 09. 2018 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
11

Evropska komisija je nedavno odobrila zdravilo, ki je bilo kot prvo posebej razvito za preprečevanje migrene. Deluje tako, da zavira receptor za peptid, ki je povezan z genom za kalcitonin, ta pa ima ključno vlogo pri razvoju migrene, so sporočili iz Novartisa, v katerem so zdravilo razvili.

Migrena je posebna nevrološka bolezen, pri katerih se ponavljajo napadi zmerne do hude bolečine v glavi.
Migrena je posebna nevrološka bolezen, pri katerih se ponavljajo napadi zmerne do hude bolečine v glavi. FOTO: Thinkstock

Gre za zdravilo za preprečevanje migrene pri odraslih, ki imajo štiri ali več migrenskih dni na mesec. V kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo 2600 bolnikov, so tisti, ki so se zdravili z erenumabom, imeli vsaj za polovico manj migrenskih dni v mesecu, pri čemer sta bili varnost in prenosljivost zdravila podobni placebu, navaja Novartis v sporočilu medijem. Zdravilo lahko bolnik injicira samostojno ali pa ga namesto njega vsake štiri tedne aplicira zdravstveni delavec z injekcijskim peresnikom.

Po njihovih navedbah se je zdravilo izkazalo za učinkovitega tudi pri bolnikih, ki potrebujejo zahtevnejše zdravljenje. Je edino zdravljenje z delovanjem na mehanizem, povezan z receptorjem genoma za kalcitonin (CGRP), ki je bilo posebej raziskano pri bolnikih, ki imajo za sabo dve do štiri neuspešna zdravljenja migrene z zdravili, ki se pogosto uporabljajo za preprečevanje migrenskih napadov.

Vmesna analiza iz podaljšane petletne odprte študije epizodne migrene je tudi pokazala, da je bil več kot eden od štirih bolnikov, ki so prejemali 70-miligramski odmerek zdravila in so bili medtem več kot 15 mesecev aktivno spremljani ter ocenjeni za zdravljenje migrene, popolnoma brez migrene.

Najpogostejši neželeni učinki, ki so jih poročali v kliničnih študijah, so bili virusna okužba zgornjih dihal, okužba zgornjih dihal, sinusitis, gripa in bolečine v hrbtu.

Migrena je sicer posebna nevrološka bolezen, ki vključuje ponavljajoče se napade zmerne do hude bolečine v glavi. Ta bolečina je praviloma utripajoča, pogosto omejena le na eno stran glave in je lahko povezana s slabostjo, bruhanjem in povečano občutljivostjo na svetlobo, zvoke in vonjave. Migrena ima močan in omejujoč učinek na posameznika ter njegovo sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog. Svetovna zdravstvena organizacija je migreno razglasila za enega izmed desetih najpogostejših vzrokov onesposobljenosti moških in žensk.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 09. 2018 19.54
-2
Koliko je več kot eden od štirih? Je res težko biti natančen. Vprašljivo, če je bil brez migrene en od štirih, kot razumem jaz.
kakafonijaprava
09. 09. 2018 15.11
-6
Migrena se pri babah pojavlja predvem zaradi premalo razgibanega vratu. Če bi vsak dan delale vaje bi imele pol manj migren!
KavčStrokovnjak
09. 09. 2018 15.13
-4
Po mojem pa samo za to ženske bolj trpijo za migrenami ker premalo seksajo.
TistoPravo
09. 09. 2018 15.00
-5
Imam prijatelja, ki ima migrenske napade. Še nikoli, ampak še res nikoli ga nisem videl piti navadno vodo. Izključno sladkane, poživilne pijače iz trgovskih polic...podobno je pri hrani. Ta problem se vleče že od njegovih staršev naprej, verjetno tudi prednikov...enostavno je to socialistični stil lajfa...skrajna scrkljanost, in totalno neposlušanje lastnega telesa. In za take se tablete proizvaja, čista potuha
TistoPravo
09. 09. 2018 14.56
Dokler boste osredotočeni na posledice, vam tisoč tablet ne bo koristilo...ija preživeli boste pa z njimi, vsak preživi...samo kako, v tem pa so razlike
itisme1
09. 09. 2018 12.37
+21
Da malo popravim: zdravilo ne deluje na gen ali na genom (ze to je velika razlika) ampak na receptor (v osnovi protein), ki se imenuje calcitonin gene-related peptide receptor (CGRP-R).
TistoPravo
09. 09. 2018 12.28
-5
Prvo se zapelte do izvira naravne mineralne vode iz globin...
štumbamfirer
09. 09. 2018 11.49
+2
konopljino olje je najboljše zdravilo za migreno,preklemansko dobro se počutiš ko ga jemlješ in pozdraviš se.obstaja že stoletja pa je ne legalizirajo(konopljo) ,zaslužek je na prvem mestu potem pa zdravje ,tako je to na tem svetu
jspatipaon
09. 09. 2018 11.17
+5
Kje je na voljo?
KavčStrokovnjak
09. 09. 2018 11.09
+5
THC in CBD. Kemije in reklame za farmacevtske koncerne pa ne potrebujemo.
laycan
09. 09. 2018 10.21
+12
njami,še več zdravja,za naše telo.