Slovenija

Odpadna hrana: povprečno gospodinjstvo v koš na leto 'odvrže' 336 evrov

Ljubljana, 29. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
75

Na globalni ravni zavržemo okoli 1,3 milijarde ton hrane, po drugi strani pa je vsak osmi prebivalec planeta lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane. V Sloveniji največ odpadne hrane prispevajo gospodinjstva, vsak Slovenec je leta 2018 namreč v povprečju zavrgel kar 24 kilogramov še užitne hrane. Več hrane pomeni tudi več toplogrednih plinov in s tem veliko obremenitev okolja. Kaj lahko ukrenemo sami? Zbrali smo nekaj nasvetov. Na mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane, ki ga obeležujemo prvič, imate tako edinstveno priložnost, da spremenite svoje navade in prispevate k bolj trajnostni družbi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odpadna hrana - vsako leto zavržemo več
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Odpadna hrana - vsako leto zavržemo več
  • Iz 24UR: Hrana v smeti
    02:23
    Iz 24UR: Hrana v smeti

 

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je leta 2018  vsak prebivalec Slovenije sicer zavrgel povprečno 68 kg hrane ali štiri kilograme več kot v letu 2017. 24 kilogramov od tega je bilo še užitne hrane, opozarjajo na ministrstvu za okolje. Po oceni je bilo namreč med to odpadno hrano 38 % še užitnega dela in to količino bi lahko z ozaveščanjem in pravilnim odnosom do hrane zmanjšali ali preprečili. 62 % odpadne hrane so bili neužitni deli, npr. kosti, koščice, olupki, jajčne lupine, lupine, luščine itd., ki se jim večinoma ne da izogniti. Kot so izračunali iz podatkov SURS, štiričlansko gospodinjstvo v enem letu v povprečju za hrano potroši 3.540 evrov. Če v istem gospodinjstvu zavržejo vsak četrti še užiten obrok, s tem zavržejo 336 evrov, sporočajo z ministrstva za okolje in prostor. 

Nekateri hrano mečejo v koš, drugi se soočajo s prehransko revščino.
Nekateri hrano mečejo v koš, drugi se soočajo s prehransko revščino. FOTO: Dreamstime

Številke so skrb vzbujajoče, a pri tem Slovenci nismo osamljeni, temveč gre za globalni problem. Zato je Generalna skupščina Združenih narodov 29. september razglasila za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Letos ga obeležujemo prvič. Cilj je jasen: z ozaveščanjem in s pravilnim odnosom do hrane zmanjšati količino zavržene hrane in s tem pomembno prispevati k bolj trajnostni družbi, sporočajo Ekologi brez meja.

Proizvesti bomo morali celo do 110 odstotkov več hrane kot danes  

Odpadna hrana v gospodinjstvih predstavlja 11 odstotkov vseh odpadkov. 

Do leta 2050 bo svetovna populacija narasla na 9,6 milijarde, kar pomeni, da bomo morali proizvesti od 60 do 110 odstotkov hrane več, kot je proizvedemo danes, podatke Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) povzema Tanja Vidic z državnega statističnega urada. Ob tem je opozorila, da že danes zavržemo 40 odstotkov tega, kar se vzredi ali vzgoji za prehrano. Količine odpadne hrane se namreč povečujejo, k temu pa največ prispevajo gospodinjstva. 

Nekateri hrano mečejo v koš, drugi se soočajo s prehransko revščino 

Ob tem je izpostavila, da se tudi v Sloveniji soočamo z revščino. Kot je dejala Vidičeva, si leta 2018 v državi osem odstotkov gospodinjstev ni moglo privoščiti mesnega ali enakovrednega vegetarijanskega obroka vsaj vsak drugi dan. Profesorica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani Vesna Leskošek je na posvetu o učinkovitosti zelene prehranske verige ob tem izpostavila, da lakota ni samo nek občutek, ki ga zaznamo med obroki, ampak prehranska revščina pomeni tudi pomanjkanje virov, s katerimi si lahko zagotovimo hrano. "Presežki hrane pogosto pristanejo v smeteh, to pa je hrana, ki je še užitna, pa jo zavržemo, ker smo denimo nakupili preveč," je pojasnila. Opozorila je, da je zavržena hrana globalni problem."V stoletjih nazaj poznamo primere, ko smo zavrženo hrano izvažali v tretji svet, da bi tam blažili problem revščine, danes pa vidimo, da je isti model vedno bolj aktualen tudi v državah prvega sveta," je še dejala.

Problem vseh nas

V društvu Ekologi brez meja ugotavljajo, da je zavržena hrana skupen problem kmetov, trgovcev, predelovalcev, gostincev in potrošnikov: "Prvi in ključni korak je, da preprečimo nastajanja zavržene hrane, saj številke dokazujejo, da obstoječi vzorci proizvodnje in porabe hrane postajajo nevzdržni in jih moramo spremeniti," poudarja Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja ter hkrati opozarja, da se moramo od besed premakniti k dejanjem, h konkretnim spremembam. Da si potrošniki želijo zmanjšati odpadek hrane v gospodinjstvih, potrjujejo tudi odgovori potrošnikov v anketi ZPS o trajnostnem prehranjevanju. Kar 71 odstotkov sodelujočih je izrazilo pripravljenost zmanjšati odpadek hrane v gospodinjstvih.

Kaj pa podnebje? 

Odpadna hrana ni sporna le z moralnega in socialnega vidika, ima tudi velik vpliv na okolje, saj je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov. Izpusti toplogrednih plinov povzročajo segrevanje ozračja ter s tem podnebne spremembe. Okoljske posledice toplejšega ozračja so segrevanje voda, taljenje snega, intenzivnejše padavine, daljša sušna obdobja in drugi ekstremni vremenski dogodki, ki neugodno vplivajo na življenjske in gospodarske razmere v okolju v katerem živimo, poudarjajo na ministrstvu za okolje in prostor.  Odpadna hrana je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov.  

Raziskovalka Marta Klanjšek Gunde s Kemijskega inštituta, ki na inštitutu vodi projekt Eat-circular za zmanjšanje prehranskega odtisa, se je na posvetu o učinkovitosti zelene prehranske verige osredotočila na vpliv pridelave hrane na podnebje. Kot je dejala, za pridelovanje hrane potrebujemo zelo različne vire - semena, obdelovalno zemljo, vodo, gnojila, delo, energijo, denar. Čisto v vsaki fazi pa ustvarjamo toplogredne pline, je poudarila.

"Vemo za podatke, da na svetovni ravni izgubimo tretjino hrane ali celo več, kar pomeni, da smo izgubili eno tretjino virov oz. jih porabili brez pomena in da smo eno tretjino vseh emisij ustvarili brez posebnega učinka, ob tem pa deset odstotkov prebivalstva po ocenah ZN trpi lakoto," je dejala.

Po besedah Klanjšek Gundejeve nas čaka veliko izzivov, pri tem pa je naštela cenovno dostopno in kakovostno hrano za vse, trajnostno pridelano hrano, preudarno gospodarjenje s hrano od vil do vilic - od samega začetka do samega konca, korenito zmanjšanje odpadne hrane in ustrezen gospodarski donos. Možnosti za te spremembe so finančne spodbude, ki so v evropskem zelenem dogovoru in nacionalnih strategijah in bodo morale biti izpeljane, je dejala.

In kako lahko delujemo sami? 

Kot so spOročili z Ministrstva za okolje in prostor, v okviru projekta CARE4CLIMATE nadaljujejo svojo kampanjo s sloganom "Stran pa ne bomo metal!". Projekt s preprostimi nasveti ozavešča vse potrošnike o tem, kako lahko pripomorejo k zmanjšanju količin odpadne hrane v svojem gospodinjstvu. Vsak posameznik lahko le z nekaj enostavnimi spremembami v načinu ravnanja s hrano poskrbi, da ne zavrže praktično nič (še užitne) hrane, ter s tem tudi privarčuje. 

CARE4CLIMATE nadaljuje svojo kampanjo s sloganom ''Stran pa ne bomo metal!''.
CARE4CLIMATE nadaljuje svojo kampanjo s sloganom ''Stran pa ne bomo metal!''. FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor

Tudi ZPS in Ekologi brez meja so pripravili konkretne nasvete za potrošnike, kako zmanjšati zavržke hrane v lastnem domu.

Naučite se, kako porabiti vse užitne dele živil.
Naučite se, kako porabiti vse užitne dele živil. FOTO: Dreamstime

1. NAČRTUJTE OBROKE

Pri odločitvi, kaj bo za kosilo ali večerjo, naj vas vodijo sestavine v hladilniku. Načrtujte dan ali teden vnaprej, poglejte, kaj imate na zalogi in spremljajte roke uporabe živil v omari in hladilniku. Najprej uvrstite na jedilnik izdelke s krajšim rokom uporabe. Najbolje bo, da si za teden vnaprej napišete jedilnik in se v trgovino odpravite le po manjkajoče sestavine.

2. V TRGOVINO SAMO Z NAKUPOVALNIM SEZNAMOM

Preden se odpravite v trgovino, preverite, kaj potrebujete. Pripravite nakupovalni seznam. V trgovino se odpravite siti, da vas ne bodo zamikala živila, ki jih ni na seznamu in jih pravzaprav sploh ne potrebujete. Kupite le toliko, kot veste, da boste pojedli.

3. NE KUPUJTE VEČJIH KOLIČIN LE ZATO, KER SO V AKCIJI

V trgovino se odpravite, ko nekaj zares potrebujete, kupite pa le toliko, kolikor potrebujete, in ne zato, ker je v akciji. Živila z zelo dolgim rokom uporabe, kot so pločevinke fižola in koruze, seveda lahko v shrambi počakajo dlje, a ne pozabite nanje. Naredite seznam živil, ki jih imate v shrambi, pripišite datume uporabe in najprej porabite tiste, ki jim bo rok prej potekel. Ali poznate razliko med »porabiti do« in »uporabno najmanj do«?

4. SKUHAJTE LE TOLIKO, KOT BOSTE POJEDLI

Hrano pred kuhanjem stehtajte, še posebej, če kuhate za več ljudi. Za glavni obrok bo zadostovalo 120–150 gramov svežega mesa in 200 gramov krompirja ali 80–100 gramov testenin na osebo. Večina naših babic je bila pri družinskem kosilu vedno v strahu, da ne bomo šli lačni od mize, a danes se prej zgodi, da pojemo preveč kot premalo.

5. SHRANITE IN PORABITE OSTANKE OBROKA

Ostanke kosila ali večerje shranite v hladilniku in jih porabite naslednji dan. Za shranjevanje uporabite namenske steklene ali plastične posode s pokrovom, še bolj trajnostno boste ravnali, če znova uporabite stekleno embalažo od vloženih kumaric ali kompota. Tudi če jeste v restavraciji, naj vam preostanek obroka, ki ga niste mogli pojesti, zavijejo za domov. Hrana v hladilniku počaka do tri dni, a ohladiti jo morate na hitro in neprodušno zapreti. V restavraciji bodo namreč ostanki obrokov romali naravnost v smeti. Nekaj idej je že zbranih na spletni strani Veš, kaj ješ.

6. ŽIVILA ZAMRZNITE ALI PREDELAJTE

Če ste nakupili preveč in veste, da sveže zelenjave ali mesa ne boste mogli porabiti do roka, živila zamrznite. Na vsako pakiranje napišite, kaj ste zamrznili in kdaj. Živila porabite v nekaj mesecih, nikar jih ne zamrzujte predolgo, saj lahko izgubijo senzorične lastnosti, ker nekateri encimi delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah. Zelenjavo in sadje lahko predelate v različne juhe, kompote, omake, džeme, vložite v kis ali olje, pasterizirate in shranite v steklenih kozarcih. 

Naučite se pravilno shranjevati živila.
Naučite se pravilno shranjevati živila. FOTO: Dreamstime

7. SPREMLJAJTE ROK UPORABE

Ko nakupujete, preverite rok uporabe živila in kupite izdelke z daljšim rokom, če veste, da jih ne boste kmalu pojedli. V večini trgovin imajo posebno polico ali razdelek z znižanimi cenami živil tik pred iztekom roka uporabe. Tudi z nakupom teh živil lahko pripomorete k zmanjšanju količin zavržene hrane, a le, če boste živila lahko takoj porabili.

8. NAUČITE SE PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA

Bodite pozorni na to, kaj imate v hladilniku in shrambi, živila s krajšim rokom imejte na bolj vidnem mestu in jih sproti razvrščajte. Večino svežih živil hranimo v hladilniku, a nekaterim lahko to škodi. 

9. POMEMBNA JE KAKOVOST, NE KOLIČINA

Namesto količini dajte prednost kakovosti, kupujte lokalno in domače. Za kakovostna lokalna živila boste sicer odšteli nekaj več denarja, a s tem podpirate lokalno gospodarstvo in spodbujate slovenske kmete, da na trajnosten način pridelajo čim več hrane, ki konča na vaših krožnikih. S tem bomo manj uvozili, krajše bodo transportne poti, hrana, ki jo zaužijete, bo bolj sveža in hranljiva, posledično bo pridelava hrane manj obremenjujoča za okolje. Tudi pri lokalnih izdelkih bodite pozorni na način pridelave, uporabljene sestavine in hranilno vrednost izdelka. Ni nujno bolje le zato, ker je domače.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Let it be ...
29. 09. 2020 20.40
+6
Gospodinjstva nikoli toliko ne zmečejo stran hrane kot restavracije in trgovine. Pika.
Lovec na mušice
29. 09. 2020 17.53
+9
Kaj bi moral narediti z pakiranim mesom iz Hoferja, ker je tako smrdelo, da smo morali z prepihom prezračiti stanovanje? Ali pa s sadjem, ki je lepo na zunaj, znotraj pa popolnoma gnilo.
TistoPravo
29. 09. 2020 19.58
+5
Dejasnko je že prvi dan, ko začne teči rok trajanja..,vprašljiv mnogokrat....topno to, kar pišeš...marsikej je direktno za v kanto, tko da novinarji boste moraži preiskati robotizirane lastnike kapitala...trgovce...malo bolj podrobno raziskovalno novinarstvo. Kaj nas sploh čaka na policah, kakovost na prvi dan postavitve na polico inzadnji dan....skozi celo leto....da ne boste presenečeni, da ljudje če stran mečejo sploh ne delajo napake,,,
TistoPravo
29. 09. 2020 16.28
+1
Imamo pa večje probleme z kanalizacijskimi sistemi, kjer gre pol mim pol pa zraven....uglavnem nben jašek ne tesni 100%, in to zamaka po velem svetu...si predstsvljate, kako si škodimo z tem...to gre večino preko aerosolov v zrak...da o tem, kaj vse kmetje pridelajo z svojo industrijo gnoja in gnojevke....sploh ne pišem...zavržena hrana je v večini v vprapljioe roku trajanja, tko da malo je take ki se jo zavrževe z še vsemi dnevi trajanja
borjac
29. 09. 2020 16.26
+9
Ne vem kaj tile sedaj modrujejo in nas učijo, ko so v Mariboru odprli trgovino z živili na robu rokov trajanja po simboličnih cenah, so birokrat to tako otežili da so jo morali zapreti, za hrano katera ostaja v menzah in šolskih kuhinjah, katero so delili brezdomcem ali družinam v stiski , ali bilo komu je to potreboval so inšpektorji to prepovedali, ljudem , ki pobirajo hrano iz kontejnerjev pri gostilnah tisto je pa v redu, ker tu inšpektorji nimajo "pravnomočja", zato je bilo kakšno pisanje in govorjenje o tem eno veliko HINAVSTVO, povedati je potrebno KRIVCE ZA to in ne samo tako počez jokati in jamrati, da lačnim ne pomagamo, tile birokrati in inšpektorji ali državni uradniki pač niso lačni, so pa navadna pezdeta ki se sprenevedajo z polno ritjo.
TistoPravo
29. 09. 2020 16.24
+3
Bolj iztečen rok trajanja hrane in pijače, krajše življenje...glede na zelo zahtevno podalpsko podnebje je že znotrej začetnega roka kakovst živila zelo vprašljiva, kaj šele ob koncu...potrebno je biti previden, in ne preveč požrešen...glede na dolžino človekovega življenja in vseh virusov ki nam pretijo se moramo baterij čimbolj izogibat..,sploh tiste, ki jih damo direktno zavestno v usta...
RdecaZvezda
30. 09. 2020 08.58
-1
Glede mesa moraš biti tudi zelo previden v Evrospinu,veliko je še raznega mesa na policah,ki je že vse mastno in mehko,spreminja že barvo,previdno pred 1 je vsemogočega klumpa,za upokojence je dobro.
ho?emVšolo
29. 09. 2020 14.50
+11
V naši 4 članski družini vse pojemo, še k dosedu gremo.
ho?emVšolo
29. 09. 2020 14.50
+4
nikagaja
29. 09. 2020 14.46
+13
opazam, da mlajse generacije ne cenijo hrane kot mi, starejsa generacija. brez slabe vesti jo zavrzejo. jaz je ne zavrzem niti pol kg na leto. preprosto se vse poje. ce kaj ostane, je za kasneje ali za naslednji dan. mi vsaj kuhati ni treba. kruh narezem na rezine in zamrznem ter po kosih jemljem ven, kolikor pac porabim.
nimamkaj
29. 09. 2020 14.42
+11
Pokojni Drnovšek je vedno rekel dokler ljudje odvržejo toliko hrane v smeti...potem ne živijo slabo in ni veliko revščine...sliši se grdo a je res...
ho?emVšolo
29. 09. 2020 14.52
+10
rekel je tudi, da revni lahko jedo več zelenjave, ki je sicer bolj zdrava, a tudi ne več tako poceni
real....
29. 09. 2020 16.38
+4
RdecaZvezda
30. 09. 2020 09.03
+1
Mogoče je imel prav takrat ko je on živel se je prodajalo po trgovinah bolj kakovostna hrana,kar za današnje čase ne moreš trdit,v današnjih časih moraš vse prebrat če ne boš boš res vrgel v smeti
janko umek
29. 09. 2020 14.24
+10
ko bi znali ljudje vsaj kuhati.... Vsaj to.
Rožice cvetijo
30. 09. 2020 09.23
+1
User1908573
29. 09. 2020 14.20
+24
A če jaz ne bi vrgel stran glave zelja, bi jo sicer en afriški otrok pojedel? Trgovina bi jo vrgla v kanto še isti dan, ko je jaz ne bi kupil. Trenutno pridelamo preveč hrane za vse ljudi na svetu, problem je pa logistika. Kako boš transportiral toliko hrane v lačne države? Kdo bo to delal, če hoče zraven kaj zaslužit? Tukaj navadnim ljudem utrujate, ker iz olupkov ne kuhajo župe, nobenga pa ne briga, da trgovine raje mečejo stran dobro hrano, kot da jo dajo zastonj.
Težeklojz
29. 09. 2020 15.53
+6
Dinho8O
29. 09. 2020 13.14
+15
Načeloma nic od hrane ne mecemo v kos. Kosti in kozo pojejo psi in macke, kaksen plesniv kruh(redko) posušimo in ga ovce pojejo. Kar je pa uzitnega za pojest, pa itak vse pojemo. Ne mecemo stran hrane, s katero ni nic narobe.
Periot222
29. 09. 2020 13.42
-5
A ZIVALI IMATE IMATE SAMO ZATO DA VAM JEJO POMIJE?
En procent
29. 09. 2020 13.05
+18
Tole si pisure pišejo same sebi! Ker najprej preberejo članek ala : "Gwyneth Partlov shujšala za 8 kilogramov s temle receptom" ,ki se glasi: 1kg leče, 800ml sipinega črnila, 5 belih tartufov, artičoka velikanka, 500g kozjega sira,.... potem itak poskušajo to narediti v mikrovalovki, ker štedilnika ne znajo uporabljat, seveda je tukaj 350€ in 2 kg neokusne hrane, ki jo vržejo v zeleni zabojnik. Potem, pa se zlažejo, da je kao ful dobro in seveda še ostalih 5 enako naredi. Mi na kmetih ne mečemo stran hrane, razen tisto, kar malček po tleh zmeče ali pa ne poje do konca, pa še to gre v kompost, če ni glih meso. Te slabe navade imajo ponavadi prav taki, ki take članke pišejo.
Truth
29. 09. 2020 12.44
+9
Vsak slovenec ni vsak slovenec. Poiscite tiste, ki res metajo stran. Statisticni urad-urad za zlahtnice in radodajke. Sam sebi namen!
lucinda
29. 09. 2020 12.39
+22
Sovražim fraze kot so:"To je problem vseh nas" ali " Vsi smo krivi". Najvwč hrane zavržejo že kmetje in veletrgovci, ker ne usyreza lepotnim standardom, potem so tu supermarketi, ki zvečer zavržejo neporodano kuhano hrano, sledijo menze, bolnisnice, domovi za ostarele. Ne verjamem, da gospodinjstva zavržejo 11%vse hrane, ki gre v smeti. Nehajte manipulirati z izmišljenimi povprečji.
En procent
29. 09. 2020 14.31
+7
Sploh veš kako izgleda kmetija? In življenje na njej....mislim v letu 2020?? Lepotne standarde imate vi "Hofer" sprehajalci, da ne omenim starih mam, ki najprej 3x vse prešlatajo!!!
hladnajesen
29. 09. 2020 12.32
+7
Čeprav zelo pazim, da vse porabimo, kupujem samo naj bolj nujne stvari, ne kuham velikih količin, se zgodi, da včasih kaj ostane, ne pojemo, ali preprosto spregledamo. Ravno včeraj sem ob čiščenju hladilnika opazila dve hrenovki, ki sta se zakotalili nekam zadaj, pa ene stare kalčke in še par drobnarij...Ampak to so malenkosti. Drugače pa pazim, da ne mečem hrane stran, da porabim star kruh na več načinov, sadje, ki sproti gnije, očistim, obrežem in dam v zamrzovalno skrinjo, ali skuham marmelado...
Generacija56
29. 09. 2020 12.04
+13
A tisto, ki gre skozi straniščno školjko, tudi merijo? Izkoristek namreč ni 100%... Zato so piščanci v kletkah nad svinjami, ker piščanci imajo le 30% izkoristek. Svinje ta procent popravijo, potem pa pride na vrsto še človek.... Koliko medijskih skropucal, nekega "šolanja" nevednih mora človek v življenju prebrati, pa sploh ne bi komentiral... Za začetek, SVET JE ZGRAJEN NA POTROŠNIŠKI MENTALITETI! Ni važno, koliko zavržeš, TEMVEČ KOLIKO PLAČAŠ!!!! Vsak dan fabrike sproducirajo milijardo NEPOTREBNIH PROIZVODOV, trošijo resurse, energijo, DA IMAJO LJUDJE DELO!!!!
Ost1234
29. 09. 2020 11.57
+23
Bodite konkretzni - 1. koliko hrane zavržejo gospodinjstva in kolikšen je mesečen prihodek teh gospodinjstev! 2. Koliko hrane zavržejo gostinski obrati zaradi slabe priprave, slabega obiska oz. inšpekcijskega nadzora! 3. Koliko še povsem uporabne hrane in živil zaradi stroge zakonodaje zavržejo trgovske verige, ki take hrane niti podariti ne smejo! In nikar ocenjevat kar tako počez!!! Povprečno slovensko gospodinjstvo ne zavrže NIČ ali pa le za nekaj € letno! Bogatuni pa razmetavajo!!!
dannyer
29. 09. 2020 12.18
+16
Prvič te raziskave merijo kar tako počes in niso realne. ljudje večinoma zvržejo olupke, gnilo zelenjavo sadje in plesnat kru. če bi ljudje prsilil vse to jesti bi št zd obiskov poskočilo za 25% kar pomeni veliko več bi jih umrlo kot pa zaradi korone. tako da ti aktivizem mi gre že na jetra. ljudje pa če so pametni imajo vedno nekaj zaloge hrane saj se je prav ob krizi pokazalo da ti prav pride in to je obistvo naložba ali zavarovalna polica ki res neki šteje pa kaj če je ne uporabiš še vedno si manj zapravil kot za zavarovanje drugih bedarij. ja šola stane.
Viejo cabron
29. 09. 2020 11.41
-8
Hrana je prepoceni! Proizvajalci dobivajo premajhni delež od končne cene na polici. Ljudje kupujejo preveč nezdrave hrane in posledica so debeli otroci in tudi odrasli.
dannyer
29. 09. 2020 12.15
+11
hrana v sloveniji ni prepoceni le preveč dobijo drugi kot pa kmetje.
Težeklojz
29. 09. 2020 16.02
+5
Najbolje, da jo podražijo za 400%... Trgovinsko posredniške marže so problem. Tam jemljejo preveč...
Rožice cvetijo
29. 09. 2020 10.42
+9
Žalostno po eni strani, realno po drugi, ker, če bi bili vsi ti , ki so bili oz.,so še lačni, siti, bi nas bilo danes na svetu že 8 ali celo 9 MRD.
DaVinci
29. 09. 2020 09.39
+35
se spomnim nazaj 10 let ko sem v McDonald'su delal.Ko ni bilo inspekcije smo stran vrgli 1/4 vrece hrane v 1 dnevu..Ko je prisla inspekcija in smo delali po pravilih,se je v 1h nabrala cela vreca odpadne hrane.Tako,da veste kaj jeste :)
hotchilipoper
29. 09. 2020 09.50
+31
Če bi videli proizvodnjo tistih burgerjev,bi bruhali
Generacija56
29. 09. 2020 12.09
+9
Ko sem videl, kaj delajo, že 30 let nisem bil v McDonaldsu...