Slovenija

Odpovedali nakup letala

Ljubljana, 20. 02. 2008 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Žnidaršič je dejal, da transportnega letala v tem mandatu ne bodo kupili.

Na seji parlamentarnega odbora za obrambo je državni sekretar na obrambnem ministrstvu Franci Žnidaršič je pojasnil razloge, zaradi katerih je ministrstvo preklicalo postopek nabave srednjega taktičnega transportnega letala. Po njegovih besedah so se za prekinitev nakupa odločili zaradi nesreče enega od letal istega tipa in varčevanja na ministrstvu.

vojaško letalo
vojaško letalo FOTO: POP TV

Po Žnidaršičevih navedbah so se za razveljavitev postopka nabave in hkratno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z nakupom letala odločili 1. februarja. Možnost za to so si po njegovih besedah zagotovili že v sami fazi objave razpisa, v katerega so zapisali, da si naročnik pridružuje pravico, da razpis med postopkom kadarkoli prekine. Za prekinitev so se odločili predvsem zaradi nesreče, ki jo je imelo eno od letal istega tipa in pa zahteve po varčevanju. Po njegovih besedah je namreč v tistem trenutku prišla zahteva po zmanjšanju nabav v letu 2008.

Sam razpis je bil po Žnidaršičevih besedah v zaključni fazi, ko so že potekala zaključna pogajanja z izbranim ponudnikom, razpis pa je mogoče kadar koli ponoviti.


Z razpisom ne gre hiteti

Člani odbora so se na današnji seji seznanili še informacijo o vsebini in zaključkih neformalnega srečanja direktorjev za obrambno politiko držav članic EU, ki je januarja potekalo na Brdu pri Kranju. Prav tako so se seznanili s sporazumom med Slovenijo in Črno goro o sodelovanju na obrambnem področju in ga podprli.

V razpravi je poslanec Aurelio Juri (SD) ocenil, da je prekinitev postopka dobra priložnost, da ministrstvo ponovno razmisli o nakupu tovrstnega letala. Po njegovem je že pred časom opozarjal in to ponavlja tudi zdaj, da bi bilo mogoče namesto vojaškega transportnega letala bolj smiselno kupili gasilsko letalo.

Če pa bo kljub temu prišlo do nakupa transportnega letala, po Jurijevem mnenju ne bi bilo pravično do ponudnika, "če bi šli drugačno pot". Po njegovih besedah je bilo namreč potrjeno, da razlog za nesrečo ni bila tehnična okvara letala, pač pa človeški faktor.

Da z razpisom ne gre hiteti, pa je menil Drago Koren (NSi). Po njegovem bi bilo treba najprej preveriti finančna sredstva, ki jih imajo na voljo, ter prav tako potrebe in se nato ponovno odločiti, v katere nabave se bo šlo. "Zelo nerodno bi namreč bilo, če bi zdaj podpisali eno pogodbo in si nakopali kup težav," je dejal. Žnidaršič mu je na to odgovoril, da z izborom ne bodo hiteli in da do nabave letala v tem mandatu zagotovo še ne bo prišlo. Kot je dejal, bodo na ministrstvu do poletja le pripravili vsa potrebna izhodišča, da bo lahko prihodnja ekipa nadaljevala z delom. Po njegovi oceni sicer vojska takšno letalo potrebuje, saj je zlasti pri mednarodnih misijah pri transportu odvisna predvsem od drugih držav.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miskozna
20. 02. 2008 16.25
Drugi hec pa je, da bomo imeli ŠE MANJ PILOTOV:) Za 1000 eurov plače še avtobusnega šoferja ne dobiš dandanes. Bedaki.
mc_burek@email.si
20. 02. 2008 13.56
prvi hec je, da nimamo pilotov
Tonček Balonček
20. 02. 2008 12.42
Posledice bodo nepopravljuve, gasilsko letalo je brez zveze, mi rabimo transportno letalo, ve se, kaj se bo tansportiralo, kak ogenj gor ali dol nima nobene zveze. Rabimo tudi podmornico, sploh bi pa morali kupiti dev transportni letali, kaj če je eno v okvari! NATO teh letal nima v izobilju, sodelovanje je šibko in ni računati, da bi lahko transpote opravljalo kako letalo druge države, zato pa smo v NATU, da ima vsak vse svoje! Več letal kot bomo imeli, bolj bomo varni, pa velika morajo biti, končno je tudi potnikov v primeru kakšne krize zelo veliko, čedalje več! Torej?