Slovenija

Volivci prepričljivo zavrnili zakon o RTV

Ljubljana, 12. 12. 2010 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Volivci so ob nizki volilni udeležbi na referendumu prepričljivo zavrnili zakon o RTV Slovenija. Za uveljavitev zakona je glasovalo 27,36, proti pa 72,64 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 14,63-odstotna.

Glasovanje na referendumu o arbitražnem sporazumu - 15
Glasovanje na referendumu o arbitražnem sporazumu - 15 FOTO: Miro Majcen

Po vseh preštetih glasovnicah z današnjega glasovanja na referendumu o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je znano, da je za uveljavitev zakona glasovalo 27,36, proti pa 72,64 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 14,63-odstotna.

Ob 14,63-odstotni volilni udeležbi je po neuradnih podatkih na vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?" pritrdilno odgovorilo 67.659 oziroma 27,36 odstotka volivcev, proti uveljavitvi zakona pa 179.631 oziroma 72,64 odstotka volivcev.

Preštete so sicer vse glasovnice z današnjega glasovanja, a izidi referenduma še niso dokončni. V ponedeljek bodo k izidom prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Teden dni pozneje, 20. decembra, pa bo prešteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Glasovanje na referendumu pa še čaka prebivalce območja Zadloga in Mrzlega Loga pri Idriji, kjer referendum zaradi poplav danes ni potekal in ga bodo izvedli prihodnjo nedeljo.

Končnih izidov glasovanja sicer omenjene glasovnice ne bodo bistveno spremenile in ne morejo več vplivati na izid referenduma.

Glasovanje na referendumu o arbitražnem sporazumu - 1
Glasovanje na referendumu o arbitražnem sporazumu - 1 FOTO: Miro Majcen

Velik udarec ali dokaz o kakovosti Grimsovega zakona?

Če novi zakon o RTVS ne bo prišel v življenje, bo to velik udarec za RTVS, je povedala ministrica za kulturo Majda Širca. RTVS bo po njenih besedah v veliki meri zablokirana glede možnosti razvoja in ostala bo v statusu quo. Ker so eno leto po referendumu zakoni nedotakljivi, bo RTVS "vsaj še eno leto v vsakdanjem življenju čutila vse slabosti t. i. Grimsovega zakona, ki smo jih čutili vsi skupaj v preteklosti", je dejala ministrica.

"Zavrnjena je rešitev, ki je pomenila korak naprej v Sloveniji, premik iz statusa quo in ali iz barikad, ki jih je bilo očitno še zmeraj preveč potrebno braniti," je še dejala.

Ob tem je povedala, da je bil veljavni zakon o RTVS oz. t. i. Grimsov zakon narejen čez noč, bil je plod politične odločitve in je prinesel v to hišo nezdrav duh političnega vpliva. "To ni dobro za svobodne medije in za nas državljane," pravi ministrica.

Kot kažejo trenutni rezultati, bo zakon o RTVS zavrnjen. To kaže, da so ljudje spoznali, da si ne želijo spolitizirane, skomercializirane in sprivatizirane televizije, je v izjavi na sedežu SDS dejala poslanka stranke Eva Irgl. Po njenem mnenju se je še enkrat dokazalo, da je t. i. Grimsov zakon očitno dober. "Enkrat je že bil izglasovan na referendumu, danes pa je bil Širčin zakon zavrnjen," je izpostavila.

Koalicija po padcu referenduma poudarja nizko udeležbo.
Koalicija po padcu referenduma poudarja nizko udeležbo. FOTO: Miro Majcen

''Največje darilo POP TV ob 15. obletnici''

Koalicijske stranke poudarjajo nizko volilno udeležbo. To je sporočilo politiki, da nas imajo volivci pri takih zadevah dovolj, meni predsednica LDS Katarina Kresal, prvak DeSUS Karl Erjavec pa: "To je poraz politike." Koalicija poziva k razmisleku o referendumski zakonodaji.

Tudi poslanka največje koalicijske stranke SD Majda Potrata je izpostavila nizko volilno udeležbo, ki gre "na račun predlagateljev referenduma". Ti so po njenih besedah poznali vse okoliščine in dejstva, a so vseeno vztrajali z zahtevo po referendumu, tudi po neizglasovanem vetu na zakon.

Golobič pravi, da je rezultat triumf strankarske politike.
Golobič pravi, da je rezultat triumf strankarske politike. FOTO: Miro Majcen

Prvak Zares Gregor Golobič pa ocenjuje, da gre "za triumf strankarske politike, ki je z današnjim referendumom ne glede na barvo ohranila možnost, da bo še naprej na nedopustne načine posegala in se vmešavala v delo in programske vsebine RTVS''. Po njegovih besedah gre za poraz stroke, civilne družbe in profesionalizma. Današnji izid je tudi najlepše darilo nacionalne televizije POP TV ob njihovi 15-letnici, je še dejal.

Janša: Koalicija bi se morala odločiti za predčasne volitve

Volivci z današnjim izidom referenduma vladi sporočajo, da se ukvarja s temami, ki niso povezane z izhodom iz krize, je v izjavi za medije ocenil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Koalicija bi to morala vzeti resno in se odločiti za predčasne volitve ali spremembo svojih prioritet ter se začeti ukvarjati z gospodarsko krizo.

"Kljub temu, da je tranzicijska levica s polno politično težo stopila za Širčin zakon, je bil ta zavrnjen. V tem je pomembno politično sporočilo," ocenjuje Janša. Volivci po prepričanju Janše "zagotovo ne dajo prav vladni koaliciji, ki je za eno od prioritetnih nalog smatrala to, da spreminja ta zakon, da ureja status izbrisanih, odvetniške tarife, status in privilegije notarjev ter drugih posebnih skupin".

V SLS pozdravljajo današnjo odločitev volivk in volivcev, ki so po njihovem mnenju povedali, da je novi zakon o RTVS slab in škodljiv. Glede nizke udeležbe pa podpredsednica SLS Olga Franca meni, da je bil današnji referendum nepotreben in da bi morali politično energijo usmeriti v ključne izzive trenutnega časa.

Janša pravi, da bi morala koalicija razmisliti o predčasnih volitvah.
Janša pravi, da bi morala koalicija razmisliti o predčasnih volitvah. FOTO: Blaž Garbajs

Rezultat referenduma je bil po besedah predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pričakovan, nekoliko ga je presenetila le razlika. "Ljudje le niso neumni in so dali klofuto koaliciji, ki je želela pokrasti še tisto, kar ima RTVS v lasti," je prepričan prvak SNS.

Zunajparlamentarna stranka SMS-Zeleni Evrope pozdravlja odločitev večine volivk in volivcev, ki so s prepričljivo večino zavrnili nov zakon o RTVS. Vendar menijo, da potrebujemo nov zakon, saj niti sedaj veljavni zakon po njihovem mnenju ni dober.

Filli: Padel je tudi institut referenduma

Danes je padel novi zakon o RTV Slovenija, padel pa je tudi institut referenduma, je dejal generalni direktor RTVS Marko Filli. RTVS zaradi izida referenduma ne bo deloval boljše ali slabše, je pojasnil Filli in dodal, da bodo tudi v prihodnje delali vestno v skladu z zakonom.

Generalni direktor RTVS je obljubil, da se bodo trudili po svojih močeh, da pripravijo za poslušalce, gledalce in uporabnike spleta čim boljšo programsko ponudbo. Kakovost storitev RTVS ni v ničemer povezana z novim ali starim zakonom, ampak je odvisna od ljudi, ki jih ustvarjajo, je ocenil Filli.

Filli obžaluje izid referenduma predvsem zaradi dveh projektov, pri katerih se bo tudi v prihodnje zapletalo. Gre za tematski kanal za kulturo, za katerega je bila v novem zakonu osnova za njegovo vzpostavitev, v starem zakonu pa tega ni.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (822)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
14. 12. 2010 20.34
faconi 14.12.2010, 07:48 1 ha ha janša je spet zgubu ,....sam 15 procentov je pršlo njegovih simpatizerjev volit ,......o grimsovem RTV ju ,... hehehe, in teh 15% je odločilo in zmagalo. zmaga je 75 %. tolk še janković v lj ni dobil.
Musti
14. 12. 2010 12.52
robba : Obema nama je jasno v kateri cerkvi so oznanjal kako glasovati !!!!!! Tvoje sprenevedanje katera cerkev je samo izmikanje resnici, ki jo sam dobro poznaš. Ti bom povedu na primeru :: Vprašam sosedo, ki velik starejša od obeh naju, kako je glasovala. In ona prav da proti. Nakar jo vprašam zakaj pa proti? In mi odvrne da so gospod pr maši tako povedali. Zdej pa ti men povej zakaj se ti sprenevedaš, da ti ni jasno v kateri cerkvi se je to oznanjalo? In ne vem od kdaj je pedofilska RKC v službi Janeza Janše. Zakaj se sploh vmevašajo v neko politiko in igrajo PR službo Janez? Ti povem kdaj imaš pravico vmešavanja v politiko? in gospodarstvo? Takrat ko začneš plačevat davke. In RKC jih ne plačuje, zatorej je njihovo oglašanje nesprejemljivo. Če so že na tem prostoru (ŽAL), naj se ukvarjajo s prodajanjem zgodbic o Rdeči Kapici. Če si pa že tako goreč zagovornik RKC-ja...mi pa povej kako gledaš na njihovo zgodovino skozi stoletja in kako gledaš na pedofilijo, ki so jo skrivali in zavračali vsakršnokoli sodelovanje v preiskavah? A ti je cerkev, ki seje nestrpnost in zavrača drugačnost pomembnejša od lastnih otrok? Kako to da imajo posredno še zmeraj lastništvo pri T2, ki v eter spušča pornografske filme? A takšno cerkev zagovarjaš? A ni to mal skregano z njihovo javno podobo, ki bi jo radi imeli? Znotraj tako vsak vsaj malo razgledan in inteligenten človek ve, da so gnili kot gnilo jajce. Robba :: Imej svojega boga, ampak ga zadrži zase, tako kot naj tvoja cerkev zadrži zase svoja mnenja o politiki in gospodarstvu. !!!!!!!!! Sploh pa vidim, da ovca kot si ne razumeš kako lahko ne navijam za nobenga niti za leve in ne za desne. To povem....ker nisem ovca, ki v vsakem primeru rabi nekakšnega pastirja. Ampak na svet skušam gledat s svojimi očmi in mislimi, ne pa da mi pogled na svet ustvarja ustanova, ki ima krvavo zgodovino, sedanjost.....no za prihodnost pa upam da postanejo nepomembna marginalna sekta. pa lep dan ROBBA
faconi
14. 12. 2010 07.48
ha ha janša je spet zgubu ,....sam 15 procentov je pršlo njegovih simpatizerjev volit ,......o grimsovem RTV ju ,...
Jurek Jurek
13. 12. 2010 22.41
laufer 13.12.2010, 13:28 -2 Janša je prevelik trot za pognati gospodarstvo. Njegova trgovina v Kranju je propadla prvo leto! Zmislite si njegove sposobnosti vladanja. Je pa sposoben kanalizirati državni denar v svoj žep in žepe cerkve! S KURJIMI MOŽGANI PA RES NE MOREŠ PISATI KOMENTARJEV.
Jurek Jurek
13. 12. 2010 22.35
Ni mi pa jasno zakaj se je Rjavček "petljal" zraven pri tem babjeb zakonu. S svojo udeležbo je izgubil neka volilcev.
Jurek Jurek
13. 12. 2010 22.30
modus83 13.12.2010, 00:42 9 ŠIRCA ODSTOPI ALI PLAČAJ STROŠKE REFERENDUMA!!! Pahor pravi:"Majda Širca je dve leti trdo delala, da je pripravila zakon o RTV" - SAMO NI VEDELA KAJ DELA.
robba
13. 12. 2010 21.53
Današnji izid je tudi najlepše darilo nacionalne televizije POP TV ob njihovi 15-letnici, je še dejal. limonad ne gledam, poročila so enaka,vreme je za vse isto, itak pa pogledam eno tujo napoved. tako. tako, da odkar ni več trenj, pop tv sploh ne gledam več.verjetno nisem edini.tolk o darilu, gregec...
robba
13. 12. 2010 21.50
saintjozef 13.12.2010, 21:32 0 robba Poraz je to, če ne zmagaš. Privoščim vam TAKO zmago in prvič sem vesel poraza. Nič ne bi moglo bolje pokazati ponosno držo desnice. pepe,.če ne zmagaš je poraz. in predlog ni zmagal.torej je doživel poraz.katastrofalen.
robba
13. 12. 2010 21.47
bukefal 13.12.2010, 11:44 -18 Širca je bila pri pripravi zakona le pajac, ki je hotel udejaniti Golobičevo prevlado tudi nad RTVS. Toda večina Slovencev je le doumela, da tam, kjer je GOLOBIČ, je tudi BARABIJA. In tako smo razumeli tudi predlagani zakon in ga tako prepričljivo zavrnili! Prebivalci Slovenije smo skoraj z ODLIKO opravili referendumski izpit!!! točno. niti svojih niso uspel prepričat da gredo in obkrožjo za. se jim je zdelo preveč neumno,...hahahahaa
robba
13. 12. 2010 21.37
Duka-San 13.12.2010, 11:53 16 14,63% udeležba? Kam mi mečemo milijone?! jao jao.. županske volitve v evropski prestolnc. kao to je lj. 28% udeležba. zmaga župana 63%. kaj ni to podobno 15% udeležbi, z 73% zmago?!
robba
13. 12. 2010 21.35
bukefal 13.12.2010, 11:56 -6 Uf, poplava RDEČUHOV na forumu. Če bi se tako množično udeležili referenduma, bi bil rezultat zanje malenkost manj boleč! HE, HE, HE!!! dej, niso še skontal. vprašanje če kdaj bodo...
robba
13. 12. 2010 21.32
Duka-San 13.12.2010, 12:12 11 dule10013.12.2010, 12:08 -22 Lepo ! Danes desni odpiramo šampanjce in veselo proslavljamo Še ena brihta ki se odloča tako kot mu Veliki vodja ukaže ne da bi verjetno sploh prebral novi zakon. slabo za Slovenijo slabo evo še en dober. eni so se udeležil po nalogo vv, drugi, kteri mislijo po svoji glavi, pa niso dali glasa za. a, kaj sedaj to brihta?
saintjozef
13. 12. 2010 21.32
robba Poraz je to, če ne zmagaš. Privoščim vam TAKO zmago in prvič sem vesel poraza. Nič ne bi moglo bolje pokazati ponosno držo desnice.
robba
13. 12. 2010 21.30
faconi 13.12.2010, 14:04 pol lahk gledaš orf, imajo kaj za povedat...;)
robba
13. 12. 2010 21.29
Musti 13.12.2010, 13:57 2 MOSSAD :: a spet neumnosti kvasiš? ne postavljaj se na bregove ker rado zdrsne ;) The Dule :: Boga ni, čeprav je ta tvoja omejena možganska kapaciteta prepričana drugače. Žal. :) ko boš spoznal da ga ima...bo mal prepozn. in nekam visoko moraš imet to možgansko kapaciteto...
robba
13. 12. 2010 21.26
saintjozef 13.12.2010, 21:14 0 @robba pepar pravi, da je bil referendum PROTI vladi, ti pa, da ta vlada tega še ni dojela.... Hm, da pa ima podporo ostalih 85%, ki niso šli pa še jaz ne verjamem. pa zamisli se.obupal so, pa se nočjo več smešit. pa da ima podporo 85% bi zmagal, tako pa sam beležite poraz. pa ga zavijte v celofan al pa svilo..poraz je to, če ne zmagaš..sveti pepi..
robba
13. 12. 2010 21.24
Musti 13.12.2010, 13:57 jaoj, svetski si. pa ni za balkan nisi. kao nisi ni za leve ne desne?pa za ktere si pol?pa na vso moč kritiziraš referendum. pa referendum ti je volja, glas, edino kar še ostane ljudstvu, da se , če se zaščit pred topoumnimi politiki.in kje je tvoj prepričljiv komentar, razlaga za ta zakon?ga ni. sam žališ. in svojo visokost, nezmotljivist oznanjaš. veš kaj si? bednik.in ti hodiš po slo cerkvah, da veš kaj so oznanjal?jaz hodim. in v nobeni ni bilo besede o tem referendumu. pa kaj misliš, da so farji tolk glupi, da bi se spuščal na taki nivo?in dej povej v kateri cerkvi je bilo to. katoliški?protestantski?muslimanski?pravoslavni?ve... vse te so cerkve v slo.in če so zmagal nešolani, zabiti,..itd, kaj se ni dvignila vaša inteligenca. sam se jim je zdelo tak bedast, da ste taki zakon silil, da se ga niso niti udeležil. so šli v mercator..na pivo..
robba
13. 12. 2010 21.16
holliday 13.12.2010, 13:07 -1 temu lahko čovek nameni le sarkastično ironični nasmešek in dodam da je vsak % udeležbe na tem referendumu bil preveč. Janši bi pa sporočil da če osvojiš prvo mesto na tekmovanju kjer tekmujeta dva ni noben uspeh in prav tako ni uspeh tale referendum. Aja janša&co vas je pravkar oropala za 4 milijione evrov vi pa vzklikate kak ste zmagali :P pa kaj. zmaga je zmaga. 4 mio evrov?!pa kaj je to trije kramarji, pa sedaj odplačuješ njih dokapitalizacijo!in v čem je sedaj problem?kolk je župan evropske metropole zmagal?in ti vzklikaš, da je vaša zmaga?
saintjozef
13. 12. 2010 21.14
@robba pepar pravi, da je bil referendum PROTI vladi, ti pa, da ta vlada tega še ni dojela.... Hm, da pa ima podporo ostalih 85%, ki niso šli pa še jaz ne verjamem.
robba
13. 12. 2010 21.13
janez6a 13.12.2010, 13:09 Svoj glas ste že oddali -1 Samo še 14 % slovencov je dovolj naumnih da gre na rekrasno nedeljo na volišča. BRAVO BUTALe. in kaj si ti počel na to krasno sončno nedeljo, ki je ne bo nkol več?šel k jutranji maši, pol pa na stol?bravo rekreativci,a vas je przadel, k ni vaš glas zmagal...sam ste še slabši, bi šli na referendum pa izglasval...hehehhe