Slovenija

Odprli nov studio Viba filma

Ljubljana, 08. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Filmski delavci so v ljubljanskih Stegnah slavnostno odprli novi studio Viba film. Na približno 10 tisoč kvadratnih metrih so združeni prostori za filmsko produkcijo, postprodukcijo in upravo.

Po nagovoru direktorja Viba filma Vladimirja Peruničiča je novi filmski studio odprla ministrica za kulturo Andreja Rihter. V umetniškem programu, ki sta ga zasnovala Iztok Kovač in Saša Podgoršek, so nastopili zračni akrobati, deklica pevka, Enzo Fabiani kvartet in skupina The Stroj.

V FS Viba film je ministrstvo za kulturo v minulih štirih letih vložilo 1.827.481.636 tolarjev. V Stegnah sta dva snemalna studia, eden na 720 in drugi na 460 kvadratnih metrih, ki omogočata sočasno snemanje dveh projektov. Ob snemalnih studiih so prostori za izdelavo scenografije, garderobe za glavne igralce in statiste, maskerske sobe in ostali prostori za potrebe produkcije.

Filmski studio Viba film Ljubljana ima pestro povojno zgodovino. Status javnega zavoda, ki opravlja delo nacionalne tehnične baze in s tem izvaja nacionalni filmski program, je dobila leta 1994. Istega leta je bil ustanovljen tudi Filmski sklad RS, ki skrbi za sofinanciranje filmskih projektov, uvrščenih v nacionalni filmski program, in za trženje ter promocijo slovenskega filma.