Slovenija

Odprtje ob nedeljah: trgovci napovedujejo tudi možnost ustavne presoje novele

Ljubljana, 09. 06. 2020 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
223

Novela zakona o trgovini bo, če bo določila izjeme glede obratovalnega časa ob nedeljah, zelo verjetno predmet ustavne presoje, pričakuje predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Sindikatom so sicer predlagali dogovor, a ta, kot je predlagan, zanje ni sprejemljiv.

Po predlogu Levice bi - z nekaj izjemami - morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.
Po predlogu Levice bi - z nekaj izjemami - morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. FOTO: iStock

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je danes skupaj z nekaterimi trgovci iz različnih panog znova opozorila na morebitne posledice sprejetja novele zakona v trgovini, ki je v DZ na predlog Levice in bi, z nekaterimi izjemami, določil, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala predsednica TZS Mariča Lah, bo novela, če bo določala izjeme glede obratovalnega časa, brez dvoma povzročila - kot so že v letih 2006 in 2007 - ustavno presojo. "In to ne le zaradi svobodne gospodarske pobude, ampak tudi ker - kot je takrat ugotovilo ustavno sodišče - so vse arbitrarno določene izjeme neosnovane," je ocenila.

Tega se po njenih besedah poslanci zavedajo, ampak bo s sprejetjem zakona škoda že storjena. Ustavna presoja bo šele čez leto ali dve, ta čas pa bodo delavci že izgubili delo in kupna moč se bo že odlila v tujino.

Sindikatom so - skladno s pozivi predsednika vlade, da je treba rešitev najti v socialnem dialogu - minuli petek poslali predlog dogovora, s sprejetjem katerega bi po besedah predsednice TZS lahko ustavili sprejemanje zakona v DZ. Kaj predlagajo, Lahova ni želela razkriti.

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič je danes povedal, da o odgovoru še razpravljajo, da pa predlagani dogovor zanje ni sprejemljiv. Med drugim naj bi bilo predlagano, da se dogovarjanje glede obratovalnega časa ob nedeljah prekine za šest mesecev, ko bi bili že znani učinki krize. Rožič je sicer kritičen do navedb TZS o padcu prometa, saj da navaja znižanje prometa v trgovini z avtomobili in avtomobilskimi deli, medtem ko trgovina z živili po Rožičevih besedah beleži rast prometa.

TZS poudarja, da v času krize ni primeren trenutek za omejevanje odprtja trgovin ob nedeljah in da bi si morali vsi deležniki prizadevati za oživitev gospodarstva. Zbornica ocenjuje, bodo prihodki v trgovini na drobno letos padli za 10 odstotkov, posledično bi lahko delo izgubilo 12.000 zaposlenih. Lahova je zavrnila navedbe sindikata, da je v panogi 7000 zaposlenih premalo, in dejala, da je na zavodu za zaposlovanje trenutno 3000 brezposelnih trgovcev. "Ukrepi države so bili pravi ... in so rodili določene sadove, vendar ne povsod," je dejala.

Direktor skupine Tuš Andraž Tuš je dejal, da se nakupi ne prerazporedijo na druge dni v tednu. Denar gre verjetno v tujino, Italijo, Hrvaško, Madžarsko, kjer nimajo omejitev, del pa tudi na bencinske servise v Sloveniji, je ocenil. Dejal je, da bo v živilskih trgovinah prišlo do dodatno zavržene hrane, in sicer po njegovih besedah za 80 velikih tovornjakov letno.

Direktorica družbe Magistrat International, ki med drugim upravlja trgovine z oblačili Emporium, Helena Draškovič je povedala, da si je marsikdo lahko čas za nakupovanje oblačil vzel ob nedeljah. Če bodo ob nedeljah trgovine zaprte, bodo kupci odšli drugam, študentje, ki "so radi delali ob nedeljah", pa bodo izgubili delo, je dodala.

Direktor in lastnik družinskega podjetja VBM Korenček Marijan Volavšek je izpostavil, da je bilo nedeljsko zaprtje zaradi epidemije šok tako zanje kot za kupce, saj so dežurna prodajalna v svojem kraju. Ob padcu prometa imajo težave z likvidnostjo in presežek delavcev - trenutno je presežnih 10 odstotkov zaposlenih.

Direktor kmetijske zadruge Agraria Robert Fakin je menil, da z zakonom ne bomo spremenili potrošniških navad. Zaprtje prodajaln ob nedeljah je po njegovih besedah precejšen udarec za kmete, ki 90 odstotkov pridelave prodajo zadrugi. Meni, da bodo kupci odšli v bližnja nakupovalna središča v Italijo, povečala bi se lahko tudi prodaja pridelkov na črno.

Direktor slovenske podružnice Bauhausa Samo Kupljen je izrazil dvom o navedbah, da so se ljudje navadili na to, da so trgovine ob nedeljah zaprte. Menil je, da ljudje želijo imeti možnost tudi ob nedeljah nabaviti morebiti manjkajoči material pri hišnih delih. Kot je dejal, bodo morali v družbi v primeru zaprtja ob nedeljah zaposlene prerazporediti na manj ugoden delovni čas.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drahnreb
10. 06. 2020 18.54
+3
TZS si naj pogleda Avstrijo in Nemčijo,vsi smo glasovali za zaprtje.....
medeeaa
09. 06. 2020 21.41
+20
Ne morem verjeti da nasedete, da bodo ljudje hodili po nakupe v tujino, da bo odpuščanje v trgovini, da kmetje ne bodo prodali vsega kar pridelajo. Kako samooskrbmi pa smo. Pa da študentje ne bojo imeli dela, naj se raje poglobijo v študij. Brezposelni pa naj se zaposlijo. Družine pa naj imajo nedeljo zase in za povezovanje družinskih vezi. Ne reče se zastonj nedelelja. Veliki trgovci pa naj dajo nekaj na svoje zaposlene ,uredijo delovni čas na 40urnik , ne da se nonstop delajo nadure in ne bo toliko bolniških odsotnosti - tudi kvaliteta storitev bo zrastla., kar se bo odrazilo na dobičku.
Carpediem32
24. 06. 2020 19.43
Kaj pa zdravstveni delavci, novinarji na TV, radiu, spletu, vozniki avtobusov, vlakov, piloti in letalsko osebje, zaposleni v domovih za starejše, dežurni na ekektru, vodovidu in drugih storitvenih službah, gasilci, policisti.....
Carpediem32
24. 06. 2020 19.45
Welcome
09. 06. 2020 21.08
+10
Zato,ker se v turističnih krajih nakupi opravljajo predvsem ob nedeljah. Ob nedeljah so po trgovinah ljudje,ki nimajo kaj počet. Ogromno se jih samo sprehaja. Ženske si hranijo dušo z nakupi v upanju,da bojo na tak način rešile svoje probleme. Bolano
Nimasmisla
09. 06. 2020 21.02
+4
Pa tudi nič hudega če nekaj trgovin zaprejo saj jih je itak preveč
Malinha
09. 06. 2020 21.04
-5
Zate nič hudega glede števila trgovin, itak ne znaš štet.
AUD
09. 06. 2020 20.55
+10
Seveda iz prve roke promet zaradi Nedelje se razporedi oz se še poveča zaradi nakupov v soboto in nato ponedeljek tak , da beležimo RAST
Pan1
09. 06. 2020 20.45
+1
Spet bluzite tu spodaj. Lepo so povedali. Trgovine zaprte, izjema, turistični kraji. Kaj ni jasno?
Nimasmisla
09. 06. 2020 20.38
+7
Ne trgovci pač pa vodilna garnitura pokvarjena ki jim nikoli ni dosti jaz ne rabim trgovin ob nedeljah
Benzzz
09. 06. 2020 20.21
+9
Kupna moč pa se bo odlila v tujino. Pa kaj so oni res tok da bomo šli v tujino v trg. Tisti ki živijo ob meji pa itak grejo tud čez mejo tudi v nedeljo če je tam kaj ceneje čeprav ste imeli odprte svoje trgovinice. In z tem ustrahovanjem z odpuščanjem ne bo vam uspelo. !!!
nikhrast
09. 06. 2020 20.18
-1
Mislim da je to vpliv protestantizma, ob nedeljah v cerkev dopoldne, popoldne, po kosilu, pa na branje Biblije. Tako je bilo stoletja nazaj tudi v Severni Ameriki. Šele sredi prejšnjega stoletja, to je po WW II, po še večji priseljenosti katolikov, so se zakoni sprostili, restavracije, kino dvorane, trgovine... so se odprle, tako so cajti puritancev minili, hvala bogu. No, folk pa za praznike in vikende zasluži še več na uro, po restavracijah in trgovinah pa imajo največ prometa za vikende, tako ne grem ob nedeljah v supermarket, preveč je nabito.
Mungos2
09. 06. 2020 20.07
+4
Lahova deklica, ti delaj v nedeljo !!!!!?
Uporabnik1095190
09. 06. 2020 19.53
+8
Trgovine naj bodo lepo zaprte,nobenega ne bo konec,če je en dan v tednu tako. Misli,da je od ponedeljka zjutraj do sobote zvečer čisto dovolj. Tudi delavci v trgovinah so ljudje in imajo družine. Pa brez tistega blefiranja o izgubi delovnih mest,ker se samo straši delavce.
Tago
09. 06. 2020 18.40
-6
Zakaj vztrajati pri zaprtju trgovin? Naj si delovni čas določajo v dogovoru in sodelovanju s sindikati. Pred leti so bile trgovine Noč in dan, pa se je nekomu mudilo to takoj zatreti. Kaj pa banke, pošte, ki se zapirajo po tekocem traku? Pa bomo čez čas ugotavljali da se praznejo vasi in se trnje razrašča tam kjer bi lahko imeli življenje, kmetijstvo v sobivanju z naravo. Ali bomo kar gledali kaj počne Monsanto in drugi zastrupljevalci?
Bajkerrado
09. 06. 2020 17.14
+14
uvedemo +3% ddv na nedeljake nakupe pa bo mir...
Tago
09. 06. 2020 18.54
-6
bossanoga
09. 06. 2020 17.06
+16
Rešitev ni v zakonu in prepovedi ampak v mišljenju ljudi. Če ne bi hodili po nedeljskih nakupih, bi trgovci že zdavnaj zaprli, ampak "raja" govori eno delo pa drugo - enako kot politiki. Pripomoglo pa bi, če bi država zagotovila pošteno plačilo za nedeljsko delo in pravi nadzor pri teh plačilih.
Nightrider
09. 06. 2020 17.04
-11
Trgovine naj bojo odprte ob nedeljah. Veliko nas dela ob nedeljaj in dobimo dodatek. Nic ni narobe s tem. Vsak je pri podpisu pogodbe vedel kdaj se dela
grumf
09. 06. 2020 16.49
+9
Če bo prišlo do zaprtja trgovin - mora biti zaprt tudi petrol oz. nuditi samo derivate. Nič drugega.
Andy2225
09. 06. 2020 17.02
-1
Tago
09. 06. 2020 18.44
-2
Zakaj so pred leti tako hitro zaprli trgovine Noč in dan, ki so imele tudi varnostnika, torej dodatne stroške. Pa so vseeno videli zaslužek. Pa je nekomu to smrdelo v nos in so morali zapreti. Toliko o femokraticnih potezah.
realnost10
09. 06. 2020 16.33
+34
Gospo Lah dati delati v nedeljo,najse raje pobriga za druge stvari,nedelja je nedeljja in mora biti zaprto in pika
vsnsvt
09. 06. 2020 16.57
-13
Ne veš kaj govoriš, očitno nimaš pojma o trgovini in ekonomiji!!! Če bi imel trgovino v turističnem središču 5 minut stran od Avstrije in 5 minut stran od Italije, bi moral trgovino hitro zapreti, saj nebi preživel!!! Zato bodi tiho! Trot!
Brcavrit
09. 06. 2020 17.36
+12
Katera trgovina pa je ob nedeljah odprta v Avstriji?
Tago
09. 06. 2020 18.45
+1
Uporabnik458403
09. 06. 2020 16.32
+6
Ste pa res komicni. Pisete da hocete, da so trgovine v nedeljo zarte...... A trgovine so v nedeljo odrte ravno zato ker v nedelje hodite v trgovine............ Pa se to. Lastniki trgovin bi bili prvi, ki bi zahtevali zaprtje ob nedeljah saj bi to za njih pomenilo manjsi strosek za place potne stroske, prehrano, eletriko........... A ocitno ni matematika taksna kot si jo eni zamisljate, da bi mogle biti trgovine ob nedeljah zaprte
Welcome
09. 06. 2020 16.25
+24
Cilj turizma je konzumiranje v restavracijah in ne hranjenje z sendviči v marketih.Delo se je v Planetu Koper že prerazporedilo.Med tednom je večji obisk.Prihajajo tudi Hrvati. Odpuščanja ne bo,ker ni nobene potrebe po temu. Gostinstvo,policija,.... Že od nekdaj delajo za vikende.Delali so že takrat,ko so vse trgovine bile odprte ob sobotah do 12h.In ob nedeljah zaprte. Nedelja je dan za preživljanje časa z družino in posvečanje otrokom. Ni dan za brezglavo norenje po centru in zgubljanju časa. Povprečno Slovensko plačo lahko zapraviš v 1 tednu. Brez nedelje. Gospa Mariča Lah in vsi njej enako misleči prav gotovo ob nedeljah uživajo v krogu svojih najdražjih.
Andy2225
09. 06. 2020 16.30
-3
Lepo vas prosim. Pa v turizmu morajo biti odprte vsaj trgovine s spominki, majhne trgovine z živili ob plažah itd. Pa se vi zavedate da na se na obali dela sobota nedelja! Od ponedeljka do petka pa čakamo kdaj bo spet vikend. TO NIHČE NE RAZUME RAZEN NAS NA OBALI KI VEMO KAKO JE TUKAJ ZDAJ KRVAVO ZA PREŽIVETJE
Brcavrit
09. 06. 2020 16.40
+16
Zapri. A te kdo sili imeti trgovino!? Ko boš sam delal nedelje in praznike, potem jamraj!!! Dokler pa ti delajo študenti za 5€ na uro pa bodi tiho
vsnsvt
09. 06. 2020 17.00
+0
Mater si kratek!!! Pa saj niso v turističnih krajih samo marketi s hrano!!! So tudi trgovine s spominki, športne trgovine, butiki ipd... oni pa so 80% odvisni od nedeljskega dela!!! Daj malo v širino razmišljaj prosim....
vsnsvt
09. 06. 2020 17.02
+1
Andy, folk zelo ozko razmišlja in samo sindikalizira! Ne vidijo pa posledic zaprtja trgovin ob nedeljah, predvsem v turizmu. Zaprle bi se vse trgovine s spominki, butiki, športne trgovine.... in vsi zaposleni bi končali na zavodu, lastniki pa v bankrotu!!! Država pa bi ostala brez plačanih davkov..
vsnsvt
09. 06. 2020 17.05
+5
Pa kaj ti bluziš??? Študentje ne dobijo 5 eur na uro, plačani so celo več kot zaposleni, saj je manj prispevkov. Pri meni v sezoni zaslužijo cca 7 eur na uro, če naredi na mesec 180 ur računaj...1.260 eur!!! Ker pa nekateri ŽELIJO DELATI, DA VEČ ZASLUŽIJO, delajo tudi po 220 ur.....1.540 eur. Ok, nekaj prispevkov tudi oni plačajo, a primerjalno z zaposlenimi dobijo enako ali več! Zato ne pametuj in ne govori nekaj na pamet!
Brcavrit
09. 06. 2020 17.08
+6
A sem ti lepo napisal? Naj delajo sami, zaposleni pa fraj. Nič nimam proti odprtim trgovinam privatnikov, a naj delajo sami! Pa, če mene spomin ne vara, so bile take trgovinice že ob referendumu izvzete.
Andy2225
09. 06. 2020 17.13
-2
Točno tako. Vsaj nekdo da razume in razmišlja s trezno glavo.
Andy2225
09. 06. 2020 17.15
+0
GOVORIM O VSNVT BRCAVRTI AL KAJ SI. KAJ PA TI VEŠ KDO DELA PRI NAS! NIMAMO ŠTUDENTOV IN DELAMO V DRUŽINI
Andy2225
09. 06. 2020 17.16
Brcavrit
09. 06. 2020 17.18
+0
Potem pa povej kje si, da ti pridem promet naredit! Da ne boš jokal ves čas.
Tago
09. 06. 2020 19.00
+2
Ampak v turizmu se turisti ne prehranjujejo samo v hotelih ali restavracijah. Oblik natanitvene ponudbe je več , nekateri si kuhajo v bungalovih, apartmajih, kampih..... Kaj zdej, saj ne gre samo za hrano včasih potrebuješ še marsikaj kar lahko kupiš, si pozabil doma. Minili so časi ko je bilo vse za dopust v fičotu.
Tago
09. 06. 2020 19.06
To je pa kar ukaz, ZAPRI ker sem tako rekel. Nisi še nikoli kaj potreboval na dopustu ko si prišel šele kasno v soboto? Torej umakniti vse lokalne prodajalce sadja, zelenjave ki sona sezonskih mestih za prodajo??? V nedeljo zapreti tudi muzeje, turisticne točke in vse kar je del ponudbe kraja in vredno ogleda?
Tago
09. 06. 2020 19.08
+1
In kaj te moti, da si študent prisluži kak denar z delom za studij, izlet. Koliko vodicev je študentk ali študentov. Pa kaj vam je ljudje?
Andy2225
09. 06. 2020 16.10
-12
Pa ljudje božji pa kaj se vi zavedate, da obala živa od turizma. Pa kaj smo normalni da morajo zapreti vse trgovinice ob morju. Cel Piran in Portorož zaprt. Da si nimaš kje ene vode kupit. Pa se vi zavedate da se igrate z življenji ljudi. Da bo bodo sledila odpuščanja in propadanje privatnikov. A si to želite?? Da prideš za vikend v Portorož ali Koper in da nimaš kam po eno hrano. Turisti prihajajo in odhajajo v nedeljah, kje si bodo kaj kupili. TUŠ planet Koper je ob vikendih še posebej nedeljah pokal po šivih saj so k nam navalili iz sosednje hrvaške. To bo toliko brezposelnih. Res ne vem če se zavedate tega. PA SAJ NATAKARJI, KUHARJI, ZDRAVNIKI, POLICISTI, GASILCI TUDI DELAJO NEDELJE IN IMAJO DRUŽINE. SEJ NE DELAŠ ČISTO VSAKO NEDELJO. AMPAK SE RAZPOREDI MED TRGOVCI. Virus je marsikaj uničil, zdaj pa si bomo še sami sebi škodovali. Lepo ni kaj Slovenija
šoferkabusa
09. 06. 2020 16.18
+9
Lepo napisano, vendar pravijo, da bo po koroni vse drugače. Nič ne bo kot je bilo. Ne glej vse skozi denar. Nihče ne bo nič s seboj odnesel. Uživajmo dokler lahko.
Brcavrit
09. 06. 2020 16.20
+35
Jaz bi dovolil privatnikom imeti odprto, pod pogojem, da delajo sami in njihova družina! Zaposleni naj bodo pa lepo doma, fraj, s svojimi družinami.
Andy2225
09. 06. 2020 16.24
-10
4 dislike. Bravo Slovenija ! Ko pa boste prišli na obalo in boste mogli v kafič po vodo in kavo boste pa jamrali,ker bo vse ostalo zaprto. Pa dejmo zapret vse, tudi restavracije in bare, benzinske. To BO SUPER ZA TURISTE. kako bodo veseli priti v Slovenijo.
LOVELIFE
09. 06. 2020 16.25
+5
Vse se da, če se hoče. Bojo pa v soboto prišli nabavljat. Če se je včasih se tut zdaj lahko.
Andy2225
09. 06. 2020 16.26
-9
NE GLEDAMO SKOZI DENAR AMPAK ZA PREŽIVETJE. IN TO KRVAVO. SAMO PRIDITE NA OBALO PA VPRAŠAJTE KOLIKO SE JIH STRINJA DA SE ZAPREJO VSE TRGOVINE. GOVORIM O MANJŠIH TRGOVINAH NA PLAŽAH, SPOMINIKIH ITDD...!!!!!
Brcavrit
09. 06. 2020 16.35
+15
Zakaj bi hodil k vam ba obalo? Vohat kako smrdi morje? V Portorožu niste sposobni kvalitetno očistiti plaže, kaj šele morja!!! Na kavo za dva evra in pol?? Na sok za tri evre?? Zaradi mene lahko vsi po vrsti zaprete vaše umazane trgovine! Kot rekel, imejte odprto, a delajte sami!!!? Ne pa, da se trgovke mučijo pod klima napravami za šest evrov na uro, vi se pa sončite na plaži!
Andy2225
09. 06. 2020 16.48
+0
Ja ki v Lljubljani je dosti bolj poceni. Ufffff.... IN DELAMO SAMI. DA NE GOVORIM O DOPUSTU KI GA ŽE 7 LET POLETI NISMO VIDELI. SRAM VAS BODI. SAMO PLJUVAT ZNATE IN SE PRITOŽEVAT KO PRIDETE DOL
vsnsvt
09. 06. 2020 17.09
+2
Se vidi, da nikoli nisi imel podjetja in da nimaš pojma o ekonomiji!!! Kot prvo, vsak zaposleni si lahko sam izbira službo in če noče delati ob nedeljah naj si poišče službo, kjer bo ob nedeljah doma. Jasno? Druga stvar je, da je to res stvar dogovora med delodajalcem in delavcem, saj so nedelje več plačane, pa niso vse delovne. Pa še nekaj - delodajalec bo dobrega delavca dobro plačal, da ga ne izgubi, slabi delavec bo pa itak sam šel, saj se mu ne da delat, ponavadi gre za lenuhe, ki ves cajt sindikalizirajo... Takih jaz ne vzamem! Obdržimo pa pridne in jih tudi korektno plačamo!!
vsnsvt
09. 06. 2020 17.12
+1
Andy2225, jaz razmišljam enako kot ti, ker tudi sama delam in smo v turističnem kraju, konkretno v smučarskem središču. In nam nedeljsko delo veliko pomeni, saj med vikendi ustvarimo 80% prometa, od tega plačamo veliko davka državi. Da država plačuje parazite, ki tukaj pametujejo... Saj veš, taki paraziti nas imajo za kapitaliste, ker oni so "kaviar socialisti".. oni bi j.....
MaRa100
09. 06. 2020 19.11
+4
Andy2225 ne primerjaj trgovcev s policijo, zdravniki.... Trgovina ni nujno potrebna, da je odprta ob nedeljah... Če pa tako razmišljamo pa dajmo se vrtce, šole in vse upravne enote odpret....
Tago
09. 06. 2020 19.11
-1
Ko boš zamenjal janšo boš ukazovalno postavil pogoje poslovanja. Ker očitno ne bereš kaj ti pišejo.
Tago
09. 06. 2020 19.13
-1
Carpediem32
24. 06. 2020 19.54
Vi z vašimi družinami! Ko se potem itak skregajo. Kaj pa vsi drugi poklici, kjer se dela 24/7? A ti pa nimajo družin?