Slovenija

Odprto pismo Aurelia Jurija

Ljubljana, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.S./A.J.
Komentarji
0

V odprtem pismu obrambnemu ministru Antonu Grizoldu je poslanec ZLSD Aurelio Jurij izrazil svoje nestrinjaje z vse pogostejšimi obiski Natovih ladij v Kopru. Pismo objavljamo nespremenjeno.

Minister Grizold se na pismo še ni odzval
Minister Grizold se na pismo še ni odzval FOTO: POP TV

Aurelio Juri,poslanec (ZLSD)

Ljubljana,

30. 10. 2002

MINISTRSTVO ZA OBRAMBO

Minister g. dr. Anton Grizold

ODPRTO PISMO

Spoštovani g. minister,

prihod ameriške letalonosilke George Washington je v Kopru zbudil različne odzive. Ob zaenkrat še navdušenih trgovcih, gostincih, prevoznikih ter drugih, ki v njem vidijo nepričakovano priložnost za delo in zaslužek, ter ljubiteljih vojaške tehnike in radovednežih, nas je tudi nekaj, ki nad njim in tudi sicer nad vse pogostejšimi in številnejšimi obiski ladjevja zveze NATO v naše mesto velikega navdušenja ne kažemo.

Bil sem prvi župan v Kopru, ki je izrekel dobrodošlico posadkam ameriških in drugih tujih vojaških ladji, ko so le-te začele prihajati k nam. Pozdrav je bil iskren, z željo in pričakovanjem, da se bodo tovrstni obiski dogajali v dogovoru z lokalno oblastjo in v obsegu, ki bo za okolje sprejemljiv oziroma skladen z njegovimi značilnostmi, možnostmi, zmogljivostmi in interesi. Na vsak prihod smo se na občini temeljito pripravili. Bilo je ničkoliko sestankov s predstavniki obrambnega ministrstva in s policijo, zato da bi gostom priredili ne le varnega in prisrčnega sprejema, ampak jih tudi povezali z družbenim tkivom občine prek športnih srečanj in delovnih akciji po šolah, vrtcih in podobno v duhu prijateljstva, sodelovanja in kulture miru. Takrat je bilo govora tudi o številčnosti posadk ter pogostosti obiskov in soglašali smo, da naj bi pri tem ravnali zmerno in tankočutno, da ne bi prihajalo do nevšečnosti in odklonilnega odnosa domače javnosti. S poveljnikom 6. flote, ki je 1994. leta obiskal Koper, sva ocenila, da bi mesto brez posebnih pretresov lahko za nekaj dni gostilo do 500 vojakov.

Menim, da obseg najnovejših obiskov že prekoračuje takrat dogovorjeno, in obžaljujem, da se o tem predstavniki Vašega ministrstva niti ne posvetujejo več z občinsko oblastjo. Na krovu letalonosilke, ki je zasidrana v Koprskem zalivu, je vojakov več kot 5.000.

Brez zadržka pa negodujem nad tem, da ste znova dovolili vplutje v naše vode plovilu na jedrski pogon. Res je, da lani noveliran Pomorski zakonik tako vplutje dopušča - žal - a ničkoliko zagotovil je bilo slišati s strani Vašega ministrstva, Ministrstva za zunanje zadeve in drugih predstavnikov Vlade, da sprememba 8. člena omenjenega zakonika ne bo pomenila, da bodo tovrstni prihodi dovoljeni kar tako. Menil sem, da boste glede na razpoloženje domače javnosti do vojaške jedrske doktrine, in sicer do vojaške jedrske prisotnosti na našem ozemlju, pri najavah tovrstnih obiskov ravnali nekoliko bolj previdno in zadržano!

Hvala za pozornost in za bolj modro ravnanje v prihodnosti!

Aurelio Juri

V vednost:

- PS ZLSD

- Odbor za obrambo

- Odbor za zunanjo politiko

- Ministrstvo za zunanje zedeve

- župan MO Koper, Dino Pucer

- sredstva javnega obveščanja

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja