Slovenija

Odrast kot rešitev za podnebno katastrofo?

Ljubljana, 26. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tibor Rutar
Komentarji
39

Antropogene podnebne spremembe so verjetno daleč največji izziv, s katerim se sooča in se bo še dolgo v prihodnosti soočalo človeštvo. So družbeni problem, glede katerega smo v preteklosti naredili skoraj nezamisljivo premalo in glede katerega moramo danes zelo hitro narediti še veliko več. Ideje, kaj storiti, so različne. Verjetno največji idejni dvoboj trenutno je med t. i. paradigmo zelene rasti (mainstreamovski pogled) in paradigmo odrasti. Prvo se običajno kritizira, češ da preveč zasanjano verjame v vzdržnost kapitalističnega statusa quo, drugo se napada, češ da je nepotrebno in predvsem nerealistično antikapitalistična.

Nezanemarljiva izhodiščna težava, s katero se sooča paradigma odrasti, je njena mnogotera (in zato včasih nekoherentna) definicija. Kot bi človek zdravorazumsko pričakoval, se z odrastjo velikokrat misli močno zmanjšanje gospodarske aktivnosti (v smislu negativne rasti BDP vsaj v razvitih državah). Toda Jason Hickel je v članku za revijo Globalizations nedavno opozoril, da pri odrasti ne gre za zmanjšanje BDP, marveč za ohranjanje ali celo nadaljnje (počasnejše) povečevanje gospodarske aktivnosti (v smislu BDP), a ob močnem zmanjševanju materiala in energije (inputov), ki se porablja pri tem procesu. To je nekoliko čudno, saj že obstoječa rast v nekaterih razvitih državah deluje na tak način – vsaj, če govorimo o energetski rabi, še bolj pa o emisijah CO2 in vrsti drugih toplogrednih plinov –, paradigma zelene rasti pa še toliko bolj poudarja, da se rast lahko zgodi (in da se bo morala zgoditi, če se hočemo izogniti katastrofalnim podnebnim spremembam) na način absolutnega odvajanja v materialnem in energetskem smislu.

Če odrast tako kot zelena rast izpostavlja, da rast BDP vsaj načeloma ni problem in da je pravo vprašanje zgolj, kako močno in načrtno bomo zmanjšali inpute, s katerimi dosegamo rast, ter ali bo tempo rasti počasnejši ali hitrejši, potem sta si pristopa bližje, kot se zdi na prvi pogled. Če pa zagovorniki odrasti vztrajajo, da se bo obstoječi nivo BDP v razvitih državah moral močno zmanjšati in to tako, da bo prihodnja rast negativna, potem je razlika med pristopoma jasna. A ta različica odrasti trči ob vrsto problemov.

V nasprotju s tem, kar pogosto izrecno trdijo, predvsem pa implicitno namigujejo zagovorniki odrasti, gospodarska aktivnost (merjena z BDP) ni nekaj, kar koristi zgolj bogatašem in kapitalistom, niti ni nekaj, kar ustvarja zgolj domnevno vulgarne materialne koristi. Zagovorniki odrasti opozarjajo, kako pomanjkljiva mera družbene dobrobiti (in celo netržne gospodarske aktivnost in nekaterih vidikov tržne aktivnosti, kot so negativne in pozitivne eksternalije) je BDP. To je načeloma smiselna pritožba, BDP je sam po sebi dokaj groba mera. Toda obenem vsaj zaenkrat dokaj jasno korelira s celo vrsto bolj natančnih indikatorjev družbene dobrobiti, kot so (višja) pričakovana življenjska doba, (nižja) otroška smrtnost, (večji) dostop do elektrike, (višja) leta šolanja, (večje) zadovoljstvo z življenjem – čeprav je korelacija nekoliko mešana v bogatih družbah –, (krajša) dolžina delovnega tedna itd.

Zagovorniki odrasti imajo povsem prav, da so podnebne spremembe izjemno resen družbeni problem in da je malo verjetno, da bomo do leta 2100 uspeli zadržati segrevanje pri 1,5 stopinj Celzija nad predindustrijskim povprečjem, kot je veleval Pariški sporazum. Toda hkrati drži še nekaj, na kar zagovorniki odrasti dozdevno pozabljajo.

Prvič, v zadnjih 12 letih se je zaradi okoljskega aktivizma, državnih intervencij in tehnološko-tržnih inovacij na področju obnovljivih virov energije in baterij zgodil ogromen premik v trajektoriji segrevanja. Če je bilo leta 2010 razumno govoriti o verjetnem segrevanju (brez nadaljnje akcije) 4–5 stopinj do leta 2100, so današnje uradne napovedi okoli 2,6–2,8 stopinj. To je še vedno veliko preveč, a je jasen dokaz, da lahko načrtni človeški poseg in kolektivna akcija spremeni marsikaj – ne da bi porušili osnovne strukturne moderne kapitalistične družbe.

Drugič, države so v zadnjih 5 letih pripravile dodatne pogojne in brezpogojne zaveze do leta 2030 in cilje do leta 2050. Novo modeliranje (objavljeno aprila v reviji Nature) kaže, da če bodo države v prihodnosti implementirale vse, kar so obljubile do sedaj (kar seveda ni zagotovljeno), je lahko segrevanje omejeno na 1,9–2 C. To še vedno ni 1,5 C iz Pariškega sporazuma in še vedno pomeni vrsto resnih težav, kot so dvig gladine morja (in s tem milijone podnebnih migrantov), izumrtja določenih vrst živali in rastlin, več dni z ekstremno vročino (in s tem več človeških smrti v tehnološko neprilagojenih področjih), hujše nevihte itd. Toda ne gre več za radikalno katastrofalne ali apokaliptične spremembe, o katerih govorimo, če bo svet toplejši za 3,5 C ali 4,5 C. 

Seveda ni nujno, da bodo države naredile, kar so obljubile. Toda če so zagovorniki odrasti cinično skeptični glede implementacije teh, že najavljenih obljub, potem morajo biti še toliko bolj cinično skeptični glede implementacije veliko radikalnejših, manj politično zaželenih sprememb, ki jih želijo sami. Če gre za izbiro med, na eni strani, ukinitvijo kapitalizma, zaustavitvijo in znižanjem obstoječe ravni BDP v razvitem svetu ter denimo državno prepovedjo uživanja mesa, na drugi strani pa zgolj za veliko višji in bolj razširjen davek na ogljik (trenutno je z njim pokritih zgolj 20 % svetovnih emisij), odstranjevanje rentniških subvencij za fosilna goriva, spreminjanje strukture energetske kapacitete in rabe (s fosilnih goriv na obnovljive vire ter spodbujanje elektrifikacije) in preureditev javnega transporta, potem se zdi prva (odrastna) izbira manj verjetno uresničljiva kot druga (zelenorastna) izbira.

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Ampak zavoljo argumenta za trenutek recimo, da je odrast edina rešitev. Kaj točno je alternativa obstoječi kapitalistični rasti in trgom ter profitnemu motivu, ki jo predlaga odrast? Hickel in kolegi v nedavnem komentarju za Nature pravijo, da je alternativa osredotočenje ekonomske dejavnosti na zadovoljevanje človeških potreb in dobrobiti. ... Namesto prioritiziranja kratkoročnega finančnega interesa delničarjev, bi morala podjetja prioritizirati družbene in okoljske koristi ter vzeti v ozir družbene in ekološke stroške. 

Proizvodnja za zadovoljevanje človeških potreb in ustvarjanje družbenih koristi se sliši dobro, a kaj bi bili konkretnejši družbeni mehanizmi, prek katerih bi podjetja in trg skoordinirala, kaj točno so človeške potrebe in družbena dobrobit ter kaj so izdelki, ki jih moramo proizvesti za zadovoljevanje človeških potreb? Še več, kaj so konkretni mehanizmi, ki bi motivirali podjetja in trg, da bi ustvarjala točno takšne izdelke? Današnji kapitalistični odgovor na ti vprašanji je: proizvaja se, za kar ljudje glasujejo s svojo denarnico, da se proizvaja; in pa motivacija je zaslužek, tj. proizvaja se, kar ljudje želijo kupiti in kar hkrati omogoča podjetju preživetje na trgu, ko odšteje stroške proizvodnje.

Če se ne bo glasovalo z denarnicami, kaj in na kakšen način naj podjetja proizvajajo, kaj je v tem primeru alternativa? Centralni plan na eni strani in drobno samooskrbno kmetovanje na drugi verjetno ne. Kaj pa? Kdo odloča, kaj so človeške potrebe in družbena dobrobit – in na kakšen način? Je 200-gramska polnomastna čokolada v skladu z družbeno dobrobitjo? So cigarete in alkohol zadovoljevanje človeških potreb? Kaj pa električni avtomobili, socialna omrežja in pametni telefoni, 2-tedenski družinski izlet na Tajsko z letalom, križarjenja po Tihem oceanu in 4-urno igranje nasilnih videoigric na dan? Ko bo nekdo odločil, da je vse to v nasprotju z družbeno dobrobitjo, kaj potem? Popolna prepoved? Obdavčenje? Če obdavčenje, potem to ni tako zelo drugačen sistem kot ta, v katerem že živimo. 

Mimogrede, kako se bo motiviralo podjetja, da proizvajajo v skladu z družbeno dobrobitjo, ko bomo odstranili profitni motiv? Kaj bodo konkretni signali – in to signali, ki imajo motivacijsko moč – za podjetja, da proizvajajo preveč ali premalo nečesa? Kaj bodo signali in motivacije, da je podjetje neučinkovito, tj. da porablja preveč inputov na preveč potraten način? Trenutno so to cene, profit in denarni stroški proizvodnje (vključno z davki, kot je davek na ogljik). Kaj je odrastna alternativa?

Prihodnost je negotova in nevarna. Obsežni dodatni ukrepi za blaženje podnebnih sprememb so potrebni že v tem desetletju. Ideja, da bomo v teh par letih odpravili in nadomestili temeljne kapitalistične institucije proizvodnje ter zaustavili gospodarsko rast v razvitem svetu in se nadejali več zaporednih let ali celo desetletij negativne rasti, je nerealistična v več kot samo enem vidiku. Na to trditev se je enostavno posmehljivo odzvati, da si je naivnim liberalcem očitno lažje predstavljati konec sveta kot konec kapitalizma. A dejstvo, da je nekaj takšnega v grobem resnica in da ne velja zgolj za naivne liberalce, bolj kaže na to, kako težko je imeti moderne življenjske standarde brez osnovnih kapitalističnih institucij. To je resna dilema, ki jo mora uspešno nasloviti paradigma odrasti, če želi uspeti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arhaist
26. 12. 2022 13.44
+2
Vreme umetno ustvarjajo. Spomnite se žleda pri nas… Posipava se aluminij to je z namenom proti segrevanju pravi gates. Kitajci spricajo jodid po nebu da privlacijo vlago in ustvarjajo dez. To je kar javnost ve. Ostalo pa se ne sme vedeti! Npr haarp… patentov kar mrgoli in sigurno jih veliko tudi uresnicujejo…
jugalo
26. 12. 2022 13.07
+3
Kot sem ze napisal, verjamem da je covid svetovni nateg kot pecivo, verjamem da je vojna isto svetovni nateg (planirano) in da UK isto ni tak nedolzna kot jo predstavljajo, je kar dosti stvari ki nam jih hocejo bogatuni predstavit svetovni nateg na polni crti… res pa zacnem premisljevati ali je res clovek sposoben poustvarit take katastrofalne razmjere na planetu… to glih ne verjamem najbolj… bi bil vesel će bi mi lahko dokazal kdo nasprotno … po mojem mišljenju… nevem no
luckyys
26. 12. 2022 15.57
+3
V srednjeveškem toplem obdobju (950 - 1250), so se temperature dvignile hitreje in celo topleje je bilo kot danes. Pa ni bilo nobene industrije, le konji so prdeli pod vitezi...
Gutenberg
26. 12. 2022 12.55
+2
Margaret Thatcher je prva začela s to politično torturo, ki se ji reče antropogeno ogrevanje, ko je hotela termoelektratne zamenjati za jedrske. in imela potem težave z rudarji. In ker je članek prišel iz Inštituta za politični menedžment to ni drugega, kot politično mlatenje (večinoma) prazne slame. Vplivi na podnebje prihahajo iz vsepovsod drugod, tudi s Sonca in njegove aktivnosti ... Bo treba kdaj povzeti tudi kakšen znanstveni članek, ne samo političnega nakladanja. K sreči podnebje ni odvisno od politike; če bi bilo tako, bi bili že vsi pečeni ali pa zmrznjeni.
jugalo
26. 12. 2022 13.15
-2
Torej po tvojem vse te tovarne, izsekavanje amazonskega gozda… niso problem za okolje?
Gutenberg
26. 12. 2022 13.17
+1
Manj, kot se jim pripisuje. So pa problem, ne zanikam.
jugalo
26. 12. 2022 12.23
-1
Zavozili ste planet pohlepni bogatuni… tudi vi boste trpeli posledice tega kot vaši nasljedniki ;) lahko vi samo sanjate o naselitvi na drugi planet…. Sami sebe ste peljali v grob… 🤦🏻🤦🏻 Z € si boste lahko samo kurili pol ;)!
User1538643
26. 12. 2022 12.21
+3
Podnebna katastrofa ne obstaja, je le umski izdelek za ustvarjanje strahu, ki se obrestuje v denarju za ene in bedi za druge.
jugalo
26. 12. 2022 12.33
-2
Ne verjamem v peciva , ne verjamem glih v covid kak so ga predstavljali , ne verjamem glih da so dejansko ljudje kdaj bili na luni ali kaj već… je kar dolg molk po zadnjem obisku, in glede na to kako clovestvo hrepenijo po raziskovanju… verjamem da je tudi vojna dogovorjena ki poteka, verjamem da se kar naprej podpira vojno, velika verjetnost je da hoće NATO zavladat svetu… delno verjamem, verjamem da nismo edini na svetu tem ;) AMPAK… kaj se dogaja z našim planetom vidim da lastne oci… in tu nekaj ni ok… ne verjamem da imajo tako moć nad kontrolo vremena, potresi, izbruhi vulkanov… ja nekaj se zares dogaja
jugalo
26. 12. 2022 11.46
-3
Nekaj se zagotovo dogaja… će pogledate zime 20 let ali već in trenutne… samo tu se vidi velika razlika… mnogi znanstveniki so pa rekli da je za zemljo verjetno prepozno… in z njo verjetno tudi clovestvo, po tem takem smo si samo napisali usodo in €€€ s tem da €€€ takrat ne bo imel pomena… bogatuni zavozili življenje na celem svetu…
User1538643
26. 12. 2022 11.58
+2
Skozi čigave oči in redaktirane resnice gledaš?
jugalo
26. 12. 2022 12.19
+0
Ok tudi će je vse izmišljotina, kak objasnjujes vse te rekordne temp? Konec zime, taljenje ledenikov, posledicno narascanje morske globine, z mojimi očmi vidim da se nekaj dogaja in se barem nic ne dela proti temu… samo da je €€€ ;) ampak dan danes je toliko zarot da nebi bilo presenecenje da se nebi to padlo v koš… ampak ostale teorije zarote so cloveskega izvora… tu… pa je narava… in clovek ne more već vplivat na njo… kot so mnogi rekli da je ze prepozno, da smo sami sebi napisali usodo… objasni mi te zadeve pa mogoce celo spremenim mišljenje…
Arhaist
26. 12. 2022 12.35
+2
Jugalo - z manipulacijo vremena. Sej so ze novice bile o tem. Drugace pa je ze trontelj to vedel in namignil na vremenu ko je bil se ziv!!!
jugalo
26. 12. 2022 13.00
+1
Res misliš da so sposobni tak zelo zelo kontrolirat svet? Da bi lahko povzrocili izbruh vulkana, nastanak potresa, take spremembe temperature? Mislim da je to prevec za clovesko dejanje… verjamem da je vojna svjetovne nateg, verjamem da tudi uK ni tak nedolzna, verjamem da je bil tudi covid svetovni nateg, da o pecivu sploh ne govorimo… ampak to … nevem glih no… verjamem da do neke mere res verjetno lahko manipulirajo z vremenom ampak tako zelo… nevem no
Gutenberg
26. 12. 2022 13.06
+2
Jugalo, Zemlja in celotno vesolje sta živ in spreminjajoč se sistem z medsebojnim vplivom. Spremembe so bile, so in bodo, pa nimamo kaj dosti vpliva nanje. Kakšen članek o vplivu Sončeve dejavnosti ne bi škodil. Ampak vsebina ni po godu politikom, zato se o tem ne piše na veliko.
jugalo
26. 12. 2022 13.13
+1
Prosim razlozi na tak način da bo mogel vsak razumet… kaj je poanta vsega tega? Da je clovek po tvojem mišljenju res sposoben tak vplivat na okolje ali je to preprosto narava…?
dannyer
26. 12. 2022 11.41
+2
ne drži ni klimatske urgence samo enako kot pri koroni kako priti do denarja ljudi in jih strašiti.
Esprit
26. 12. 2022 11.19
+5
''nerealistično protikapitalistično.'' Vsaka dejanska rešitev temelji na povsem drugačnem sistemu in prepričanjih. Kapitalizma ni mogoče prilagoditi, da bi postal trajnosten, saj temelji na filozofiji netrajnosti, neskončne rasti in potrošništva. In na koncu, se bo večina na tem planetu morala soočiti z osnovnimi dejstvi, da nobene ekonomske ideologije, filozofije...ne pomenijo nič, če niso v stiku z osnovo realnostjo planeta...in naravnimi zakoni. Mi smo podrveženi naravi, naravnim zakonom, obstoju...in ne obratno, kot so ekonomisti, mediji, šole v desetletjih kapitalizma prepričevali ljudi. In ni vprašanje, če se bomo kot družba to naučili.....edino vprašanje je, kako in koliko katastrof, vojn, bede ... bo potrebno, preden se to zgodi.
proofreader
26. 12. 2022 11.11
+2
Odrastite že enkrat.
123soba
26. 12. 2022 10.51
+1
Dejte nehat natolcavat o teh segrevanjih, pejte zdaj v Ameriko na - 40 za en mesec. Ko se boste vrnili pa pišite o teh spremembah...
smaug01
26. 12. 2022 12.12
+0
Se bo treba malo poučiti o tem, kaj globalno segrevanje sploh je, preden takole po gostilniško ...
Michel Franco HD
26. 12. 2022 10.12
+1
Kmalu bodo vojne za vodna zajetja pitne vode!!
Rezervni Kristus
26. 12. 2022 10.03
+4
Preveč kompliciran članek za tako vsakdanjo stvar, kot je spreminjajoče vreme...TR, a ni škoda "črnila" za takšno sprenevedanje?. Saj vsi vemo, čemu služi agenda "podnebnih sprememb"...Natanko tistemu, kar v prispevku ne piše...
smaug01
26. 12. 2022 12.18
+1
Edina agenda je kapitalistična agenda, ki bo do zadnjega zanikovala, da je onesnaževanje problem.
ajdanakolesu
26. 12. 2022 09.25
+0
Bo potrebno povrnit število ljudi na tri milijarde, da ne bomo tudi mi zapisani kot izumrla civilizacija neke ere.
Korintos11
26. 12. 2022 09.48
-1
In ravno ti imaš pravico da nisi v teh treh milijardah?
Bigbadjohn
26. 12. 2022 10.46
+0
User2369190
26. 12. 2022 09.05
+4
"Če je bilo leta 2010 razumno govoriti o verjetnem segrevanju (brez nadaljnje akcije) 4–5 stopinj do leta 2100, so današnje uradne napovedi okoli 2,6–2,8 stopinj." To so nebuloze, ki jih lahko ugotovijo le podnebni aktivisti in verniki v podnebne spremembe. Ker se trendi lahko nenapovedano obrnejo, kot se je zgodilo nekajkrat že v 20 stoletju.
User2369190
26. 12. 2022 09.01
+10
no ja, je kdo slišal ali bral o hudi nesreči naftovoda keystone v ZDA v začetku meseca? Ki baje "ne obratuje" uradno? Zlilo se je okoli 14.000 sodčkov nafte, ekološka katastrofa leta in še dlje. Pa se niso zganili nobeni Greenpeaci in podobna rulja. Vse tiho. Kot tisti spill v mehiškem zalivu leta 2010. Direktor BP pa se ni pustil motiti na svoji luksuzni jahti. Ribičem pa svetoval naj jedo zrezke namesto rib.
User2369190
26. 12. 2022 08.55
+7
Srednjeveško toplo obdobje. Mala ledena doba med 16-18 stoletjem. Podnebne spremembe so nov izziv. Nismo preživeli. In tudi zdaj nas čaka konec sveta.
Gutenberg
26. 12. 2022 13.22
Marauderjev in nato Daltonov minimum povezan s spremimjanjem Sončevih peg. Na to imamo z Zemlje blazen vpliv ... posebej politični ... 💰
TEDYC
26. 12. 2022 08.49
+6
pesek v oči. gremo vsi v to ali pa noben.
osancta simplicitas
26. 12. 2022 08.44
+11
ha,ha, kaj si bo še sponil, ta novorek, odrast!
AlexReal
26. 12. 2022 08.43
-7
Fotelj strokovnjaki že komentirajo !
zapiramvamusta
26. 12. 2022 08.39
+8
Bučke na bučko. Dejstvo je da smo zmanipulirani od malih nog in to je to. V resnici se učimo vse narobe že od vrtca naprej.