Slovenija

Odškodnina Nadškofiji Ljubljana: plačati bomo morali tudi stroške odvetnika

Ljubljana, 25. 10. 2019 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
182

Kdo bo odgovarjal za odločitve sklada kmetijskih zemljišč, ki mora po desetih letih tožb ljubljanski nadškofiji namesto zahtevanih 11 plačati kar 22 milijonov evrov odškodnine? In zakaj države ni zastopalo pravobranilstvo, ampak zasebna odvetniška družba?

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo moral ljubljanski nadškofiji zaradi dolgotrajnega vračanja nacionaliziranih gozdov skupaj plačati skoraj 22 milijonov evrov. A ne le to, davkoplačevalci bomo morali plačati tudi stroške odvetnika in sodnih postopkov, ki so nastali v desetih letih. Kakšen bo končni znesek, na Skladu še ne vedo, Irena Majcen, ki sklad vodi dobro leto, pa ne zna odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj so se njeni predhodniki odločili, da jih v sodnih bojih ne bo zastopalo državno pravobranilstvo, pač pa ena od ljubljanskih odvetniških pisarn.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo moral ljubljanski nadškofiji skupaj plačati skoraj 22 milijonov evrov. 
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo moral ljubljanski nadškofiji skupaj plačati skoraj 22 milijonov evrov.  FOTO: Shutterstock

Mozirski in pokljuški gozdovi, odvzeti Cerkvi po drugi vojni. Vrnjeni, a cerkev je terjala svoje. "Postopki so bili tako dolgotrajni, da so se nekateri upravičenci odločili tožiti državo za neuporabo teh kmetijskih in gozdnih zemljišč," pojasnjuje Majcnova.

Sklad je bil Cerkvi kot odškodnino pred desetletjem pripravljen dati le manj kot skromni milijon. Ko je cerkev hotela 11 milijonov, je Sklad ponudil dva. In ko je Nadškofija rekla "naj bo sedem", se je Skladu tudi to zdelo preveč. Nadškofiji pa je zdaj ugodilo Višje sodišče. Iz davkoplačevalske malhe bo šlo v cerkveni žep 22 milijonov. Kar pa direktorice očitno ne skrbi. Po njenih besedah namreč celo ugotavljajo, da so v tej pritožbi uspeli. "Smo relativno zadovoljni," pravi.

In medtem ko ostaja brez odgovora vprašanje, kdo na Skladu - trije direktorji so se zamenjali v tem času -  je kriv, da bo cerkev dobila več kot deset milijonov več državnega denarja, kot ga je bila pripravljena sprva sprejeti, ostaja odprto tudi vprašanje - ali bo za to sploh kdo odgovarjal. Majcnova se brani, da ni ničesar kriva, ker da je na Skladu šele leto dni.

"Odgovoren je seveda tisti, ki je zavlačeval postopek in tisti naj nosi tudi posledice," je februarja letos razlagal pisec zakona, nekdanji pravosodni minister Rajko Pirnat.

Danes pa Majcnova tudi ni hotela odgovoriti na vprašanje, zakaj Sklad za pravdanje s Cerkvijo ni uporabil državnih odvetnikov, pač pa zasebno ljubljansko odvetniško pisarno. Da so tako dogovorili njeni predhodniki je pojasnjevala Majcnova, ki končni račun odvetniške firme še čaka. Samo Cerkvi pa mora dodatno plačati okoli 300.000 evrov za stroške postopka in 230.000 evrov za pravdne stroške. Medtem pa Cerkev sporoča, da se tudi s sodbo, ki ji je dala 22 milijonov, ne strinja in da bo vsaj v enem delu terjala - revizijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
26. 10. 2019 21.21
+4
Mojmu sosedu do ukradli auto. Po več mesecih so ga našlipri novem ladtniku, ki je auto pošteno kupil od lumpa. In kaj mislite, da se je zgodilo? No, avto so novemu ladtniku vzeli in ga vrnili tistemu, ki mu je bil ukraden. Nauk te zgodbe: ukradrno je potebno vrniti!
Kollerik
26. 10. 2019 14.01
+9
Takšna odiranje države s strani klera se lahko dogaja samo in edino na Balkanu in nikjer drugje. V nebo vpijoča sramota mamonovih svečenikov in poraz za porazom naših "politikov". G. Šarec, predlagam, da nabijete še kakšen davek, ali pa vzamete še nekaj deste milijonov revežem in "revežem"na socialki... nekje pač mora država gnar za RKC vzet...
dragan krstic
26. 10. 2019 14.12
-8
Kaj lažeš Kollerik. Po vaši rdeči logiki in trditvah v Sloveniji, ki je po zaslugi tardečih socialno čuteča država ni revežev. T nabijate že od 2008 naprej.
dragan krstic
26. 10. 2019 14.16
+0
Lep primer kako so vaši vladni tovariši socialno čuteči so študije vaše prof. dr. Anje Kopač Mrak ki je za študije o dolgotrajni oskrbi starejših zapravila v 11 letih kar 74,5 mio. Kaj bo šele ko se bodo te študije začele uresničevati.
Kollerik
26. 10. 2019 14.24
+3
Našel si en primer in ga posplošil na vse in vsakogar. Precej osnovnošolsko od tebe. BTW, bodo tvoji "siromaki" iz zvonov kdaj vrnili milijardo?
Kollerik
26. 10. 2019 14.26
+2
dragan krstic
26. 10. 2019 13.46
-12
Umski maloposestniki ki hočete cerkvi odvzeti nepremičnine ki so njihove. Ali boste vrnili svoja stanovanja ki ste jih olastninili po jazbinškovemu zakonu za tringeld ceno? Ali boste vrnili stanovanja in hiše ki ste jih kupili in gradili na poceni kredite za časa YU. Naj vam bo nekaj jasno, v ekonomiji ni nič zastonj. Če vi niste plačali ekonomske cene teh nepremičnin jih je moral plačati nekdo drug ki ni imel te tombole kot ste jo imeli vi. Vrnite svoje nepremičnine ki ste jih pridobili na lepe oči in nato go-b-cajte. Bo šlo?
Kollerik
26. 10. 2019 13.58
+8
Daj jim primakni še ti nekaj, ko pa so tako ubogi. Saj veš... ubogi (zlasti na duhu) skupaj pašete.
Kollerik
26. 10. 2019 13.58
+8
cirenij
26. 10. 2019 14.06
+7
Kake njihove nepremičnine? Naj se ukvarjajo po Božjih zapovedih, pa nobene lastnine ne potrebujejo. Niso boljši od tajkunov. Pa verujem in verjamem, samo teh ne potrebujem.
oježeš
26. 10. 2019 18.57
+0
dragan, a za tiste, ki pa so vračali posojilo za gradnjo hiše v višini ene škatlice šibic, ne pa ne boš nič pisal? Pa še niso hoteli poravnati ostanek pufa v višini za eno kosilo, ampak so raje pustili, da so jim mesečno trgali do poplačila v višini 1 škatlice vžigalic. Lej, sam se odkupil stanovanje po Jazbinškovem zakonu. 4 leta sem plačeval obresti, nato pa 6 let glavnico. Pa mi povej, kaj sem dobil šenkano proti tistim, ki so si zgradili hiše na posojilo, ki je bilo v začetku odplačevanja res dokaj visoko, zadnja leta pa smešno nizko, praktično še za višino tringelta ne. Niti sanja se ti ne o plačilu stanovanj, pa tolčeš ene neumnosti. Res pa je, da tisti, ki so imeli nekaj denarja so kupili več stanovanj in vanje naselili najemnike, davka pa niso plačevali, kot ga dandanes marsikdo ne.
vinogradnik33
26. 10. 2019 13.41
+13
Požrešnost cerkve ne pozna meja in ravno zato je Petrletova vlada takrat sprejela zakon o denacionalizaciji , da lahko cerkev zahteva nekaj , kar ji je bilo odvzeto po 2ww zaradi kolaboracije ! Naša država pa krši lastno ustavo , v kateri piše , da je cerkev ločena od države , naša država pa farjem plačuje pokojninsko invalidsko zavarovanje in cerkvi ni potrebno plačevati davkov !
jodr
26. 10. 2019 15.28
-8
Komunajzari so po 2. svetovni vojni nacionalizirali ogromno premoženje cerkvi, industrijalcem, kmetom in po 70. letih je napočil čas, da se zaplenjeno premoženje vrne okradenim lastnikom
oježeš
26. 10. 2019 19.04
+6
Pa če si tako pravičen. Še napiši kako je cerkev prišla do takega premoženja! Pošteno, okradla ljudi, jim obljubila nebesa, pa so ji pripisali, pa potem ni šel nihče v nebesa? Nateg, kot delajo za denar danes veljaki 'pošteni' politiki in tudi cerkev. Držijo naj se svojega poslanstva. Cerkve imajo v katerih ga lahko izvajajo, ostalo naj pustijo pri miru. Dobijo dovolj in še preveč od vernih ljudi. Pa nimam proti nikomur nič, če kdo da, naj da, je njegov problem. Ne pa da zavajajo ljudi, jih podpihujejo in nekaj obljubljajo, da si potem pridobijo korist. Seveda, se je treba zavedati, da se Vatikan sam ni zmožen preživeti, ampak potrebuje ljudi, da mu nosijo skupaj za preživetje in bogatijo.
kolbek460
26. 10. 2019 13.31
+7
Predvidevam pa da bodo teh 22 milijonov dali za lačne otroke v Sloveniji ne v Afriki ,,
Janez_53
26. 10. 2019 13.24
+14
Tu se vidi neizmerna pogoltnost Cerkve, ki ji ni videti konca! IN TO NAM JE ZAKUHALA PETERLETOVA VLADA, LOJZEK PA JE BIL BOGATO NAGRAJEN Z UDOBNIM IN DOBRO PLAČANIM BRUSELJSKIM FOTELJČKOM!
oježeš
26. 10. 2019 19.06
+2
In kaj je sam dal revnim ali bolnim otrokom? Nič od niča, vse na svoj račun za bogatenje lastnega ega, mislim računa. In to naj bi bil krščanski človek. Ma ne moreš verjeti.
kolbek460
26. 10. 2019 13.09
+9
Nehajte jim hodit na njihov kamniti prag in pocrkali bodo ,,
kolbek460
26. 10. 2019 13.08
+8
Rkc na Slovenskem v stotih letih trikrat bankrotirala zaradi napuha ,, in naredila milijarno luknjo in stalno je to plačal slovenski davkoplačevalec ,,Kdaj bo tega konec ,,polastili so se naših gozdov sedaj hočejo še naše duše ,šolstvo ,firme ,vse hočejo zase ,in slamnati možje v politiki jim odpirajo vrata in iz naroda delajo rajo ,,
TruthFreedom
26. 10. 2019 12.37
+18
Pa kakšna država je to? Kaj je od cerkve? NIČ! Ni nikoli bilo in nikoli ne bo. Spomnite se na kakšen način je rimskokatoliška cerkev stopila na Slovenska tla. Spomnite se, da revnim dejansko nikoli ni dajala, ampak jemala. Spomnite se, da je cerkev ena najbogatejših ustanov, ki jemlje in jemlje. Pred desetletji življenja, zdaj imetje. Kakšna oškodnina, lepo vas prosim. Pobrati jim je treba vse in vrniti državi. Ker je od države, od vseh davkoplačevalcev! Zaračunati najemnino za prostore in jim zaračunati davek (to velja za vse religije). In vlada, dajte se že enkrat držati naše lastne Ustave - cerkev je ločena od države! In dragi verniki... Vere ne boste našli v stavbi in religiji, ki je odgovorna za nešteto prelite krvi in milijarde nedolžnih življenj. Religija in vera nimata nič skupnega... Se pa v imenu vere zadajajo najhujša grozodejstva. Ne, ne zaslužijo si NAŠIH gozdov! NE, nimajo pravice do njih! Vlada, če vas resnično zanima kaj si narod misli o tem, sprožite referendum, da enkrat za vselej postavimo cerkev tja kamor spada... V naše gozdove zagotovo ne!
Janez_53
26. 10. 2019 13.27
+10
Na žalost nam je prvi predsednik slovenske vlade, Lojze Peterle to zakuhal, ko je uzakonil denacionalizacijo!
SlovenskiDomoljub
26. 10. 2019 12.29
+21
Cerkev je najvecje kriminalno ampak legalno zdruzenje pri nas. Pa se marsikje.
Casey Ry
26. 10. 2019 12.16
+15
Za reveza dol visi tako cerkveni, kot posvetni oblasti!
kolbek460
26. 10. 2019 13.25
+6
Več revežev več vernikov več ovac več volne ,,
resslovenka
26. 10. 2019 11.48
+19
Utopija. Z institucijo cerkve in svetim sedežem v Vatikanu se naša politika ne bo spustila v tako debato ali celo ukinitvijo financiranja. Si ne upa. Je dala ofer silnih milijonov odpustka. Pa nas, ki smo morali to pokriti ni čisto nič vprašala. Tko da, dragi verniki, ko boste šli naslednjič k maši, vzemite to na znanje. Ljubi Bog ne potrebuje denarja, Institucija cerkve ga. Koliko je resnične vere v njej?
oježeš
26. 10. 2019 19.12
+1
Seveda ne upajo. Ko pa vsi naši politiki brez ponosa in odgovornosti do državljanov kmalu po ustoličenju drvijo v Vatikan po napotke in direktive, da je cerkev nedotakljiva in morajo skrbeti za njo in njihove ljudi. Še toliko ponosa nimajo naši politiki, ko se tam delajo norca iz njih in jih pustijo ure čakati, da se dvigne papežu in jih je končno le voljan sprejeti. Če bi že sam kdaj šel tja kot predsednik vlade ali države, če me ne bi sprejel papež ob napovedani uri, bi počakal 5 minut nato pa odšel iz Vatikana. Toliko samospoštovanja do sebe, svojih državljanov in delegacije bi sigurno naredil tako.
Andrejs
26. 10. 2019 11.40
+2
Na to bi prvič mislili , ko so pokradli in drugič, ko se je začelo pošteno vračat, a so vedno našli izgovor, da ukradenega ne bi vrnili.
ButaleLand
26. 10. 2019 11.18
+16
V kakšni državi živimo, če imamo uradnike, ki podpisujejo karkoli, ne glede na to kako se bo na koncu izšlo, če že v naprej vedo, da bo v primeru neuspeha njihove napačne, namerne ali nenamerne odločitve prevzela država (davkoplačevalci)...Takih uradnikov ne potrebujemo nikjer v državi, ker potemtakem je lahko vsak državljan podpisnik česarkoli. IN ŠE VPRAŠANJE-----KAKO SPREMENITI ZAKONODAJO V NAŠI DRŽAVI, DA BO KONČNO NEKDO ZA TAKO ŠLAMPARIJO IN MALOMARNOST OZ. NAMERNO OŠKODOVANJE DRŽAVNE BLAGAJNE (NAS DAVKOPLAČEVALCE) ODGOVARJAL IN PLAČAL IZ SVOJEGA ŽEPA???
resslovenka
26. 10. 2019 11.39
+8
Res je. Direktorici je vseeno kolk bo šlo iz skupne malhe. Zaradi dolgotrajnih administrativnih postopkov se nihče posebej ne utruja. In spoštovani, za temi postopki so ljudje, ki so zato plačani, da delo teče korektno in v določenem roku. Pa jim je kot zgleda vseeno. Plača je redna, 5. v mesecu, pa če predložijo papirje al ne. Saj zamudne obresti ne tečejo iz njihovih denarnic. Dajte, zbrcat svetovalce in lenuhe in jih nadomestite s tistimi, ki so marljivi in jim ni vseeno. Pobožna želja, kajti v JU ne morejo nobenega odpustiti. 😎
Da se mene pita..
26. 10. 2019 11.11
+8
Oni rabijo, da lahko pomagajo bogim in pomoči potrebnim, ne pa da se hodi na rdeč križ in Karitas, sama dobrota jih je.
SLOVENEC
26. 10. 2019 11.02
-17
Vse kaj je komunizem zaplenil se mora vrnit. To je pravica. Seveda pa je cerkev dolžna skrbet sama za sebe in plačevat svoje pufe.
Principat
26. 10. 2019 10.54
+7
pa za primer vzemite enega rudarja in enega dušnega pastirja ,,, tu ti lahko samo pamet stane
brezvode
26. 10. 2019 10.54
+11
Tu v tem grmu tičijo miljoni ki lahko pokrijejo primanjkljaj v zdravstvu zaradi ukinitva prostovoljnega zdrav. zavarovanja. Obdavčit cerkvene prihodke in sakralne objekte pa bodo dali mir
za bojši jutri
26. 10. 2019 10.53
+12
Z odvetniki je treba poračunat za slabo opravljeno delo, ne v denarni obliki
murkecc
26. 10. 2019 10.41
+13
Kaj pa te kekci rabijo gozdove, vse jim vzet.