Slovenija

Odslej možen spletni vpis v register darovalcev organov

Ljubljana, 22. 11. 2018 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
3

V Sloveniji na presaditev organa čaka okoli 240 bolnikov, zaradi pomanjkanja primernih organov za presaditev in tudi darovalcev pa ga najverjetneje ne bodo dočakali vsi. Da bi se učinkoviteje spoprijeli s to problematiko, je odslej omogočen tudi elektronski oziroma spletni vpis v nacionalni register darovalcev organov.

Za darovalca organov se lahko odslej opredelimo tudi elektronsko. Kot poudarjajo v zavodu Slovenija Transplant je darovanje organov po smrti najvišja oblika pomoči sočloveku.
Za darovalca organov se lahko odslej opredelimo tudi elektronsko. Kot poudarjajo v zavodu Slovenija Transplant je darovanje organov po smrti najvišja oblika pomoči sočloveku. FOTO: iStock

Predstavniki zavoda Slovenija Transplant so na novinarski konferenci, na kateri so predstavili spletni vpis v register darovalcev, poudarili, da je darovanje organov po smrti najvišja oblika pomoči sočloveku, zato je prav, da o tem razmišljamo že zdaj. S svojo odločitvijo lahko namreč izboljšamo ali celo rešimo življenje, so dodali.

Spomnili so, da je zdravljenje s presaditvijo zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, kadar so vsi ostali pristopi zdravljenja izčrpani. Vendar se v Sloveniji, tako kot tudi v ostalih državah sveta, soočamo s pomanjkanjem primernih organov za presaditev oziroma pomanjkanjem darovalcev.

"Po zadnjih podatkih je na čakalni listi 236 čakajočih oziroma bodočih prejemnikov, med katerimi nekateri tega žal tudi ne dočakajo. Po podatkih UKC je bilo med letoma 2012 in 2017 takih primerov med sedem do deset na leto," je povedala direktorica zavoda Slovenija Transplant Danica Avsec.

V registru darovalcev le 0,5 odstotka Slovencev

V Sloveniji opravimo 15 presaditev srca na milijon prebivalcev, kar je največ na svetu. V državi sicer opravimo največ presaditev ledvic, narašča pa tudi trend presaditve jeter, izpostavlja Danica Avsec.

Slovenci smo po njenih navedbah podpovprečno opredeljeni za darovanje organov. V register darovalcev je namreč vpisanih le 0,5 odstotka prebivalcev. Ta problematika pa bi se lahko po njeni oceni izboljšala tudi z možnostjo elektronskega vpisa v register. "Verjamemo, da bomo z novimi sistemi lahko izboljšali dostopnost, prijaznost in tudi informiranost ter posledično rešili še marsikatero življenje," je dejala. Številni prebivalci se namreč po njeni oceni za darovanje organa po smrti ne odločijo predvsem zaradi pomanjkanja informacij.

Direktorica zavoda je za zajezitev problematike glede pomanjkanja darovalcev organov napovedala tudi prizadevanje za spremenitev zakona za čisto domnevno privolitev. Vsak odrasel prebivalec bi tako po smrti avtomatično postal darovalec organov, če se v času življenja ne opredeli nasprotno. Doslej ima tak zakon 23 držav.

Vpis v register darovalcev organov je možen prek spletnega mesta eUprava.
Vpis v register darovalcev organov je možen prek spletnega mesta eUprava. FOTO: iStock

Zavod Transplant je elektronsko opredelitev uvedel v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo. Osebe, ki bi želele po smrti postati darovalec organov, pa se lahko v register z enostavnim postopkom vpišejo prek spletnega mesta eUprava.

Polonca Blaznik iz Ministrstva za javno upravo je povedala, da je bil ta projekt tudi za ministrstvo nekaj posebnega. "Mi se pravzaprav ves čas ukvarjamo s suhoparnimi upravnimi postopki, tokrat pa je bila zadaj storitev, ki posega v širšo družbo, na humanitarno področje, in na koncu gre dejansko za pomoč sočloveku. Možnost, da nekomu rešiš življenje," je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.