Slovenija

Odslej odlog izvršbe na dolžnikov dom ne bo omejen le na tri mesece

Ljubljana, 23. 08. 2019 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
7

Ustavni sodniki so razveljavili del zakona o izvršbi in zavarovanju, za primere, ko se uporablja za izvršbo nepremičnine, ki je dolžnikov dom. Sporni odstavek določa, da lahko sodišče odloži izvršbo, ko so podani posebno upravičeno razlogi, a najdlje za tri mesece in le enkrat. Ustavno pritožbo je vložila ženska, ki bi morala izprazniti stanovanje, čeprav je okrevala po operaciji možganov.

Po odločitvi ustavnih sodnikov začne razveljavitev učinkovati eno leto po objavi odločbe v uradnem listu. Določili so tudi, da do drugačne zakonske ureditve oziroma najpozneje do začetka učinkovanja razveljavitve sodišča odločajo tako, "da ob upoštevanju vseh okoliščin primera dosežejo pravično ravnovesje med interesi upnika in dolžnika".

Pritožnica kljub okrevanju po operaciji možganov morala izprazniti stanovanje

Pri tem je predlog za odlog izvršbe dovoljeno podati najpozneje 14 dni pred datumom izvršbe, "razen če so posebno upravičeni razlogi nastali pozneje ali je bil dolžnik onemogočen, da bi podal predlog".

Po odločitvi ustavnih sodnikov začne razveljavitev učinkovati eno leto po objavi odločbe v uradnem listu.
Po odločitvi ustavnih sodnikov začne razveljavitev učinkovati eno leto po objavi odločbe v uradnem listu. FOTO: POP TV

Ustavni sodniki so namreč odločali o ustavni pritožbi in pobudi za začetek ocene ustavnosti pritožnice, ki bi morala izprazniti in izročiti stanovanje, v katerem je živela, a naj bi bila v tistem času še vedno v fazi zdravljenja in okrevanja po operaciji na možganih.

V postopku so ji sicer redna sodišča zaradi posebno upravičenih razlogov enkrat za tri mesece odobrila odlog deložacije, niso pa ugodila predlogu, da se izvršba odloži do konca zdravljenja, saj so menili, da je zakon jasen in je možen le enkraten odlog za tri mesece.

'Razveljavljeni člen spodkopuje namen samega odloga'

Šest ustavnih sodnikov, ki je odločalo o zadevi, pa je soglasno ocenilo drugače. Kot so zapisali, razveljavljeni člen sodišču ravno zaradi omenjene omejitve ne omogoča, da bi opravilo presojo glede na vse okoliščine primera. "To pomeni, da sodišču ni omogočena presoja, ali so v konkretnem primeru podani upravičeni razlogi za odlog daljši od treh mesecev ali ponovni odlog," so zapisali.

Odslej odlog izvršbe na dolžnikov dom ne bo omejen le na tri mesece.
Odslej odlog izvršbe na dolžnikov dom ne bo omejen le na tri mesece. FOTO: Dreamstime

Razveljavljeni del zakona po njihovem tudi spodkoplje uresničitev namena samega odloga, to je "omogočiti varstvo dolžnikovega položaja v tistih izjemnih primerih, ko bi invazivnost izvršbe nepremičnine nasprotovala doseženim civilizacijskim vrednotam in zapovedi spoštovanja človekovega dostojanstva ter bi odrekala skrb za človeka".

Zato, še dodajajo, je omenjeni del zakona v nasprotju s 35. členom ustave, ki zagotavlja nedotakljivost človekove celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
24. 08. 2019 08.15
+18
Kaj pa izvršbe nad črno zgrajenimi vikend hišami, vilami, graščinami. Za tovrstno 'elito' zakoni ne veljajo. #Ustava
Andree
24. 08. 2019 08.13
+10
SDS sekta pest vaš SDS Hojs vodi pri izvrševanju takšnih zadev.
kolbek460
23. 08. 2019 21.41
+30
Za časa jugoslavije niso nikogar doležirali ,,sedaj poglej sramoto od države ,
Ka pa mislis
23. 08. 2019 21.54
+27
zato ker so drzavljani bili drzava. Sedaj smo samo sluge kapitalu
Manandi
23. 08. 2019 21.17
-18
To je nastalo od sodnikov združenega dela in družbenih pravobranilcev samo upravljanja pravi CENTRALNI KOMITE ZVEZE KOMUNISTOV povojne bivše Jugoslavije na Slovenskih tleh..vsi so sramota za pravo, pravni sistem EVROPE. To je trdnjava trdega KOMUNIZMA ki nima nobene zveze z pravom, realnostjo in osnovnimi zahodnimi vrednotami.
Manandi
23. 08. 2019 21.43
+0
CELEMU temu post Komunističnemu zboru ni jasno, da je temelj zahodne civilizacije svoboda posameznika, govora privat lastnina in svobodna izbira ter delovanje na trgu dela. Tu se začne problem zatohle Slovenije ki obuja TOTALITARIZEM, Komunizem v novi obleki in z komunističnimi prijemi vse povsod gradi skupne kotle, kolektivizem ter star prežvečen propadli sistem. Slovenija potrebuje prenovo Pravosodnega, Visoko šolskega sistema. Winston je povedal če si komunist ko si 8 let strar je to razumljivo če si pri 20 setih si norec pri 30 pa te morajo zapret v ustanovo zaprtega tipa.
vinogradnik33
24. 08. 2019 10.35
+2
Torej se boj za svojega šefa , ki je komunist še pri teh letih !