Slovenija

Odslej omejitev hitrosti vožnje z električnimi skiroji v ljubljanski peš coni

Ljubljana, 13. 09. 2022 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
6

Mestna občina Ljubljana in vodstvo podjetja Bolt sta podpisala dogovor glede uporabe električnih skirojev v prestolnici. Dogovor določa, da bo uporaba električnih skirojev dovoljena tudi v ljubljanski peš coni, vendar pod pogojem, da se bo ob vstopu v peš cono njihova hitrost samodejno znižala na pet kilometrov na uro.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića si v Ljubljani želijo modernih storitev, kot so električni skiroji, vendar ne za ceno varnosti pešcev. Peš cona je namenjena pešcem. "Nihče nima pravice, da bi zato, da bi zaslužil več, spravljal pešce v nevarnost," je poudaril na današnji skupni novinarski konferenci občine in podjetja Bolt.

Električni skiro za izposojo Bolt
Električni skiro za izposojo Bolt FOTO: POP TV

Skladno z dogovorom se bo hitrost električnih skirojev znižala na pet kilometrov na uro, ko bo uporabnik vstopil v ljubljansko peš cono. Predstavnik Bolta Matej Černe je zagotovil, da so v podjetju že prilagodili hitrost skirojev v ljubljanski peš coni, in izrazil zadovoljstvo s podpisanim dogovorom. Dogovorili so se tudi, da bo Bolt pripravil seznam potencialnih točk za parkiranje, na katerih bodo uporabniki lahko pustili električne skiroje po njihovi uporabi. Janković napoveduje, da bo občina do novega leta te prostore za pakiranje nudila brezplačno, kasneje pa zanje začela zaračunavati uporabnino. Njene višine Janković danes še ni želel razkriti, poudaril pa je, da bo šlo za simboličen znesek, s katerim ljubljanska občina ne bo zaslužila. Spomnil je še, da bo občina s prvim oktobrom poostrila ukrepe za vožnjo z motornimi vozili v ljubljanski peš coni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
14. 09. 2022 09.58
-1
Ne se zgražati zaradi ukrepov, potrebno se je zgražati nad objestnimi ljudmi zaradi katerih se povečuje število ukrepov. Zgleda da bo ukrepov vedno več, ker so ljudje vedno bolj objestni in nekulturni.
JApajaDAja
14. 09. 2022 08.41
-1
po mb kolesarski stezi,v nasprotni smeri, divja dostavljalec hrane že z motorjem!
martin celin
13. 09. 2022 18.34
-1
A je bilo tako težko?
Vap0
13. 09. 2022 14.05
+3
Pretresljivo...
Roxy79
13. 09. 2022 13.56
+3
KAko pa z bicikli? Neomejena hitrost? Pa biciklista slabše slišiš. kot e-skiro...
Noe7
13. 09. 2022 14.52
+0
To je že regulirano. Kolesar se lahko vozi po peš coni s hitrostjo pešcev.