Slovenija

Odstop zaradi taksijev?

Ljubljana, 18. 03. 2006 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker ljubljanski taksiji še vedno niso beli, bi morala odstopiti glavna inšpektorica, meni mestni svetnik Samo Kuščer.

Po Ljubljani bi morali od letos voziti le še beli taksiji
Po Ljubljani bi morali od letos voziti le še beli taksiji FOTO: POP TV

Mestni svetnik Samo Kuščer z liste Rad imam Ljubljano, ki je v sredo odstopil kot član odbora za gospodarske javne službe in promet pri mestnem svetu Mestne občine Ljubljana (MOL), zahteva odstop glavne inšpektorice Biserke Cizar, ki je v primeru odloka o avto taksi prevozih po njegovem mnenju povsem zanemarila dolžnost inšpektorata. Kuščer opozarja, da večina ljubljanskih taksistov ne upošteva osnovnih določil odloka, to pa je bela barva vozila in nalepka na vratih vozila.

Za prehod na belo barvo je bil določen rok do 1. januarja 2006, torej dve leti. Kot je znano, so ljubljanski taksisti temu nasprotovali in so 19. decembra lani, torej le nekaj dni pred iztekom roka, ljubljanski županji Danici Simšič poslali prošnjo za zamrznitev odloka in pogajanja.

Mestni odlok o taksi prevozih po njegovih besedah velja že dobri dve leti - od sredine februarja 2004. Po tem odloku bi morala biti vsa vozila, ki opravljajo to dejavnost v Ljubljani, od 1. januarja letos bele barve. Oznako mora prevoznik nalepiti na zgornji zunanji del prednjih vrat, če to ni možno, pa na zgornji del zadnjih bočnih vrat, in sicer takoj, ko začne opravljati to dejavnost. V vozilu mora biti na vidnem mestu avto-taksi izkaznica za voznika in izvod dovoljenja, odlok povzema Kuščer.

V mestni hiši se je tokrat spor vnel zaradi taksistov
V mestni hiši se je tokrat spor vnel zaradi taksistov FOTO: Dare Čekeliš

Odbor za gospodarske javne službe je na sredini seji za naslednjo sejo mestnega sveta pripravljal novelo tega odloka. S spremembo naj bi za leto in pol podaljšali rok, do katerega morajo taksisti barvo vozila prilagoditi odloku. Novi odlok je po Kuščerjevih besedah hudo zavajajoč, saj je videti, kakor da je edini problem bela barva. V resnici se po Ljubljani večina taksistov vozi ne le v vozilih, ki niso bela, temveč brez ustrezne nalepke in celo brez dovoljenj, opozarja Kuščer, ki je že protestno odstopil kot član odbora.

Prepričan je, da je novi odlok povsem odveč, saj na nek "perverzen" način le nadomešča manjkajoči nadzor. "Sprevržena logika se sliši takole: V dveh letih nismo uspeli izvajati nadzora nad dovoljenji in nalepkami, zadnja dva meseca ne uspemo nadzirati bele barve, torej podaljšajmo prehodni rok. Dovoljenja in nalepke pa še naprej ignorirajmo," je zapisal Kuščer.

Ker meni, da mestni svet sprejema odloke zato, da se izvajajo, in ker meni, da imamo inšpektorat zato, da izvaja nadzor, zahteva odstop glavne inšpektorice Biserke Cizar, ki je v primeru odloka o avto taksi prevozih povsem zanemarila dolžnost inšpektorata.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danilo Glažar
20. 03. 2006 13.51
Kaj pa, ce namesto zahtevane bele barve taksije enostavno pustimo taksne, kot pac so? Na obeh bokih avta pa nalepimo trovrsticno belo crno sahovnico velikosti kvadratkov 5x5 cm. Na strehi pa ze tako imajo lucko TAXI.