Slovenija

Odstop že po treh mesecih

Ljubljana, 21. 03. 2006 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, K.L.
Komentarji
0

Po odstopu Jožeta P. Damijana z mesta ministra za razvoj se v javnosti pojavljajo vprašanja o nadaljevanju reform.

Ministrov odstop ni povezan s pogajanji vlade glede privatizacije NLB
Ministrov odstop ni povezan s pogajanji vlade glede privatizacije NLB FOTO: POP TV

Kot so sporočili iz njegovega kabineta, razlogi za odstop ministra za razvoj niso povezani s pogajanji vlade z bančno skupino KBC glede nadaljnje privatizacije NLB, pač pa so osebne narave. "Glede višine deleža KBC v bodoči lastniški strukturi NLB se stališča Službe Vlade RS za razvoj in strokovna stališča ministra Damijana ne razlikujejo od uradnih pogajalskih izhodišč Vlade RS," piše v sporočilu za javnost.

Kot je za 24ur.com povedala ministrova predstavnica za javnost Polona Strnad, Jože P. Damijan v ponedeljek naj še ne bi sklical tiskovne konference, pač pa je samo pisno obvestil javnost o svojem odstopu.

V sporočilu še piše, da se minister Damijan zahvaljuje premieru Janši 'za priložnost, ki jo je v preteklem letu dal strokovnjakom v okviru vladnega Strateškega sveta za gospodarski razvoj in v okviru vladnega Odbora za reforme', s čimer je tej skupini omogočil pripravo reformnih predlogov in možnost njihovega izvajanja v okviru Službe Vlade RS za razvoj.

Različna videnja med Damijanom in Bajukom

Do nadaljnega bo Službo vlade za razvoj vodil dosedanji državni sekretar v tej službi, Andrej Horvat, so sporočili iz kabineta ministrskega predsednika.


Kot je znano, naj bi Damijan zagovarjal nadaljnjo privatizacijo NLB na način, pri katerem bi država obdržala 26 odstotkov. Model 26XY (26 odstotkov država, X strateški lastniki, Y portfeljski lastniki) je glede nadaljnje privatizacije NLB predlagal že odbor za reforme, ki ga je še pred zasedbo ministrskega položaja vodil Damijan.

"Moje mnenje je, da je v sedanji situaciji vloga države še vedno premočna in zato se NLB zaradi relativno slabega upravljanja oziroma ne najbolj optimalnega upravljanja ni razvijala v tisti meri, da bi dejansko optimalno odgovarjala na izzive na trgu," je pred časom pojasnil Jože P. Damijan.

Finančni minister Andrej Bajuk pa naj bi v pogajanjih o nadaljnji privatizaciji NLB, ki so po trditvah vseh vpletenih strani "v sklepni fazi", zastopal stališče, naj NLB ostane pretežno v domači lasti. Pri tem naj bi država postopno zmanjševala svoj vpliv na poslovanje banke, v lastniško strukturo pa naj bi pritegnili več domačih potencialnih kupcev.

Janša: Reforme bodo tekle po načrtih naprej

Janez Janša je prepričan, da Damijanov odstop ne bo zavrl reform
Janez Janša je prepričan, da Damijanov odstop ne bo zavrl reform FOTO: POP TV


Iz kabineta premierja Janše so sporočili, da je Janez Janša prejel Damijanovo odstopno izjavo, predsednik vlade, pa jo je že posredoval predsedniku državnega zbora. Le-tega je tudi zaprosil, da seznanitev z odstopom ministra uvrsti na naslednjo parlamentarno sejo.

"Odločitev Damijana obžalujem, vendar spoštujem, zaradi narave odstopa pa jo težko komentiram," je na novinarski konferenci povedal premier Janša. Ob tem je dodal, da bodo gospodarske in socialne reforme tekle po načrtih naprej, tudi po zaslugi Damijana, brez katerega bi priprava predlogov reform potekala bistveno počasneje.

Predsednik vlade je dejal, da je bilo doslej opravljeno veliko konceptualnega dela na področju reform, ki je predpogoj za nadaljnje naloge. Med najpomembnejšimi je premier naštel nadaljevanje socialnega dialoga s socialnimi partnerji in akcijo informiranja javnosti o nujnosti in učinkih predlaganih reform. Ob tem je še dodal, da je vzpostavljeno stabilno makroekonomsko okolje za izvedbo napovedanih reform.

Janša je zavrnil namige, da je Damijan odstopil zaradi razhajanj s finančnim ministrom Andrejem Bajukom glede koncepta nadaljnje privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB). Kot je dejal, koncept nadaljnje privatizacije še ni sprejet oz. potekajo aktivnosti pred sprejemom tega koncepta. V prvi vrsti so to razgovori s strateškim partnerjem in solastnikom NLB, belgijsko bančno-zavarovalniško skupino KBC, usmeritve, ki jih je pri tem sprejela vlada pa so bile usklajene tudi z ministrom Damijanom, je še dejal premier.

Različni odzivi

'Ministrstvo brez listnice je dočakalo svoj trenutek resnice,' pravi Jelko Kacin, prvi mož LDS
'Ministrstvo brez listnice je dočakalo svoj trenutek resnice,' pravi Jelko Kacin, prvi mož LDS FOTO: POP TV


Po mnenju predsednika LDS Jelka Kacina je Damijanov opstop priložnost za predsednika vlade Janeza Janšo, da to ministrstvo brez resorja ponudi novemu ministrstvu in skuša na ta način prikriti krizo vlade in vladanja. Kacin sicer meni, da se je Damijan prevzema in izgradnje ministrstva lotil z velikim navdušenjem.

"Mislim, da je vendarle tudi spoznal, da reform ne more delati minister, ki zanje ni pristojen. Reforme lahko delajo samo ministri, ki imajo zelo jasno resorno odgovornost. Samo taki ministri lahko predlagajo zakone, s katerimi spreminjajo pravila igre v tej državi, zato je ministrstvo brez resorja danes z Damijanovim odstopom dočakalo trenutek resnice," je zatrdil.

Damijan je bil takorekoč Janšev vernik, a je zelo hitro izgubil vero v predsednika vlade in njegove reforme. Jelko Kacin, predsednik LDS

Kacin je ob Damijanovem odstopu spomnil tudi na današnji odstop uprave novogoriškega Hita ter zamenjavo vodstev v Telekomu Slovenije in Talumu. "Ne gre le za to, da je odstopil minister za reforme; kadrovski cunami se nadaljuje. In to, kar se dogaja v resničnem življenju, je daleč stran od resničnostnega šova, ki mu pravijo reforme," meni Kacin, ki je prepričan, da premier izgublja kredibilnost, njegovi pozivi k reformam na ta način niso več posebej prepričljivi.


Iz stranke Nova Slovenija so sporočilil, da je bil 'minister Damijan dober minister, ki je korektno opravljal svoje delo' in s katerim je stranka dobro sodelovala. Razlogov za njegov odstop pa v stranki ne morejo komentirati. 'Gre za osebno odločitev, na katero nimamo vpliva,' je zapisano v sporočilu za javnost, v katerem še dodajajo, da pričakujejo, da bodo z Jožetom P. Damijanom lahko sodelovali tudi v bodoče.

"Mislim, da je dober strokovnjak, smo tudi dobro sodelovali, njegovih osebnih razlogov za odstop pa ne bi komentiral," je o Damijanovem odstopu dejal predsednik Nsi in finančni minister Andrej Bajuk, ki sicer ne pričakuje drugih menjav v vladi.

Na vprašanje o različnih pogledih na lastninjenje Nove Ljubljanske banke (NLB) znotraj vlade je Bajuk odgovoril, da so drugačni pogledi normalni. "Smo sredi razprav in pogovorov z našimi partnerji KBC. Naprej ne bi želel komentirati," je povedal Bajuk.

Finačni minister Bajuk pravi, da je Jože P. Damijan korektno opravljal svoje delo
Finačni minister Bajuk pravi, da je Jože P. Damijan korektno opravljal svoje delo FOTO: POP TV

Bajuk je še dejal, da sta imela z Damijanom zelo veliko sestankov, nazadnje ta ponedeljek, vendar pa, kot je dejal, ni imel "nikakršnega vtisa", da bi se Damijan odločal o svojem odstopu.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik meni, da je treba spoštovati odločitev Jožeta P. Damijana o odstopu z mesta ministra za razvoj brez listnice. "Če je odstopil iz osebnih razlogov, je iz drže korektnosti prav, da tega ne komentiramo," je povedal Podobnik.

Glede sodelovanja z Damijanom je Podobnik dejal, da je bil "korekten, dober kolega v vladi, brez dvoma visoko strokoven, še posebej na nekaterih področjih, in njegovo strokovno znanje bomo vsekakor pogrešali".

Podobnik je povedal, da so gospodarske in socialne reforme in nekatere spremembe, ki so s tem povezane, projekt vladne koalicije in da je vsak minister odgovoren, da jih na svojem področju uveljavlja. "Z vso energijo bomo šli naprej. Ta odločitev ne sme vplivati ne na tempo dela vlade ne na nekatere odločitve, ki so vezane na ta projekt," je poudaril.

Okoljski minister je glede morebitnih drugih menjav v vladi dejal, da nima informacij, da bi lahko pričakovali kakršnekoli druge spremembe.

O odstopu ministra za razvoj bodo v četrtek govorili predstavniki vlade, opozicije in gospodarsta v oddaji Trenja na POP TV. Že zdaj pa lahko svoje menje poveste na spletni strani e-trenj.

V SNS so odstop ministra za razvoj Jožeta P. Damijana pričakovali, saj je bilo njegovo stališče glede prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB) popolnoma nasprotno stališču vlade. "Stališče vlade glede prodaje NLB je po prepričanju SNS pravilno. Bank in zavarovalnic se nikoli ne daje v tuje roke, saj na ta način slabiš lastno gospodarsko moč. Damijan je šel v tem primeru predaleč," je povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Jelinčič je prepričan, da je Damijan glede prodaje NLB zastopal ameriško ekonomsko logiko, "ki pa se dobro obnese le takrat, kadar zadeve napadaš in kadar hočeš po sistemu neokolonializma prevzeti gospodarstvo neke manjše države v svoje roke".

Glede usode gospodarskih in socialnih reform, ki jih je Damijan koordiniral, je Jelinčič dejal, da se bodo dobre ideje zagotovo uveljavile in te reforme bodo šle naprej. Kar pa je bilo slabega, pa se bo zavrglo, je prepričan prvak SNS.

Predsednik DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec obžaluje odstop ministra za razvoj Jožeta P. Damijana. "Mislim, da je dobro zastavil delo in upam, da odstop ne bo vplival na proces reform," je dejal.

Erjavec je izrazil upanje, da se bodo reforme nadaljevale, tako kot so zastavljene, prav tako pa tudi dialog glede posameznih ukrepov. Pri tem je kot za DeSUS še posebej pomemben dialog v okviru načrtovanih ukrepov izpostavil dialog glede enotne davčne stopnje. "Upam, da ta dialog zdaj ne bo otežen, ker na drugi strani ne bi bilo pravega sogovornika," je dejal.

Dokončen 'pokop' enotne davčne stopnje?

Odstop ministra za razvoj Jožeta P. Damijana pomeni dokončen "pokop" ideje o enotni davčni stopnji, čeprav je bil ta predlog mrtev že takrat, ko ga niso podprli sindikati, je povedal direktor Ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete France Križanič. Nekdanji predsednik sveta za gospodarski razvoj Mićo Mrkaić pa je ocenil, da je zdaj dokončno jasno, da vlada z reformami ne misli resno.

Mrkaić, po njegovih besedah je z Damijanovim odstopom z mesta ministra za razvoj doživel potrditev svojih navedb o neresnosti vlade za resnejše gospodarske reforme in umik države iz gospodarstva, je še dejal, da je odstop Damijana sicer pričakoval, vendar ne tako kmalu. Tako hiter odstop Damijana, ki naj bi mu po besedah Mrkaića reforme pomenile življenjski projekt, je dokaz, da so razmere v vladi za liberalnega ekonomista neznosne, je dejal.

Mrkaić je še ocenil, da se z Damijanovim odstopom vlada vrača na pot gradualizma, čemur smo bili priča v zadnjih 12 letih, ko je Slovenijo vodila vlada pod vodstvom LDS.

Križanič je še ocenil, da bo zdaj za vlado znova aktualen model obdavčitve profesorja z ekonomske fakultete Marka Kranjca, ki ga je vlada pred časom "dala na led". Kranjčev model je po besedah Križaniča precej preprostejši od sedanjega sistema, uvaja pa tri davčne razrede.

Križanič tudi meni, da se proces gospodarskih reform v Sloveniji zaradi Damijanovega odstopa ne bo upočasnil.

V ZSSS zadržani

Odstop ministra za reforme Jožeta P. Damijana so v največji slovenski sindikalni centrali Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) sprejeli zadržano. Kot je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič, sindikati upajo, da odstop Damijana pomeni dokončen odstop vlade od uvedbe enotne davčne stopnje, ki jo je Damijan glasno zagovarjal, kljub temu pa v ZSSS ne želijo biti evforični, saj je uvedbo enotne davčne stopnje zagovarjala cela vlada in ne le Damijan.

Odstop Damijana je Semolič sicer glede na nedavne zaplete pri uvajanju reform pričakoval in ob tem dodal, da se je pokazalo, da mora minister poleg strokovnosti imeti tudi nekatere politične lastnosti, kot so iskanje kompromisov in spoštovanje socialnega dialoga in socialnega partnerstva.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.