Slovenija

Odstopil je načelnik Upravne enote Ljubljana Lovro Lončar, sindikat zamrznil stavko

Ljubljana, 15. 11. 2018 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odstopil je načelnik Upravne enote Ljubljana Lovro Lončar. V odstopni izjavi je navedel, da odstop ne pomeni odgovornosti za nastalo situacijo na UE Ljubljana, kjer so zaposleni ta teden začeli stavko, ker morajo na okencih zaradi velikega navala strank na delovnem mestu ostati tudi več ur po koncu delovnega časa. Sindikat je stavko zamrznil do torka.

"Odstop je moja osebna odločitev in ne pomeni odgovornosti za nastalo situacijo.
"Odstop je moja osebna odločitev in ne pomeni odgovornosti za nastalo situacijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Načelnik Upravne enote Ljubljana mag. Lovro Lončar je ministru za javno upravo Rudiju Medvedu posredoval informacijo o odstopu z mesta načelnika, so sporočili z ministrstva za javno upravo. 

'Odstop ne pomeni odgovornosti za nastalo situacijo'

V obrazložitvi je med drugim navedel: "Odstop sem podal po temeljitem razmisleku v želji in namenu, da se situacija oz. zadeve v Sektorju za upravne in notranje zadeve (SUNZ) oziroma v Upravni enoti Ljubljana čimprej uredijo ob zaupanju v medsebojne dogovore, ob novih dogovorjenih pogojih dela, usmeritvah in podpori s strani pristojnega ministrstva in novem pristopu vodenja." 

Dodal je, da je naloge predstojnika vseskozi opravljal odgovorno in ob stalni komunikaciji z zaposlenimi, sindikatom in pristojnimi na Ministrstvu za javno upravo ter iskanju rešitev in izvajanju ukrepov za čim boljše delo Upravne enote Ljubljana, tako z vidika strank kot zaposlenih: "Odstop je moja osebna odločitev in ne pomeni odgovornosti za nastalo situacijo, ampak možnost in vzpodbudo, da se zadeve glede na izzive, ki Upravno enoto Ljubljana čakajo v prihodnje, čimprej razrešijo in da se zagotovi njeno nemoteno vodenje."

Neodvisno od postopkov imenovanja se bodo nadaljevale aktivnosti, povezane s stavko zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana

Minister za javno upravo je takoj po seznanitvi z odločitvijo dosedanjega načelnika pričel s postopki za imenovanje vršilca/ke dolžnosti načelnika Upravne enote Ljubljana, v nadaljevanju pa bodo v čim krajšem času izvedeni tudi vsi postopki imenovanja novega načelnika ali načelnice omenjene upravne enote. Neodvisno od postopkov imenovanja pa se bodo nadaljevale aktivnosti za razrešitev situacije, ki je sprožila stavko zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana.

Stavko so delavci sprožili, ker morajo zaposleni na okencih namreč zaradi velikega navala strank predvsem v zadnjih mesecih na delovnem mestu ostati tudi več ur po koncu delovnega časa, saj morajo obravnavati vse stranke, ki jih obiščejo v času uradnih ur. Podlaga za to je v uredbi o upravnem poslovanju, ki jo pripravlja ministrstvo za javno upravo. Zdaj nekdanji načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar ob začetku stavke ni želel govoriti o konkretnih ukrepih za težavne razmere na Tobačni. Lončar je pojasnil, da želijo nastalo situacijo razrešiti z razumevanjem zaposlenih in v skladu s pričakovanji strank.

Kot je po današnjih pogajanjih s predstavniki vodstva upravne enote in ministrstva za javno upravo o stavkovnih zahtevah pojasnil predsednik sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragan Stanković, si v sindikatu želijo "čim prejšnjega nadaljevanja pogajanj". Dogovorjeni so, da pogajanja nadaljujejo v ponedeljek, sindikat pa je do torka zamrznil stavko. Če se razmere do takrat ne bodo uredile, pa bodo stavko nadaljevali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
15. 11. 2018 17.48
+8
Kdo pa je odgovoren gospod Lončar? Pravilno da je prišlo do stavke. Odstopiti bi morali še ostali šefi vse do šalterja. Ne razumem tega birokratskega odnosa. Administracija v javni upravi je draga. Ljudje v izvajanju pa delajo pa naj bo policaj,medicinska sestra,učitelji in vsi upravni delavci ,ki rešujejo dosjeje upravnih zadev. Drugih upravnih delavcev pa zraven mrgoli....tajnic,svetovalcev,šefov,direktorjev ,pomočnikov direktorjov ,računalničarjev, kadrovskih delavcev,.....teh je polovica najman....
migi
15. 11. 2018 17.28
+11
Osebam za okencih naj pomagajo tiste osebe iz pisarn ki neutrudno kofetkajo in ne delajo nič!!!!!!
migi
15. 11. 2018 17.29
-1
nadaljujem...ne pa da bi spet iskali nove iskalce zaposlitve
Recenzor
15. 11. 2018 17.48
+8
npr. mag. Lončar, ki se je očitno naveličal nerganja onih na okencih, tistih ki se pa sfaljkajo po pisarnah se pa ni upal nagnat delat
El Toro
15. 11. 2018 17.10
+22
V tem primeru pa zadeve ne razumem. Govori se o stavki - pa saj to ni nobena stavka, zaposleni želijo le po zaključku delovnega časa domov. Kje pa piše, da morajo delati še toliko časa, da obdelajo vse stranke. Če je pa dejansko problem, pa naj zaposlijo več ljudi.
tekač
15. 11. 2018 17.55
+9
Napovednik ni tako. Ali misliš da noben ni nič rekel? Seveda je vendar je ignoranca zelo velika kot češ: " Če ti kaj ni všeč pa pojdi". Obstajajo pa tudi grožnje glede nesposonosti itd... tako je to. Neoliberalizem in tehnokratizem je na široko v javni upravi.....vodstvo kraljuje v pravem pomenu besede in si tala uspešnoat....
puer2
15. 11. 2018 17.09
+11
To sploh ni stavka,. Zakaj bi delali, če niso plačani?
User300173
15. 11. 2018 16.28
+1
Zakaj mi vse skupaj "smrdi" na politično mineštro ...? Pa tik pred volitvami. Kaj v ostalih UE ni problemov, ali jih znajo rešiti. No, če bo Logar župan, bo vse rešil.
TOX6
15. 11. 2018 16.21
+12
V švici taka papirologija laufa hitro točno in učikovito. Je pa res da v švici na uradih delajo s poklicno in srednješolsko izobrazbo ker za taka dela ne rabiš nekih šol. Visokoizobraženi delajo na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo in niso doživljenska renta davkoplačevalcev!!!
flatearth
15. 11. 2018 16.19
+11
Kdor ni Slovenski državljan obvoz izpred okenc, adijo,
TOX6
15. 11. 2018 16.08
+8
To so lokalne novosti. Ja bo treba v ciriliciinalbanšcini papirje tiskat da nodo postopki bolj hitri??? Manj balkana več EUrope pa vse laufa
TOX6
15. 11. 2018 16.07
+4
To so lokalne novosti. Ja bo treba v cirilici in albanšcini papirje tiskat da nodo postopki bolj hitri??? Manj balkana več EUrope pa vse laufa
Pošteni
15. 11. 2018 15.57
+12
Zakaj sprejemate toliko tujcev iz Balkana.Če jih ne sprejmete je to kršenje človekovih pravic po mnenju levice.
Da se mene pita..
15. 11. 2018 15.47
+28
Odstopil je tisti,ki bi mogel uzgat po mizi in nastudirat kej novega,da ne bi bilo vec vrst.
Jožef Koprivnikar
15. 11. 2018 15.46
+7
Zakaj pa nimajo deljenega delovnega časa ? Tako bi tisti ki so zaposleni lahko opravljali svoje potrebe
B2soraja
15. 11. 2018 15.26
+16
Škoda. g. Lončar se mi zdi zelo korekten. Tudi v Državnem zboru je bil...
DirtySanchez
15. 11. 2018 15.23
+2
super 1 manj v javnem sektorju
mallonge
15. 11. 2018 15.59
+12
Kar misl si. misliš, da je sel k privatniku?