Slovenija

Odstopil predsednik Državne revizijske komisije: Breme je postalo pretežko

Ljubljana, 03. 04. 2019 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
154

S položaja predsednika Državne revizijske komisije je odstopil Borut Smrdel. Kot je navedel v odstopni izjavi, se je za to odločil, ker je "breme vodenja komisije postalo pretežko". Kot je še dodal, je ob nastopu funkcije menil, da mu strokovno znanje in poštenje zadostujeta, danes pa vidi, da so mu manjkale še izkušnje. "Danes te izkušnje imam, kar iskreno obžalujem," je zaključil Smrdel.

Odstopil je predsednik Državne revizijske komisije Borut Smrdel. V svoji odstopni izjavi je navedel pritiske, ki so spremljali delo komisije in so botrovali njegovemu odstopu. 

Borut Smrdel
Borut Smrdel FOTO: POP TV

"Ko sem bil pred šestimi leti in pol imenovan na navedeno funkcijo (po tem, ko sem bil pri tem organu osem let zaposlen kot svetovalec), sem iskreno verjel, da za njeno opravljanje zadostujeta strokovno znanje in poštenje," je zapisal in dodal: "Moje razmišljanje je bilo, ko se sedaj oziram nazaj, naivno. Manjkale so mi namreč izkušnje."

Ob nastopu funkcije se, kot pravi, ni zavedal, da je dandanes popolnoma sprejemljivo, da se poskuša s ciljno usmerjenimi PR kampanjami redno vplivati na delo neodvisnih državnih organov in na njihovo odločanje. "Da je sprejemljivo načrtno vzbujanje dvoma v strokovnost in integriteto zaposlenih pri teh organih zgolj zato, ker posamezna odločitev organa, ne glede na to, kako strokovno prepričljiva ali utemeljena je, ne ustreza pričakovanjem, željam ali pa interesom udeležencev v postopku ali pa koga drugega," je opisal pritiske, ki so jih bili deležni člani komisije.

Pravi še, da se ni zavedal niti, da je povsem sprejemljivo v položaju, ko je s strani neodvisnega državnega organa ugotovljeno nezakonito ravnanje, kot odgovornega za ta položaj prikazati organ, ki je nezakonitost razkril, ne pa tistih, ki so ravnali nezakonito.

"Danes izkušnje imam, kar iskreno obžalujem," je še zapisal Smrdel in zaključil: "V opisanih okoliščinah je breme vodenja Državne revizijske komisije zame postalo pretežko, zato odstopam s funkcije predsednika tega organa."

Smrdel ostaja na komisiji

Smrdel je bil na mesto predsednika revizijske komisije imenovan septembra 2012, pred tem pa je bil tam osem let zaposlen kot svetovalec. Tudi po odstopu z mesta predsednika pa ostaja na komisiji, je potrdil.

Revizijski postopki v državi so bili vsa leta velikokrat predmet kritik, češ da podaljšujejo postopke izbire izvajalcev projektov, kar predvsem pri večjih infrastrukturnih projektih odmika čas gradnje. Tako so na komisijo v zadnjem času najbolj leteli očitki zaradi revizijskih postopkov pri iskanju izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke, ki ga Dars, potem ko je Državna revizijska komisija razveljavila njegovo prvotno izbiro, sedaj išče z neposrednimi pogajanji z nekaterimi od ponudnikov. Medtem se je gradnja na avstrijski strani začela že septembra.

Borut Smrdel (levo) maja 2016 s takratnim predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom.
Borut Smrdel (levo) maja 2016 s takratnim predsednikom Državnega zbora Milanom Brglezom. FOTO: Državni zbor

Zadeva je med drugim dobila politične posledice s sklepi, ki jih je na predlog SDS januarja sprejela komisija DZ za nadzor javnih financ. Ta od ministrstva za javno upravo med drugim pričakuje predlog zakonodajnih rešitev s področja revizije postopkov javnega naročanja, kar je premier Marjan Šarec že pred tem tudi napovedal. Protikorupcijski komisiji predlaga, naj preveri obstoj korupcijskih tveganj in obstoj nasprotnih interesov pri posameznih članih senata državne revizijske komisije. Računskemu sodišču pa priporoča, naj opravi revizijo posledic odločitev državne revizijske komisije na višino stroškov oziroma končno ceno projektov za vsa javna naročila, katerih vrednost brez davka na dodano vrednost je bila enaka ali višja od 5,19 milijona evrov za zadnjih 10 let.

Minister za javno upravo Rudi Medved je po besedah poslanca SD Matjaža Hana na zadnjem vrhu koaliciji že predstavil osnove nove zakonodaje o javnem naročanju. "Te osnove, ki jih je predstavil Medved, gredo v pravo smer, zdaj moramo videti še zakonodajno besedilo in če bodo šle spremembe v tej smeri, se bomo verjetno lahko izognili tistim nekaterim podjetjem, ki se pritožujejo samo zato, da se pritožujejo, in bomo prej prišli do izvedbe kakšnega projekta," je dejal Han.

Poslanci so se sicer na odstop Smrdela danes odzivali različno. Za Mateja T. Vatovca iz Levice je Smrdelovo pismo "zaskrbljujoče v tem, kar razkriva oz. poskuša vsaj med vrsticami povedati". "Če je razlog, da je odstopil, ta, da je ustavil posel pri Karavankah s turško družbo, ki je dokazano pri svojih projektih brutalno teptala delavske pravice, na njihovih gradbiščih je umiralo na desetine, celo na stotine ljudi, pri nas pa ima polno podporo, so te stvari nedopustne," je izpostavil.

"Če so bili pritiski zaradi tega, mislim, da se morajo vsi državni organi s tem soočiti in se spoprijeti z neko konkretno raziskavo o tem, kaj se dogaja na teh področjih," je še dejal Vatovec in dodal, da so lobistični, pa tudi drugačni pritiski na funkcionarje oziroma predstavnike, ki skrbijo za določena področja v tej državi, nedopustna.

Jani Möderndorfer iz SMC medtem meni, da bo "čas pokazal, zakaj je v resnici odstopil". Smrdel bi moral po oceni poslanca SMC vztrajati na položaju, če govori o strokovnosti. "Kajti, saj veste, odstop pomeni v bistvu priznanje poraza, kar je pa škoda," je dodal.

Tudi Franc Jurša iz DeSUS razlogov za odstop ni želel podrobneje komentirati. "Pritiskov ne morem komentirati, je pa to takšna služba, da je interesov ogromno in je verjetno na tem kaj bilo," je strnil. Parlamentarna mandatno-volilna komisija, katere član je tudi Jurša, sicer uradnega dokumenta o odstopu po poslančevih besedah še ni dobila, ko ga bo, pa bo začela postopke, da Državna revizijska komisija čim prej dobi novega predsednika.

Na Državni revizijski komisiji so se že decembra odločno uprli tudi načinu komuniciranja strank v sporu, ki, kot pravijo, posega v njihovo integriteto.

Primera, ki sta bolj razburila, sta še škofjeloška obvoznica in elektronsko cestninjenje, kjer so nekateri pozivali celo k ukinitvi komisije.

Ob približno 6400 večjih javnih naročilih, se sicer pred Državno komisijo sproži okoli 350 sporov na leto, komisija pa vlagateljem oziroma pritožnikom ugodi v od 30 do 45 odstotkov primerov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rok na poti
04. 04. 2019 12.54
+1
O vsebini pogodbe za filipinski premog pa nismo nič kaj dosti slišali.... Najbr bomo spet par milijard čez okno zmetali zato da bo lahko teš delal z minusom..
Rok na poti
04. 04. 2019 12.53
+1
Borut Pahor lahko spet kakšnega Štefaneca nastavi in tako omeji delovanje in strokovnost organa do skrajnih meja
bonkintos
04. 04. 2019 08.39
+3
LOPOVSKI LEVIČERJI NAS BODO PRIPELJALI V TOTALNI RAZPAD DRŽAVE Z NAKRADENIM DENARJEM PA BODO ODŠLI V BOGATE DRŽAVE KJER BODO ŽIVELI NA VELIKI NOGI...REŠI NAS LAHKO SAMO DESNICA.
aloalo
03. 04. 2019 19.27
+6
Če bi vi vedel koliko denarja se pokrade preko javnih naročil...sicer je pa že nekdo pred mnogimi leti z eno opico okoli hodil in mu niste verjeli da vas bodo ukradli.....žal so tega modela počistili strokovno...tko da se ve v kaki gnili brez vretenčarski državimi živimo. Ajede pa kej naredte ovce
Thinc25
03. 04. 2019 17.49
+3
Borut Smrdel je kriv, da se druga cev še ne gradi. Turki so dobri za Avstrijce a preslabi za Slovence ha,ha.
flojdi
03. 04. 2019 16.25
+3
.bilo mi je že prej slišano na radiu. in prva misel mi je bil spomin na nekoga , ki je nekje želel vpeljat neko dobro stvar. sporočili so mu ( anonimno) naj odstopi od predloga , če želi še živet. / torej sklepam , da se poštene tako ali drugače izločuje. koliko se motim ? me zanima
Netajkun
03. 04. 2019 14.27
+7
Že takrat na Tarči sem jasno videl , da je v zadregi . . . ko mora zagovarjati ( braniti ) odločitev , ki ji sam ne verjame . Očitno eminence pritiskajo , da se še enkrat zavrne pravilna izbira DARS-a . Se pa bojim , da bodo " eminence " prej zamenjale upravo DARS-a , kot pa se odpovedali 50 mio € ( preko dražje pogodbe in aneksov )
Hrenko
03. 04. 2019 13.55
+7
Aha! Bežijo! S potapljajoče se ladje. Vsak teden preberemo, da nekdo v ihti odide. Res imamo kvalitetno "državo" oz vladno garnituro.
izdelanc
03. 04. 2019 13.45
+6
Mafija ima drazavo, ze dolgo tega! Ovceee beeee
Entip?ek
03. 04. 2019 13.44
-1
ne razumem teh nesposobnih desničarjev, da se jim še ljubi sploh kaj pisat.....v času kraljevanja princa teme, so sprejeli pokojninski zakon in nam ukradli več kot 20% pokojnine, začelo se je dodeljevanje koncesij in s tem dvojno delo zdravnikov, podeljevali so se tajkunski krediti, katere odplačujemo sedaj in jih bodo še naši zanamci, podpisali so pogodbo za teš6, dogovor o zdrahah v piranskem zalivu.............kaj desnjakom ni jasno....meli ste možnost, smo vas volili, izkazalo pa se je, da je vse skupaj samo en revanšizem, netenje in iskanje notranjega sovražnika, pokazali pa ste tudi vso vašo nesposobnost....zdej se pa razpište hlapčki.....
Transformerji
03. 04. 2019 13.18
+2
Se je odločil, da bo pošten državljan?
kaslc 1
03. 04. 2019 13.03
+0
a se mu je denar osmradil,ker je bil pretežko breme
flojdi
03. 04. 2019 16.28
+1
vsi pač še nočejo hodit čez trupla; oz po še živih
Marija Gergar
03. 04. 2019 12.54
-2
Tolk o tem, kakšno in kolk sposobno vlado imamo....serijsko odstopajo !!!! Tisti pametni, ki vidijo , kam pelje vse to Šarcevo vladanje, v še večje vpletanje in korupcijo....vplivanje in izsiljevanja!!!!! Priskledniki ostajajo , Šarec pa ponosno in polnih ust hvale na njegov račun!!!!
Entip?ek
03. 04. 2019 13.50
+1
"marija", očitno pamet pri tebi ni ravno vrlina.....
Marija Gergar
03. 04. 2019 14.12
+3
Tudi pr tebi ne, ker drgač bi vedel, od kdaj so in zakaj so pokojnine take, kot so.....za tajkunske kredite se pa ve, Kos , ki je šel delat red, je zdaj tiho, ker je očitno, kdo jih je talal in kdo dobil....
flojdi
03. 04. 2019 16.29
. vse vlade so si približno bile doslej čisto podobne, semizdi
flojdi
03. 04. 2019 16.30
+1
CIGU MIGU
03. 04. 2019 12.45
+6
najbolje bo da prevzame petrič in kameradi ki so nenasitni ob vedno manjšem koritu
brabusednet
03. 04. 2019 12.41
+6
Butalci vladajo že 24 let in stanje je butalsko.Me res zanima,kam nas bi ti idijoti pahnili,da smo samostojni oziroma nečlani EU.Tako še EU v določenih stvareh bdi nad nami in so določena pravila.
tedoVV2HCmedo
03. 04. 2019 12.28
+1
Smrdel, si dobil velikansko podkupnino in boš hitro pobegnil v neko miniaturno državo brez davkov?
direstraits
03. 04. 2019 12.28
-1
Daleč so LEVAKI prijadral... Višji levak odstopa nižjega Levnuha.
brabusednet
03. 04. 2019 12.13
+11
Ti se pa res sami sabo ukvarjajo.Ni čudno,da vse raspada in gre v maloro,kjer ima država parklje vmes.Kej ste norci izvolili se sploh zavedate.Dvomim,pijanc se strezni norc pa norc ostane.Vsaka levičarska vlada je slabša od prejšnje.
VolkBrenin
03. 04. 2019 12.05
+8
Ta država ne potrebuje samo red nekega zemljaričevega časa...Potrebuje precej več ...še ddr stasi bi komaj rešil vse te " zadeve " ...kjer so vsi ovajali vsakogar...posledično je prišlo do vrhunske samokontrole ( strah da ja ne bo kaj narobe ) ....Lahko pa zgodbo tudi obrnemo ...in se pojavijo dejstva -- opevani neoliberalni kapitalizem in opevani prosti trg omogoča največjim lopovom družbenega premoženja...s svojimi zakoni kraje , ki presegajo domišljijo posameznika iz naroda ... Ampak bivši sisteme nekateri sovražijo....tega " novega" pa hvalijo ravno tisti , ki so najbolj prikrajšani...v zmotni iluziji - da bodo tudi oni ..." bogati " ...
Mauzahecmauzares
03. 04. 2019 12.15
+2
Se strinjam. Človeška pamet je presnet iznajdljiva. Demokracija ni za intelegentno žival, ki se z lahkoto prilagaja.
VolkBrenin
03. 04. 2019 13.12
+1
Ne samo demokracije kot taksna ...pogoltnost /" in potrošništvo " ...je rezultat napačnih usmeritev človeštva ...njegovih ciljev in vrednot . Ob tem današnja družbena ureditev zakonsko omogoča ravno to , proti čemur se ta ista družba na vse pretege bori ....Se pa strinjam živalsko ...ups ...človeško živalsko , živali nikoli niso in ne bodo na takšnih " nivojih " sobivanja...
VolkBrenin
03. 04. 2019 13.15
-1
vse izhaja iz " jaz " ...in ne iz ..." mi " ...Nekako najbližje so bili indijanci s pomojmovanjem sveta , narave...Vrhunska kultura - v odnosu prav do vsega ...
Rde?iAlarm
03. 04. 2019 12.04
-5
danes odstopi vsak ko je treba poprijeti za delo..........ustavila bi ga edino povišica,pa naj bo to zdravnik,medicinska sestra............