Slovenija

Odstopila direktorica kranjske porodnišnice: 'Nisem mogla uresničiti vsega, kar sem si zadala'

Ljubljana, 14. 03. 2019 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
14

Dan po odprtju sodobnih, milijon evrov vrednih porodnih apartmajev v kranjski porodnišnici je odstopila njena direktorica Polona Podnar. Predsednici sveta zavoda Alenki Bradač je žal, da Podnarjeva odhaja; pravi, da je pri svojem delu pod noge dobila veliko polen.

Kot poroča Radio Slovenija, je Polona Podnar kranjsko porodnišnico, ki ima milijon evrov izgube, vodila skoraj dve leti. Vodenje je prevzela v času glasnih razmišljanj o pripojitvi k jeseniški bolnišnici.

Za Radio Slovenija je svoj odstop utemeljila z besedami, da je v danih razmerah naredila največ, kar je lahko: "Načrti za obnovo stavbe za naprej so pripravljeni. Tako da mislim, da je moje delo tukaj končano," je dejala, ob tem pa ni želela razkriti podrobnih razlogov za odstop.

Podnarjeva je dodatno pojasnila, da se je za odstop odločila, ker ni mogla uresničiti vsega, kar si je zastavila.
Podnarjeva je dodatno pojasnila, da se je za odstop odločila, ker ni mogla uresničiti vsega, kar si je zastavila. FOTO: Kanal A

Kot je po prejemu pisne odpovedi za STA povedala predsednica sveta zavoda Alenka Bradač, ji je žal, da Podnarjeva odhaja. "Zelo si je prizadevala, a dobila pod noge velike polen in se znotraj bolnišnice soočala s številnimi težavami. Zato tega, kar si je zadala, žal ni mogla doseči," je pojasnila Bradačeva.

Kot zelo velik dosežek Podnarjeve je izpostavila prenovo porodnega bloka, ki je prva tovrstna investicija vse od izgradnje bolnišnice leta 1964. "Sedaj bolnišnico čaka še energetska sanacija. Predvsem pa jo čakata sanacija poslovanja in to, da se vanjo pripelje več dejavnosti, da se bo zavod lahko finančno pokrival, saj je to tisto, kar povzroča največje težave," je povedala Bradačeva.

Njej kot predsednici sveta zavoda po odstopni izjavi Podnarjeve ne preostane drugega, kot da skliče sejo sveta, da se ta formalno seznani z odstopom direktorice in jo razreši. Nato mora soglasje k razrešitvi podati še vlada, svet zavoda pa bo začel iskati novo vodstvo.

'Nisem mogla uresničiti vsega, kar sem si zastavila'

Podnarjeva je dodatno pojasnila, da se je za odstop odločila, ker ni mogla uresničiti vsega, kar si je zastavila.

Podnarjeva je svojo odločitev utemeljila z besedami, da je v danih razmerah naredila največ, kar je lahko. "Nisem mogla uresničiti vsega, kar sem želela," je povedala Podnarjeva, ki je imela vizijo, da bi se kranjska bolnišnica razvila v eno najboljših bolnišnic za ginekologijo in porodništvo daleč naokoli.

Prepričana je, da je to še vedno mogoče in da morda bolnišnica potrebuje nek pretres, da se stvari spremenijo in premaknejo naprej. O podrobnostih svojega odstopa sicer ni želela govoriti, je pa v nedavnem pogovoru za eno od slovenskih revij podvomila v entuziazem ginekologov in opozorila, da stanje duha med njimi ni ravno optimalno.

Povedala je, da je z odstopom počakala, da so do konca speljali projekt prenove porodnega bloka. Hkrati so pripravljeni tudi projekti za nadaljnjo obnovo bolnišnice, o kateri že potekajo pogovori z ministrstvom za zdravje.

Porodnišnica vnovič na razpotju

Sicer ima Podnarjeva, ki ji zaposleni priznavajo strokovnost in delavnost, tudi zasebni center. Z odstopom direktorice je kranjska porodnišnica, kjer se na leto rodi okoli 1400 dojenčkov, vnovič na razpotju. Nezakonite pogodbe za opravljanje citopatoloških preiskav so leta 2005 odnesle takratnega direktorja Marka Lavriča.

Dvanajst let pozneje je, domnevno zaradi političnih pritiskov, z direktorskega mesta odstopila Andreja Cerkvenik Škafar. Podnarjeva je prav tako kot njena predhodnica Cerkvenik Škafarjeva večkrat opozorila na sistemske težave in podcenjenost programov ginekologije, zato bolnišnica po njenem mnenju v teh pogojih kljub varčevalnim ukrepom ne more pozitivno poslovati.

Kot je v torek ob odprtju novih porodnih blokov pojasnila Podnarjeva, so tako kot druge bolnišnice v sanaciji, vendar ukrepi, ki jih pričakujejo, pri njih praktično niso možni, kar ugotavlja tudi sanacijski odbor. Varčevanje, kot ga skušajo uvajati, namreč po njenih besedah v Kranju izvajajo že vrsto let.

"Nujno je treba izvesti sistemske ukrepe in poskrbeti, da bodo storitve korektno plačane. Dokler ne bo tako, žal ne moremo pričakovati pozitivnega poslovanja te bolnišnice, ki se ukvarja samo s področjem ginekologije, ki je še posebej podcenjeno. Zato tudi ne moremo kriti minusa s kakšno bolje plačano storitvijo in ne moremo delati drugače kot z izgubo," je še dodala v torkovi izjavi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
14. 03. 2019 15.03
+23
Tu se vidi razlika med delavnim in poštenim managerjem in politično nastavljenim šalabajzerjem. Polona Podnar je odstopila, ker so pod njenim vodstvom "pridelali" milijon evrov izgube (toliko je približno stala izgradnja novih sodobnih prostorov v kranjski porodnišnici, ki so jih dokončali prav te dni). Pod Šabedrovim vodstvom pa je UKCL v lanskem letu ustvaril nekaj več kot 23 milijonov evrov izgube (tretjina tega je šla za plačilo dežurstev, ko asi dežurajo po 96 ur na dan). Šabeder je po tej sramoti postal celo minister za zdravje!? To je to, dragi moji! Zato je Slovenija totalno v moškem spolovilu. Če povzamem zunanega ameriškega igralca, ki je v zelo znanem filmu izjavil: "Amputacija rok in nog ni tako problematična, naredili bodo proteze in življenje gre naprej! Ko pa gre za amputacijo duha, so problemi veliko večji!" Točno to se je zgodilo Slovenkam in Slovencem. Ta rdeči že več kot osemdeset let skrbijo za amputacijo slovenskega duha. Nekoč smo bili dežela reda in dela, danes pa smo le še mešanica uporabnikov srbske in albanske miselnosti. Pa lep dan vsem skupaj v Sloveniji. alpacinopress
brezcasni
14. 03. 2019 15.22
+7
pošteno povedano..Slovenija je bila taka kot bi morala bit do leta 1988 potem smo zopet postali le povprečna tranzitna država in poletu 1991 JugoSlovenija....
tron3
14. 03. 2019 11.33
-15
Za kva je odstopla, na delovnem mestu ji je bilo dolgčas in se je toži po zasebnem sektorju.
santamaura
14. 03. 2019 11.17
+24
V obstoječemu, skorumpiranemu zdravstvenemu sistemu je pač tako, da je pošten direktor v njem črna ovca. Sedaj se bodo po glavi tolkli člani nadzornega sveta, ki so jo zaposlili - Le kako smo bili lahko tako neumni in naivni, da smo na mesto direktorja postavili gospo, ki je čez dve leti povedala, da ne bo več črna ovca, ki mora biti tiho, ko se volkovi mastijo
anakondabox
14. 03. 2019 10.51
+2
Odstopi se tedaj, ko ti pokažejo vrata. Odstop spremlja klasičen stavek: 'Odstopil(a) iz osebnih razlogov', da ljudje ne 'vrtajo' dalje. A če si delal pošteno in transparentno, ni vzroka za odpoved. Razen v primeru, ko ti zlonamerni sodelavci namečejo nekaj polen pod noge. Ako bi rad ostal v tem podjetju, zagotovo ne smeš klevetati sodelavcev. Zato direktorica P.P. ostaja brez besed. #mnenje
Simoni?
14. 03. 2019 10.23
+39
To je sodoben tip managerja. Izpeljala je projekt izgradnje novih porodnih blokov in odstopila.... Ne tako kot Cerar, ki se je ustrašil Štruklja in je po odstopu bil nagrajen z ministrsko plačo v "novi vladi" starih obrazov... Bolgarsko zdravstvo počasi postaja prehuda referenca za naše Šabedre, Kuštrine in ostalo bratijo....Na vseh koncih same izgube iz poslovanja, le Zemljarić posluje z velikimi dobički. Že tam, od leta 1964...
oježeš
14. 03. 2019 10.11
+28
Tole vse je ena parodija. Človek odstopi ko je že čisto vse zapufano, ampak da bi mu pustili delati tako, da bi lahko normalno poslovali, to pa ne. Vedno se nekje mečejo neka polena pod nogo in gleda mogoče tudi, kako uničiti dobra dela in ustanove. Tako, da ni čudno, če človek ko je nekako odgovoren za povzročitev izgube, tega po drugi strani pridelal, ker so ga drugi onemogočali, da bi delal kot je treba. Po tretji strani, pa imajo vodstveni vsi neke zasebne klinike ali ambulante kjer pustijo več energije kot v državni ustanovi. Kar pa tudi ni v redu.
Dovolj je
14. 03. 2019 09.55
+28
Farmacevtski industriji ustreza, da se zdravstvo lomi, vec bolnih več denarja....
Simoni?
14. 03. 2019 09.53
+46
UKCL ima vsako leto vsaj 30 milijonov izgube, v letih 2013- 2016 so odkrili še finančno luknjo globoko enih 73 milijonov, ko so asi pokurili denar iz zdravstvene blagajne tako da so plačali na roke, brez računov in ostale papirologije. Poslovali so neobdavčeno, tako kot je 15 let posloval Kamniški kebabar ki je vodja vladajoče koalicije. Plačilo na roke brez izdaje računov, plačila davkov in prispevkov za nastope na šotorskih manifestacijah. Gospa, ki jo zelo dobro poznam in cenim, pa je morala iti stran zaradi izgube v znesku enega milijona evrov!? V zadnjem letu se je povečalo število porodov za enih 15% na račun prihoda mladih kosovskih družin, denarni vložek države pa je ostal enak. Če so Cerarjevi na veliko uvažali kosovske albance, naj še pomagajo gorenjskim zdravstvenim delavcem. Btw. Za milijon evrov na leto je ocuril zdravstveno blagajno tudi Samo Fakin, ko ji je po trikrat zaračunaval eritropoetin in kaj se je zgodilo? Lopov je ratal minister za zdravje, pridna in marljiva zdravstvena delavka pa mora odstopiti!? Kako naj se potem normalen človek otrese občutka da živimo v zakotni vasi iz poceni španskih žafnic?
Brakedirt
14. 03. 2019 10.15
-16
se dobro, da tega ni bilo pod vaso komunisticno diktaturo. takrat so to ni dogajalo.
Simoni?
14. 03. 2019 10.27
+17
Pod mojo komunistično diktaturo!? Že spet uporabljaš premočna čistila za čiščenje toaletov v Bad Reichenhallu!?
jakec1575
14. 03. 2019 09.13
+47
Vazno da kemofarmacija, salus, mark in podobni fino zasluzijo.
jakec1575
14. 03. 2019 09.13
+21
Bolnisnica mora pa sparati in potem so v minusu.
Simoni?
14. 03. 2019 09.21
+78
Edina ženska v gorenjskem zdravstvu, ki ima prašnike! Ni se pustila izsiljevati Zemljaričevemu lobiju in je častno odstopila...