Slovenija

Knovs pripravlja poročilo, ki bo pokazalo, da si izjave vpletenih nasprotujejo

Ljubljana, 20. 03. 2024 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisija DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb pripravlja poročilo o dogajanju, povezanem z aretacijo domnevnih ruskih vohunov, iz katerega bo po besedah predsednika Knovsa Janeza Žaklja jasno, da si trditve posameznih akterjev nasprotujejo. Knovs lahko po zakonu podatke o aretaciji dobi od Sove ali Policije, je še dodal.

Predsednik preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov, Aleš Rezar (Svoboda) je po torkovem zaslišanju direktorjev Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joška Kadivnika in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča dejal, da preiskovalna komisija ni našla ne dokazov ne indicev, da bi predsednik vlade Robert Golob oz. kdorkoli iz političnega kroga vplival na potek aretacije domnevnih ruskih vohunov.

Ob tem je izpostavil, da ga je kot predsednika preiskovalne komisije najbolj presenetilo to, kako so lahko informacije, ki sta jih na za javnost zaprtem delu seje preiskovalne komisije njenim članom posredovala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, "migrirale na Knovs". Preiskovalna komisija ocenjuje, da je bilo to nepotrebno, lažno razkrivanje in nekaj, kar lahko ogrozi nacionalno varnost, in dodal, da bo preiskovalna komisija nadaljevala preiskavo tudi na tem delu.

Predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi) je danes v odzivu izpostavil, da lahko Knovs po zakonu dobi podatke od vsakega zaposlenega na Sovi in v Policiji, ki je bil seznanjen ali vpleten v aretacijo vohunov. "Zakon jim daje možnost, da člane Knovsa obvestijo o okoliščinah in dejstvih v zvezi s tem," je dodal.

Knovs po zadnjem pogovoru z Muženičem pripravlja poročilo o zadevi, iz katerega bo jasno, da si trditve posameznih akterjev nasprotujejo, je navedel. "Zato me kot predsednika Knovsa čudi, kako hitro je novi predsednik preiskovalne komisije DZ Aleš Rezar prišel do zaključka, da se politika ni vpletala," je dejal.

Rezarjeve besede razume kot napoved, da bo sedaj preiskovalna komisija, ki jo vodi, preiskovala delovanje Knovsa, kar se mu zdi problematično. Knovs je namreč edino parlamentarno telo, ki sme nadzorovati delovanje tajnih služb in Policije, opozarja. "Rezarjeva napoved o preiskovanju Knovsa kaže na popolno nerazumevanje našega demokratičnega sistema in delitve oblasti ter pristojnosti parlamentarnih teles," je še dodal Žakelj.

Knovs pripravlja poročilo o dogajanju, povezanem z aretacijo domnevnih ruskih vohunov.
Knovs pripravlja poročilo o dogajanju, povezanem z aretacijo domnevnih ruskih vohunov. FOTO: Profimedia

Odvetnik: Kdo se tako boji Tatjane Bobnar, da želi uničiti vse pred seboj?

Rezarjeve besede o tem, da ni dokazov, da bi Golob vplival na aretacijo domnevnih ruskih vohunov, je komentiral tudi odvetnik Bobnarjeve Luka Švab. Poudaril je, da Bobnarjeva od vsega začetka konsistentno stoji za svojimi besedami in potekom dogodkov. "Za razliko od nekaterih drugih, ki svoje izjave očitno spreminjajo in prilagajajo potrebam posameznih organov in postopkov, za razliko od določenih drugih pomembnih prič oziroma vpletenih, ki danes želijo storiti vse, da bi z raznimi pritiski razvrednotili vse pristojne organe in tudi s procesnimi manevri ovirali njihovo delovanje, se Bobnarjeva odziva na vsa dela pristojnih organov in je pred vsemi pričala oziroma povedala, kar se je od nje zahtevalo," je izpostavil.

"Ravnanja enih in drugih so dovolj zgovorna sama po sebi," je dejal Švab. Bobnarjeva je po njegovih besedah preiskovalni komisiji DZ predložila obsežno dokazno gradivo, ki neposredno izkazuje in potrjuje, kar je sama izpovedala pri svojem pričanju in hkrati neresničnost izjav določenih drugih prič, "pa se do danes očitno nihče v to dejansko ni poglobil".

"Dejansko je parlamentarna preiskovalna komisija, z vsem dolžnih spoštovanjem do tega instituta, tista, ki že ves čas svojega dela v tem primeru krši pravice moje stranke," je v pisnem odzivu zapisal odvetnik Bobnarjeve. Po njegovi oceni jo diskreditirajo zato, "ker si je na podlagi zakona upala opozoriti na nepravilnosti", kar da je "bilo lastno nekim drugim državnim ureditvam, ne pa v ustavni demokraciji". Ob tem je izpostavil še procesne nepravilnosti komisije. "Ni naključje, da se to dogaja pod vodstvom Gibanja Svoboda, ki brani lik svojega predsednika stranke," je zapisal in dodal: "Kdo se tako boji Tatjane Bobnar, da želi uničiti vse pred seboj?"

Švab je zapisal tudi, da se Policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki preiskujeta prijavo Bobnarjeve zaradi suma kaznivega dejanja in kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, onemogoča delo, in to zaradi "nepreverjenih navedb v določenem mediju, kjer je bil po našem mnenju kršen novinarski etični kodeks". Primer se želi brez utemeljenih razlogov prenesti s Policijske uprave Ljubljana na NPU, "za direktorja, katerega mediji poročajo, da obstajajo povezave z Gibanjem Svoboda", je zapisal.

Izpostavil je tudi, da Bobnarjeva ni govorila o vsebini primera, temveč o sumu zlorabe, političnem vplivu in o tem, kar je direktor Sove Kadivnik navedel tedanjemu v. d. generalnega direktorja policije Lindavu, on pa njej. "Ni nepomembno, da je direktor Sove dobil polni mandat le nekaj dni pred tem," je zapisal, torej pred aretacijo domnevnih ruskih vohunov. Ob tem je izpostavil tudi v medijih povzete izjave direktorja Sove z dne 26. oktobra 2023, ki so poročali, da je Kadivnik na seji Knovsa navedel, da je datum aretacije prestavil zato, da bi se izognil možnemu vplivu aretacije na referendume in drugi krog lokalnih volitev, za kar so tedaj strokovnjaki s področja varnosti javno ocenili, da niso pravi oz. strokovni razlogi, je zapisal.

Vnaprejšnje podajanje izjav novega predsednika preiskovalne komisije DZ o tem, kaj naj bi domnevno že izkazovali dokazi, pa je po besedah Švaba "le še eden izmed pokazateljev načina delovanja te komisije, ki je s številnimi kršitvami pri svojem delovanju že pokazala, da njen namen ni skrbno in objektivno ugotavljanje dejstev".

Tatjana Bobnar na zaslišanju preiskovalne komisije DZ
Tatjana Bobnar na zaslišanju preiskovalne komisije DZ FOTO: Aljoša Kravanja

"Ne pozabimo, da je gospod Rezar pred enim mesecem izjavil, da naj bi predsednik vlade po vseh ostalih pričah podal zaključne misli, kar je naravnost škandalozno in veliko pove o njegovi objektivnosti in predvsem načinu opravljanja njegovega dela v tej komisiji," je izpostavil Švab.

Ob tem je v pisnem odzivu izpostavil še vprašanje, "ki se pojavlja samo po sebi", to je, ali je preiskovalna komisija dovolj objektivna in voljna dokaze sploh najti. "Ali pa je že ob začetku komisije bil postavljen cilj - o katerem govori tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek - kaznovanje tistih, ki sta upala spregovoriti," je še zapisal.

Medtem pa Bobnarjevi ni treba ščititi svoje funkcije, "tudi nima nikakršnih političnih ambicij, v kolikor se kdo to sprašuje ali na to namiguje", zaščitila pa bo svoje ime, ugled in integriteto, je dejal.

Rezar je v torek opozoril tudi, da je pričanje pred preiskovalno komisijo kaznivo dejanje. Švab pa na to odgovarja, da se bo Bobnarjeva zoper vsakršno prijavo ali ovadbo branila z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi in z dokazi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
21. 03. 2024 17.46
Res je... Tako zelo pripravljajo, da bo na koncu zagotovo nekako izgledalo kakor si želijo. Sramota.
Ice_Cat
21. 03. 2024 14.50
Kako si lahko predsednik preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov in si pripadnik svobode??😲🤦
Jožajoža
21. 03. 2024 12.33
+3
Ti trije janšistični plačanci na sliki bi morali že prestajat doživljensko zaporno kazen,ker so delovali pa nareku in za plačilo proti slovenski demokratično plebiscitarno izvoljeni vladi.
peresni
21. 03. 2024 10.42
+2
Pa kdo lahko še voli te bleferje iz NSi....v prejšnji vladi se je izkazalo, da priskočijo v pomoč v vsako barabijo...četudi maltretirajo, plenijo in življenjsko ogrožajo sodržavljane, tudi svoje volilce. Tudi s to svojo barabiji lahko edino opozarjajo nase...bedno.
borjac
21. 03. 2024 10.07
+12
"Knovs pripravlja poročilo, ki bo pokazalo, da si izjave vpletenih nasprotujejo", naslov pove vse , poudarek je na KNOVS PRIPRAVLJA , v to ne dvomim da ga pripravlja.
borjac
21. 03. 2024 10.13
-9
Dodajam, Mislim da ta dogajanja v Sloveniji okrog Ruskih vohunov služijo pri FSB-ju za sprostitev agentov pod naslovom "slovenske smešnice", tako se agenti iz srca nasmejejo preden gredo v akcijo, nisem še srečal v nobeni državi takih humorističnih dogodkov, kot se sedaj dogajajo v Sloveniji, O VOHUNIH SE NE RAZPRAVLJA PO TV, V PARLAMENTU, V MEDIJIH, SKRATKA POVSOD, VERJETNO ŠE V PAVLIHI IN CICIBANU PIŠEJO O TEM.
slovenc59
21. 03. 2024 09.53
+5
Nehajte se že enkrat zabavat iz delovnih ljudi, ki vas plačujejo !
arafat9
21. 03. 2024 08.46
+9
Nehajte se je.. med sabo, začnite delat za Slo levi in desni…
DuhSaSjekirom
21. 03. 2024 08.43
+2
Kar se mene tice je za naso nacionalno varnost najbolj od vedno sporen 3.clen Zakona o tajnih podatkih. Vsi bi morali biti varnostno preverjeni se preden se lahko kandidirajo na funkcijo s katero 3.clen tega zakona omogoca dostop do tajnih podatkov. S tem bi temeljito okrepili nacionalno varnost RS. Ampak seveda ne. Zakaj ta izjema ki lahko spodkopava nacionalno varnost ce bi osebe ki nemorejo prestat varnostnega preverjanja lahko dosegle status oseb iz 3.clena tega zakona. Kriteriji varnostnega preverjanja za dolocene stopnje so jasno dolocene zatorej ne moremo govoriti o subjektivni obravnavi. S tem bi zavarovali to drzavo pred "ugrabitvijo" s strani nepoklicanih oseb.
zibertmi
21. 03. 2024 08.39
+8
knovs v sestavi desnih bo seveda moral reči drugače.koliko denarja je še ostalo janezu za podkupovanje
zibertmi
21. 03. 2024 08.39
+6
pri nas bo mir,ko janez zapusti javno življenje
bohinj je zakon
21. 03. 2024 08.30
+2
Eni torej lažejo? Kam z njimi? Zapori so polni.
Marcus Aureliuss
21. 03. 2024 08.19
+6
Mene zanima, kdo plačuje odvetnika Bobnarjeve??
zmerni pesimist
21. 03. 2024 08.03
+5
Naj napišejo kdo laže
avgust.
20. 03. 2024 21.55
+12
Vedenje Goloba v zadnjem času je v bistvu otepanje afere za afero. Se pravi urejanje lastnih zadev in občasno slikanje z Alenko. Kaže, da trenutno vse vodi Boštjančič, ki veselo izdaja ljudske obveznice in nas zadolžuje. Res fenomenalna vlada. Pa toliko obljub in entuziazma na začetku. Razmetavali so z denarjem, kot da vreča nima dna.
KLADIIVO
20. 03. 2024 21.47
-13
Putin z 88% podporo na volitvah,pač zmagovalec,naši ki uničujejo državo,mu niso do gležnjev.
mentos12
20. 03. 2024 21.37
-10
Verjeti je Bobnarjevi in Lindavu,ki sta že povedala,da je Golob na policiji kadroval,kdo bo letel iz nje in kdo bo delal,torej treba je počistit janšiste na policiji,RTV.Pa sej to je sam izjavil.Pa kaj je sploh treba pri tem neka preiskovalna komisija,pa še ta je iz Svobode-diktature.Torej preiskuje sama sebe.Pa kje ste še to videli. Povsem tem kar sta že takoj na začetku povedala Bobnarjeva in Lindav,bi moral ta diktatorski golobajzar takoj odfrčati. Da ne omenjam vseh drugih afer,ki jih ima na grbi,bi moral biti že davno v arestu,ne pa da se dela norca iz ljudi.
ap100
20. 03. 2024 21.45
-8
pa saj je golob v začetnem afektu pol itak že priznal in to kar po televiziji
Peter Jurcek
20. 03. 2024 21.31
-3
pomoje je zgodba bolj obratna, da premier ni hotel delati po navodilih Lindava in Bobnarce. Takile vse delajo po diktatu z murgel.
SAME KLOBASE
20. 03. 2024 21.27
-11
Torej Golobček je angel.... Z hudičevim srcem
ap100
20. 03. 2024 21.20
-11
vse jih ima na štriku - s podatki o njih in sorodstvu - nismo prva država na svetu ki ji vlada mafija - edino resnico sta govorila Lindav in bobnarca, ker nista imela motiva lagati - še posebej ne v poziciji ko ne morata urejati dokumentov za nazaj
Peter Jurcek
20. 03. 2024 21.29
+5
Zanimivo da takih zgodb ni bilo v prejšnji vladi kjer so politika kar z poveljstva policije diktirali zaplinjanje državljanov.
ap100
20. 03. 2024 21.38
-9
daj preberi si poročilo o tem dogodku, ki j nastalo že za časa te vlade ko sta bila še servilna
Gutenberg
21. 03. 2024 08.32
+5
Jurček, kaj misliš, da jutri ne bodo zaplinjevali? Bodo, če se bo ljudem utrgalo. Ampak žal jutri ne bo desettisočglave razjarjene množice, ker nimamo časa postopati po LJ, kot so to imeli brezdelneži v koronskem času.
Tomy1
20. 03. 2024 20.58
+4
Še vidimo jutri ob🕔!!!
Pig Brother
20. 03. 2024 20.55
+1
Kaj mene brigajo vohuni, mene zanima kdo skrbi, da je Jankovič še kar na prostosti po vseh ogabnih aferah, kjer bi v vsaki drugi normalni državi dubu 200 let. Stožice, Farmacevtka, odpisani milioni, pa še takrat verjetno mercator in drugih 1000 primerov. Pa ne samo Jankovič, ekipa cela