Slovenija

Odvzem goveda pri Krškem: uprava ugotovila kršitve zakonodaje

Ljubljana, 07. 12. 2023 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru izredne verifikacije odvzema goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem ugotovila kršenje posameznih določb nacionalne zakonodaje. Inšpekcijski postopek sicer v času verifikacije še ni bil zaključen, so zapisali na upravi. Prejšnji teden je odvetniška pisarna, ki zastopa skrbnika živali, na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila tudi pritožbo zoper odločbo o odvzemu.

Verifikacijo oz. preverbo na področju zaščite živali na območnem uradu Novo mesto je izvedla interna komisija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Postopek je s sklepom konec novembra sprožil direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos, komisija pa je med drugim preverjala učinkovitost, primernost, nepristranskost, kakovost in doslednost uradnega nadzora.

"V okviru izredne verifikacije je bilo ugotovljeno kršenje posameznih določb nacionalne zakonodaje. Pri tem je treba poudariti, da inšpekcijski postopek v času poteka verifikacije še ni zaključen in je bil v času izdaje poročila v reševanju na prvi stopnji," so danes sporočili iz uprave.

Poročilo so posredovali direktorici novomeškega območnega urada, ki mora po pojasnilih uprave pripraviti odzivno poročilo.

Uprava je prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem prejela 10. novembra, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu oskrbniku.

Odvzem 24 glav goveda je močno odmeval v javnosti.
Odvzem 24 glav goveda je močno odmeval v javnosti. FOTO: Posnetek zaslona

Medtem ko je veterinarka med drugim navajala, da je bil prostor ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami ter da živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode, nekatere pa so ob pregledu kazale klinične bolezenske znake, so bili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije prepričani, da je šlo za pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep, prav tako so odvzem kot "neprimeren in v celoti nezakonit" ukrep označili v Sindikatu kmetov Slovenije. Odvzeto govedo je razdelilo tudi opozicijo in koalicijo.

Odvetniška pisarna, ki zastopa skrbnika živali, na ministrstvo vložila pritožbo zoper odločbo

Veterinarka je sicer 23. novembra izdala še odločbo oziroma pisni odpravek ustne odločbe na zapisnik s pravnim poukom, v katerem so opisane možnosti zavezanca za pritožbo. Na izdano odločbo je pravni zastopnik kmetije na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložil pritožbo. 

Kot smo že poročali, je po mnenju odvetnika, ki zastopa kmetijo, odločba popolnoma v nasprotju z zapisnikom, ki je nastal 14. novembra, saj v njem niso navedene vse osebe, ki so bile ob inšpekcijskem pregledu prisotne, in jih ta navaja v izpodbijani odločbi. Iz ugotovitev zapisnika tudi ne izhaja, koliko živali in katere so bile odvzete, niti ne opredeli, v kakšnem rejnem in zdravstvenem stanju je bila katera od živali. Prav tako iz zapisnika ustne odločbe ne izhaja, komu se odvzete živali dajo v odkup in kdo opravi transport. Izpodbijana odločba je tako v celoti v nasprotju z zapisnikom ustne odločbe, trdi odvetnik.

Iz zapisnika izhaja tudi, da se odvzame osla, ki pa ni niti v lasti Možgana niti on ni njegov skrbnik, pač pa gre za osla, ki se prosto sprehaja po vasi. 

Inšpekcijski organ po mnenju odvetnika, ki zastopa kmetijo, ni ugotovil, v kakšnem stanju je bila posamezna odvzeta žival, zato je odločba "popolnoma neutemeljena in neobrazložena", prav tako pa inšpekcijski organ sam sebi nasprotuje, saj na eni strani odredi odvzem vseh živali, na drugi pa obrazloži, da je bil opravljen površen pregled, trdijo. Iz izpodbijane odločbe izhaja, da je inšpekcijski organ na naslovu Možganovih 13. novembra opravil nadzor nad zaščito govedi in kopitarjev ter da v času pregleda nikogar ni bilo doma. Ker o tem niso obvestili družine Možgan in ker niso sestavili zapisnika, se odločba "ne more sklicevati na domnevne ugotovitve, ki naj bi jih tistega dne ugotovil inšpekcijski organ, saj je bil ta opravljen nezakonito". Prav tako se odločba "ne more sklicevati na fotografije, ki jih je inšpektorica posnela in uporabila kot dokaz, saj so bile pridobljene nezakonito". Ker je inšpektorica samovoljno vstopila v zaprte prostore, so podani tudi zakonski znaki kaznivega dejanja kršitve nedotakljivosti stanovanja, trdi odvetniški zastopnik kmeta. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

denden
08. 12. 2023 13.25
+0
Tukaj ni šlo za "napačni postavitev vejice v zapisniku", na podlagi katerih padajo vse tožbe proti raznim tajkunom in ostalim elitnim lopovom. Če so bile odkrite kršitve zakonodaje, se mora postopek takoj zaustavit, kot se ustavi zgoraj omenjenim.
Uporabnik1884443
08. 12. 2023 12.42
-2
Po mojem bi morala kazen napisati kravam, seveda jih najprej opomniti, da se valjajo po blatu in stem povzročajo pohujšanje v delovnem narodu, če to ne bi pomagalo pa po nekaj dneh kazen. (zapor, prevzgoja, ????) saj imajo po nekem zakonu enake pravice kot ljudje, kajneda. In seveda: Zmaga Ukrajini.
Zmaga Ukrajini.
08. 12. 2023 11.06
-1
Če je izdala odločbo njemu, na podlagi napačnih podatkov, saj ni niti lastnik, niti skrbnik, naj pač izda popravek odredbe, sklepa, zapisnika, itd., in se sklicuje na neznanega lastnika, neznanega skrbnika, na neznanem kraju, vendar ob znanem času. 😁🤗 Upam, da se inšpektorica ne bo pustila temu rovtarskemu pajacu.
krpati
08. 12. 2023 09.34
+6
Se vidi da eni niste še stopili v naravo v dežju....blatu....mrazu....in taki osebki na ravni 5 letnega otroka....prijavljajo mučenje?
smuuki
08. 12. 2023 10.41
+5
Katastrofalne poplave so bile za vse. Ups. Za kmete pa druge vatle. Kmet je kriv, da je bilo preveč dežja
Zmaga Ukrajini.
08. 12. 2023 11.09
+3
Ne, krave uživajo biti 24/7 v blatu,... to blagodejno vpliva nanje,... zato rovtarji nimajo kaj jokat zaradi poplav,... te so blagodejne in koristne. Tako sami pravite, zdaj se pa že enkrat odločite.
smuuki
08. 12. 2023 11.50
+3
Tako samo vi mislite. Namerno ste zamolčali možnost prostega dostopa na 3 ha kar je 30 000m2 ali po kmečko ogromna površina. Žival je imela dostop do pašnika in do vode ter dodatka sena. Mirno živino brez težav pokličeš k sebi narediš fotko in z njo mahaš svetu kako so živali uboge. Zloraba je to. To sam na biotehnični fakulteti lahko naredim ob vsakem dežju. Če se nekdo odloči nekomu škodovati poišče pravi termin in izbran prostor. Živino s kruhom privabiš kamor koli. Veliki večini je jasno za kaj se gre vam pa to nikoli ne bo jasno. V resnici ste zloben človek.
grumf
07. 12. 2023 21.59
-1
Lahko noč vsem!
Ponent
07. 12. 2023 21.57
-9
Pravilno, še kaznoval bi ga smrduha, naj se pouči malo o kmetijstvu. V ta drek ne bi spuščal več teh živali. Sicer pa se zadeva vleče in opozarja že 10 let. Pozanimajte se malo predenj pametujete eni.
smuuki
08. 12. 2023 11.53
-1
Beseda s mr duh v celoti pritiče vam. Tu smradite z lažmi in prirejenimi podatki. Če ne zmorete objektivnosti vsaj molčite. Kako ste že rekli. S m rd uh 😀😀😀😀
Apoteka
07. 12. 2023 21.57
-3
Prosim vas lepo...bi kupili mleko ali karkoli drugega od tega kmeta?
smuuki
08. 12. 2023 11.57
-2
Za vas niti naprodaj ni. Mleko je v celoti namenjeno teletom. Na vašem mestu nikoli ne bi kupil mleka. Vsakič ko ga pijete se spomnite, da so kravi teleta odvzeli z namenom, da mleko ostane za vas. Tele je šlo v nadaljno rejo v drug hlev, drugim ljudem ali v zakol. To pa samo zato, da imate vi mleko na razpolago in teletino v mesnici. Malo se zamislite še nad sabo.
Perivnik
07. 12. 2023 21.57
+5
Ali ni že skrajni čas, da dobimo normalno vlado??? Vlado, ki bo delovala na podlagi stroke!! Vlado, ki bo upoštevala mnenja kompetentnih strokovnjakov!! Ne pa vlado Golobnjaka in Fajonjaka in mesečnikov in kordežnikov, ki s svojimi zakoni in ukrepi uničujejo vse, kar je še ostalo zdravega, naravnega, slovenskega v tej državi.
Podlesničar
07. 12. 2023 21.58
-3
Misliš tisto vlado, ki je vladala z odloki? Ne.
pekoči paradižnik
07. 12. 2023 21.56
-6
Znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Arguss
07. 12. 2023 21.56
+8
Ma tisti, ko ni z nami je proti nam.Ma Levica a ve ,da je zgubila vodenje in nadzor nad Državo Slovenijo , da jim metelkova govori nove Zakone. GOSPODARSTVO IN VSI LJUDJE ,KI GA OHRANJAJO SE VAM SMEJIJO PA LAHKO NOČ
pekoči paradižnik
07. 12. 2023 21.56
-4
Dokler je alternativa samo janšizem, je Golobova vlada varna do konca drugega mandata,.... z lahkoto bodo opravili z njim na naslednjih volitvah.
4556
07. 12. 2023 21.56
+13
Še sreča ,da krave niso doživele kozmičnega dežja -so dosti bolj pametne od----
pekoči paradižnik
07. 12. 2023 21.55
-7
Vlada se vsakodnevno spopada z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma,... žal še dolgo ne bo konec tega in potrpljenje ljudi bo ključno.
pekoči paradižnik
07. 12. 2023 21.54
-4
Dokler je alternativa to, kar nam ponuja pacient, se bo Golob prej naveličal biti predsednik vlade, kot pa bo izgubil volitve.
4556
07. 12. 2023 21.53
+5
Pa tako dobro dela vlada in narod noro pleše ,da vsi od znoja in v visokih obratih mokri utrujeni cepajo po plesišču .
smuuki
08. 12. 2023 11.59
-1
Še malo in bo zadnji ples. Igrali bodo pogrebni maršššššš. Pokvarjena plošča. 😀😀😀😀😀😀😀
grumf
07. 12. 2023 21.53
-2
Da vam gre zadeva na živce zarad NVOjev in nesposobne stroke.. razumem... da pa zagovarjate kmeta, češ da je vse ok s skrbjo za njegove živali pa... me skrbi.. da tudi s svojimi živalmi delate tako. Boh ne daj tudi z ljudmi okoli sebe..
ap100
07. 12. 2023 21.47
+10
ključni problem ni odvzem govedi, temveč kršenje zakonodaje s strani uradnih organov na tak način smo vsi državljani v situaciji ko državnim organom ne moremo več zaupati ne da delajo pošteno še manj pa da so pravila enaka za vse
Arguss
07. 12. 2023 21.47
+7
A ne vidite ,da tako več ne gre naprej.Golob v Dubaj ,Novi obraz ,inflacija narašča ,zdravstvo nič, pokojnine nič,intimna opcija se smeji, odnos do državljanov nič.Pa, kdo ste sploh vi v ozadju .hahahahaha .Kdo ?? ljudi v strahu držat.Vsak izučen sposoben zapusti to državo kadarkoli.Samo se vrne nazaj.Zakaj vi iz ozadja.To je vprašanje za vas odgovor prosim???.Zato ,ker si je nekaj ustvaril Sam v življenju in z delom že prej in to nadgrajuje v Sloveniji .
grumf
07. 12. 2023 21.57
-6
Inflacija pada btw.. pokojnine so/bodo šle ornk gor.. zdravstvo res nič.. nov obraz pride sigurno. Še kej?
Perivnik
07. 12. 2023 21.58
+4
Arguss - vidimo že, vidimo, samo naredimo nič. Gremo jutri na trg republike in zahtevat odstop Gloobnjaka z vsemi priveski, tudi neizvoljenimi.
acromega
07. 12. 2023 21.46
+7
Pozabljamo, da so bile krave v odlični fizični kondiciji in so imele bio seneno mleko, t.i. Možganovo mleko. Tako, da prosim, inšpektorico v zapor, krave nazaj v štalo, oz. k Možganu, da bomo lahko k njemu hodili s kanglico vsak večer in, če želi, mu lahko pomagamo pomolsti krave.
r h
07. 12. 2023 21.46
+2
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!